Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: U što me pretvorilo?!

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno U što me pretvorilo?!

Provodim GO u trampi...
    Udžbenike prijateljičine kćerke trampim za udžbenike svoje, a njene dajem susjedinom sinu.
    Udžbenike susjedinog sina prosljeđujem sinu prijateljice s početka priče.
    Njegove, pak, dajem susjedinoj kćerki, a njene mlađoj sestri kćerkine prijateljice.
    Shvatili?
    I meni je bilo zbunjujuće.
    U jednom sam trenutku u kući imala 3 kompleta udžbenika i nisam imala pojma što kome trebam dati.
    U početku sam razmišljala o internetskoj razmjeni ali kad sam pomislila da će mi sada sa svih strane lijepe naše početi pristizati pošiljke - odustala sam i krenula u razmišljanje o tome tko je od poznanika završio koji razred, a da ide u istu školu.
    Ako ništa drugo, bila je to prilika za učvršćivanje prijateljstava.
    Još kada bi kvalitetnije izrađivali te udžbenike pa da se ne raspadaju nakon jedne upotrebe...
    Užasna mi je pomisao kolike se pare bacaju i šume uništavaju bespotrebno.
    Navodno, komplet udžbenika za 7. razred stoji 1.700 kn. :shock:
    Ma ne dam im i točka!
    I dobro da su me natjerali na trampu!
    Da stvar bude bolja, raspitala sam se u knjižari koja prima narudžbe i vrši distribuciju, trebam li dati kaparu kada izvršim narudžbu.
    Rekli su mi da ne trebam jer ni oni sami ne znaju cijenu knjiga!
    Prisiljeni smo naručivati nešto za što ne znamo koliko će nas na kraju koštati!

Kako se vi snalazite i kroz kakve avanture prolazite?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mene muž psuje (isto smo na GO na moru), što sate provodim na internetu i na raznim forumima. Pokušavam skupiti nemoguće. Ali ostaje mi nada, što ne skupim sada valjda ću naći u Zagrebu.
    Koga god da sam znala sa starijom djecom imali su većinom druge udžbenike.
    Znam da ću morati dati novce za radne bilježnice, ali one bi me trebale doći ko jedan komplet knjiga (oko 800 kuna).
    Mene posebno ljute nova izdanja za 1. razred. Zašto prvašić mora imati za hrvatski jezik - 2 udžbenika i 2 radne bilježnice? I to zajedno 200 kuna.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pričaj mi o tome...
    Luda sam! Puna mi je kuća koverti, popisa, brojeva tekućih računa. I još nisam sve skupila. Satima visim na internetu.
    Kaj je najbolje meni je bilo glupo prodavati knjige koje sam dobila, a one koje meni trebaju ću uglavnom kupiti jer oni koji bi mi poklonili nemaju te koje mi trebaju.
    Ufffffff...

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod mene je laganini

sve ivarove sam podijelila preko foruma i to bez puno trauma, pricekala da ih sve podijelim na topiku, jucer zapakirala i sinoc sve zajedno poslala

s njegovog popisa konjiga koje nam trebaju sam uspjela dobiti vec tri
    a sigurna sam da ce uletjeti jos koja

kad pocne skola i nakon prvog roditeljskog ili popisa koji ce nam dati uciteljica, poci cu kupiti ostale knjige
    ne pada mi na pamet nikakva predbiljezba niti kupovine unaprijed

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    kod mene je laganini

sve ivarove sam podijelila preko foruma i to bez puno trauma, pricekala da ih sve podijelim na topiku, jucer zapakirala i sinoc sve zajedno poslala

s njegovog popisa konjiga koje nam trebaju sam uspjela dobiti vec tri
    a sigurna sam da ce uletjeti jos koja

kad pocne skola i nakon prvog roditeljskog ili popisa koji ce nam dati uciteljica, poci cu kupiti ostale knjige
    ne pada mi na pamet nikakva predbiljezba niti kupovine unaprijed
    Bi i ja tako, ali naši su objavili popis nakon što ste Vi na forumu već sve razmjenili.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

znate li trba li za prirodu i drustvo radna biljeznica i jos trebam li kupiti za matematku zbirku zadataka?? radi se o uzbenicima eureka i moj sretni broj 1

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja se osjećam super jer sam uspjela pokloniti maltene sve knjige.
    A ne osjećam se super jer sam za svog klinca s drugih portala kupila neke knjige u pol cijene, platila masnu poštarinu i uglavnom mi je fuj osjećaj da netko na meni zarađuje sa besplatnim udžbenicima. A da ne pričam o osjećaju kak sam stara, jer uglavnom se razmjenjuju "sitniji" razredi...No, dočekat ću ja slijedeću godinu, pa ću biti u 1. razredu!!

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja nažalost za curku mogu iskoristiti dva udžbenika od prošle godine, a L. može od sestre naslijediti tri. Katastrofa, učitelji izabrali sve nove udžb. prije nego se dogovorilo da neće biti besplatni, i sada u školi imaju hrpu beskorisnih knjiga i rb koje mogu dati u stari papir.
    U knjižarama se vrše predbilježbe tak da smo i mi morali naručiti.
    Računam negdje sa priborom cca 4000 kn , a torbe i pernice su prošlogodišnje (oprala sam i ništ im ne fali jer su kvalitetne). Još kad kupim tenisice, šlape, opremu za tjelesni, hlače, jakna..... bude više od 6000kn.
    A plaća mi nije ni 4ooo. užas

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, ove godine moramo kupiti po 4 razlicite knjige iz matematike, 4 iz hrvatskog, likovni, glazbeni.... ali zasto bi to morali dogodine?

ajmo svatko od nas pisati na mzos mail da zelimo knjige koje ne idu samo na ruku nakladnicima

moguce je napraviti knjige prijateljske i ucenicima i roditeljskom dzepu

pogledajte samo udzbenike iz matematike
    to je katastrofa
    4 knjige ispisane od korice do korice ko križaljka, prepune dosadnih zadataka. jel to tako treba biti ili samo nekome odgovara da tako bude?

sto se tice troskova, ove godine cemo ih srezati skroz.
    kupit cu samo sto treba od udzbenika i rb
    necu uzeti nikakvu pretplatu na casopise, a uvijek dosad jesmo
    guglat ce u zamjenu
    noga mu nije narasla, stat ce u stare tenisice
    torbu ima, pernicu isto
    necu potrosit sto kuna na omote ko prijasnjih godina
    sve knjige koje smo dobili besplatno sam besplatno i podijelila
    potrosila pritom oko 40 kuna postarine na sve te ljude - zajedno, ne znam zasto vi placate skupe postarine?
    tih 50 kuna mi se vec vratilo jer sam dobila jedan udzbenik dzabe
    a dobit cu valjda jos koji

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

da, ove godine moramo kupiti po 4 razlicite knjige iz matematike, 4 iz hrvatskog, likovni, glazbeni.... ali zasto bi to morali dogodine?
    Ovo mi je katastrofa! I mi imamo 4 knjige iz hrvatskog. Pa hebemu, zar stvarno treba posebna knjiga za tiskana i posebna za pisana slova, plus posebne RB!
    A pošto smo prvašići treba nam i torba i pernica, i sve ostale potrepštine koje će se valjda moći upotrijebiti i u 2. razredu.
    A da ne govorim da su obojica izrasli k'o iz vode i da im treba kompletno nova odjeća i obuća.
    Niš', ove zime će se nositi trifrtaljke na štrample

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eda
    ja imam torbu viska ak nekom treba
    stara dvije godine, al ko nova jer je fakat malo nosena - uglavnom je stajala u skoli
    nije neka marka (iako je dosta kostala) i onom ko ide u boravak je kobog
    muska je

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne
    imam DVIJE torbe viska
    ova druga isto nije losa
    poslikam sutra

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja stvarno ne mogu razumijeti kako netkomoze prodavati knjige koje su klinci prosle godine dobili besplatno :shock:

mi smo ove godine u komi, moramo novu tobu kupiti (osim knjige i pribora), a da ne kažem odjeću - sve, ali sve je prerastao i moramo kupiti novo.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

...ajmo svatko od nas pisati na mzos mail da zelimo knjige koje ne idu samo na ruku nakladnicima
    moguce je napraviti knjige prijateljske i ucenicima i roditeljskom dzepu...
    ma trebalo bi napraviti neku žešću akciju!
    ja ću im pisati jer se već dugo pitam čemu sve to.
    npr. zanima me zbog čega u istoj školi (recimo našoj), u nižim razredima svaki nastavnik radi po drugim udžbenicima, tako da se ne mogu generacijski nasljeđivati?

od udžbenika koje sam nabavila za kćer ne odgovaraju nam matematika, biologija, informatika i likovni, a višak nam je vjeronauk pa ću otvoriti topik s tom ponudom.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Dijete mi još ne ide u školu i još nemam ovih briga, ali ne mogu ne rpimjetiti i ne čuditi se.
    4 knjige iz matematike??? Pa dobro kaj će imm toliko, kaj je u njima.
    Pa mi smo imali po jednu knjigu i jednu radnu bilježnicu iz svakog predmeta..
    Čemu to pretjerivanje???
    Strašno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobila sam pozivnicu za roditeljsko vijeće u ponedjeljak u školi
    na kojem će se raspravljati o podjeli knjiga koje su učenici ljetos vratili.
    Mislim ,ok je ideja i inicijativa , ALI....
    malo prekasno , većina nas je u knjižarama kaparila 200 kn za knjige.
    Meni ispadnu oko 2500 kn za 1. i 7. razred ( s omotimna ) :shock:

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

a može li se naručiti pa odustati ili kupiti samo dio naručenog?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    ja stvarno ne mogu razumijeti kako netko moze prodavati knjige koje su klinci prosle godine dobili besplatno :shock:

mi smo ove godine u komi, moramo novu tobu kupiti (osim knjige i pribora), a da ne kažem odjeću - sve, ali sve je prerastao i moramo kupiti novo.
    Ja mogu... Ne radim to, ali mogu shvatiti. Ljudi na taj način financiraju kupovinu OVOGODIŠNJIH knjiga. Nije pravilo, ali ima nekih koji jedino na taj način mogu skupiti nešto para. Naime, ima knjiga (ja imam takve garniture za 4 predmeta, po dva predmeta za dva učenika) koje ne mogu nabaviti rabljene jer su nova izdanja koja lani nisu postojala.

Nešto smo skupili, nešto imamo od lani (sinovi su mi godina za godinom) i snaći ćemo se. I NE DAM ni lipe više nego što moram.

A bit će i za podijeliti, ali to ćemo u susjedstvu, lakše mi je nego prek foruma. Isto tak se nadam i nekim ulazima (jer ih je bilo i vjerojatno bude još).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mala dopuna - već sam negdje napisala, ali nije loše napomenuti ni ovdje: PROVJERITE popise prije upuštanja u kupovinu! U našoj školi konačne verzije popisa udžbenika najavljene su za 26.08. i nadam se da će se do tada odustati od svega što nije neophodno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Dijete mi još ne ide u školu i još nemam ovih briga, ali ne mogu ne rpimjetiti i ne čuditi se.
    4 knjige iz matematike??? Pa dobro kaj će imm toliko, kaj je u njima.
    Pa mi smo imali po jednu knjigu i jednu radnu bilježnicu iz svakog predmeta..
    Čemu to pretjerivanje???
    Strašno!
    I ja se nadam da će ova kriza natjerati odgovorne da PRIZEMLJE neke stvari. Istina je - iz matematike moji sinovi u 1. i 2. razredu imali su 3 ili 4 knjige (udžbenik, radna bilježnica, zbirka zadataka, nastavni listići koje smo platili i lani dok su knjige još bile besplatne) a za prvašića još i neka brojanka koju praktično nije ni otvorio... :/

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne zam kak je vama ali ja sam skupljala knjige za moga klinca ( 2 razred) , klince svoje sestre ( 1, 4,5,7 razred nih je 9), ( još bi trebalo za one malo veće koji su u srednjoj), pa za njihove susede ( 1, 3, 5, 6,7, 8) ( njih je 11). Skupila sam za svakog bar nešto, pokupila od svih mojih suseda sve kaj se moglo dati i razmjenila ili poklonila.

Sestra mi kaže da će samo za radne bilježnice i knjige za 1. razred ( ali samo za osnovce) platiti samo oko 2000 kn ( ak uspije skupiti sve knjige koje joj fale).. A gdje su tu još tenisice i slično. Torbe ima neke stare, ali veli da bi joj trebala koja torba za više razrede!?

Inače njezini su klinci od uha do uha, i baš kaj je jedan imal prošle godine, to sad drugom ne paše!?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne zam kak je vama ali ja sam skupljala knjige za moga klinca ( 2 razred) , klince svoje sestre ( 1, 4,5,7 razred nih je 9), ( još bi trebalo za one malo veće koji su u srednjoj), pa za njihove susede ( 1, 3, 5, 6,7, 8) ( njih je 11). Skupila sam za svakog bar nešto, pokupila od svih mojih suseda sve kaj se moglo dati i razmjenila ili poklonila.

Sestra mi kaže da će samo za radne bilježnice i knjige za 1. razred ( ali samo za osnovce) platiti samo oko 2000 kn ( ak uspije skupiti sve knjige koje joj fale).. A gdje su tu još tenisice i slično. Torbe ima neke stare, ali veli da bi joj trebala koja torba za više razrede!?

Inače njezini su klinci od uha do uha, i baš kaj je jedan imal prošle godine, to sad drugom ne paše!?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

potreban je opaki rez u nakladništvu udžbenika.

i u programima.

i još ponešto.

cijelo lejto sam se igrala posrednika oko knjiga za svoj razred i druge učenike. nije mi žao, ali to opet pokazuje koliko su nam srednjoškolci nesamostalni da im razrednica mora riješavati takve probleme.

a to je još nešto što bi se trebalo mijenjati.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

maria, potpisujem te vezano za nakladnike, ali s druge strane nije dobro ni da jedan nakladnik ima monopol.

Ja sam za svoje dijete gotovo sve udžbenike dobila u školi, gdje je naša ravnateljica uzela djeci sve udžbenike koje su dobili besplatno, pa je u jednoj prostoriji bilo svakodnevno dijeljenje udžbenika.
    I nešto preko foruma.

A radne bilježnice sam kupila online s 5% rabata, putem Amexa na 3 rate (a moglo je i na 4), koje neću ni osjetiti.

Knjižaru i gužvu nisam ni vidjela ni čula, sve knjige su dostavljene HP Expresom u roku od 3 dana od narudžbe

Već 2 tjedna su mi knjige i bilježnice umotane i posložene na police.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam za smanjeni broj nakladnika ,recimo 3..

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    A radne bilježnice sam kupila online s 5% rabata, putem Amexa na 3 rate (a moglo je i na 4), koje neću ni osjetiti.

Knjižaru i gužvu nisam ni vidjela ni čula, sve knjige su dostavljene HP Expresom u roku od 3 dana od narudžbe

Već 2 tjedna su mi knjige i bilježnice umotane i posložene na police.
    Ja sam gledala na stranice ŠK i piše da nema rabata na udžbenike. Ili sam ja nešto krivo vidjela? :/

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Naša škola je dobro organizirala to s knjigama - škola je otvorena i u holu su složene knjige koje su vraćene, po razredima, i svatko tko želi može doći i uzeti što mu treba. Besplatno.
    Ja sam za svoju curu dobila knjige od susjede, a isto tako sam njene darovala jednom drugom susjedu. Prošlo je relativno bezbolno sve to skupa, ali opet moramo i dosta toga kupiti - npr. radne bilježnice, bilježnice i ostali pribor.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

naša škola je organizirala razmjenu 25.08. (samo za 5.-8. raz.) i ne znam kako misle to riješiti u jednom danu.
    osim toga, neki razredi su u znatnoj mjeri promijenili udžbenike pa ne znam koja je korist od razmjene.
    npr. nama trebaju udžbenici za 7. razred i za 5 predmeta su se udžbenici promijenili, a za 6. razred se promijenio samo 1.
    mi smo razmjenu napravili u privatnom aranžmanu i na gubitku smo.
    nije mi žao zbog toga što će dijete moje susjede dobro proći, dapače, drago mi je da smo im pomogli, ali mi smo i dalje u potrazi za nekim udžbenicima.

višnja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Eto i ja sam ko i mnoge od vas cijeli dan na internetu u potrazi za knjigama Baš nam je neki odmor
    Naša škola je tek 14.08. stavila popis na školu pa smo sad u potrazi za udžbenicima. Još kad sam vidjela da trebaju 2 udžbenika i 2 radne bilježnice iz hrvatskog jezika za 3 razred ostala sam :shock:
    A nabava knjiga za 3 razred gimnazije da i ne pričam. Od prodaje knjiga nema ništa jer će ih nasljediti mlađa kćerka, sva sreća idu u istu gimnaziju pa se nadam da tu neće biti nekih promjena. A starija kćerka je i kaže da nećemo kupovati knjige jer ima puno profesora koji uopće ne koriste udžbenike već rade po zabilješkama. Ali kao da će njih biti briga jel ih mi možemo kupiti ili ne

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mi trebamo samo udžbenik i radnu bilježnicu iz hrvatskog za 3. razred. Plus obična bilježnica.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi se isto snašli relativno dobro - imamo u obitelji i među prijateljima nekoliko učitelja, pa po sistemu "svatko nekaj ima" bude nekaj bilo, iako ima i nekih novih izdanja koja baš moramo kupiti.

Ne očekujem čuda, ali svaka knjiga koju ne moramo kupiti je dobrodošla, jer NE DAM lovu, bar ne više nego treba - iz principa. Isto tak, ono kaj imamo čuvamo za razmjenu (za nešto već znamo, a nešto malo je na čekanju).

Krivo mi je samo što sam vjeronauk za 1. razred likvidirala odmah na kraju šk.godine (imali 2 kompleta, identična) jer mi ni u peti nije bilo da će stvar s knjigama krenuti u ovom nepopularnom smjeru. No, otišlo je to skupa sa starom poluraspadnutom torbom na kontejner izvana, pa je možda ipak nekome dobro došlo.

U školi (još) nema ništa organizirano, ali možda ipak bude jer su konačne liste knjiga najavili tek za desetak dana.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izgleda da ce nov zakon o udzbenicima, nadam se da nece ici po hitnom postupku bez mogucnosti intervencija

Novim zakonom država želi uvesti red u tržište udžbenicima jer se svake godine tiskaju nova, dopunjena izdanja

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor najavila je rat nakladnicima udžbenika: više neće smijeti svake godine tiskati besmislena nova, dopunjena izdanja školskih knjiga!

- Donijet ćemo novi zakon o udžbenicima kojim će se propisati da će svi udžbenici trajati najmanje četiri godine. Nema nikakvog razloga da nakladnici svake godine izdaju, primjerice, novi udžbenik iz matematike - rekla nam je Kosor.

- To je diktatura - poručuju ljuti nakladnici.

Zakon u Saboru

- Ne! Mi želimo omogućiti roditeljima da njihova djeca konačno jedna od drugih mogu nasljeđivati knjige - odgovara premijerka. U Ministarstvu obrazovanja kažu da bi se novi zakon o udžbenicima u Saboru trebao naći najkasnije do kraja ove kalendarske godine.
    Miro Petric:

Ovakav zakon se ne provodi demokracijom. Ovo je diktatura

- Na zakonu još radimo, no naš prijedlog ide ka tome da se svi udžbenici odobravaju na rok od najmanje četiri godine, budući je školstvo organizirano po modelu 4+4+4. U tom slučaju nakladnici više ne bi svake godine mogli povlačiti postojeće udžbenike i tiskati nove. Za roditelje bi to bilo olakšanje jer bi djeca mogla nasljeđivati knjige iz razreda u razred, što je do sad bilo gotovo neprovedivo - objasnio je državni tajnik Želimir Janjić.

Nakladnici uzvraćaju

Dodao je kako su u Ministarstvu svjesni da ta mjera neće uspjeti ako se na neki način ne ograniči i broj paralelnih udžbenika.

- Razmišljamo i o tome da se naslove koji će se koristiti u pojedinoj školi odabiru ne na razini pojedinačnih nastavnika, nego stručnih aktiva, ponovno na rok od četiri godine. U tom slučaju djeca u a razredu ne bi koristila udžbenike jednog, u b drugog, a u c trećeg nakladnika, već bi svi koristili iste udžbenike. To bi itekako olakšalo njihovo nasljeđivanje i razmjenu - kazao je Janjić.

Vijest o tome da bi im država zakonom iz ruku mogla izbiti milijune kuna silno je naljutila nakladnike. Neki od njih uzvraćaju da će se protiv takvog zakona boriti svim silama.

Nije nikakva tajna da je posao s udžbenicima, jedan od najboljih u Hrvatskoj. U prošle dvije godine kada je država kupovala knjige, za njih se iz proračuna izdvajalo više od 400 milijuna kuna. Cijena udžbenika ove je godine procijenjena na između 600 i 700 milijuna kuna, koliko bi za njih trebali izdvojiti roditelji.

- Uzdam se u saborske zastupnike i vjerujem u to da oni takav centralistički zakon nikada neće izglasati. Jedan takav sustav srušili smo prije 20 godina - bio je žestok u svom odgovoru Miro Petric, vlasnik nakladničke kuće Alfa. Ovakve se zamisli, tvrdi Petric, mogu provoditi samo: diktaturom.

- Ako netko želi populistički vladati na ovaj način, onda je to diktatura. Ovakav zakon ne može se provesti demokracijom. Svuda u Europi nastavnik ima pravo izbabrati udžbenik po kojem će raditi. Ako netko tijekom godine shvati da mu program nekog nakladnika ne odgovara, ima pravo odabrati drugi. Nitko mu to pravo ne može osporiti, ne može se tek tako utjecati na pamet i metode učenja i poučavanja - kazao je Petric. Premijerki Kosor poručio je da ako želi jeftinije udžbenike, umjesto da mijenja zakon o udžbenicima poradi na populacijskoj politici.

Pravo nastavnika

- Cijelo se vrijeme i s ljevice i desnice stvara percepcija da je previše naslova i da su zbog toga knjige skupe. To je jedna od najvećih gluposti 21. stoljeća. Knjige mogu biti jeftinije samo ako ima više djece. Neka Vlada za 30 posto poveća broj djece , pa će i cijene knjiga pasti za 15 posto - istaknuo je Petric.

U Školskoj knjizi jučer je bilo nemoguće dobiti sugovornika jer su svi na godišnjem odmoru. Iz Profila su upozorili kako su kriteriji poštivanja autorskih prava i slobode učitelja da svake godine bira udžbenik na snazi u cijeloj EU.

- U zadnje vrijeme pojavljuju se razni svemirski prijedlozi, a mnogi od njih nemaju veze s onim što se primjenjuje u Europskoj uniji i što je moguće i zakonito. Ako Vlada radi novi zakon očekujem da će u jednu takvu radnu skupinu uključiti i nas nakladnike - kazao je Andrija Pećarić, direktor Profilovog školskog odjela.
    Andrija Pećarić:

Pojavljuju se razni svemirski prijedlozi koji nemaju veze sa stanjem u EU

Udžbenike koje će mlađa braća nasljeđivati od starije, najavljivao je još prvi ministar obrazovanja Vlatko Pavletić. Zanimljivo je da je u to vrijeme knjige tiskao jedan jedini izdavač - Školska knjiga, pa država opet nije mogla izbjeći da se one stalno mijenjaju.

Cijene knjiga

Ograničiti broj udžbenika za jedan razred i predmet pokušao je i bivši ministar Dragan Primorac, no ni on u tome nije do kraja uspio. Dapače, prije dvije godine Ministarstvo je za osnovnu školu dodbrilo sve nove udžbenike prilagođene HNOS-u, a ove ih je godine na popisu već 244 novih. Većina tih naslova koristila se i lani.

Motiv je zarada

Iako je jasno da je nakladnicima ovdje jedini motiv zarada, na pitanje zašto se knjige svake godine mijenjaju, svi odreda tvrde kako je to u “u službi boljega” i u interesu učenika.

Neven Antičević, vlasnik Algoritma, smatra kako je problematika udžbenika vrlo kompleksna i ne može se riješiti jednim potezom.

- Ako je će Vlada propisati samo korištenje udžbenika četiri godine, ni izdaleka nije riješila problem. Kao poslovan čovjek smatram da bi se država trebala što manje uplitati u tržište, pa tako i tržište udžbenika. Ministarstvo bi trebalo donijeti jedan kvalitetan udžbenički standard, a svaki udžbenik koji ga zadovoljava morao bi se dokazati na tržištu - rekao je Antičević. Uvjeren je i kako će ovakav zakon više štetiti, nego koristiti učenicima.
    Neven Antičević:

Ovaj će zakon više štetiti nego koristiti učenicima

- Mi izdavači udžbenike radimo sve boljim da budemo bolji od konkurencije, ako se to zamrzne na rok od četiri godine udžbenici će stagnirati na kvaliteti - tvrdi Antičević.

Primjeri iz Europe pokazuju da u većini zemalja udžbenike biraju sami nastavnici ili škola i rijetke su zemlje u kojima se ne vodi računa o cijeni.

Za Hrvatsku koja se tijekom Primorčevog mandata nerijetko deklarirala kao zemlja znanja dobar je primjer Malta u kojoj je školovanje obavezno od 5. do 16. godine, a sve su razine obrazovanja besplatne. Besplatni su i udžbenici koji se distribuiraju preko škola. No, iako je Malta ekonomski razvijenija od Hrvatske, ondje se udžbenici radi štednje rijetko mijenjaju. Na Islandu za svaki se predmet odobrava jedan udžbenik, a država čak i sama tiska knjige.

KOMENTAR IVANE KALOGJERE - BRKIĆ

Prava zarada krije se u radnim bilježnicama

Propiše li država da se jedan te isti udžbenik mora upotrebljavati četiri godine, problemi koje imaju roditelji školaraca bit će riješeni samo djelomično. Naime, ni u tom slučaju djeca jedna od drugih neće moći naslijediti radne udžbenike, a takvih je sada u osnovnim školama gotovo 70 posto!?

Starije generacije sa sjetom se sjećaju početnice “Sunce na prozorčiću” iz koje su osim njih nerijetko čitati i pisati učili i njihova braća, sestre, a nerijetko i njihova djeca. Danas je takvo nešto aposlutno nemoguće. Sve su početnice koncipirane kao radni udžbenici. Djeca u njih pišu jer je to, navodno, metodički opravdanije. Nakon toga knjige se bacaju i ponovno se kupuju nove, ispočetka. Isto pravilo vrijedi i za udžbenike iz drugih predmeta.

Ako, pak, udžbenik nije radni, uz njega se nudi cijeli set priručnih (radnih) materijala koji na kraju stoje više od jedne knjige.

Trenutačno je u školama u uporabi više od 3000 naslova, a samo jedan mali dio čine udžbenici. Na tržištu udžbenika godišnje se obrne između 400 i 500 milijuna kuna pa je posve razumljiva želja nakladnika da tu zaradu pošto-poto povećaju.

Što ne bi kada im to već godinama prolazi? Izmišlja se sve i svaša. Tiskaju se posebni udžbenici za prvo i drugo polugodište, atlasi od kojih djeca većinu nikada ni ne otvore, udžbenici iz glazbenog, likovnog... Pitanje je dana kada će prvašići u torbama morati nositi i poseban udžbenik iz tjelesnog.

U Ministarstvu najavljuju da i tome namjeravaju stati na kraj tako što će propisati udžbenike kao obvezne, a sve ostalo bit će ostavljeno na volju i slobodan izbor nastavnicima. No i to će samo djelomično riješiti problem. Što ako nastavnik mojeg djeteta kaže da je za njega sve obvezno? Tu se ponovno vraćamo na početak. Sve dok država nakladnicima bude omogućavala takvo ponašanje i dok cijene budu takve da ih nitko ne može (ili ne želi) kontrolirati, na tržištu udžbenika neće biti reda.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno ...a poštanski troškovi?

Što kad nađem udžbenik koji paše i dobijem ga poštom, a poštanski troškovi u visini cijene knjige??

Već dane provodim na netu tražeći knjige. I danas dobijem četiri (od toga jedna dupla, nesporazum) za koje ukupan trošak (knjige i poštarina) 182 kn. Dvije svoje poslala i platila 14kn poštarine. Sveukupno potrošila 200 kn, a imam 3 knjige...

Isplati li se?

višnja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Slično se dogodilo i meni. Dvije knjige 50 kn (za gimnaziju) a poštarina 27 kn (?!). Samo što sam ja slala i ta osoba iz KC nije htjela preuzeti knjige Valjda joj je bilo preskupo. Iako mislim 25kn po knjizi nije previše. Knjige mi se vratile i još sam morala platiti povrat nekih 11kn. Potrošila sam 38 kn a knjige nisam prodala.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Prestrašno!!!!

Nije mi palo na pamet da ne preuzmem. Pa ja sam to naručila. Stvarati trošak nekome tko ti hoće pomoći...mislim stvarno!?

Ali meni se danas posrečilo. Kod jednog tipa sam našla 6 knjiga za 100 kn i još će mi ih šogorica dostaviti :D

svima koji se trude nabaviti udžbenike preko neta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •