Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 118

Tema: koliko djeci dozvoljavate slatkiša?

lelica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

U kuci uvijek imamo puno slatkisa ali Jona zna da to nije za njega nego za mamu
    Jako rijetko dobije od nas dvije kockice crne cokolade, ali zato nedjeljom kod bake obavezno dobije kinder jaje, a druga baka uvijek kad dolazi donese par onih malih dorina čokoladica kaj se dobiju uz kavu i hrpu raznog voća.
    Keksi dolaze u obzir samo ako smo u gostima ili kad imamo goste

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ma i ne jede tak puno kad vidim koliko jedu druga djeca oko nas, nešto prestrašno! Ak dobro pojede, za nagradu dobije slatkiš, ak treba svaki dan, ali nešt sitno, a ne 10dag čokolade.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni je zaista fascinantno kako se na forumu (ali i u RL) stvara tolika fama oko čokolade, soka, televizije...
    Meni osobno - znači dozvoljavam da se ne slažete sa mnom - je totalno bedasto kategorički zabranjivati djetetu kockicu čokolade, crtić, McDonalds.
    Osim što na taj način dajemo preveliko značenje takvim stvarima, kod djeteta izazivamo situaciju "zabranjenog voća".
    A da ne spominjem situaciju koju smo mi imali na proslavi roćkasa - sva djeca jedu komadić torte, osim jedne curice koja se baca po podu, urla i plače jer njena mama kategorički ne dozvoljava slatko.

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Meni je zaista fascinantno kako se na forumu (ali i u RL) stvara tolika fama oko čokolade, soka, televizije...
    Meni osobno - znači dozvoljavam da se ne slažete sa mnom - je totalno bedasto kategorički zabranjivati djetetu kockicu čokolade, crtić, McDonalds.
    Osim što na taj način dajemo preveliko značenje takvim stvarima, kod djeteta izazivamo situaciju "zabranjenog voća".
    A da ne spominjem situaciju koju smo mi imali na proslavi roćkasa - sva djeca jedu komadić torte, osim jedne curice koja se baca po podu, urla i plače jer njena mama kategorički ne dozvoljava slatko.
    Potpuno se slažem s tim kategoričkim zabranama, ali mislim da je ovdje više riječ o doziranju. Da li dvije kockice ili dvije čokolade???

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

veliki X

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja se slažem s icy.
    Ja dozvoljama sve što je u granicama normale.
    A i totalno mi je licemjerno nešto jesti, a djetetu to isto braniti...

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

slažem se s tobom ukoliko govoimo da li dati ili ne dati, ali da sam za doziranje jesam, inače nema granica i prestaje se jesti bilo što drugo.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mi se isto držimo granica normale ali ono što dobije zapamti i ne možeš joj baciti jer bi nas izludila tražeći to mada ona ionako ne pojede puno jer sve dijeli s ukućanima pa njoj na kraju ostane bijedna količina. Uostalom, odlično jede, tamani super i voće i povrće i to slatkoga što pojede tu i tamo ne utječe na njenu prehranu i time mi i nije neko zlo. Ako zna da ima traži a ako u kući nema ništa može i danima bez toga.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja ne zabranjujem ali isto tako ne dozvoljavam više od jednog sladoleda, jedne kinder čokoladice i sl. Jede domaće medenjake, domaće kolače ali sama ne voli puno nego npr. jedan kolačić. Užasavam se kad na plaži gledam pune torbe smokija i čipsa. Moja M ima punu torbu voća i to je i jela.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Naravno da sve treba dozirati. I naravno da nitko pametan (bar se nadam) neće dozvoliti da mu se dijete svakodnevno šopa BigMacom, prženim krumpirom, čokoladom.

No sad da se kategorički zabrani čokolada jer je nezdrava to mi je sf.

U tri slučaja izričitog zabranjivanja i busanja u prsa"moje dijete to nikad nije jelo" koje ja osobno poznajem sve tri mame jedu tu istu stvar koju brane djeci.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

.
    ok, shvatili smo, tebi je sf da netko smatra nezdravim bijeli secer i/ili mlijecne proizvode, ne moras to vise ponavljati. hvala

meni je sf da je nekome sf da je bijeli secer nezdrav i da to ne zeli davati djetetu u osjetljivom razdoblju zivota. svakakvih nas ima

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i ja mislim da ne treba raditi od toga znanost...pojede kad poželi, naravno ne tonu nego koliko ima. pokušavam doma imati što manje slatkog, i zbog sebe i nje, ali uvijek dobije od nekoga nešto slatko ili vidi, pogotovo kad smo vani. dakle, ne pretjerivati, ali braniti mi je glupo...
    jedino na što poludim je kad neće jesti ručak ili nešto što radim satima, a hoće čokoladu ili sladoled. to ne može, kao desert može.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Naravno da sve treba dozirati. I naravno da nitko pametan (bar se nadam) neće dozvoliti da mu se dijete svakodnevno šopa BigMacom, prženim krumpirom, čokoladom.

U tri slučaja izričitog zabranjivanja i busanja u prsa"moje dijete to nikad nije jelo" koje ja osobno poznajem sve tri mame jedu tu istu stvar koju brane djeci
    .
    Ne kužim poantu ovog podebljanog, pa i ja jedem hranu / slatkiše koje moje dijete ne jede. Meni je bit u tome da ta hrana / slatkiši nisu dobri za njegovu dob, ne smatram da nikad u životu ne smije kušati KIKI bombon npr., nego da nema nikakve potrebe da ga kuša u dobi od 2 godine.
    Ili npr. ne želim da moje dijete jede čokolino, a meni je fino.
    To mi je isto kao da kažeš, brane djeci vino, a roditelji ga piju. :?
    Naravno da ne jedem nešto takvo pred djetetom, ali pivo i vino normalno popijem pred djetetom i on zna da je to za odrasle, isto tako i sok.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Bamsic prvotno napisa
    i ja mislim da ne treba raditi od toga znanost...pojede kad poželi, naravno ne tonu nego koliko ima. pokušavam doma imati što manje slatkog, i zbog sebe i nje, ali uvijek dobije od nekoga nešto slatko ili vidi, pogotovo kad smo vani. dakle, ne pretjerivati, ali braniti mi je glupo...jedino na što poludim je kad neće jesti ručak ili nešto što radim satima, a hoće čokoladu ili sladoled. to ne može, kao desert može.
    Da li ja djetetu branim slatkiše (bombone, lizalice, bananko,....) time što on niti ne zna da se to jede?
    On zna da se jede čokolada i u trgovini se nikad ne zaustavlja uz police s bombonima, lizaljkama i takvim stvarima, jer ne zna da se to jede.
    Vjerojatno imam sreće što moje dijete slatko niti ne traži, odnosno traži čokoladu vrlo rijetko (i tad ju i dobije), ali mislim da je to "ne traženje" poteklo iz toga što nismo nikad slatkiše nudili na svakodnevnoj bazi. :/

aleksandra avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ako hoce bas sltkis,kupim knder p.,voli sladoled i to je to.Ali kada dode kod bake,obavezno joj daju bombona,a ja ne zelim da joj daju jer ionako slabo jede i ne zelim da se nabaciva bombonima.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tashunice, hvala na iskustvu, lakše mi je kad vidim da nisam ja kriva, barem na taj način

Mislim da je rasprava sa spominjanjem zabrana dosta otišla u krajnost, a malo tko živi u krajnostima. Vjerujem da većina nas ne brani doslovno neku hranu već se radi o pristupačnosti i primjeru. Recimo, neću nikad reći da branim bijeli šećer, ali mi doma ne šećerimo baš ništa, šećer koristimo samo za kolače i to fruktozu ili smeđi. No ako smo negdje vani i hoćemo pojesti kolač, normalno mi je da neću dramiti oko toga jer mislim da bi efekt bio baš suprotan. Čokoladu jede jer ne mislim da je loša, kekse i slane gluposti jede na rođendanima, doma ne zato jer to jednostavno ne kupujemo.

Kršim svoje "pravilo" o (ne)zabranjivanju samo kod bombona i mislim da sam u krivu što sam mu pokazala da im pridajem toliko pažnje, ali ne mogu si pomoći jer sam na te bombone tako ljuta. Nije ni znao da to postoji do jaslica gdje su ih tete ne samo podmićivale njima već mu ih je jedna gurala u ruku i bez da išta pita, a na moje primjedbe i molbu da mu to ne daje bi mi, pred njim, odgovorila:"Ma mama, dijete mora jesti bombone, zašto mu branite?" i dala još jedan (!). Oduzela sam te, oduzmem svaki koji vidim, u dućanu kad ih pita uvijek kazem:"Nikad, nikad ti to neću kupiti", pričam o zlicama koje dolaze iz bombona i grizu zube, no stvarno mi se čini da radim krivo, ali ne znam bolje.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam bombone(sve)zvakace i lizalice "zabranila" od rodjenja.
    U stvari,nisu ni znali da postoje dok nisu malo porasli.
    Sad razumeju da su stetne i zasto i prihvatili su to normalno,ne fale im uopste.
    U skoli znam da ponekada pojedu,kada im neki ponudi,ali koliko je to bombona mesecno
    Zato ostalo jedu,u granicama razumnog,i navikli su tako.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

slažem se većinom s icy i ostalima koje su protiv striktnog zabranjivanja, pogotovo tipa ovog primjera s rođendanskom tortom.

Ali kad se spominju žene koje jedu ono što ne daju djetetu, ovisi kojeg je uzrasta dijete. Ja isto jedem (ne mogu si pomoći ) neke stvari koje ne bih voljela da mi dijete jede - još. Kinder pingui je jedna od tih namirnica. Pojedem tu i tamo na poslu ili u shopingu kad dijete nije sa mnom

U principu sve to ona proba u gostima, kod bake, prilikom nekog izlaska. Bitno je da je osnova prehrane zdrava, i da takvih stvari nema u frižideru da uzme kad se sjeti.

Nisu mi ipak jasni ljudi koji kad kažem da pazim da ne jede toga previše odmah počnu zabrinutim glasom kako bih joj trebala dati, da ne živi pod staklenim zvonom, da se navikne... pa nisam rekla da ne dam :/ I k tome uvjerena sam da je dobrobit možda jedino psihološka, da ne dramimo oko poneke čokoladice i da ne bude baš skroz drugačija, ali dobrobiti od te hrane zbilja ne vidim (što, opet da spomenem, ne znači da ne pojedem i ja ponekad )

Tako da ja jesam protiv toga, ali je ova tema lijep primjer razlike između ideala kojem težimo (pa se često po nekim drugim temama čini da nam djeca žive na organski uzgojenom povrću i integralnim žitaricama) i kompromisa koje činimo u realnosti.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Lara 15 mjeseci. Ima mjesec dana da joj dajem između obroka voće, Alnaturine prosene krekere i ponekad kockicu čokolade (2-3 puta tjedno), ali smokiće jede svaki dan po 10-15 komada dnevno. Ne brojim ali malu šakicu pojede. Zadnjih par dana to smanjujem da ih ne jede svaki dan. Pojela je jučer jedan keks prvi puta i neće ga dobiti bar nekoliko dana. Od tekućine pije vodu, majčino mlijeko i kupim joj za bebe ponekad sok od jabuke to popije kad idemo negjde. Drugo ništa za sada.
    A recite vi meni drage mame kada se počinje davati djeci u kojoj dobi ta čokolada, keksi, napolitanke, kinder jaje, sokovi za bebe (manje zaslađeni), smoki, i ostali slatkiši što već daju mame, bake i ostali ukučani, susjedi, prijatelji, rodbina u našem slučaju MM i ja to sve pojedemo što Lara dobiva.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

odobravam slatkiše u razumnim količinama, i poslije obroka.
    Tako da G pojede npr. merci bonbon (najviše 3) i sladoled. mislim da u tim količinama nije štetno, ako u danu pojede voće i još 3 kvalitetna obroka.
    neko vrijeme su joj kikiji bili zakon pa je svaki dan pojela jedan, sad joj ni ne padnu napamet. U gardenu sam joj kupila neke "zdrave" lizalice, pojela je jednu. a i to kod nje traje lizne 2-3 puta, pa zamota za sutra. imala je i fazu gumenih bonbona, 2 dnevno. ni njih više uopće ne gleda. vratila se na lindt ili merci čokoladu i ledo sladoled, zna dijete što valja.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Citiraj Bamsic prvotno napisa
    i ja mislim da ne treba raditi od toga znanost...pojede kad poželi, naravno ne tonu nego koliko ima. pokušavam doma imati što manje slatkog, i zbog sebe i nje, ali uvijek dobije od nekoga nešto slatko ili vidi, pogotovo kad smo vani. dakle, ne pretjerivati, ali braniti mi je glupo...jedino na što poludim je kad neće jesti ručak ili nešto što radim satima, a hoće čokoladu ili sladoled. to ne može, kao desert može.
    Da li ja djetetu branim slatkiše (bombone, lizalice, bananko,....) time što on niti ne zna da se to jede?
    On zna da se jede čokolada i u trgovini se nikad ne zaustavlja uz police s bombonima, lizaljkama i takvim stvarima, jer ne zna da se to jede.
    Vjerojatno imam sreće što moje dijete slatko niti ne traži, odnosno traži čokoladu vrlo rijetko (i tad ju i dobije), ali mislim da je to "ne traženje" poteklo iz toga što nismo nikad slatkiše nudili na svakodnevnoj bazi. :/
    slicno i kod nas, Anemona.

bolje sprijeciti nego lijeciti! barem dok su jos mali i to mozemo.

Nisu mi ipak jasni ljudi koji kad kažem da pazim da ne jede toga previše odmah počnu zabrinutim glasom kako bih joj trebala dati, da ne živi pod staklenim zvonom, da se navikne... pa nisam rekla da ne dam
    prvi grijeh, kako se ti uopce usudujes plivati protiv struje
    drugi, kako se uopce usudujes pomisliti da ces uspjeti u necemu sto su drugi pokusavali i nisu uspjeli
    treci, kaj se ti tu sad pravi posebna glista, pa to svi jedu
    i nista im nije

zanimljivo mi je kako niko ne brine da ce time razmaziti djecu, a do tada svi savjeti idu u tom smjeru
    :?

I k tome uvjerena sam da je dobrobit možda jedino psihološka, da ne dramimo oko poneke čokoladice i da ne bude baš skroz drugačija, ali dobrobiti od te hrane zbilja ne vidim (što, opet da spomenem, ne znači da ne pojedem i ja ponekad )
    ja toleriram iz istih razloga. al tek kad su dobre navike koliko-toliko bile uspostavljene. i na to sam stvarno ponosna. a da mi dijete hoce samo slatko stvarno bi se zapitala gdje ja grijesim, a ne bih se zgrazala nad tudim greskama :/

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

U tri slučaja izričitog zabranjivanja i busanja u prsa"moje dijete to nikad nije jelo" koje ja osobno poznajem sve tri mame jedu tu istu stvar koju brane djeci
    .
    Ne kužim poantu ovog podebljanog, pa i ja jedem hranu / slatkiše koje moje dijete ne jede. Meni je bit u tome da ta hrana / slatkiši nisu dobri za njegovu dob, ne smatram da nikad u životu ne smije kušati KIKI bombon npr., nego da nema nikakve potrebe da ga kuša u dobi od 2 godine.
    Ili npr. ne želim da moje dijete jede čokolino, a meni je fino.
    To mi je isto kao da kažeš, brane djeci vino, a roditelji ga piju. :?
    Naravno da ne jedem nešto takvo pred djetetom, ali pivo i vino normalno popijem pred djetetom i on zna da je to za odrasle, isto tako i sok.
    Ajme, ne pričam o djeci od godinu dana. Tretirati komadić čokolade kao šteku cigareta ili litru vina pred djetetom od 4,5 god. je meni bedasto. I licemjerno ako se ja sama davim u čokoladi, a onda ju djetetu prikazujem kao najveće svjetsko zlo.
    A malo si zabrijala kad uspoređuješ vino s čokolinom :/

Mi smo skroz prorijedili slatko i nezdravo za sve ukućane. Inače, ako L vidi mene da jedem Milku od 300g za obiteljskim ručkom, a njemu mlataram blitvom, nema šanse da će htjeti jesti blitvu.
    U principu, kad doma vidi da mi jedemo nešto slatko onda odmah i on hoće samo slatko. Kad smo to skužili, onda se čokolada jede nakon 8h

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

U principu ono što želim reći (osim da sam protiv kategoričkih zabrana kao takvih) je da ne znam kako druga djeca, no moj L vidi što mi radimo i nastoji nas imitirati.

Kad je imao 6mj mogla sam se pred njih prežderavati smokijem, on ne bi ni trepnuo. No sada, ako vidi da ja jedem smoki, hoće i on probati. Ako ja pričam na mob i njega zanima što je to. Ako ja sjedim pred tv-om i gledam sapunicu, on isto naviruje da vidi što mama radi.
    Zbog toga stvari koje ne želim da imitira (primjerice utrpa cijeli Mars u usta) naprosto ne radim pred njim. Inače doma hoće samo slatko - ako vidi da mama jede samo slatko.

Tu primjer s našim famoznim roćkasom - svi klinci jedu tortu, njena mama jede tortu,no curica ne smije jer joj mama ne da. I zdrava je, i ima 3,5god. - da ne ispadne da ne smije.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ajme, ne pričam o djeci od godinu dana. Tretirati komadić čokolade kao šteku cigareta ili litru vina pred djetetom od 4,5 god. je meni bedasto. I licemjerno ako se ja sama davim u čokoladi, a onda ju djetetu prikazujem kao najveće svjetsko zlo.

Mi smo skroz prorijedili slatko i nezdravo za sve ukućane. Inače, ako L vidi mene da jedem Milku od 300g za obiteljskim ručkom, a njemu mlataram blitvom, nema šanse da će htjeti jesti blitvu.
    U principu, kad doma vidi da mi jedemo nešto slatko onda odmah i on hoće samo slatko. Kad smo to skužili, onda se čokolada jede nakon 8h
    I meni je itekako licemjerno kad bih se ja pred djetetom davila u čokoladi, a njemu ne bih dala, zato se davim u čokoladi na samo.
    Več sam napisala da mojem djetetu slatko odmah odrazi na stolicu, pa itekako trebamo dozirati količine. Ja osobno nikad nisam djetetu govorila da je čokolada zlo, da ne valja, ili nešto slično, nego mi je jednostavno bitno ako pojede da je to dozirana količina.
    Mislim da nitko normalan ne jede pred djetetom Milku, dok bi ono trebalo špinat. Ili se varam?

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    zanimljivo mi je kako niko ne brine da ce time razmaziti djecu, a do tada svi savjeti idu u tom smjeru
    Baš si čudna. Ne razmazuju slatkiši djecu nego nošenje.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ma usporedba s vinom meni stoji, ali ne u smislu da je šteta jednaka, nego da djeca (bar iz mog iskustva) kad im kažete "ovo nije za djecu, to jedu samo mama i tata" poslušaju bez problema.

Recimo ja svojoj nisam davala koštuničavo voće do negdje malo prije 2 godine. I ona je to poštovala, bez ikakve drame, čak bi uzela badem u ruku, rekla "to jede mama" i stavila meni u usta. I vinom me natače U jednom momentu sam joj rekla da je sad dovoljno velika da jede bademe i otada ih jede. A za vino i dalje zna da je za mamu. Tako da nije nemoguće jesti slatko (ili bilo što drugo) pred djetetom i reći mu da je ono premalo za to. (Istina, i ja radije biram da ne radim to pred njom, ali zato što već zna za čokoladu, pa više ne mogu prodati priču da je to samo za mamu)

Čak mi je logično i da netko ne može izdržati da se natrpa čokoladom, premda zna da to nije najzdravija hrana na svijetu, a da isto brani svom djetetu. Ja svom djetetu želi da bude bolje od mene, zdravije od mene, da se bavi sportom za razliku od mene... ako sam ja slab karakter za neke stvari, ne moram loše navike od početka usaditi djetetu.

Ipak treba imati mjeru u svemu, pa tako ni iz ovog ne treba raditi dramu. Kao tvoj primjer s rođendanom. Tu je dijete već dovoljno veliko da više razumije, vidi da tortu jedu ne samo veliki, nego i mali, i normalno da želi raditi što i ostali.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    ma usporedba s vinom meni stoji, ali ne u smislu da je šteta jednaka, nego da djeca (bar iz mog iskustva) kad im kažete "ovo nije za djecu, to jedu samo mama i tata" poslušaju bez problema.
    Ja sam sad duboko posramljena jer moj L je jedini dvogodišnjak (skoro) koji ne razumije kad mu mama, usta punih čokolade, kaže "ne, ne ti si mali, to nije za tebe" i ne napravi scenu.

Šalim se naravno, no zaista - L je ili premali ili prerazmažen (biram ovo prvo) za takva objašnjenja. Zato naprosto pred njim izbjegavam raditi stvari koje neću da kopira - od nezdrave hrane, krvavih filmova...

I zato je, meni osobno dakako, licemjerno dovesti dijete u situaciju da vidi da mama to radi, svi vršnjaci to rade, a on jedini ne smije.
    A tu situaciju sam doživjela nekoliko puta.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Zato naprosto pred njim izbjegavam raditi stvari koje neću da kopira - od nezdrave hrane, krvavih filmova...
    meni je ovo logičnije i učinkovitije od "Ne to je za odrasle". bar dok je riječ o 1-3 dobnoj skupini.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja isto nikad ne jedem pred djetetom ono sto ne zelim njemu trenutno dati, mislim, sto o tome raspravljamo :?

u neku ruku mi je u slucaju slatkog i to licemjerno, jer bijeli secer smatram nezdravim, al eto, ja nemam nikog da me kontrolira, kondicionirana sam da je slatko brzinski izvor ugode, opustanja i utjehe i za mene nema vise pomoci
    al radim na tome da mome djetetu ne postane

moje dijete isto jako dobro prhvaca da su neke stvari samo za odrasle, kava na primjer. zato sto mu to nitko nikad nije ponudio, ni u kuci ni izvan kuce, nije vidio drugu djecu da jedu...meni je neprihvatljivo da djeca piju i gazirana pica, i bojala sam se kako cu s tim kad vidi drugu djecu da piju, i vidio je necakinju od 4 godine da pije i rekao je da je to samo za velike i za curice
    a olakotna okolnost je i sto je ta curica 3 puta veca i teza od njega, makar je samo godinu dana starija

isto tako je i s mesom. mi smo vegetarijanci i dijete je to normalno prihvatilo, jer prvenstveno nas nije niakd vidio i nije mu niko nikad nudio a dijelom i zato sto opcenito nije zainteresiran za hranu. par puta je rekao da bi on onog rozog sira od bake probao, nije dobio uz objasnjenje zasto i kako i sve 5.

usporedba litre vina i cokolina, slazem se, ne stoji. al stoji gutljaj vina i cokolina . to su ljudi prije davali djeci, kao i recimo kavu, pivu (a pivu sam dozivjela i osobno, pred mojim ocima, cesto vidam mame da daju djeci da polizu zlicu od kave sa slagom ili od capuccina).

ovaj primjer s curicom na rodendanu je stvarno malo ekstreman, i ja bih rekla jako rijedak, al ja poznajem dosta vegana i makrobioticara koji se i sami drze principa koje namecu djeci, i ne bi ih trpala u isti kos s ovim, ispada ko da su svi oni neki fanaticni dogmatici. a kad se sjetim da se i na iskljucivo dojenje gleda tako, platnene pelene, ne hodalici, ne po guzi uopce se ne osjecam ugodno i mogu reci cak i pomalo osobno pogodeno

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa
    Zato naprosto pred njim izbjegavam raditi stvari koje neću da kopira - od nezdrave hrane, krvavih filmova...
    meni je ovo logičnije i učinkovitije od "Ne to je za odrasle". bar dok je riječ o 1-3 dobnoj skupini.
    ucinkovitije je, al postoje neke stvari za koje dijete mora nauciti da nisu za njega. neces izbjegavat vozit auto jer ce dijete pozeljetu sjesti za volan, ili i ti sjediti u AS jer dijete inace ne bi htjelo

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ucinkovitije je, al postoje neke stvari za koje dijete mora nauciti da nisu za njega. neces izbjegavat vozit auto jer ce dijete pozeljetu sjesti za volan, ili i ti sjediti u AS jer dijete inace ne bi htjelo
    tako nekako. I ja izbljegavam biti punih usta pred djetetom, jer moje dijete je probalo čokoladu i zna što jedem bilo bi vriske da to pokušam. Kad jedemo čokoladu, jedemo svi po komadić.

Ali samo kažem da je moguće, ako postaviš to pravilo od početka.
    I da nitko ne uspoređuje vino i čokolino, nego je vino primjer da se mogu postaviti pravila te vrste, ako to želite (mislite da moja ne bi popila vino da sam joj dopustila? naravno da bi )

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja sam sad duboko posramljena jer moj L je jedini dvogodišnjak (skoro) koji ne razumije kad mu mama, usta punih čokolade, kaže "ne, ne ti si mali, to nije za tebe" i ne napravi scenu.

Šalim se naravno, no zaista - L je ili premali ili prerazmažen (biram ovo prvo) za takva objašnjenja. Zato naprosto pred njim izbjegavam raditi stvari koje neću da kopira - od nezdrave hrane, krvavih filmova...

.
    ne razumije zato sto si masu puta to radila, a ne zato sto je premali. radila si to i kad nije trazio i nije razumio i davala si mu kad je trazio, a kad je bio manji je trazio rjede pa te to valjda nije smetalo, a sad je veci i zna i moze bolje traziti pa ti to smeta

najbolji su mi ti roditelji koji djetetu daju, nude i sami non stop jedu i onda se cude da dijete nece nista drugo, kad smo vec kod zgrazanja i komentiranja tudih postupaka

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

znala sam da će netko spomenut as. mislim da je to neusporedivo, kao i vino, cigarete i slično, što je uostalom zakonom kažnjivo. ovdje govorimo o slatkišima i činjenici da su neka djeca i roditelji bombardirani slatkišima kao znakom pažnje i načinu na koji tu napast kontrolirati ili otkloniti

nije mi namjera polemizirati o tome što je ispravno; braniti u potpunosti, dopustiti neograničeno, dozirati ili naći bilo kakvu šprancu za davanje bijelog šećera u bilo kom obliku.
    namjera mi je bila samo reći da djetetu do 3 godine JA ne želim objašnjavati zašto ono ne smije jesti čokoladu, dok ju ja u isto vrijeme žvačem, te smatram da je izbjegavanje te radnje pred djetetom učinkovitije i logičnije nego suprotno.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

.
    ne razumije zato sto si masu puta to radila, a ne zato sto je premali. radila si to i kad nije trazio i nije razumio i davala si mu kad je trazio, a kad je bio manji je trazio rjede pa te to valjda nije smetalo, a sad je veci i zna i moze bolje traziti pa ti to smeta

najbolji su mi ti roditelji koji djetetu daju, nude i sami non stop jedu i onda se cude da dijete nece nista drugo, kad smo vec kod zgrazanja i komentiranja tudih postupaka
    Jel' me ti poznaješ? Ne.
    Jel' znaš što sam ja masu puta radila? Ne.
    Jel' izvlačiš zaključke koji ti pašu iz par redaka koje sam napisala? Da.
    Malo skuliraj i ne stavljaj mi riječi u usta.

Tebi se sigurno nemam razloga objašnjavati - no samo da uđe u zapisnik - mi djetetu ne dajemo stalno čokoladu niti se zgražavamo nad tuđim postupcima, davali, ne davali. A ako itko tu prosipa zrnca mudrosti i proziva druge, najprije pogledaj u svom smjeru.

Dijete od 18mj je premalo da ga posjedneš i kažeš mu da mama smije jesti čokoladu jer je velika, a on ne smije jer je mali. Zato radije pred njim neću jesti.
    Pred starijim djetetom, od npr 5god naviše je meni osobno licemjerno braniti nešto što ja radim - naravno tu mislim na stvari "primjerene" toj dobi.
    Primjerice, licemjerno mi je objašnjavati djetetu da mora biti u AS i onda se voziti nevezan.
    Licemjerno mi je reći da će mu od TV-a narasti rogovi i onda ga poslati u sobu na 3h dok ja gledam sapunice.
    Licemjerno mi je držati predavanje teenageru o štetnosti cigareta i onda pušiti u kući.
    I isto tako mi je licemjerno braniti djetetu (od karikiram 5god) red čokolade, ako ju ja sama pojedem cijelu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

znala sam da će netko spomenut as. mislim da je to neusporedivo, kao i vino, cigarete i slično, što je uostalom zakonom kažnjivo. ovdje govorimo o slatkišima i činjenici da su neka djeca i roditelji bombardirani slatkišima kao znakom pažnje i načinu na koji tu napast kontrolirati ili otkloniti

nije mi namjera polemizirati o tome što je ispravno; braniti u potpunosti, dopustiti neograničeno, dozirati ili naći bilo kakvu šprancu za davanje bijelog šećera u bilo kom obliku.
    namjera mi je bila samo reći da djetetu do 3 godine JA ne želim objašnjavati zašto ono ne smije jesti čokoladu, dok ju ja u isto vrijeme žvačem, te smatram da je izbjegavanje te radnje pred djetetom učinkovitije i logičnije nego suprotno.
    Ako sam dobro čitala pa niti nitko ne tvrdi suprotno. Tko je napisao da žvače pred djetetom čokoladu, a da djetetu brani? Jedino je bio onaj primjer s tortom.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

bajdvej, ja se više ne zgražam ni pred čime.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ovdje govorimo o slatkišima i činjenici da su neka djeca i roditelji bombardirani slatkišima kao znakom pažnje i načinu na koji tu napast kontrolirati ili otkloniti

.
    pa tema je o tome i bila, do postova od icyoh sa zgrazanjem nad nekim roditeljima, za cije postupke smatram da bas i nisu ok ni ucinkoviti, (al da budem iskrena ni meni se postupci od icyoh ne slazu u cjelovitosti s onim o stome je u zadnjim psotovima pocela pisat), pa je to preraslo u opce zgrazanje nad roditeljima koji se zamisli usude braniti nesto djetetu.

ne osjecam se bas ugodno toliko po tome drviti, al od toga je sve pocelo, pa samo da razjasnim

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

anemona moj se post odnosio na medin kometar o tome da dijete mora kad-tad naučiti da ima stvari koje ono ne smije, a odrasli smiju.

meda zarolala sam jer se as uvijek izvadi kad se govori o smije/ne smije, prihvatljivo/neprihvatljivo. a usporedba naprosto ne stoji jer as moraš imat po zakonu, a slatkiši nisu zakonom zabranjeni, iako bi ja rado neke stavila van upotrebe.

svatko mora naći svoj put, koji odgovara njegovim karakteru djeteta i općenito svjetonazoru, bilo da je riječ o slatkišima ili čemu drugom. ja smatram da je teško u potpunosti uskratiti (osim ako ne postoji zdravstveni razlog), jer naprosto ima djece takvog karaktera da bi bilo bolje dopustiti ograničeno, nego zabraniti. ja se tu uvijek sjetim pejićke i njene priče o kćeri koja nije rado jela makrobitorička jela svaki dan, pa su uveli dan kad se smije jesti pomfri.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kad napišem"meni osobno" onda naprosto iznesem svoje mišljenje, nit' se zgražavam, nit' osuđujem. Zaista mi je žao ako tako ispadne.

Da napišem "postupak mame xy je grozan, bla bla..ja ne bih nikad.." onda je to zgražavanje. I uz to upiknem dva ovakva :shock:

Naprosto različito razmišljem od Mede

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

iako bi ja rado neke stavila van upotrebe.
    recimo onaj nazovisladoled, a zapravo obojeni led u vrećici.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

e sad sam se toliko nazivcirala da sam morala uzet cokoladu
    za koju sam btw doriana uvjerila da nije cokolada, jer je neka no name, a dobio je uz nju i dorinu, a to je cokolada

mislim da se svi u principu slazemo (sad sam si pojela jedan red i odmah mijenjam persektivu ), al nepsorazum je nastao kad je sinonim za ogranicavanje i kontrolu nad slatkisima postao onaj primjer s tortom.

i bezveze mi je da se tako krvimo oko toga, kad je pravi neprijatelj negdje tamo, veci od nas i nesavladiv. ja sam jedan dan ostala sokirana kad je dorian tarzio cokoladu od tete u knjiznici. ocito je tamo to dobio kad je bio s bakom, a baka objerucke prihvatila
    i ako se stvarno ne postave jasne i cvrste granice ispada da djeca jedu svaki dan, dobivaju i traze bilo gdje, a mi mame smo vjestice koje ne daju i samo imam nepotrebne rasprave.

a kad gledam djecu po parku i po gradu rijetko koje dijete vitko, to je vec iznimka, vecina ih naginje debljini :/

da napomenem, makar sam vec napisala, ne branim mu da uzme povremeno, cak mu i sama nudim jer bolje da uzme od mene kvalitetni proizvod

a kad gledam djecu po parku i po gradu rijetko koje dijete vitko, to je vec iznimka, vecina ih naginje debljini :/

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad napišem"meni osobno" onda naprosto iznesem svoje mišljenje, nit' se zgražavam, nit' osuđujem. Zaista mi je žao ako tako ispadne.

Da napišem "postupak mame xy je grozan, bla bla..ja ne bih nikad.." onda je to zgražavanje. I uz to upiknem dva ovakva :shock:
    pa ispadne tako ako napises da ti je bedasto, sori ako ja nesto krivo shvacam. i onda njih deset to potpise, a razgovaramo o necem sasvim drugom :/

ja sam stvarno sjetljiva na takve stvari, jer sam masu puta cula da ja ne dajem djetetu nista za jesti, branim mu sve i sva, samo jer ga ne zelim uciti na neke stvari (kao iz ovog primjera sto je pomikaki napisala, da te ljudi jedsnostavno pocnu napadat ako kazes ili vide da djetetu nekad nesto i ne das)

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ne spominji. mene moja (koju je N dobila jučer) skenira iz frižidera. milka.
    a ja trudna

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dijete od 18mj je premalo da ga posjedneš i kažeš mu da mama smije jesti čokoladu jer je velika, a on ne smije jer je mali.
    s ovim se apsolutno ne slažem!
    s oboje sam tako radila i nijedno se nije bunilo, prihvaćali su bez drame.
    a gomila forumaša zna da moja djeca nisu "lako odgojiva".
    stvar je našega stava: kao što prihvaćaju "ne"! za pretrčavanje preko ceste, ili "moraš" kada je riječ o sjedalici... tako prihvate i "ne možeš, mali si", ako je naš ton dovoljno siguran.
    i ako mi doista vjerujemo u ono što govorimo.

kad kažem da svojoj djeci nikada ne dajem kindere i voćne pudinge, onda to stvarno tako i mislim. ne jedem ih ni ja.
    niti ću im ih ikada kupiti.
    ne kažem da ih starija nije probala jer ne glumim policajca na rođendanima i slično, ali iz mojih ruku neće dobiti.

prije tri tjedna sam joj prvi put u životu kupila krafnu.
    ne zato što mislim kako je krafna posebno loša.
    nego zato što ne mislim ni da je dobra.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

pa ispadne tako ako napises da ti je bedasto, sori ako ja nesto krivo shvacam. i onda njih deset to potpise, a razgovaramo o necem sasvim drugom :/
    Ja sam zaista duboko uvjerena da kad napišem "meni osobno.." onda svi odmah po defaultu shvate šta ja točno mislim iako napišem nerazumljivo (čak i kad napišem da je meni bedasto, jer je meni bedasto sto stvari, no to ne znači da se zgražavam nego meni ne odgovaraju). A "bedasto" je politički nekorektan termin koji se da krivo protumačiti i više ga neću koristiti .

U principu mogu potpisati
    ne branim mu da uzme povremeno, cak mu i sama nudim jer bolje da uzme od mene kvalitetni proizvod
    Sad se idem ubiti u čokoladu, auto će me u grob otjerati.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne spominji. mene moja (koju je N dobila jučer) skenira iz frižidera. milka.
    a ja trudna
    ja imam ovdje suho i koštuničavo voće u medu (svojim rukama zamiješala)... nakon jedne žlice toga prođe me volja za bilo čim slatkim

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Slažem se! M dobije kinder jaje kad ga se sjeti i pojede pola, od kolača jede one koje ja radim, a to je vrlo, vrlo rijetko. Sladoled dobije 1 na dan i to onaj Rumenko čista voda kojeg ja pojedem pola. I kad želi još ne može dobiti, pitam je koliko na dan može papati sladoleda i zna da može jedan (nekad niti jedan).
    Mislim da se prehrambene navike kao i radne stvaraju sada. Meni je bitno da je naviknem na drugačije, zdrave okuse (integralno, proso, leću, zob) a naravno da će kako raste i druži se s djecom probati apsolutno sve. Ali će nakon toga doći doma na skuhan ručak ili večeru i jesti zdravo.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Bože dragi šta nastade od običnog pitanjca oko vjerujem svakodnevog zalogajčića, da tako kažem.
    I ja se u potpunosti slažem s Icy oko slatkiša. Može svaki dan dobit nešt malo, ništ mu ne bude, a neće bit željan toga. Mislim da ona djeca kojoj se to ne dozvoljava uopće, kad imaju priliku ubijaju se u smokićima i čokoladicama, a to je tek loše. Ovak malo pojede, zadovolji se i bok! I zubi se peru, naravno!

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kod nas vrijedi zlatno pravilo ništa u prevelikim količinama.

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: koliko djeci dozvoljavate slatkiša?

Citiraj arilu prvotno napisa
    Inače nisam protiv davanja slatkiša djeci ali ne znam gdje povući granicu.
    Koliko dnevno vaša djeca pojedu slatkiša (tu ne mislim na rođendane i sl.)
    Da li im dajete kupovne sokove svaki dan?
    I da li dozvoljavate i u kojoj mjeri da im rođaci, susjede i prijatelji daju čokolade i bombone?
    ja isto kao i ti. border problem.
    ne jede slatkiše svaki dan. od slatkiša jede čokoladu(kinder) i neke kekse. od nedavno i sladoled.
    sok dobije kada poželi-nije često.
    bombone još nije probao, ni lizalice ni bananko i sl. te jednostavno kažem rodbini da to ne voli. imala sam frku sa lizalicama u parku neki dan ali nekako sam mu uspjela objasniti da je to za velike klince a ne za male.
    i zaista mislim da ne treba žuriti sa time. barem ne u 0-3 skupini.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •