Stranica 4 od 14 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 682

Tema: Separatizam (odlazak na selo i neovisan život)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ivke prvotno napisa
    MM je ovo proljeće stavio solarne kolektore, imamo sanitarnu vodu a spojio je u sustav i perilice veša i suđa, tako da se osim ušteđe struje na grijačima kao voda za ispiranje koristi vrela voda(koja bude 80 C ako je cijeli sunčani dan bude).
    Imamo i fotonaponsku ćeliju, ali nije još spojena na rasvjetna tijela.
    puno veća je ušteda ako su solarni kolektori spojeni na centralno grijanje, pa se njihova snaga osim za grijenje tople vode koristi i za grijanje kuće
    pri tom je najisplativija kombinacija sa podnim grijanjem
    voda u klasičnim kolektorima se zagrije na cca 55°C , a za podno temperatura vodene smije prijći 40°C , tako da za sunčanih zimskih dana uopće nema potrebe za dogrijavanjem na plin ili struju

ja sam se odlučila za solarne kolektore + dogrijavanje na drva i struju i podno grijanje
    samo čekam dozvolu da možemo počet gradit

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ti pričaš o solarima-za grijanje.
    Ja pričam o fotonaponskim ćelijama-jer se spominjala proizvodnja električne energije.
    Solari su super stvar. Fotonaponske ćelije su za zaljubljenike, osobno mišljenje. Nisu jeftine (upravo suprotno), slabe su učinkovitosti(30ak posto) i ona pada svake godine.
    A tu je još ugovor s hepom-prodaja struje u sustav, kupnja iz sustava, zaštitna oprema, akumulacija...

ja nebi
    ko voli nek izvoli.

btw. proces proizvodnje fotovoltaika izuzetno je neekološki. Budući nisu baš stogodišnjeg vijeka, ne vrate prirodi kolko uzmu-if ju nou vot aj min. Kad se uspoređuju s drugim izvorima.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to su kolektori za grijanje vode. Ne fotonaponske ćelije.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ja sam se odlučila za solarne kolektore + dogrijavanje na drva i struju i podno grijanje
    samo čekam dozvolu da možemo počet gradit
    Hehe, imamo baš to i zadovoljni smo. Samo mi imamo i podno i radijatore, jedva smo nagovorili majstore da nam slože kombinaciju.
    Za grijanje: treba se malo poigrat s komandama da od dogrijavanj na struju ne bude neugodnih iznenađenja (ko nama kad je došao obračun) ali kad se malo uhodaš sve pet.
    Solarni kolektori su dobri u smislu samodostatnosti - daju toplinu i kad nema stuje/plina. Ok, zimi nisu ni izbliza dovoljni sami za sebe, ali opet dižu temperaturu vode u kotlu.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

roza, evo jos jedan zanimljiv link: "The Complete Book of Self Sufficiency":

http://uploading.com/files/WNIVG7SK/...iency.rar.html

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mukice Thanks, upravo je downloadiram.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Ja pričam o fotonaponskim ćelijama-jer se spominjala proizvodnja električne energije.Solari su super stvar. Fotonaponske ćelije su za zaljubljenike, osobno mišljenje. Nisu jeftine (upravo suprotno), slabe su učinkovitosti(30ak posto) i ona pada svake godine.
    A tu je još ugovor s hepom-prodaja struje u sustav, kupnja iz sustava, zaštitna oprema, akumulacija...

ja nebi
    ko voli nek izvoli.

btw. proces proizvodnje fotovoltaika izuzetno je neekološki. Budući nisu baš stogodišnjeg vijeka, ne vrate prirodi kolko uzmu-if ju nou vot aj min. Kad se uspoređuju s drugim izvorima.

mene zanima proizvodnja struje...jel mi može tko reći nešto više o tome ili me uputiti kome da se obratim :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ako misliš prodavati u sustav obrati se hep-obnovljivi izvori energije il lokalnom ODS-u.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U potpunosti se slažem s krumpirićem - solarni fotoelektrični članci nastaju u vjerojatno najproblematičnijim ekološkim uvjetima koje je uopće moguće zamisliti. Općenito imaju smisla jedino na mjestima gdje nema baš nikakvog drugog oblika energije, a i tamo su prilično zahtjevni.

