Stranica 10 od 14 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 682

Tema: Separatizam (odlazak na selo i neovisan život)

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Joj kesteni! Sad mi sline došle na usta...moram mm-a poslat negdje popodne da mi uzme malo!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Nuktemeron avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a zato dakle Hrvatske vode s tako zarađenim novcem krote seoske potočiće u betonske obale, usput posijeku stoljetne vrbe i sve uz to...

onda nam preostaje kišnica, makar i kisela, na oblake još nitko nije stavio koncesiju.

Potpuni separatizam nije ostvariv, no nije ni cilj.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pratim temu sa preskocima od početka i ne znam kako da u jednom postu složim cijelu priču pa odgađam...
    Još malo pa je 4 god otkad smo dragi i ja zbrisali iz grada. Ja sam otkad znam za sebe imala takav plan i eto srela svoju srodnu dušu, rasprodali nekretnine po gradu i kupili zemlju i starinu također na osami (ali smo u gradu za 10-ak min autom).
    Plan je bio da ćemo prvo srediti kuću, sačekati da prođe sezona grijanja pa preseliti i onda pomalo sređivati vrtove, onda životinje...Mm je također informatičar i plan je bio da radi kod kuće a usput ćemo prodavati poljoprivredne viškove (marmelade, rakije,...) A onda je realizacija bila malo drugačija (jer se eto često vodimo srcem a ne mozgom ) pa smo igrom slučaja/sudbine kupili konje kojima je hitno trebao dom pa smo kupili i šparhet, spakirali doslovno 2 ruksaka strpali pse u auto i preselili usred zime . E s konjima je došla i prva koza, pa se ta ojarila, pa glupo da imamo kozu koja nema mlijeka pa je došlo još par koza...i tako eto nas sada sa curom od godine i pol, konji, koze, magare, psi i mačke, vrt koliko se stigne (a ne stigne se puno)....
    Skrećem s bitnog i ispast će biografija . Čitam vaše planove i kao da čitam naše par godina unazad . Sve to zvuči prekrasno ali u stvarnosti ispada puno kaotičnije i surovije nego što je u planu.
    U zadnje 4 godine smo dragi i ja jednu noć izbivali od kuće i to uz xxxx organizaciju! Sa životinjama je tako. A i kad negdje odeš na pola dana uvijek neko sr... kad se vratiš . Što više različitih životinja puno je i više posla jer svaka od njih traži neko samo svoje vrijeme. Ne kukam, ali jednostavno nije lako kao kad to gledaš "izvana" ili kao gost na nekoj farmi. A još sa bebom ! Zadnjih godinu i pol koliko imamo bebu (+zadnji mjesec-dva trudnoće) skoro sav posao oko farme pada na jednog čovjeka, (naravno iz praktičnih razloga većinom na mm) a posla ima... drva, pa sijeno, pa štale koje uvijek traže neke popravke i preinake, pa nahrani, napoji, muzi, pa sirenje, ova se jari, druga se tjera, od toliko živine uvijek je netko bolestan, vrt ne čeka, moraš saditi kad se sadi ili figa, ...upravo smo u renoviranju kuće koje je počelo usred ljeta i malo se izjalovilo pa proteglo u zimu. Uz to još je tu i posao od mm koji nerijetko probdije skoro cijelu noć uz kompjuter- drugačije se ne stigne. Kako Maškica raste lakše je, ali proći će još koja godina kad ćemo se moći oboje (istovremeno) posvetiti farmi koliko bi trebali i željeli. Grad (ovaj novi) nam je stvarno blizu, i to ima svojih prednosti, ali meni (samo ja vozim) je često i tih 10-ak km davež! Do Rijeke (odakle smo) imamo 60 km, ili 1 sat vožnje i mora biti neka jaaako velika prigoda da nam se isplati i da "skoknuti", jer za to ti treba preorganizacija svih dnevnih obaveza i na kraju si mrtav umoran kad trebaš krenuti u život. Sa prijateljima se slabo posjećujemo, uglavnom dođu svi kad je lijepo vrijeme. Radne akcije su nam uspjele svega par puta i odazvali se uglavnom isti, većina koja se unapred nudi da dođe dati ruku ima baš taj vikend gripu/krstitke/sprovod. Pouzdanu osobu kome bi ostavili farmu (ne volim ovaj izraz ali ne mogu se sjetiti boljeg) na dva-tri-pet dana još nismo našli... Ustvari jaako je bitna jaakoo dobra organizacija. Ja se isto ne mogu zamisliti u 8-16 ritmu, ali život na selu traži često i stroži raspored ali bez vikenda i godišnjeg.
    Da opet probam skratiti, :D za vašu odluku, ne želim biti partibrejker niti kukati samo bi vam htjela ukazati na ne-tako-rozu stranu ovakvog života, a onu bolju znam da vidite i sami (ne bi se inače odlučili na to zar ne ).

Pričam ja mm-u o ovoj temi, ne bi li i on napisao riječ-dve a on kaže da bi bilo previše za tipkati što bi vam sve htio pa da najbolje vi lijepo dođete na tjedan dana kod nas za generalnu probu (a možda da on i ja onda zgibamo negdje na vikend ).

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mašenka

E znam da je u teoriji lako govorit da smo mi svjesni da ova naša roza strana ima i onu bljutavo sivu (da se tako izrazim), ali zaista smo toga svjesni. Super je da evo imamo dosta vremena za provat i isplanirati stvari unaprijed. Puno odluka teških/lakih je večpalo, puni ih se tek donosi, neke stvari čemo morati odgoditi na godinu-dvije-tri, nešto čemo moći odmah. Npr. umjesto velike brige o konjima prvih par godina, radit čemo na vrtu i ljkovitom bilju, tek kad se to dvoje uhoda, možemo preči na konje. Kravu naravno planiramo skoro pa od samog početka, kao i kokoši. Mm srečom (ili nesrečom LOL) nema posao tako da če se u potpunosti posvetiti farmi, dok ču ja dok bebinjam malo radit na kompu za lovu, s tim da imamo cijelu obitelj koja se želi uključiti u početku da nam pomogne, i moji i njegovi roditelji kreču u penziju a kako su zapravo još jako mladi pomoči če nam, on ima 2 mlađa brata koja več sad s njim odlaze na imanje, a ja imam sestru koja je voljna radit koliko treba samo ako joj damo da dođe sa svojom prikolicom na zemlju, tako da sva sreča nismo sami za početak.

Ali da, jučer govorim mužu, evo nismo još ni došli na zemlju a meni več nekad dosade sve te živine i kopanje i rad mislim da to ide u paketu. Uvijek se treba nečeg odricat, nama se recimo puno lakše odreknut civilizacije (tako reči). Znam da glupo zvuči, ali prešla sam pola svijeta, i putovanja mi nisu neki faktor, ako baš budemo išli negdje, uvijek če bit osoba od povjerenja, jer svekar i svekrva znaju sa životinjama i povrtnjakom, moja sestra nam je na raspolaganju uvijek, valjda ćemo se snači. Ako ne, mjenjam nadimak u SivaGroza

To da dođemo do vas na tjedan dan mi zvuči SUPER moramo se dogovoriti oko toga!

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

!
    Poziv nije šala, čim nam prođe cirkus oko radova(tj kad nam stave krov ) važi!
    Jedna krava i kokoš jest manje posla od 3 krave, 6 koza i 4 konja ali si jednako vezan uz kuću, tj štalu, opet muzeš ujutro i navečer itd. Negdje si spominjala koze (ne da mi se listati), pa jedan savjet od srca- prvo sve što raste a što treba ostati živo u ogradu od min. 160 cm, jer su proklete ! Prije toga ni nacrtanu kozu ne vodite na zemlju, i nema veze ako će one imati svoju ogradu- jednom kad zbriše proždrat će sve što ne bi trebala!!! I električni pastiri su zakon za ostale beštije, ali opet kozama ne znače puno, nama se jarad ček zabavlja grickajući traku kad je na najjačem !

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Roza, citam ovaj topic i kao da citam sebe
    Cak smo imali i slican zivot, putovanja i ostalo pa me ni ne cudi tvoja odluka da zelite pobjeci iz grada.

