Uh super savjeta i upozorenja ste mi napisali

Što se tiče teškog rada, mi se pripremamo na rad od 06 do večeri. S tim da naravno mm odrađuje poslove koje ja ne stignem kad radim u studiju, kad sam s bebom, naravno uletit će bake i djedovi (nažalost mislim da če mo ih se teško rješiti prvih godinu-dvije).
Imanje koje nam je najviše zapelo za oko i koje ćemo najvjerovatnije uzeti je oko sata od Zagreba, tako da to opet nije toliko daleko, pa se ne brinem previše da dijete, kad naraste u dob da mu ovakav živiot lagano dosadi, neće moći malo i pobječi od nas a u obližnjem selu ima i vrtić (iako mi ne planiramo slati dijete u vrtić) ima i osnovna škola, biblioteka i dosta nekih zanimljivih sadržaja.

A čuvanja životinja kad bi eventualno negdje otišli, moja mama bi živjela sa nama i pomagala, plus mm-evi roditeli bi nam uskočili oni znaju dosta oko životinja (samo ne znaju baš oko krava), moja sestra, moj otac...tako da o tome ne brinem, a naš plan jest da sve radimo sami, bez radnika, naravno neke stvari će nam morat odradit poput izgradnje štala, drvenih ograda itd. Iako mm je jako spretan u tome i njegov plan je dok ja rodim bublicu (01.2010) on bi več sad u jesen krenuo sa nekim radovima sam, a pošto planiramo stalno preseljenje tek iza ili tjekom ljeta 2010, do tada bi puno stvari več bilo rješeno, poput solarnih kolektora, ograde, štala, u prolječe bi zasadili vrt tako da bi cijelo ljeto imali povrče za zimnicu, želimo i promjeniti fasadu na kući i staviti drvo.

Sa kupnjom životinja smo mislili krenut ovim redosljedom:
Prvo 3-4 kokoši nesilice i koza za mljeko (zanima me da li je ovo dovoljan broj kokoši da daju jaja za tročlanu obitelj?)

Kad bi vidjeli kako se s njima snalazimo, kupili bi i kravu, dakle krava bi bila opcija negdje u jesen 2010. I tako malo pomalo da vidimo kako to nama ide.

Ja sam radila u konjskoj staji i super znam sa konjima, a dobro znate koliko su oni zahtjevni, tako da pretpostavljam da krava nije nešto više zahtjevnija, a mužnju 2 puta na dan ne bi bio problem odraditi.

E sad, zemljište koje kupuemo je veče od 5 hektara, plan je bio da oko 1 hektra ogradimo za životinje??? Ne znam jel to premalo-previše? U taj dio ima i malo šume, vode...

Vino - UH! To se meni ćini največi problem. Vinograd nije preveliki, možda pola hektra, ne znam koliko se tu vina uopče da proizvesti? I nisam pametna da li nam je bolje tu zemlju pretvoriti u poljoprivrednu ili ostaviti vino??

Za vočnjak i povrtnjak se ne brinem, znam uzgajati i voče i povrče, i znam kako izgraditi i održavati organski staklenik tako da mislim da ćemo to uspjeti. Jedino sam sa kompostom na li-la, jer u Engleskoj gdje sam bila imaju neke posebne kontejnere za kompost sa glistama, ne znam da li baš želim imati takav, možda bi radije imala onaj sa pjeskom :/