Kolektori za grijanje vode su već nešto sasvim drugo i u domaćinstvu imaju smisla.

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi imamo mali spremnik koji zadovoljava samo ove potrebe za toplom sanitarnom vodom, ali jednog dana..

MGrubi, koliki spremnik ste planirali staviti ?

Odlična stvar je i toplinska pumpa (koja funkcionira kao hladnjak) u kombinaciji s podnim grijanjem, ali još uvijek dosta skupa investicija.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ako misliš prodavati u sustav obrati se hep-obnovljivi izvori energije il lokalnom ODS-u.
    thnx

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Citiraj Kaae prvotno napisa
    Mijenjam svoje selo za grad?
    Joj, selo je s druge strane Atlantika pa bas i ne znam jel ti to odgovara. A zapravo imam i selo dolje u Zupi, al vidim da te vise zanima kontinentalna Hrvatska.

Enivej, super su mi ove tvoje ideje. Sama jos nisam odlucila sto cu sa svom ovom zemljetinom ovdje. Sigurno cu uzgajati povrce, a vjerojatno i voce, jer ono sto se moze kupiti ne valja, ili je preprepreskupo. MOram samo prokrijumcariti nase sjeme.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ne moras u kriminal
    ima u SAD na tisuce ljudi koji se bave prosjemenjivanjem
    samo malo proguglaj

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma ja bih naseeeee. Ovo, cak i uzgojeno na farmi, izgleda plasticno. A i preponosni su svojim GMO dostignucima.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Ma ja bih naseeeee. Ovo, cak i uzgojeno na farmi, izgleda plasticno. A i preponosni su svojim GMO dostignucima.
    Uh moram se nažalost složit s tobom. Radila sam u Yellowstone-u a kako sam u to vrijeme bila veganka našla sam neku žensku od koje sam kupovala "organsko"...skupo ko vrag a okusa niđe!!! Ne može se s našim usporedit nikako...a opet 5 put bolje nego ono što uzmeš tamo u supermarketu.

Jedno im moram priznat, Chinese restorani su famozni

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ps: još samo nekoliko dana i javim vam kako su prošli glavni razgovori za zemlju

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

prije kupnje obavezno provjeri da li možete dobiti dozvolu za kuću
    i to nikako ne pitati prodavača terena

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kuća več ima na imanju, upisana je u katastar i ima građevinsku. Jedino treba staviti fasadu.

Dali netko zna kakvo je stanje sa bunarima? Naime tražili smo zemlju koja ima bunar, ovdje ima i hidrofor ugrađen. Pa me zanima da li netko ima iskustva sa bunarima u kont. Hrvatskoj? Jel voda presuši ljeti? Jeli ima veze što je blizu izvor i rijeka?

Sutra idemo, malo smo uranili, zvao nas frajer da sljedeći tjedan nije tu, pa ćemu odugovlačiti

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

provjeri nacrte i izvedenu kuću

prije 07' tj. novog zakona , ima dosta slučajeva odstupanja izvedene kuće u odnosu na projekt

ako je do odstupanja došlo , onda možete u budućnosti imati problem kod traženja dozvola za proširenje i sl.
    ako je do odstupanja došlo .. e onda možete i spustiti cijenu

jer dozvola vrijedi samo za kuću izvedenu po projektu iz dozvole, bez odstupanja

sad imam na stolu nadogradnju kuće, postojeća ima dozvolu
    ali
    proširena je za 22 cm u dužinu i širinu i sad imamo problem

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    provjeri nacrte i izvedenu kuću

prije 07' tj. novog zakona , ima dosta slučajeva odstupanja izvedene kuće u odnosu na projekt

ako je do odstupanja došlo , onda možete u budućnosti imati problem kod traženja dozvola za proširenje i sl.
    ako je do odstupanja došlo .. e onda možete i spustiti cijenu

jer dozvola vrijedi samo za kuću izvedenu po projektu iz dozvole, bez odstupanja

sad imam na stolu nadogradnju kuće, postojeća ima dozvolu
    ali
    proširena je za 22 cm u dužinu i širinu i sad imamo problem
    OT,ali mi smo upravo u takvom problemu(imamo nelegalno izgrađenu garažu na parceli koja je predviđena za rušenje-po projektu).
    Da li mi možemo dobiti dozvolu za proširenje bez da rušimo garažu prije dobivanja dozvole i proširenja (jer nemamo kuda sa stvarima koje su u garaži)?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u šibenskom uredu za graditeljstvo se u akvim slučajevima napišu u Idejnom projektu da na parceli postoji bespravno sagrađena garaža koja će biti srušena.
    za sada to prolazi

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj skitnica prvotno napisa
    Ja pričam o fotonaponskim ćelijama-jer se spominjala proizvodnja električne energije.Solari su super stvar. Fotonaponske ćelije su za zaljubljenike, osobno mišljenje. Nisu jeftine (upravo suprotno), slabe su učinkovitosti(30ak posto) i ona pada svake godine.

ja nebi
    ko voli nek izvoli.

mene zanima proizvodnja struje...jel mi može tko reći nešto više o tome ili me uputiti kome da se obratim :?
    I mene isto. Ne mislim prodavati hep-u. Isključivo za sezonske potrebe za vikendicu u koju nemamo mogućnost priključiti struju. Već dugi niz godina imamo fotoćelije koje pune akumulator i imamo svjetlo u sobama, ali...sve je na 12V. I to je prilično frustrirajuće. Znači: nema TV-a, filmića, ventilatora, tabletica za komarce, miksera.... I da, nema bojlera koji grije vodu. U biti, imamo toplu vodu koja se ugrije toplinom sunca preko ljeta i onda to sistemom ide u tuš u kupaonici. U biti, nije tako loše, ali već mi je dogulilo xy godina.

Uglavnom, kako dobiti 220V, preko solarnih plača? Svi savjeti su dobrodošli.

Roza, sorry što ti uzurpiram topic.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

RozaGoza imaš pp.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Dali netko zna kakvo je stanje sa bunarima? Naime tražili smo zemlju koja ima bunar, ovdje ima i hidrofor ugrađen. Pa me zanima da li netko ima iskustva sa bunarima u kont. Hrvatskoj? Jel voda presuši ljeti? Jeli ima veze što je blizu izvor i rijeka?
    Moji imaju bunar dubok blizu 40 metara (iskopan je dok se još kopalo ručno) i do sad nije bilo frke s vodom pljuc, pljuc. Ista stvar je i kod susjeda. Nigdje blizu nema rijeke niti nekog većeg izvora. Nema čak ni potoka u blizini. Svekiji su imali frke dok nije bio dosta dubok bunar. Sad je i njihov dubok preko 30 m i sve je ok.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj enela prvotno napisa

Moji imaju bunar dubok blizu 40 metara (iskopan je dok se još kopalo ručno) i do sad nije bilo frke s vodom pljuc, pljuc. Ista stvar je i kod susjeda. Nigdje blizu nema rijeke niti nekog većeg izvora. Nema čak ni potoka u blizini. Svekiji su imali frke dok nije bio dosta dubok bunar. Sad je i njihov dubok preko 30 m i sve je ok.
    Mi imamo bunar doma, dubok je jako (nemam pojma koliko), star je valjda 100 godina i nikad nije presušio.
    Mislim da je i bitno da nije blizu rijeke ili potoka, da ne bi došlo do onečišćenja kad je viši razina vode u rijeci / potoku.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za vodu u bunaru je vazno i gdje je i kakva je septicka jama

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    za vodu u bunaru je vazno i gdje je i kakva je septicka jama
    X To je najvažnije.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa... ako je bunar izbušen tako da ga puni prava žila, onda je skoro sasvim svejedno kakva je skeptična jama. Kad nema druge vode osim ocjedite (što je zapravo rijetkost) onda i bunar mora biti dubok, prostran i skup. Puno je jeftinije dopremiti rašljara da malo istraži teren i potom imati poštenu vodu uz manji trošak.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Pa... ako je bunar izbušen tako da ga puni prava žila, onda je skoro sasvim svejedno kakva je skeptična jama. Kad nema druge vode osim ocjedite (što je zapravo rijetkost) onda i bunar mora biti dubok, prostran i skup. Puno je jeftinije dopremiti rašljara da malo istraži teren i potom imati poštenu vodu uz manji trošak.
    Slažem se, ali kaj se ne može dogoditi da se "prava žila" kontaminira u slučaju izvanrednih uvjeta (puno kiše, poplave,...) npr. sa sadržajem iz septičke?
    Ne znam gdje ima točno RozaGoza zemlju, ali po obližnjim selima nema pravih septičkih jama, nego jednostavno velika propusna rupa u zemlji. :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Istina. Zato i postoji analiza uzorka vode. Bez obzira na mogućnost kontaminacije, bunar na žili je obično najbolje rješenje.
    Zanimljivo je da u Slavoniji bunarska voda često ima veće količine arsena.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo vratili se. Sad u ljeto je sve nevjerovatno ljepše! A vočke mljaaaaac!

Bunar je spojen na "žilu" tj. jedno palac-dva debel izvor, i opskrbljuje i nekolicinu susjeda kad zagusti. Septička jama je nova, i za sad prazna, dosta daleko od bunara. Zemlja je na području od posebne državne skrbi pa su i poticaji dobri. Jedino je struja jednofazna, ali jedno 100 metara dalje ima spoj na trofaznu.

Gledala sam vrtove susjeda dok smo vozili, sve prepuno tikvi, pomadora, balančana, kupusa, blitve...super uspjeva kukuruz, zemlja nevjerovatno plodna...to mi je bilo najvažnije. Čak sam vidjela i lavandu u jednom vrtu. Sve u svemu, pala je odluka i kupujemo ćim provjerimo sve papire. Sa čovjekom se dogovorili da damo kaparu, i početkom sljedeće godine ostatak, tako nećemo morat dizati kredit. Dobili smo sve papire da naš odvjetnik provjeri (otac od mm je građevinski pravnik)...tako mi bumo postali Varaždineci...ili kako se več reće

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

zagorci

dođeš nam u susjedstvo :D

sretno

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

možda ne budu Zagorci, Zagorje je samo do Ivanščice, sjeverno su Varaždinci

gdje ste točno (ako nije tajna)?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

držim fige da sve bude i dalje super :D

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kod Kalnika

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Ma bude bil Moram sad i zagorski naučit! A ne znam ni štrukle praviti!!!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moram sad i zagorski naučit! A ne znam ni štrukle praviti!!!
    Ha cuj, ak te ko pospota zbog toga ti se opravdaj pjesmom

"Mamica su strukleee peeekli, meni nisu nikaj reeeeekliii"

Bas mi je drago zbog vas, vibram da papiri budu cisti ko' suza

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pozovi nas u goste: dok budu TM i MŽ s klincima lutali po gruntu, ja te nafčim

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pozdrav! Pa da se i ja malo uključim u ovu raspravu... ja imam suprotno iskustvo od vas. Bila sam gradsko dijete dok se nisam udala, a sad živim u selu i ne mogu se prilagoditi novoj sredini... nesretna sam... Trenutno nemamo para, kuća nam se doslovno ruši, neki dan je pao dio krova, par metara od kuće imamo nekoliko stršljenovih gnijezda, puno nam je platiti da ih unište. Nemam ovdje apsolutno ni jednog prijatelja ovdje, ne vozim... ma sto problema. Znam da ce bit sve drukčije kad završim faks, ali mi je tako grozno da ne mogu ni učiti. Postoji jedna mala mogućnost da se odselim u grad, i znam da bi tamo bila sretna. I moji bi bili bliže, uskočili bi pričuvat bebača... problem mi je pas i mace. Mace nikad nisu vidjele aute, one su skoro pa divlje, nema šanse da ih uzmem sa sobom. A pas? To je tipičan seoski pas, nikad nije u kući jer bi je cijelu demolirao, jednom je digao cijeli linoleum i rastrgao ga (to je ujedno bio i njegov zadnji boravak u kući). Nikad nije vidio uzicu, aute, trči slobodan oko kuće... mrzi vodu, nema šanse da ga okupam, a i hiperaktivan je, ne mogu ga zamisliti da leži u stanu. Nikad ne bi ugrizao, ali je krupan i jaaako grub, uvijek pazim na dijete da ne skoči na njega jer bi ga slučajno mogao ozlijediti. Mene ne sluša, samo mog muža. Što da radim s njim? Ne mogu ostati ovdje samo zbog njega, a sa sobom ga ne mogu povesti... Imate kakvu ideju? Da ga dam uspavati... mislim da bi me grižnja savjest progonila čitav život, bilo bi mi strašno živjet s tim...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Lovranka, daj ga Rozi Grozi i bjež u grad

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ivy, baš si me sad nasmijala moj pas bi joj počupao svo cvijeće, zelenjavu, prekopao vinograd... kad sam jednom imala pomidore, on mi je uvijek najveće i najcrvenije nosio na prag. Maline je uništio, izvadio im je korijenje. Taj pas je psihopat, mislim da je unikat. Ali ga volim

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Lovranka prvotno napisa
    Ivy, baš si me sad nasmijala moj pas bi joj počupao svo cvijeće, zelenjavu, prekopao vinograd... kad sam jednom imala pomidore, on mi je uvijek najveće i najcrvenije nosio na prag. Maline je uništio, izvadio im je korijenje. Taj pas je psihopat, mislim da je unikat. Ali ga volim
    Jedini savjet je da se ili prilagoiš životu na selu, ili kreni u grad, nema između. Mada iz tvojeg pisanja mi se čini da nisi još niti selu dala priliku. :/

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

bude bilo
    odmah da te ispravim
    samo me pitaj, ja sve dijalekte znam

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Lovranka prvotno napisa
    voli i on tebe, vidiš kako ti nosi pomidore

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čovjekov najbolji prijatelj 8)

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    Lovranka, daj ga Rozi Grozi i bjež u grad
    Pucam od smijeha...ja bi ga "vzela" ali još nismo na selu, selimo tek kad se bebica rodi. Mm več planira novog psa, kojeg če on uzet pod svoje, jer je moja Roza jedna velika beba koja baš i nije neka čuvarica.

Inaće Lovranka, volontirala sam za društvo za zaštitu životinja, socijalizirala traumatizirane pse. Svaki se pas može naućiti normalnom ponašanju, jedino što stvarno treba uložit puno vremena.
    Mi smo našu Rozu našli na cesti, ta je pišala po kući, režala na hranu, skakala na krevet, grizla namještaj...e onda sam ja nakon jedno 2-3 tjedna rekla DOSTA i počela je dresirati...moram priznat popila je par degeneka (novinama po dupetu) i sad je super.
    Ako odlučiš otići u grad ne znam što bi ti savjetovala, ali ako daš selu priliku kako je netko gore napisao, morat češ se baviti s njim bar par sati dnevno, jer totalno nedresiran pas je uvijek lagana "pegla", a s malo uloženog truda zaista može postat Best friend.

A pomikaki kaj mi veliš da je "bude bilo" a ne "bude bil" sim-tam kaj kak, popevke, jojca, krompir, belo, lepo to je otprilike to što ja za sad znam od zagorskega več vidim kako če mi se susjedi smijat kad im progovorim ovim svojim dubrovačkim: kenoooova, đeee si, patate, pomadore....uh it's going to be an adventure!

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

več vidim kako če mi se susjedi smijat kad im progovorim ovim svojim dubrovačkim: kenoooova, đeee si, patate, pomadore....uh it's going to be an adventure!
    ma daaaj!
    ako bandić može onako dobro zagrebački govorit da mu se uopće ne kuži naglasak, onda možeš i ti zagorskim 8)

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

roza, ja se najiskrenije nadam da nikada nećeš izgubiti dubrovački naglasak ( )

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    roza, ja se najiskrenije nadam da nikada nećeš izgubiti dubrovački naglasak ( )
    Ma nema sansi da ga izgubi. Eno ga moj djed, poslije vise od 60 godina provedenih van Hrvatske i u Zagrebu, prica kao da je sad sjeo pod dub u djardinu.

Stranica 4 od 14 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •