Quote Originally Posted by pomikaki

Meni se najviše sviđa ono što je napisala puhovi. A ako vam divlje svinje počnu raditi štetu, onda ćete vidjeti treba li nešto ograđivati.
Prema mom nevelikom iskustvu, nema teorije da im NE dođu životinje razne... pogotovo ako okolo nema susjeda. Meni na gruntu dođu iako ima susjeda (ali to je vikend naselje, a šuma blizu). Nismo još imali bliskih susreta s divljim svinjama iako susjed lovac kaže da ih ima, ali su nam srne (možda i jeleni) i zečevi udesili skoro svaku mladu voćku u prilično urbaniziranom susjedstvu (struja, voda, cesta...). Po zimi se uredno vide njihovi tragovi - zečevi, jazavci, srne... i drugih sitnijih životinja (puh nam se jedne zime uselio u kućicu za ptice). Znamo naći tragove perja, daklem lasice i tvorovi su na djelu.... možda i lisica ima, a definitivno nismo na kraj svijeta. Radi se o Prigorju ni 30 km od našeg zagrebačkog stana! Pojeli su mi vrt redovito svaki put (opstajali su paradajzi i mahune, ali blitvu i špinat su uredno sredili do zemlje, čak papcima kopali u zemlju! ). I tako, do ograde (i vremena slobodnog) nemam vrt. Mlade voćke ćemo opet usaditi ove zime i ograditi svaku.

(Kad smo kupili grunt, pitala sam se zakaj susjedi imaju ograde... E, pa, s vremenom sam doznala... Lopovi ne hodaju onuda na 2 noge...)

Daklem, za ovak veliko imanje kakvo je Rozino ja bih ipak svakako računala na ogradu, bar nekakvu. I to za prvu ruku najjeftiniju. Vjerojatno bi to bilo popikati stupove i onu pletenu mrežu samo razmotati da "drži bure vodu" dok ne izraste neka živa trajnija ograda. Ipak za to treba par godina... Jedno je ograda u naseljenom mjestu, a nešto sasvim drugo ovak malo dalje od drugih ljudi. Sve su to blagodati separatizma... Lijepo zvuči iz udobnosti dnevne sobe, ali ima puno praktičnih stvari o kojima treba voditi računa.