Citiraj skitnica prvotno napisa
Citiraj krumpiric prvotno napisa
ti pričaš o solarima-za grijanje.
Ja pričam o fotonaponskim ćelijama-jer se spominjala proizvodnja električne energije.Solari su super stvar. Fotonaponske ćelije su za zaljubljenike, osobno mišljenje. Nisu jeftine (upravo suprotno), slabe su učinkovitosti(30ak posto) i ona pada svake godine.
A tu je još ugovor s hepom-prodaja struje u sustav, kupnja iz sustava, zaštitna oprema, akumulacija...

ja nebi
ko voli nek izvoli.

btw. proces proizvodnje fotovoltaika izuzetno je neekološki. Budući nisu baš stogodišnjeg vijeka, ne vrate prirodi kolko uzmu-if ju nou vot aj min. Kad se uspoređuju s drugim izvorima.

mene zanima proizvodnja struje...jel mi može tko reći nešto više o tome ili me uputiti kome da se obratim :?
I mene isto. Ne mislim prodavati hep-u. Isključivo za sezonske potrebe za vikendicu u koju nemamo mogućnost priključiti struju. Već dugi niz godina imamo fotoćelije koje pune akumulator i imamo svjetlo u sobama, ali...sve je na 12V. I to je prilično frustrirajuće. Znači: nema TV-a, filmića, ventilatora, tabletica za komarce, miksera.... I da, nema bojlera koji grije vodu. U biti, imamo toplu vodu koja se ugrije toplinom sunca preko ljeta i onda to sistemom ide u tuš u kupaonici. U biti, nije tako loše, ali već mi je dogulilo xy godina.

Uglavnom, kako dobiti 220V, preko solarnih plača? Svi savjeti su dobrodošli.

Roza, sorry što ti uzurpiram topic.