I meni je dosta "civilizacije", velikih gradova, nametnutih sistema i to vec dugo dugo. Zbog toga se i vratih iz Engleske, sa ciljem da cu se skrasiti ovdje negdje i zivjeti sa prirodom.
    Naravno, smisao je bio da ostvarim takav zivot sa obitelji, pa sam u medjuvremenu upoznala svoju srodnu dusu, i od nedavno smo roditelji, tako da je sve spremno
    Razmatrali smo opciju da uzmemo (kao i vi) veliki ranc negdje na sat vremena od Zagreba (kad se samo sjetim da mi je cesto sa zapadnog kraja Londona do istocnog trebalo i vise od 2 sata, ovo je stvarno piece of cake!), no to bi znacilo kredite, a to ne dolazi u obzir jer nam ne treba da smo u grcu cijelo vrijeme. Smisao i je da se maknemo od stresa i jurnjave, posla od 9-5 itd. Tako da smo se odlucili za polovicnu opciju.
    Posto mm i ja obozavamo more, a ja imam i kucu koju malo treba adaptirati, i komad vrta - odosmo mi zivjeti na otok.
    Vremenom bi kupili i komad zemlje i polako se sirili. Za sada razmisljamo o zacinskom/ljekovitom bilju, no mm ima vec viziju kako bi on zivotinje
    Bas sam i htjela otvoriti topic (vjerovatno i hocu da ga tebi ne preuzmem) kad naidjoh na tvoj koji je vrlo slican i bas sam uzbudjena zbog tebe i navijam od srca da vam sve uspije jer te zaista razumijem posto se i meni sve isto dogadja u glavi.
    Kad sam se vratila iz UK stalno sam imala vizije ranca, uzgoja povrca, bungalova.

Evo ti jos jedna ideja, kada napravite hobit kucice ili bungalove, mozete organizirati neke tecajeve, tj. iznajmiti ranch za razne aktivnosti. Recimo tecajevi slikarstva, yoge, meditacije, permakulture .... Sve je to ljepse odraditi u prirodi nego u gradu, zar ne ?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

LoveLight ja stalno razmišljam o tome da kad sam radila u Americi znala sam i po sat i pol voziti do doma! Svaki dan po dva puta! Tako da kako kažeš sat-dva do Zagreba mi je stvarno piece of cake!
    Pa mi smo imali nekoliko opcija, ili kupiti nešto jeftino Bogu iza nogu na kontinentu, ili otič na Murter gdje imamo zemlju i masline. Kako ja nisam neki tip od sunca i vručine, a i volim kontinent, rovali smo i rovali i našli nevjerovatno povoljno ovu zemlju koju smo kupili. Mislim da sad rečem cijenu, večina ljudi ima skuplje aute! Trik je da je zaista daleko i treba se fakat odlučit za to.

Ja sam isto kao i ti više okrenuta bilju, medu, voču, povrču, a mm želi životinje, tako da smo se odlučili polako imati sve. I konje naravno, jer želim nuditi ranch (besplatno naravno) za terapijsko jahanje. Ali dat ćemo si vremena, očekujemo da se skroz ufuramo i baš krenemo sa svim tek nakon 4-5 godina.

Možemo se dogovorit za trampe, vi s otoka nama masline i ulje, šparoge itd. a mi vama ovo kontinentalno povrče I please piši ovdje, ja sam zato i otovorila topic da što više ljudi piše, da razmjenjujemo iskustva, događaje, želje, ideje...i ovo što si rekla nam i je u planu, to bi bio jedan od načina dobavljanja love/dobara, da ugostimo razne udruge i događaje i pravimo im klopu sve što im treba a oni održe svoj program na ranchu. Pored toga je u planu i mali shop sa svim stvarima i proizvodima koje ćemo proizvoditi na ranchu, rancher's days...ma svašta!!!

Jeste vi več krenuli na otok?

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Mi se ipak odlucili za otok jer zemlju bi jos mogli kupiti, ali treba sagraditi kucu sto je velika stavka jer smo se odlucili bas za istu kucu kao i vi. A to sad u ova vremena ne znam koliko je pametno (biti rob kredita), ja stalno govorim da treba pricekati kraj 2012g. pa cemo onda vidjeti
    ...a do tada - otok i ono sto imamo.

Razmjena dobara - apsolutno Ionako mislim da je to jedini ispravni nacin trgovine (robna razmjena), i da tako svijet funkcionira, svi bi imali sve sto nam nuzno treba za zivot.

Nismo jos na otoku, preseljenje bi trebalo biti u proljece. Napisat cu malo o tome u sljedecem postu...

Ah sto smo idealisti ... no ipak ja mislim da se u nama budi potreba za bazicnim stvarima koje su ustvari najbitnije za ljude i njihovu srecu. Konzumerizam je i previse uzeo maha, ljudi su se udaljili od sebe i svoje sustine....

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

E da, htjela sam ti reci da naslov topica - separatizam ... mislim da se tu radi o obratnom, o uniji covjeka i prirode, a pravi separatizam se dogadja medju ljudima u velikim gradovima-kosnicama gdje se sve vise povlace u sebe....

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj LoveLight prvotno napisa
    Ah sto smo idealisti ... no ipak ja mislim da se u nama budi potreba za bazicnim stvarima koje su ustvari najbitnije za ljude i njihovu srecu. Konzumerizam je i previse uzeo maha, ljudi su se udaljili od sebe i svoje sustine....

X
    (r u my twin???)

A Separatizam je u smislu separiranja od sistema i odlaska "natrag" u prirodu i vračanje baš ovom što se rekla, sebi i svojoj suštini. Ja kao i ti vjerujem da te tzv. bazične stvari istinski čovjeka ćine sretnim i zadovoljnim. Mislim da ču zadovoljnija bit kad pomuzem svoju kravu i napravim neki domači sir, ili poberem fino povrče, nego da potpišem neznamtinijakakav dobar ugorov sa super bogatom marketinškom firmom i živim "ko bubreg u loju".

I vi gradite drvenu kuću?? Super, to je zaista jedna od najboljih ali i ekonomičnijih varijanti. Isto kao i vi krečemo sa svim negdje u 3 mjesecu, kad se otopi snjeg i zatopli malo, dovoljno da se može radit vanka. A to za trampu, Super! Ima nas još ovdje na forumu koji smo rođeni trampaši

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ok, evo dio price ... Plan je sljedeci. Mm dao otkaz i radi do nove godine. Nakon toga bi trebali malo preurediti jedan kat u kuci i preseliti negdje do 4tog mjeseca iduce godine. On takodjer otvara svoju firmu i poslovno zapocinje sve iz pocetka. Ima takav posao da sumnjam da ce biti bez posla (struja i sada ulazi u alternativne izvore energije). Naravno njega jako brine kako ce nam biti jer od nove godine nemamo sigurnih prihoda, tek nesto malo ustedjevine za pocetak.

Mnogi govore da smo hrabri sto cemo to napraviti jer imamo malu bebu, no nas to jos vise potice da odemo iz Zagreba i da nam dijete odraste uz more, na svjezem zraku. Vjerujem da ce biti tesko na pocetku, ali ja se ipak radujem odlasku tamo jer nekako cijeli zivot imam viziju i zelju da je za mene (i za nas) najbolje da se preselimo na more.
    Rijec je o jednom prekrasnom selu sa mozda 900 stanovnika (zimi vjerujem da ih je 500). Kuca je 30m od mora, pored borove sume, pogled puca na cijeli zaljev - prekrasno !

Ono sto mene brine je da su ljudi tamo prilicno zatvoreni, da bas i ne pustaju strance "unutra", ljubomorni su ako imamo vise od njih (a nemamo) i cesto su zlocesti. Dobra stvar je sto sam ja tamo vec preko 30 godina i imam dosta prijatelja, svi me manje vise poznaju i nikad nisam imala problema. No to je mozda zato jer tamo provodim 3-4 mjeseca godisnje, a sada bi zivjela tamo, sto je skroz drukcije...
    To je ustvari jedino sto me brine, jer znam kako su dosljaci imali problema kada su doselili ...

Sta vi mislite, jesmo ludi sto cemo to napraviti?
    Voljela bi cuti par rijeci i od Davora jer se radi o Krku (koliko sam shvatila Davor je sa Krka?)

Kasnije cu ispricati i o planovima vezanim za zemlju i sadnju ...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A moje mišljenje več znaš, niste ludi nipošto. Mi smo u istoj situaciji, jedini sigurni prihodi koje ćemo imati če biti ono što ču ja dobijati od dizajniranja, a toga ima sve manje, međutim dovoljno da se preživi. Mm če od 2 mjeseca biti nezaposlen i zapravo svo vrijeme če posvetiti farmi, ali mislim da samo tako i možemo pokrenuti stvari. Uvijek se treba odlučiti za jedno, il čemo se baviti uzgojem i živjeti od toga, ili imati posao, jer pola pola ne ide.

Anyway, puštam da se i drugi uključe i daju ti svoje mišljenje

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

O pravu si Roza, ne moze oboje. Mi cemo prvo krenuti/nastaviti sa poslom i vremenom se prebaciti na rad sa zemljom ...

Pisem kasnije, mali kraljevic se probudio

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj LoveLight prvotno napisa
    Bas sam i htjela otvoriti topic (vjerovatno i hocu da ga tebi ne preuzmem)
    Molim te da nastaviš pisati na ovoj temi jer je ovo općenita tema za sve vas koji ste se odlučili na drugačiji način života i mjesto gdje ćete prikljupljati iskustva od drugih.

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo tekst sa Kneje o dvoje ljudi koji su napravili "zeleni" izbor.
    http://static.scribd.com/docs/hsjxe9...IAL_VIEW=width

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

plus novi knejin projekt s pregrst korisnih info http://www.pikaiprijatelji.com/site/

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Skroz sam zaboravila....znate kako se zove potokkoji prolazi preko naše zemlje?!?! Ne znate? Rodin Potok To je neka simbolika sigurno!

Btw. Ante se upravo vrača sa imanja, nabrao je mlade koprive i vrganja. Biće prava gozba večeras!

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Rodin potok

Koprive i vrganji Juha od vrganja i pita koprivnjaca )))) Ako kuhas koprivu (a da nije za juhu), kad izvadis koprivu, dodaj malo soli u vodu u kojoj se kuhala i popij ju ...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jel smijem pit vodu (čaj) od koprive ako sam trudna???

Inače za večeru je plan jaja s vrganjima i popečci od koprive...malo kolesterola al ajde, fiiiiiiiiiiiiiiiino je

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pozdrav Špiru

obožavam vas čitati..kao neko osvježenje na kraju dana.na trenutak čovijek zaboravi na sve uživi se u prirodu

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

čitajući vas shvaćam da nije to život za nas lijenčine

ali, nije da ne maštam o simbiozi s prirodom... ipak sam odrasla u šumi.

sretno vam u ostvarivanju planova

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

helou šumske djevojke!

gdje su se izgubili pp-ovi?

Ja mislila sa RozomGrozom malo o terapijskom jahanju i konjovima...

Jel bila dobra večera?

šumska u gradu

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja planiram kad odem u penziju odsleit u ješevik i otvoriti rasadnik ukrasnog grmlja

a ako mi dpoi*di medicina do kraja, možda to učinim i ranije. :/

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Mislim da nema problema za caj/vodu od koprive, dapace, voda je puna zeljeza. Citala sam negdje da kopriva ima 400 % vise zeljeza od spinata, i da su zeznuli jednu decimalu u statistici kod vrijednosti zeljeza u spinatu pa su nam godinama nametali Popaja i spinat kao ultimativni izvor zeljeza

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

to ti je živa istina za špinat. a i za koprivu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Upravo se pravi pita od koprive

Mama Jelena mi svakako planiramo imat konje, volili bi se povezat s nekim trenerom koji trenira konje od "malih nogu" za t. jahanje, jer ipak mislim da mi to ne bi znali sami. Ali glavno je da bismo uzeli ždrijebad, ja se tako osječam najsigurnije, jer znam odmah od početka kakvi su, u kakvim uvjetima odrasli, tako minimaliziram i eventualne traume koje bi možda prošli kod nekog drugog u mladoj dobi itd. Plus trebali bi se povezat sa udrugama jer treba posebna oprema za terapijsko jahanje, a kako mi nećemo radit nikakav "biznis" od toga nego če to bit nekakav naš doprinos, treba imat i tu opremu...ali mislim da se sve to može bez velikih prboelma izorganizirat.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Draga Roza, ne treba ti trener koji ce od malih nogu raditi s konjem na ujahavanju.
    Ako uzimate malo zdrijebe onda cete se na jahanje nacekati jer zdrebad se ujahuje tek od 3. godine na dalje.

Istina, to ne znaci da sa zdrebcem necete morati raditi u medjuvremenu.
    Trebat ce ga nauciti na rad s ljudima, da bude miran kada se s njim radi i ponajvise da vjeruje ljudima koji rade s njim bezrezervno.
    Mozda bi bilo dobro da kada nabavite zdrijebe da konzultirate trenera koji radi s konjima da vam da smjernice, mozda da dodje do vas i pokaze vam na sto treba obratiti paznju i kako raditi s njime dok ne dodje do dobi za ujahivanje.

Ima super forum
    http://konjek.forume.biz/forum.htm
    na kojem su strucnjaci koji se bave uzgojem i drsurom konja na kojem mozete saznati puno toga

p.s. nadjoh odlican tekst o toj temi pa ga stavljam ovdje (nadam se da se moderatorice nece ljutiti)

Citiraj http://www.freewebs.com/cile86/hipologija.htm prvotno napisa
    Ujahivanje konja je proces u kojem se konja koji još nije jahan uči i privikava da nosi jahača, tj.da se jaše. Scene iz vestern filmova ne odražavaju pravu prirodu tog procesa, tj. daju privid da je to jednokratan posao koji traje kratko vrijeme i sve što vam za to treba je hrabrost.

Istina je sasvim drugačija i da ponovim, ujahivanje konja je PROCES. To znači da traje i to više tjedana svakodnevnog rada. Prije nego što u kratko dam redoslijed aktivnosti koje treba obaviti želim naglasiti da to nipošto nije posao za početnike. Čak i ako uspijete sjesti na konja i jahati ga (nekako) bez potrebnog iskustva nećete naučiti konja potrebna znanja i vještine pa ćete s takvim konjem biti frustrirani i nezadovoljni.

Za početak bih želio konje podijeliti na dvije grupe po kriteriju stupnja ujahanosti:

1. najahan konj
    2. ujahan konj

Najahan konj je konj koji se može jahati, ali još nije usvojio potrebna znanja i vještine da bi se mogao nazvati ujahanim konjem. Ujahan konj zna sve što je potrebno da bi se mogao normalno jahati, tj. pokorava se jahaču u svim situacijama.
    A sada o najahivanju i ujahivanju konja.
    Konji se najahuju u dobi od oko 3 do 3,5 godina (osim galopera o kojima ovdje nije riječ). Prije svega konja je potrebno naviknuti na to da se njime bavi čovjek, a to znači da ga treba naučiti da nosi ular, da se da svezati, da daje sve četiri noge, da se da čistiti itd. Ako konj to zna, tada se konj uči na lonžu. Lonža je 4 - 5 m dugačka gurtna sa karabinerom na kraju. Konja bi iz početka, ako je to moguće, svakako trebalo učiti na lonžiranje u lonžirnom krugu. To je ograđeni krug sa ogradom visokom oko 1,2 m, promjera 15-ak m.

Ako konja koji nije naučen na lonžiranje to pokušate naučiti u manježu ili još gore na livadi, može vam se dogoditi da vas konj vuče unaokolo i da ga ne možete kontrolirati. Također, vam je potreban i dugački bič, kojim ćete potjerati konja unaprijed. Konj se na početku lonžira par minuta, samo da shvati da mora oko vas trčati i hodati u krug, na obadvije strane, tj i u lijevo i u desno. Istovremeno se konja uči na naredbe glasom, tj da na komandu kaaasooom iz hoda prijeđe u kas i iz galopa u kas.

Koristite tri glasovne komande: hooodooom, kasom ili kaaasooom i galop. Ja običavam prije naredbe koja konja tjera u brži korak reći idemo (kao pripremnu naredbu), a odmah potom i naredbu za određeni korak. Npr. idemo kasom, ili idemo galop. Kada želite konja prevesti iz bržeg hoda u sporiji razvucite naredbu, tj iz galopa u kas ! kaaasooom !, a iz kasa u hod ! hooodooom ! Izuzetno je važno da konj dobro nauči naredbe glasom, jer kada prvi put sjednete na konja, on ili ona neće znati što mu naređujete listovima i tijelom i jedino čime čete u tom trenutku raspolagati je glas. Dužina ovog dijela ovisi o konju, ali za dva tjedna bi konj mogao biti spreman za slijedeći korak.

Sada konja zauzdajte (sa jednostruko lomljenom običnom žvalom) i lonžu prikačite za žvalu pomoću nastavka za lonžiranje. Dva tri dana lonžirajte konja pa mu zatim stavite pomočni kolan ili staro sedlo. Prvi puta to nemojte raditi u ograničenom prostoru, npr. u boksu, jer neki konji na to imaju jako izraženu reakcije, od ritanja i nekontroliranog kretanja pa sve do bacanja na leđa. Zato tom prilikom prije svega vodite računa o vlastitoj sigurnosti i sigurnosti ljudi oko vas.

Ako se konj i uplašio i bacao se, to bi trebalo proći za minutu - dvije. Lonžirajte konja sa sedlom kojem ste spustili uzengije da slobodno lupkaju konja sa strane. Nakon nekoliko dana možete konju staviti ausbindere ako želite ojačati konju mišiće vrata i oko grebena, kao i uspostaviti kontakte sa konjskim ustima, ali iz početka nipošto nemojte ausbindere podesiti kratko, jer bi vam se konj mogao baciti na leđa i razvaliti usta.

Kada ste zadovoljni kako je konj naučio sve prije navedeno možete uz pomoć prijatelja polako i oprezno potrbuške poleći preko sedla tako da naviknete konja da nosi teret. Ako je miran može vaš pomoćnik konja povesti nekoliko koraka, dok vi potrbuške ležite preko sedla. Nakon što ste konja tako naviknuli da nosi teret, polako sjednite u sedlo dok vaš pomočnik drži koja na lonži. Sada započinje faza u kojoj konja učite na naredbe tijelom, a konj bi nakon 30 -ak dana trebao znati krenuti na naredbu tijelom u hod, kas, galop, kao i nazad, te bi se trebao pokoravati jahaču u mjeri da ga se može jahati u manježu, uključivo i promjene po dijagonali, veliki krug, mali krug, kao i na lijevo i na desno nazad.

I na kraju još jednom:
    Rad sa mladim konjima i ujahivanje konja nipošto nije posao za početnike. Ako želite naučiti kako se to radi, pristupite nekom tko s tim ima iskustva i zamolite ga da vas nauči.

call me mommy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Ima super forum
    na kojem su strucnjaci koji se bave uzgojem i drsurom konja na kojem mozete saznati puno toga

strucnjaci :?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Draga Roza, ne treba ti trener koji ce od malih nogu raditi s konjem na ujahavanju.
    Ako uzimate malo zdrijebe onda cete se na jahanje nacekati jer zdrebad se ujahuje tek od 3. godine na dalje.

Istina, to ne znaci da sa zdrebcem necete morati raditi u medjuvremenu.
    Trebat ce ga nauciti na rad s ljudima, da bude miran kada se s njim radi i ponajvise da vjeruje ljudima koji rade s njim bezrezervno.
    Mozda bi bilo dobro da kada nabavite zdrijebe da konzultirate trenera koji radi s konjima da vam da smjernice, mozda da dodje do vas i pokaze vam na sto treba obratiti paznju i kako raditi s njime dok ne dodje do dobi za ujahivanje.
    Znam ja dosta s konjima kako sam radila sa njima godinama, i naravno da ne planiramo jahat ždrijebe otprilike s 2 godine bi počeli navikavat konja na sedlo a s 3 počeli sa učenjem jahanja.
    Pošto ja znam s konjima na nivou osobe koja bi imala konja za jahanje i brinula se o njemu, znam ga i odgojiti tako da je to poslušan konj jahaču i vlasniku, ali za terapijsko jahanje zaista trebam imati smjernice jer svaki konj ima svoje mušice, i baš kako si rekla treba mi netko da mi skrene pažnju na stvari koje su važne kod t.jahanja.

Al ajde, imamo vremena, vjerujem da če se naći ljudi koji če biti voljni s nama raditi na tome.

Idem sad malo na ovaj forum što si linkala

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj call me mommy prvotno napisa
    Ima super forum

strucnjaci :?
    Da? Sto nije jasno?
    Kako bi ti nazvala covjeka koji se godinama bavi iskljucivo uzgojem konja i njihovom dresurom?
    Na tom forumu ima par ljudi koji su stvarno cijeli predani tom poslu i ljudi iz cijele Hrvatske im dovode konje na ujahavanje gdje su im konji predani na skrb po 6 tjedana na 24/7.

Oprosti, ali ja svog cetveronoznog ljubimca ne bih ostavljala u rukama osobe koja nema dobre reference, a ako ih ima - to ja zovem strucnom osobom.

call me mommy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

pa to sto po nickovima vidim da poznajem te ljude i mislim da niti jedan od njih nije strucnjak u tom podrucju,jedino ako je aktivan na forumu a nije se predstavio.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj call me mommy prvotno napisa
    pa to sto po nickovima vidim da poznajem te ljude i mislim da niti jedan od njih nije strucnjak u tom podrucju,jedino ako je aktivan na forumu a nije se predstavio.
    Ako je tako kako ti kazes onda oni bezocno lazu kada tvrde da imaju konje na ujahavanju, cak komentiraju i napredak na odredjenom podforumu???

call me mommy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

to je moje misljenje,,,ostalo neke drugi prosude sami.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa fino nabavite kombije i uredno se posjecujete skupa sa zivinom 8)

mi na godisnji sa sobom vucemo i pse i macke i dok nismo pronasli hotel u njemackoj di mogu sa svima njima prelazili smo u komadu 1350 km od haarlema do zagreba

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    pa fino nabavite kombije i uredno se posjecujete skupa sa zivinom 8)

mi na godisnji sa sobom vucemo i pse i macke i dok nismo pronasli hotel u njemackoj di mogu sa svima njima prelazili smo u komadu 1350 km od haarlema do zagreba
    stray, one govore o konjima i kozama...

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Procitala Anastasiju, knjiga prva, na vasu preporuku. Iako nezgrapno napisana, vrlo zanimljivo stivo.

Roza, si citala?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mašenka ovaj kombi je i za nas super!!! Može peterošlana obitelj u njemu komodno živjet i još uz to imat štalu za konja

Lovelight nisam čitala, nemam neku koncentraciju za knjige, iako čitam enciklopediju seoskog života, i super je, baš detaljno opisuje sve aspekte života na ranču.

Sad naša Pepelana spava zimski san. Stavila bi vam slike zemlje, al je mm slikavao a pošto on ima 0 talenta za fotografiju užasne su!!!

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ima super savjeta za sadnju, o sjemenkama itd. Za nekoga ce (kad bude citao) zvucati malo neobicno, malo je ciribu-ciriba, ali meni se jako svidja to sto ona govori o sadnji ... ipak sam ja stara vjestica

Ako te zanima imam sve knjige osim prve pa se javi na PP, poslat cu ti...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ha ha Stara vještica dakle....znam par takvih
    Hvala, javim se čim budem u stanju čitati!

Ipak sam stavila par jesenskih fotki u album iako su stvarno grozne, ne vjeujem da mi je muž toliki antitalenat!

http://public.fotki.com/RozaGroza/

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ma ok su fotke, sta ti je .... ah da, zaboravih da si dizajner

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cuj, RozaGroza, kaj ste vec izgradili kucu, to je vasa kuca na fotki, na vasoj zemlji? zar vec? :shock:

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

je, i popili one dve buteljke na šanku nakon što su zasadili ekspresrastuću živicu

Nego ja propustila o kojim se knjigama radi, ima ko kakav link, možda još uhvatim vremena u ovom životu za čitati pa da se nađe !

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma nije cure, da bar! Ono je samo bio primjer kuče kakvu ćemo graditi, netko me bio molio da postam sliku tih drvenih eco kolibica.
    Naša kuća če u najboljoj verzii biti krajem prolječa početkom ljeta...iako nešto govore da možda budemo morali duže čekat :/

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Moram ti priznati da ti je to jako ljepi komad zemlje koji imaš! A sve ravnooooo!
    Zbulja na daleko nemate nikoga. A kak ti je sa dovođenjem struje na imanje? To bu negdje strašno velika cifra !? Ili imate nekaj drugo u planu? Sory ak si već pisala o tome.

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

zbulja=zbilja

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A struja ima priključak oko 150 m od početka naše zemlje i lokacije za kuću, ali naš plan su solarne čelije za ono najpotrebnije. Ne planiramo imat baš elektro-luxuz koji imamo sada, samo ono najnužnije.

A da, zemlja je uglavnom ravna, ali ima cijeli jedan brijeg koji se spaja sa šumom koji nam pripada, ima 3 ribnjaka, 2 izvora pitke vode...ma sam Bog nas je doveo do toga, ja još ne mogu vjerovat da smo to uspjeli naći! Ali treba puno raditi da se dovede u red...

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja mislila ali zaboravila reći -stvarno lijepo izgleda zemlja, sva zemlja vam je u komadu?

Stranica 10 od 14 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •