Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Gornja dobna granica za MPO?

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno Gornja dobna granica za MPO?

Jedan MPO-vac je rekao da su 42 godine godnja granica za MPO postupke. Uskoro navršavam 42 godine pa ne znam da li će me početi odbijati za postupke, kakva su vaša iskustva? Da li sažalno gledaju i misle da smo prestare ili je odgovor na svaki neuspjeh-to je primjereno Vašoj dobi?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ne znam točno što bi ti rekla , ja sam u postupke ušla sa 32 i doktor koji mi je vodio MPO rekao mi je da je najbolje ostavriti trudnoću do 35 godine jer su kasnije veće šanse za neuspjeh , za anoamlije ploda i druge komplikacije
    Moramo uzeti u obzir da je MPO dosta kompleksan sam po sebi a još kada tome dodamo sve lijekove koji utječu na naše zdravlje dolazimo dao spoznaje da što smo mlađi lakše podnosimo sve vezano uz postupke . S druge strane jajna satnica gubi na kvaliteti što je žena starija , veće su šanse za genetske malformacije ploda pa zato neki MPO-ovci savjetuju da se krene u postupke u ranijoj dobi .
    Usprkos svemu nikada ne treba gubiti nadu , treba se boriti za ono što želimo.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Svjesna sam da je uspjeh manji iznad 40-te, zanimalo me da li doktori odbijaju postupak kod neke dobne granice? Inače, moje 3 frendice su rodile u 42., a 4. frendica istih godina sad čeka 3. dijete. Ja ne odustajem, samo su me zanimala slična iskustva.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ni do sada nije bio slucaj da odbiju zene preko 40-e ne vjerujem da ce to ciniti ni sada.I ja poznajem zenu koja je u MPO pricu usla sa nepunih 30 a tek u 41-oj ostala trudna s trojcekima.Rodila svo troje zdrave djece hdB.Tebi draga zelim puno srece.

IRENA456 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Draga mare41 i meni se bliži 42.god i trenutno čekam ß
    moj MPO dr. mi je reka da sve dok imam jajne stanice možemo u postupak ali da moram bit svjesna rizika

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mare, sretno! Ja se ne bih zamarala tom 42. kao granicom, moja frendica ima 48 i redovite cikluse i ovulacije (ima već djecu, ne planira ih, spominjem kao primjer) za razliku od mene kojoj prognoziraju menopauzu od 40. s obzirom na nasljeđe i malu rezervu jajanih stanica.
    Mene zapravo zanima stavak iz zakona koji kaže da žena mora biti primjerene dobi za rađanje - što to znači? tko će onda odrediti granicu?
    Inače, moja cimerica u bolnici je imala 46 kad je dobila dvojčeke, dakle postupak obavljen najranije u 45-oj.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kad sam rodila Novija s nama u porodilistu je bila mama koja je s 50 rodila svoje prvence, dva decaka.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Prekrasne su te lijepe i sretne priče, a mislim da i dalje treba raditi na mijenjanju ili rušenju zakona, jer su ga radili neuki ljudi (kao i ostale), mene fascinira dio procjene psihologa ili psihijatra i pravnika, (iako je meni država zabranila liječenje pa to neću prolaziti), ali pitala bih psihologa gdje je bio kad mi je trebala njegova pomoć? Kad sam se pitala zašto baš ja? Uvijek sve uredno i bez problema, a 3 godine plačem svaki ciklus kad dođe M? Di su onda kad ih trebamo? Sad kad idemo u borbu i liječenje takvi nam ne trebaju, a još manje da nas procjenjuju i odlučuju ko je za što, kako i kada podoban.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa
    (iako je meni država zabranila liječenje pa to neću prolaziti)
    Kako i zasto ti je drzava zabranila lijecenje?
    Naravano da smo svi ovdje za rusenje novog zakona ali je i cinjenica da mnoge od nas nemaju vremena cekati nego moraju u postupke kako god bilo da bilo i moramo biti spremne na sve.Rado bih isla vani da mogu ali eto osudjena sam na domace klinike po domacim zakonima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U svijetu zakonodavstvo različito gleda na to dokad se smije na MPO - u Sloveniji se do 43 ide na teret države, kod nas dosad do 38, a sad kao će povjerenstva procjenjivat. Više od godina tj. zajedno s godinama se gleda 3dc vrijednost hormona FSH, u nekim klinikama je cut-off za stimuliranje 13 (mislim u Mariboru), dakle to je neki limit za stimulirani IVF. Liječnici više-manje imaju taj neki "realan" stav prema ženama 40+ jer je uspješnost u toj dobi značajno smanjena, ali to ne znači da neće nijedna žena u toj dobnoj skupini zatrudnit, poznajem trudnica i koje su se borile s neplodnošću pa u 40 i nekoj prirodno zatrudnile, kao i onih kojima su uspjeli postupci. Mislim da je odgovorno od liječnika da ženi / paru prezentira koja su realna očekivanja za određenu starosnu skupinu, a dalje je na paru da se odluči liječiti ili ne. Žena koja se bori s neplodnošću u skupini 40+ će vrlo teško zatrudnit, a čitala sam da će 1 u 4 žene preko 40 imati spontani. Može se ići dok ima js, a može i dalje, na donaciju koja bitno diže šanse za uspjeh na nekih 40% po transferu. I unatoč tome, ako se par odluči za dalje to je to - odluka je uvijek na paru i ima i pozitivnih priča i sa 40+, zato postoji i cijeli topic 39+ žena koje aktivno streme ka trudnoći i njihovih navijača-ica , ali je to ipak stvarno drugačije od 35+, a pogotovo 30+.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa
    Prekrasne su te lijepe i sretne priče, a mislim da i dalje treba raditi na mijenjanju ili rušenju zakona, jer su ga radili neuki ljudi (kao i ostale), mene fascinira dio procjene psihologa ili psihijatra i pravnika, (iako je meni država zabranila liječenje pa to neću prolaziti), ali pitala bih psihologa gdje je bio kad mi je trebala njegova pomoć? Kad sam se pitala zašto baš ja? Uvijek sve uredno i bez problema, a 3 godine plačem svaki ciklus kad dođe M? Di su onda kad ih trebamo? Sad kad idemo u borbu i liječenje takvi nam ne trebaju, a još manje da nas procjenjuju i odlučuju ko je za što, kako i kada podoban.
    Već sam pisala na drugim postovima zašto sam antidržavni element kojem se zabranjuje liječenje pa da ne dosađujem objašnjenjima, uglavnom nemam vjenčani list, sram me bilo.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

upravo sam naletila na guglu na vijest o ženi koja u 72. želi biti ivf mama, a mislim da sam svojedobno i čitala o nekoj gospođi u godinama koja je nadomak 70. začela ivf-om

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa
    upravo sam naletila na guglu na vijest o ženi koja u 72. želi biti ivf mama, a mislim da sam svojedobno i čitala o nekoj gospođi u godinama koja je nadomak 70. začela ivf-om
    Mislim da ovakve vijesti koje su ipak totalne iznimke više štete, nego koriste percepciji MPO-a.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

slažem se ina, ali ipak negdje na svijetu postoje klinike koje pomiču dobne granice... što god mi o tome mislile...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Debeli potpis ini33 - po meni klinike koje zenu primaju u neproduktivno doba postupaju krajno neeticki.

mare41, ima jedna mama prekrasnih blizanki koja je rodila u najboljim godinama (cini mi se da je rodila u 46. )- nemoj da te tvoje godine ili nasi nebulozni zakoni obeshrabre ...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

slažem se ina, ali ipak negdje na svijetu postoje klinike koje pomiču dobne granice... što god mi o tome mislile...
    Mislim da takvo pomicanje granica nije nešto čemu trebamo stremiti... Te su žene zatrudnjele vjerojatno s doniranim js, ali nije u tome problem, problem je u tome što se, po meni, na taj način baca sjena na MPO i odmah se misli da će sad sve žene u 70-tima rađati i kod nas i bolje je kao da se to spriječi.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Mislim da ovakve vijesti koje su ipak totalne iznimke više štete, nego koriste percepciji MPO-a.
    Slažem se. Zbog takvih se priča stvara dojam da su svi koji idu na mpo zbog sebičnih razloga propustili imati djecu dok su mogli, a sada je opet iz sebičnih razloga žele po svaku cijenu, iako je izvjesno da će ta djeca postati siročad.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    mare41, ima jedna mama prekrasnih blizanki koja je rodila u najboljim godinama (cini mi se da je rodila u 46. )- nemoj da te tvoje godine ili nasi nebulozni zakoni obeshrabre ...
    Potpis na ovo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •