Prema mom nevelikom iskustvu, nema teorije da im NE dođu životinje razne... pogotovo ako okolo nema susjeda. Meni na gruntu dođu iako ima susjeda (ali to je vikend naselje, a šuma blizu). Nismo još imali bliskih susreta s divljim svinjama iako susjed lovac kaže da ih ima, ali su nam srne (možda i jeleni) i zečevi udesili skoro svaku mladu voćku u prilično urbaniziranom susjedstvu (struja, voda, cesta...). Po zimi se uredno vide njihovi tragovi - zečevi, jazavci, srne... i drugih sitnijih životinja (puh nam se jedne zime uselio u kućicu za ptice). Znamo naći tragove perja, daklem lasice i tvorovi su na djelu.... možda i lisica ima, a definitivno nismo na kraj svijeta. Radi se o Prigorju ni 30 km od našeg zagrebačkog stana! Pojeli su mi vrt redovito svaki put (opstajali su paradajzi i mahune, ali blitvu i špinat su uredno sredili do zemlje, čak papcima kopali u zemlju!Originally Posted by pomikaki
). I tako, do ograde (i vremena slobodnog) nemam vrt. Mlade voćke ćemo opet usaditi ove zime i ograditi svaku.
(Kad smo kupili grunt, pitala sam se zakaj susjedi imaju ograde... E, pa, s vremenom sam doznala...Lopovi ne hodaju onuda na 2 noge...)
Daklem, za ovak veliko imanje kakvo je Rozino ja bih ipak svakako računala na ogradu, bar nekakvu. I to za prvu ruku najjeftiniju. Vjerojatno bi to bilo popikati stupove i onu pletenu mrežu samo razmotati da "drži bure vodu" dok ne izraste neka živa trajnija ograda. Ipak za to treba par godina... Jedno je ograda u naseljenom mjestu, a nešto sasvim drugo ovak malo dalje od drugih ljudi. Sve su to blagodati separatizma... Lijepo zvuči iz udobnosti dnevne sobe, ali ima puno praktičnih stvari o kojima treba voditi računa.