Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Cijepljenje 5 u 1 ili 6 u 1 pitanje je sad????

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Cijepljenje 5 u 1 ili 6 u 1 pitanje je sad????

evo nas od pedijatra...
    Bili kod dr. Sabola jer je moja mala već dva dana puna crvenih fleka po vratu, obrazima uz sitne prištiće i malo grublju kožu...

Pitala sam za to famozno cjepivo 5 u 1 i 6 u 1

Da, 5 u 1 se ne plaća, pokriva ga HZZO ali poslije toga nakon 4 tjedna ide ponovno Enerix B...
    6 u 1 se plaća košta 900 kuna i sadržava u sebi Enerix B i ne treba bebicu ponovno cjepiti...

Razlika HZZO i PVT je:
    1. plaćanje
    2. proizvođač
    3. nanovno cjepljenje ako se uzme varijanta 5 u 1 za 4 tjedna

ako sam ja ovo dobro skopčala :/ :/ :/

Pitala sam za 2 cjepiva:
    1. pneumokok
    2. Rota virus

Rekoše da u USA i zemljama EU su ta cjepiva obvezna ali kod nas nisu na teret HZZO pa je sve to kod nas fakultativno....

Za Rota se ne cjepi već se pije neki sirupić a za pneumonokok se cjepi....

samo za sebe košta 800 kuna ali u paketu sa 6+1 košta 1400 kuna..

E sad... mame pametne sa iskustvom.. što vi mislite?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam točno kako se cijepi protiv hepatitisa tj. koliko puta, ali to ti je bitno pogledati jer mislim da će dijete trebati dobiti više puta "5 u 1" nego hepatitis tako da ćeš morati mijenjati proizvođača cjepiva.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mi primili 2x 6u1 od GSK sa dva i 4 mjeseca. Platili smo svako cjepivo 450 kn.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa
    Mi primili 2x 6u1 od GSK sa dva i 4 mjeseca. Platili smo svako cjepivo 450 kn.
    a di to??
    koji pedijatar?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sad su postali fleksibilni pa hepatitis može i četri doze. :/
    Inače ,ne volim kombinacije što više to bolje,jer u slučaju reakcije neznaš koji te je dio komponente pogodio.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi smo primili 5 u 1 i posebno hepatitis (rekao mi je doktor da nema potrebe trositi zbog posebne hepatitis pikice i stvarno je dobro proslo s 5 u 1 cjepivom), rota sam platila, cini mi se da su 2 cjepiva koja se primaju oralno (kao sirup), svako 500 kn..sada za desetak dana idemo primiti i cjepivo za pneumokok. virozu..to ne znam koliko kosta..vjerujem svom pedijatru pa sam mu samo rekla da napravi kako god on misli da je najbolje

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali i sa 18 mjeseci opet ide 5 u 1 cijepljenje zar ne.

Znači opet mora uzeti 5 u 1 cjepivo koje će onda morati biti Pediacel jer cjepiva od GSK koliko shvaćam kod nas uopće više nema.

Onda će znači dobiti 4 hepatitisa tj. jedan previše u prvoj godini, pa onda opet mijenjati proizvođača cjepiva.

mačkulina, moguće da su ti kod Sabola rekli ukupnu cijenu cijepljenja kod njih, oni - barem su prije - imaju obavezan sistematski pregled prije cijepljenja koji naplaćuju.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

a di to??
    koji pedijatar?
    Naručujemo cjepivo preko pedijatrice u domu zdravlja (socijalac). Na dogovoreni termin cjepivo nas čeka, a mi ga nakon što bebu cijepi platimo.

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nekaj mi nije jasno, :/ .
    Ja sam čitala da se cijepe protiv rota virusa od 6.tj. to nije točno, ima sirup?
    Kaj samo za rota virus 800kn????
    Jel netko sam kupio cjepivo 6u1 u apoteci?
    Koliko tamo košta?

Kako je moguće da je tolika razlika u cijeni od prethodnih cjepiva, pa kad sam cjepila sina prije skoro 5.g. isto smo kupovali tada 3u1 i nosili ga pedici - a tada je koštalo oko 100kn?

Znaći sada se cjepe 2x sa 6u1, te zajedno to košta 900kn?

Ajme majko, kako je to skupo!! :shock:

Kolike su stavrne razlike u kavliteti onog što pokriva HZZO i ovog što se kupi?
    Koji je to proizvođać?

Sorry na tolikim pitanjima, ovakve cijene su me stvarno šokirale!

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj romi prvotno napisa
    Nekaj mi nije jasno, :/ .
    Ja sam čitala da se cijepe protiv rota virusa od 6.tj. to nije točno, ima sirup?
    Neka cijepiva ti idu na usta.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

5 u 1 koji plaća HZZO je Pediacel od proizvođača Sanoufi-Pasteur, a 6 u 1 je od GlaxoSmithKlein (GSK) od kojih je i 5 u 1 koji se prije kupovao, kao i 3 u 1.

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ok, a da li je razlika u kvaliteti, mislim da li je to 5u1 pročišćeno?
    Kupila bi 6u1 samo ako ovo prvo nije pročišćeno, inaće mi je puno preskupo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pročišćeno je (iako baš ne znam što to znači), ali se ta cjepiva međusobno razlikuju u komponenti za pertusis - mislim, bit će da se i u drugim komponentama razlikuju, ali za ovu znam. Da li je jedno ili drugo kvalitetnije to pojma nemam. Puno se pisalo o tome na Cybermedu, a i ovdje na forumu o Pediacelu. Ono što sam htjela reći je da 5 u 1 od GSK izgleda više nema za kupiti kod nas, pa onaj tko krene cijepiti sa 6 u 1 će morati mijenjati proizvođače cjepiva (a da li je to dobro ili loše, opet ne mogu reći, ali ima zanimljivih rasprava na cybermedu)

Danči29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mi nedavno primili 6 u 1. Kupili smo cjepivo u ljekarni (400 kn) i donijeli ga pedici za cijepljenje. Rekla nam da ponavljamo cijepljenje sa 4 mj.
    Da se 5 u 1 ne plaća nisam ni znala, pedica (zamjena jer je naša na GO) nam je rekla da je jedina razlika da se kod 5 u 1 dobivaju 2 pikice, a da se ne plaća nije ni spominjala :/

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dr.Richter s Cybermed mi je samo odgovorio da 5u1 od GS&K više nema i da malu sada mogu cijepiti s Pediacel ili Infanrix, Hiberix i Imovax- jesu li oni od GS&K ili ne?
    I kako netko može zabraniti meni ili vama koji i dalje hoćemo cijepiti dijete s GS&K da ga kupimo i platimo!!!!!!?????
    To je čista ucjena stanovništva, i čisto zbog profita i zarade Pediacela koji je vjerovatno pod ovim uvjetim a Hrvatskoj i dao jeftinije 5u1

Mislim nije mi jasno neka cijepiva GS&K se mogu kupiti druga ne i šta bi sada moje djete zbog politike trebalo trpiti nus pojave!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jel ikoga za to briga??????

Sestrina mala je cijepljena prije mjesec dana s 6u1 i nezna kojeg proizvođaća a doktorica je već nakon 4 tjedna zove da djete od 3mj cijepi s besplatnih 5u1!
    Koliko ja znam djeca se cijepe s razlikom najmanjom od 2 mjeseca ili bar 6 tjedana a ovo djete je cijepljeno s 2 mj i prije par dana je napunila 3 mj....po kalendaru se treba cijepiti s 4 mjeseca, a da se mene pita napravila bi barem 3 mjeseca razmaka između svakog cijepiva.

Uglavnom moželi mi netko odgovoriti hoće li mala imati problema kada primi Pediacel ako je sada primila 6u1 ili su reakcije moguće samo ako se cijepila s GS&K 5u1 ili se ipak radi o nus pojavama Pediacela na sve GS&K cijepiva....da seljački to pojednostavim?

Hvala na odgovorima!

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam opet pitala pedicu, te mi je rekla da je ono 5u1 sasvim ok, te se jedino preporuča kupnja za nedonoščad te hiper osjetljive ili granične bebe - to pedijatar i naglasi, a inače da je razlika toliko mala, da stvarno ne vidi potrebu za kupnjom, te sam tako i napravila, Cijepila ju je sa 5u1, te sam kupila od GSK -ROTARIX po cijeni 480kn protiv rota virusa tako da sam sve obavila.
    By the way - mali nam je zaglavio 3tj. sa rota virusom, sa 4 posjeta zaraznoj....brrr, kad se sjetim, zato taj moj strah od rote, i da ide oralno - nema pikanja.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije problem ako od početka cijepiš s novim 5u1 problem je ako se firme mješaju....i s tim se slažu razni doktori...evo ti članak iz Vjesnika:
    http://www.vjesnik.com/Pdf/2008%5C02%5C26%5C07A7.PDF

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

http://www.cybermed.hr/index.php/pbl...a/cjepiva/5u_1

evo samo dio pa si vi mislite;
    Darko Richter, dr. med. 04.05. 2008. 11:35

Re: 5u 1
    Sva cjepiva registrirana u RH imaju isti status, glede odgovornosti. Najobičnija je glupost da si "odgovoran" ako cijepiš legalno registriranim cjepivom koje nije navedeno u programu cijepljenja, a "nisi odgovoran" ako cijepiš drugim, isto tako legalno registriranim, koje je navedeno u programu. Uvijek si dogovoran, i uvijek si u obveznom odnosu, i još nisam čuo da je ministar ili glavni državni epidemiolog odgovarao za nuspojave cjepiva koje su propisali. Uvijek se nuspojava veže na neposrednog izvršitelja - pedijatra, liječnika opće prakse, itd. Jer, uvijek se mogu naći prigovori: zašto ste baš cijepili u petak, zašto dne 13. u mj., zašto mjesec dana prije ili poslije, zašto nakon što je dijete pojelo sladoled, zašto ako znate da je dijete mogući alergičar, zašto niste roditeljima savjetovali cjepivo koje je registrirano u RH, makar nije u obveznom besplatnom programu, itd. I sami epidemiolozi uvijek tvrde da je u zadnjoj instanci odgovoran cjepitelj. Pa kakve onda ima veze, ovo, ili ono cjepivo, ako su oba uredno registrirana u RH, tj. imaju status lijeka, sa svim pravima, obvezama i odgovornostima?
    A usput, u Provedbenom programu obveznog cijepljenja u Hrvatskoj, nije imenom propisano da "to" cjepivo mora biti "Pediacel", ili "5 u 1" (Infanrix-IPV+Hib). Samo piše ovo: "Pri odabiru DTaP-IPV-Hib cjepiva treba dati prednost cjepivu s većim brojem pertusis antigena, ovisno o tome koje kombinacije su dostupne. Idealno bi bilo koristiti u Programu cjepivo s pet pertusis antigena u sastavu, jer u ovoj kombinaciji nije umanjena imunogenost Hib komponente.". Tako se, bez da se izgovara ime Pediacel, s razine države ističe preferencija za Pediacel, koji se dostavlja besplatno u pedijatrijske ordinacije.
    Osobno sam u stručnom prijeporu s onima koji bezrezervno tvrde da "nije umanjena imunogenost Hib komponente", jer u to nisu sigurni niti Amerikanci predstavlejni kroz svoju Food and Drug Administration, u kojoj se o tome vode debate, i koja još nije registrirala Pediacel, iako je, baš na temelju te (hipo)teze Pediacel ponuđen američkom tržištu, na kojem do sada još nema niti jedne varijante DTaP-IPV-Hib, zbog, uistinu, umanjene imunogenosti Hib komponente u dosadašnjim kombinacijama.
    Ovdje je netko je, prije Amerikanaca, doznao da je varijanta DTaP-IPV+Hib s 5 pertusisnih antigena u sastavu, neoštećene imunogenosti za Hib. Ja ne mislim niti da sam pametniji od tih, ali niti od Amerikanaca, i čekam, te ne bih trčao pred rudo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •