wewa prvotno napisa
spoznaja je stizala u fazama.
ne znam zasto, cijelog sam zivota razmisljala "Ako budem imala djece" - umjesto Kad...
onda, kad smo odlucili poceti se truditi - nakon godinu i po braka, nije islo. pa smo nasli da mi je prolaktin povisen. sto je opet izgledalo kao potvrda one "ma ti si previse u tome, opusti se, ne moze ni uspjeti ako si u grcu, sve ti je islo kao po spagi, mora nekad negdje i zapeti..." guilt trip svakog trena.
a onda je MM odlucio uraditi nalaz i eto ga sok - on ni ne shvata sta znaci onih tadasnjih 7 mil/ml, losa pokretljivost. pa onda pitanje otkud to?!
nisam htjela vjerovati da je ICSI za nas, nadala sam se da cemo ih skupiti dovoljno za AIH - jer nam tad ne treba viza za dijete, mozemo imati i domace... pa smo ih nakupili dovoljno za AIH - pa se raspali kad je stigla prva nula na beti.
MM se poslije toga nije vise ni skupljao do kraja, a ja - ja sam htjela ICSI - da vidim kako to izgleda. pa vidjela. eto, sad jos Mb, a poslije ko zna - mozda s bebom po bracu, mozda vise nikad preko granice po bebu, mozda ostarimo sami... zasad znam da sam radila najvise sto se moze. a Bog dragi ce dati ono sto nam je sudjeno - a i sigurno dobro za nas.
kako gledam na one sto ne znaju sta je MPO - ne zelim im da saznaju. ne zelim im da vrijeme, emotivnu snagu, zdravlje, novac trose na pokusaje. zelim im da uspiju i da uz roditeljstvo steknu i neogranicenu empatiju za nas s drugacijim putem.