Činjenica je da nekad prije žene nisu bile dobro informirane i ono što su doktori rekli/napravili je bilo u redu i slušalo se bez pogovora. Ne znam da li je ijedan porod od prije 10-ak godina prošao bez epizotomije, dripa i svega ostalog? A sada je ipak sve više prirodnih poroda upravo zbog informiranosti žena koje polako mijenjaju kruta stajališta doktora da je to nužno potrebno "da olakša ženi porod" kako to oni formuliraju. I dalje naravno postoje ti doktori "starog kova" koji vjerojatno neće promijeniti svoje stajalište do svoje penzije ali da ide na bolje, ide.
Mislim da se svaka žena može koliko toliko izboriti za sebe, a tome doprinosi naravno i prisutnost muževa i doula, ali najbitnije je da su trudnice sada informirane o svemu i točno znaju što žele. Kad točno znaš većinu postupaka i što je potrebno a što ne, naravno da se tada i možeš zauzeti za sebe. Zato cure glavu gore, recite glasno što NE ŽELITE i sve će biti u redu. Možda je najbolje napomenuti u rađaoni da tražite da vas doktor/primalja prije svakog postupka pita da li je to u redu ili ne, da li pristajete na taj zahvat ili ne, naravno uz objašnjenje da li to nužno zbog vašeg zdravlja ili zdravlja bebe. Ako nije nužnu - uvijek možete glatko odbiti. Pa nismo mi tamo zbog doktora nego oni zbog nas i bebe, a i na kraju radi se o našem tijelu!