Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 56

Tema: Zdrava i raznolika prehrana umjesto Prenatal vitamina

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Zdrava i raznolika prehrana umjesto Prenatal vitamina

Cure otvaram temu jer sam skužila da se ovdje nigdje baš ne priča o zdravoj ishrani i izbjegavanju prenatal vitamina. Doduše ima sličnih tema na ostalim PDFovima pa me možda moderatorica tamo redirektira, ali mislim da bi bilo super da i ovdje bude neki o prirodnim pripravcma, namirnicama i čajevima...svemu što je dobro u trudnoći...

Ja sam skužila da mi prenatala vitamini stvaraju zatvor pa sam odlučila bez njih i sad pokušavam što raznolikijom i zdravijom prehranom nadoknaditi to.

Malo sam se zabrinula jer sam negdje pročitala da npr. Selen nikako nije zdrava u trudnoći, a ja doslovce 5 puta tjedno jedem korjen od seleni na ovaj ili onaj način. Također govore da češnjak nije dobar :?
    A sad i na Rodi tu čitam da Gospina trava ne valja, a ja sam se počela mazati dole sa kantarionom, i zaista mi godi.

Bilo bi super kad bi svaka od nas napisala kako se otprilike hrani i koje su namirinice jako važne. Ja sam eto otkrila nakon dugo čitanja da je Avocado super za trudnice jer prvo osnažuje maternicu i grlić maternice, a onda je dalje prepun vitamina, prirodnih valakana i magnezija, pa je super i za stolicu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja nisam do sada popila niti jedan vitamin, sve unosim hranom
    Oslanjam se na to da se osecam o.k., da je KS kad sam je radila bila o.k.
    Kad mi je gvozdje bilo padalo, pojacala cedjene sokove od cvekle, sargarepe, limuna.
    Kad nemam limuna za sok, umesam samo cisti vitamin C u sok, praskasti, bez ukusa i mirisa.

Jedem voce, povrce, pijem Donat Mg.

Povremeno se namazem uljem kantariona u vaginalnom delu, nekada celo telo.
    Ka mislim da imam previse iscedka ja jedem vise belog luka i stavljam beli luk u vaginu . Stavljala sam i kapsule ili je isecem i samo se namazem sadrzajem kapsule. Dosta jako mirise pa vise volim beli luk vulgaris.

Eto, videcemo na kraju kakvi cemo ispasti

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sma pila Prenatal, nisam imala vremena baviti se zdravom prehranom.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ne treba ti tu neko vreme bar iz mog iskustva.
    jednostavno jedes kao sto i inace jedes.
    mada, iskreno, ja ne jedem junk food ni kad nisam trudna.

a da, sto se tice avocada.
    ja ga ne mogu vise smisliti, jer sam ga jednom jela kad sam imala mucnine i sada mi je na black listi

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

RozaGroza super tema
    Bas kako je rekla frost nema tu neke velike filozofije jedes voce i povrce ... a ima nesto i u 'trudnickim zeljama' koje svakako treba osluhnuti ...
    npr. imas neodoljivu zelju za slatkim, vrlo vjerovatno ti tijelo porucuje da mu fali ugljikohidrata
    ili imas neodoljivu zelju za mesom i to recimo jetricom koje nisi bas ljubitelj, vrlo vjerovatno ti tijelo porucuje da trebas dodatnu dozu proteina

Mislim da je vazno osluskivati svoje tijelo, iako smo svi vise manje izgubili ili zanemarili te signale jer nisu bezveze te iznenadne zelje za necim tocno odredenim ... pojavljuju se i kad nismo trudne, ali su mozda u trudnoci vise izrazene zbog svih hormona koji nam lunjaju tijelom.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ako je problem u zatvoru, Twinlab-ov Prenatal jedini ne zatvara.
    Isprobano.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

folna kiselina, koju svi navode kao razlog br. 1. za uzimanje Prenatala (premda zaborave spomenuti da ako je nisi uzimala prije trudnoće i tijekom prvih par mjeseci trudnoće slaba korist od toga) može se dobiti u kelju i drugom povrću:
    http://www.trudnoca.net/forum/viewto...?f=135&t=15192
    Folna kiselina prvi je put izolirana iz listova špinata šezdesetih godina prošlog stoljeća, a ime joj dolazi od latinske riječi folium što znači list. Lisnato zeleno povrće izvrstan je izvor folata, naročito tamnozeleni listovi špinata, kelja ili blitve. Pojednostavljeno, što su listovi tamniji to više folata sadrže u sebi. Ostale namirnice bogate folatima su brokula, šparoga, grah, grašak, leća, mekinje, naranče, pšenica, orasi i jetra.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

još bih ti svakako savjetovala jesti ribu, što češće, i to poželjno sitniju, plavu (ima manje teških metala, a puno omega3 kiselina koje su jako bitne u prehrani i inače, a u suvremenoj prehrani jako nedostaju!*), ali ne prženu (mi ju pečemo u zepteru bez ulja, a nakon pečenja zalijemo s maslinovim uljem).

Tuna i losos također imaju puno omega 3, ali ih je bolje izbjegavati jer je tuna već znamo puna teških metala, a losos je iz uzgoja, čak i onaj na kojem piše da je divlji (nema toliko divljih lososa na svijetu :/ )

Inače kad smo već kod sitne plave ribe, ako je pojedeš s kostima to ti je najbolji izvor kalcija. Da kalcija ima u tamnom lisnatom povrću to već znaš.

Ukratko, srdele i blitva, sredele i blitva

* http://www.vitamini.hr/4298.aspx

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovdje je dosta dobar pregled prehrane u trudnoći općenito:
    http://www.vitamini.hr/4298.aspx

A ono o slušanju svog tijela bar za mene ne vrijedi. Meni je tijelo šaptalo: kupi čips... jedi slatko... Krenula sam se pravdati da je to od trudnoće, ali sam se na vrijeme sjetila da bi meni to moje tijelo šaptalo u svako doba i u svakom stanju, pa sam ipak odlučila ne slušati ga previše i konzultirati zdravi razum

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    A ono o slušanju svog tijela bar za mene ne vrijedi. Meni je tijelo šaptalo: kupi čips... jedi slatko... Krenula sam se pravdati da je to od trudnoće, ali sam se na vrijeme sjetila da bi meni to moje tijelo šaptalo u svako doba i u svakom stanju, pa sam ipak odlučila ne slušati ga previše i konzultirati zdravi razum
    Meni također, tijelo je tražilo Pringles čips, Milka čokoladu i pršut.

Nikad nije zatražilo ništa zdravo, to se oduvijek silim jesti.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Meni također, tijelo je tražilo Pringles čips, Milka čokoladu i pršut.

Nikad nije zatražilo ništa zdravo, to se oduvijek silim jesti.
    Tijelo, odnosno mozak nece traziti saku zitarica sa medom ako su tvoji obrasci drugaciji, ali se iz tih signala mogu iscitati sto mu je potrebno ... Milka cokolada - ugljikohidrati-energija ... prsut - proteini ... čips - masnoce.
    Dakle slusas, ali konzultiras zdravi razum

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ha ha Pomikaki ponekad i moje tijelo očajnički treba kokice ili čips, ali takve neke pomame odkantam. Iako sam se jučer napucala bajadera

I kako je Srečica napisala da ponekad imamo žudnju za nečim tako ogavnim kao što je jetrica. E pa ja sam 15 godina bila vegetarijanka, i u prošloj trudnoći budila sam se istresirana snovima o gulašu, panceti, junetini, govedini, ono najgore od najgoreg i počela sam jest meso jer mi je tijelo doslovce vapilo! U ovoj sam skulirana i nisam baš nešto ni od mesa ni od ribe (riba štoviše mi se lagano i gadi) ali prije par dana, ubila me žudnja za jetricom! Ludilo, morala sam jest jetricu. I mm negdje popodne ode traži neku jetricu, i ne nađe nikakvu finu nego neku odvratnu juneču, spravimo je, i ja se tako nalupam, a užasno mi je bilo, gadio mi se svaki zalogaj, ali sam se osječala tako dobro poslje svakog, nevjerovatno! Točno mi je to trebalo.

Pomikaki super linkovi! Hvala

Arkana mi je jučer otkrila da se dole pomažem kantarionom, i super mi je da više žena to prakticira jer mi se zaista ćini kao nešto zdravo. A Frost nisam skužila, ti staviš cijelu picu češnjaka dole? Dali ti pomogne kod iscjedka? I kakav je to obilan iscjedak? Meni bude tu i tamo na papiru onako žučkasto kremasto, ali nikad na gačicama, pretpostavljam da je to OK?

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Meni bude tu i tamo na papiru onako žučkasto kremasto, ali nikad na gačicama, pretpostavljam da je to OK?
    to ti je ok. ne moraš ništa stavljati. ja se isto namažem kantarionom, jer mi je mala nekad od sjedenja stiješnjena pa ga stavljam preventivno da ne dođe do nekih problema. u iste svrhe spavam bez mudanata

što se tiče prehrane važno je "nabiti" folnu (na početku, kanije ne toliko), omega 3-6 (to je važno kasnije zbog razvoja mozga bebe), kalcij (zbog izgradnje koštane mase) i željezo (jer je ono mnogim ženama slaba točka-osim meni, ja sam željezna lejdi).

ja bi svima ne samo vegijima savjetovala da se više oslone na povrće i druge neživotinjske proizvode za nabildavanje vitaminima i mineralima. ne zato što ja ne jedem meso, već naprosto zato što neki proizvodi ostanu nezapaženi u trudničkim dijetama, jer nisu razvikani kao mlijeko i jetrica.
    folne ima napretek u narančama i već spomenutom lisnatom zelenom povrću. omege ima u sjemenkama, preporučam mljeveni lan (on je super i za probleme s opstipacijom), suncokretove, bučine sjemenke i bademe. kalcija ima u sezamu, kojeg ja konzumiram skjoro svaki dan kao gomashio (jednostavno je za napraviti) i njime posipam tjesteninu, žitarice i stavljam ga u sendviče, a sezam vulgaris i u kruh. kalcija ima puno i u soji, ali mnogi ju ne vole. inače njome obiluje i paprika
    željeza ima dosta u prosu i u suhom voću, najviše u marelicama i šljivama.

ja u trudnoći pazim na unos svih vitamina i minerala kroz hranu, a jedino što uzimam dodatno je magnezij i to u donat mg-u. ne zato što mislim da mi ga fali u organizmu, već zato što unatoč svim mjerama predostrožnosti znam patititi od zatvora, pa time djelujem preventivno.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

zaboravila sam da kazem da uzimam Omegu 3, molekularno destilisanu zbog teskih metala.
    razlog, riba mi se gadila i gadila dok sam imala mucnine.

da, celi cen cesnjaka, imas na topicu o nekonvencionalnoj medicini.
    ili ukucaj u pretrazivac "cesnjak i vaginalne infekcije"

sta znam, ja menjam punoo gacica dnevno. nekada manje nekada vise, ali ima ga fakat dosta, i to nikada nije bilo pre trudnoce.
    brisevi u redu. a boja, (zgrozicu sve ljude ) zuta,, tamno zuta, svetlo zuta, cak i zelenkasta, ali brisevi cisti. tj. normalni (nalaz, malo kandide, lactobacilusi i manji broj koko bacila, skroz normalno jer dole ne moze biti sterilno)

zbog te boje sam mnogo citala po netu i stranim sajtovima i vidim da ima i kod drugih zena svih nijansi , fuj

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Ha ha Pomikaki ponekad i moje tijelo očajnički treba kokice ili čips, ali takve neke pomame odkantam.
    Kokice se mogu napraviti i tako da nisu previše štetne, ja sam nabavila jedan kokičar (od titimite na burzi), koji kokice radi bez ulja, a ja ih onda promješam u zdjeli s malo maslinovog na dnu i samo malo posolim. To mi se ne čini previše nezdravo, osim što je previše škroba, ali ok za zadovoljenje tih strasti.

Nisam znala da si vegetarijanka, onda ti moram naći nešto drugo osim ribe za omega 3 (ali moram reći da u ribi toga ima neusporedivo više).

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mmmmm sad si mi dan uljepšala! kokice su zdrave :D

Inaće, nažalost nisam više vegetarijanka, ali budem opet nazad kad dao Bog rodim i izdojim. Pročitala sam u jednoj knjizi da je meso super za cervix, i ojačava ga, pa iako mi se ne jede natjeram se, jer eto nekako se bojim da mi cervix ne popusti :/ Iako taj strah je totalno neutemeljen, svejedno, bolje spriječiti nego...

Inaće evo kuham danas hobotnicu, bar malo te omege, smrdi cijela kuća haha...i po pravilu kad vidim da nisam recimo jela ribu više od 5 dana popijem si riblje ulje...Užas! Ali radije to nego ribu...a navodno omege ima dosta u sjemenkama koje konzumiram često, pogotovo u bučinim, pa si to smučkam u musle ili u salatu. Ali ne bi se bunila da mi daš neki recept za omegu, jer mi je i klica i svega pomalo na vrh glave

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nisam rekla da su zdrave

pitat ću malo upućene to za omegu 3, taj podatak je već teže naći na netu...

Što se tiče ribe, meni je puno ukusnija na lešo, ako hoćeš mogu ti odoka napisati neki receptić.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Jedna kašičica sjemenki lana i nekoliko oraha i zadovoljili ste dnevnu potrebu za omega-3 masnoćama
    dobar izvor omega3 je i suncokretovo ulje

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

suncokretovo ulje (nerafinisano, hladno cedjeno) ima Omega 6 esecencijalne masne kiseline ali nema Omega 3

ulje lanenog semena ima Omega 3, ali nije iskoristljivo kao ovo zivotinjskog porekla.

znaci, ostaje samo riba i omega 3 iz ribe.

Roza, koje riblje ulje pijes. Ne valjda piti sva. Bitno je da unosi omegu 3 a to je najbolje iz ulja od mesa ribe, ne iz jetre ribe.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mislim da je natural wealth prenatal Omega 3 riblje ulje. U apoteci se kunuli da je to najbolje za trudnice.

A inaće jako volim ribu, nego eto u ovoj trudnoći me puklo da mi nekako smrdi i baš me lagano gad hvata i od pomisli. Inaće sam je u prošloj jela več od početka (dok sam meso tek zadnjih mjesec dana) i uživala sam u ribi, skoro smo bankrotirali od silnih orada, grdobina, listova itd.

A nekako kao i ja idem tim da mi tijelo govori što valja a što ne...npr. na avocado su mi nekako sline išle pri samoj pomisli, i onda pročitam da je zaista extremno zdrav.

Pomikaki gotovo je, sad je moj mozak registrirao da su "zdrave", večeras popcorn party Šalim se, ali budem provala nač neki bezmasni način da ih napravim, baš volim kokice...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ti aparati za bezmasno pravljene kolkica su ti prejeftini, tako da mozes da nabavis lako.

i pripazi, nekog kokice zatvaraju, pa malo proveri i vidi kako je kod tebe

ja recimo nemam problema, ali jela borovnice par dana i ubise

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam jela što mi je organizam govorio, pila sam samo folnu (moram) do 10.tj.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

baš sam brzoprstićka i mislila sam na omega6

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni bazu trudničke prehrane čine integralne žitarice, mahunarke, povrće i voće. Primijetila sam da mi je u zadnje vrijeme pojačana potreba za bjelančevinama pa jedem više jogurta i sira (vegetarijanka sam). Orašasti plodovi i sjemenke mi nekako manje odgovaraju nego prije trudnoće (znala sam često povraćati nakon njih) pa omegu 3 ipak nadoknađujem tabletama. Ne razmišljam previše koja hrana je dobra za što, nastojim se hraniti raznoliko, računajući da ćemo tako i bebe i ja dobiti sve što nam je potrebno. Zapravo, više pazim da ne konzumiram ono što nije sigurno i što više pažnje posvećujem tome, otkrila sam koliko zamki može skrivati tzv. zdrava hrana. Ima, recimo, dosta proizvoda koji se reklamiraju kao zdravi i mogu zaista sadržavati neke korisne sastojke, ali uz njih i one s kojima bi trebalo biti na oprezu. Nekoliko takvih primjera:
    - sokovi s prirodnim voćnim šećerom, ali i umjetnim bojama za koje nije sigurno kako djeluju na fetus,
    - probiotički jogurti s umjetnim sladilima i umjetnim bojama,
    - integralni keksi s umjetnim sladilima,
    - kikiriki bez ulja, ali s pojačivačem okusa,
    - musli s velikom količinom šećera,
    - čajevi koji uz glavnu aromu sadrže još niz trava o čijem se utjecaju u trudnoći također malo zna.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hranila sam se poprilicno zdravo i vodila sam racuna da jedem raznoliko i kvalitetno. Buduci da se dio nutrijenata gubi termickom obradom, stajanjem, xx, a ja nisam uvijek na raspolaganju imala organske, domace i netom ubrane/ulovljene namirnice, pila sam povremeno (neredovito) prenatal vitaminski dodatak.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni se cijelu ovu trudnoću jede zdrava hrana (junk i slatko nula bodova), a pored toga sam pila prenatal vitamine (u početku trudnoće neredovito jer bi ih povratila, a poslije redovito), pa opet doktorica nije zadovoljna sa mojom krvnom slikom, željezo nisko, hemoglobin također...

Sada već dva mjeseca pored Prenatala moram uzimati i željezo (i pijem sok od cikle), jer beba na kraju trudnoće treba najviše željeza.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nešto vezano uz hemoglobin:

2005. izašla je studija na 222.000 žena koja je pokazala najmanji perinatalni mortalitet u skupini žena s hemoglobinom od 90-110 g/L.

Značajnost rezrjeđivanja krvi je u tome da hranjive tvari tako lakše dolaze do bebe i visoki hemoglobin u trudnoći je loš znak.

Ovo je referenca:

Little MP, Brocard P, Elliott P at all (2005). Hemoglobin concentration in pregnancy and perinatal mortality: a London based cohort study. Am J Obstet Gynecol 193(1):220-6.

Željezo nije bezazleni suplement, ali vidim da se daje u trudnoći šakom i kapom.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Malo sam se još informirala.
    Anamar, omega 6 kiseline potrebne su organizmu, ali je zapravo problem u tome što danas u prehrani ljudi uzimaju previše omega 6 a premalo omega 3. To se može pogledati u linku koji sam već stavila ( http://www.vitamini.hr/4298.aspx ).
    Suncokretovo ulje je ok, ali je puno bolje koristiti maslinovo, koje ima povoljniji odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina.

Osim toga, izvori omega 3 su još lanene sjemenke (Samljeti i umješati u jogurt, misle, voćnu salatu, med... Davor je nešto govorio protiv lana, ali da više štetno utječe na muškarce - neplodnost, a žene mogu u manjim količnama, koliko se sjećam. Ja to nigdje drugde, moram napomenuti, nisam čula. Ali informacija je tu pa kog zanima više...), orašasto voće - bademi, lješnjaci, pistacije (ako se mogu naći nesoljene). S orašastim plodovima bolje ne pretjerati, recimo oko pola šake na dan.

Onda su tu još neki neobični izvori koje ćete teško naći kod nas, ali možda netko ima mogućnosti da proizvede u kućnoj radinosti : životinje koje jedu dosta lana u prehrani (i to koliko čujem trebao bi biti skuhan) daju mlijeko i jaja bogata masnim kiselinama. Mi se baš spremamo početi davati ga kokicama.

Nadalje: tko može naći divlji portulak, navodno je jako dobar na salatu i izvrstan izvor omega 3 kiselina. A ovdje je i neka kultivirana vrsta ali ne ona sa šarenim cvjetićima: http://www.bezgluten.net/content/portulak (kako vidimo u linku ipak ni s ovim ne treba pretjerivati, a u trudnoći naravno treba biti još oprezniji, no ja bih se usudila jesti manje količine).

Divlji portulak (Portulaca oleracea) ima slične listove, ali su stavbljike polegnute po tlu i ima žute listove, nalazi se često u vrtovima kao korov koji je teško iskorijeniti, a u Dalmaciji se navodno jede na salatu ili ako je biljka starija kuhan kao špinat. Naravno, tko nije iskusan s biljem neka se ne zaletava s konzumacijom nečeg što nađe u polju, pogotovo u trudnoći.
    pogledajte ovdje, ona druga slika - žuti cvjetovi

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ali još jednom, nema ga do ribe za izvor omega 3, čak mi se čini da su omega 3 iz riba nešto drugačije od omega 3 biljnog porijekla - u ribama su dugolančane a ove druge kratkolančane ali koja je razlika u djelovanju ne znam.

Riblje ulje je isto prihvatljiva opcija za onog kome je taj okus prihvatljiv

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pomikaki Ajoj đe me nađe, OBOŽAVAM Motar!!! Tako mi to zovemo ođe u Dubrovniku. Moja ga tetka bere pa ga obari u salamuri i stavi u osto, mljac! Čim sam sad vidjela da si ga spomenula sline mi na usta došle!

A kad več spominjemo divlje biljke, ne znam kako to zovete ali ja se najedam non stop Pazije i Žučenice, super izvro željeza. To se u Zagrebu zove mišanca. Prezdravo, moja none 8 trudnoća i 8 djece podigla na tome. Pazija se skuha lešo s patatama i obavezno maslinovo ulje, nikako biljno, a žučenica na lešo s jajima utvrdo, pa se začini ko salata, vinsko osto i maslinovo.
    Skuham dosta često i koprivu, dobro je iskuham na lešo, jer je inače grka, pa isjeckam i zamutim sa malo svježeg sira i jajima, začina kojih god, i zapečem. JAko jako zdravo, prepuno željeza!

A netko je spomenuo da su nezdravi sokovi. Da to totalno izbjegavamo. Nego svaku večer skuham čaj, ali prirodni, mojih ruku djelo i stavim u boce s malo cukara, ohladim i sutra dan imamo sok cijeli dan! Nema one grozne kemije, i super zdravo!

Nego, da li netko možda zna zašto je selen navodno štetna u trudnoći??? Ja je se ne mogu odreći. Umjesto patata koje spečem za mm, sebi pečem selen, najfiniji ukus na svijetu, a super je jer je diuretik pa smanjuje mogučnost oticanja nogu i zglobova. Hm, mislite da jer je diuretik može dovesti do manjka plodne vode??

Pomikaki hvala na onom savjetu da se životinjice hrane sa lanom. Baš kupujemo imanje i kravice za mljeko, i koke za jaja, pa če mi to dobro doć...pošto zapravo nemam pojma ništa o tome!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa baš mi je drago, mislila sam da li da uopće pišem takve sulude recepte kao što je korov iz vrta i jaja od kokoši koje jedu lan, kao kome to može pomoći a još da se neka trudnica otruje pa da je imam na duši...

Nego ne kužim ja ni jedan naziv koji spominješ (osim koprive) pokušala sam preko googla ali sam i dalje zbunjena. Žućenica - je li to maslačak ili kantarion? ni google nije siguran A pazija?

Za čaj pazi da ne skuhaš nešto što nije dobro piti u trudnoći. Recimo prije svega kadulja. Čak i metvica, i zeleni čaj se ne preporučaju jer mogu izazvati grčenje maternice. Ja sam sigurno pila kadulju par puta dok nisam skontala da sam trudna, a metvicu i kasnije jer nisam znala da može štetiti, i naravno nije bilo ništa... ali za svaki slučaj, eto. Preporuča se zapravo izbjegavati čajeve od lišća, a bolji su voćni. Ali ako se misli na voćne iz filter vrećica, moje mišljenje je da je to sama boja i aroma.

Selen? Je li to peršini ili celer? Za peršin sam isto čula da baš nije poželjan u trudnoći, u većim količinama. Ukratko za dosta biljaka djelovanje u rudnoći nije dovoljno ispitano pa se savjetuje izbjegavati - za svaki slučaj...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Samo ti piši, ima nas dosta kojima to sve koristi
    Selen je celer, i ja jedem samo korjen od celera, spečem ga ili lešo. Nije mi jasno zašto bi bio loš? A čak mi i ginička rekla da je dobar i da se super hranim. A onda pročitam da ga se treba izbjegavati :?

A daj mi malo vremena, danas ču ti nač žučenicu i paziju, bar slike, pa češ sigurno znati što je. Pazija je zapravo mješavina biljaka, dok je žučenica jedna biljka. Nekako ta žučenica izgleda kao divlja velika zelena rikola, dugi tamno zeleni listovi, glatki...jako grko

A čajeve sve vočne mi mješamo. Sučeno voče smljeveno, i sad sam krenula i sa brusnicom...biljne izbjegavam u trudnoći, a ujutro se još uvijek nikako ne mogu odreč Twiningsa sa mljekom ali napravim jako jako blagi sa skoro pola šalice mljeka.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Je li ovo žučenica?

Twinings s mlijekom, to je i moja slabost, ali u trudnoći mi je malo smetao, kao lagane mučnine (inače ih nisam imala).
    Brusnica ti je super u trudnoći.

A za celer, vjerojatno ti je istina na pola puta. I zdrav je ali možda može i škoditi (čak mi se čini da sam za peršin čula da se od toga kuhao čaj kao sredstvo za pobačaj). Koristi se kao diuretik ( http://www.zdravobudi.hr/Default.aspx?sid=4326 ) a takve biljke obično izazivaju i kontrakcije maternice. Mislim da je u redu da ne pretjeraš s količinom, ali ako ti ne škodi možeš po malo jesti. Svo to bilje koje je gorče ne treba jesti previše, tako se bar smatra.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo još malo o peršinu:
    Kontraindikacije
    Upotreba peršinovog eteričnog ulja, jer je toksično, zabranjena je i može izazvati teške posljedice na zdravlje čovjeka, naručito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srce, te pobačaj, djeluje halucinogeno. Sastojci korijena peršina furanokumarini (psoralen, bergapten), mogu kod osjetljivih osoba izazvati fotodermatitis, o čemu moraju voditi računa poljoprivrednici koji rade s peršinom.
    http://herbalism.bloger.hr/post/persin/1286396.aspx

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Nešto vezano uz hemoglobin:

2005. izašla je studija na 222.000 žena koja je pokazala najmanji perinatalni mortalitet u skupini žena s hemoglobinom od 90-110 g/L.

Značajnost rezrjeđivanja krvi je u tome da hranjive tvari tako lakše dolaze do bebe i visoki hemoglobin u trudnoći je loš znak.

Ovo je referenca:

Little MP, Brocard P, Elliott P at all (2005). Hemoglobin concentration in pregnancy and perinatal mortality: a London based cohort study. Am J Obstet Gynecol 193(1):220-6.

Željezo nije bezazleni suplement, ali vidim da se daje u trudnoći šakom i kapom.

Baš interesantno ovo za hemoglobin...

Vidiš, ja igrom slučaja ne uzimam ono željezo koje mi je prepisala liječnica (ferrum lek) jer ga ne podnosim dobro, već samo Twinlab-ovo željezo koje je u puno manjoj dozi i ne smeta mi, a podebljavam ga namirnicama bogatim željezom.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pomikaki da tako izgleda žučenica, ali ova mi se ćini uzgojena plus žučenica nikako nije cikorija (ona salata) koju nalaziš na pijaci, ja isključivo divlju koristim koju možeš nabrati po nekoj čistoj livadi, ili u vrtu je često puta znam naći. To je zapravo čista divlja trava. I slešaš je, mora se skuhat, i skuhaš par jaja utvrdo, pa na salatu, ma prefino!

A evo sad čitam o celeru, i za peršin sam našla neke loše stvari, ali za celer dapaće samo dobre, navodno sprječava loš rad gušteraće, i preporuča se trudnicama. Regulira i tjelesnu težinu trudnica, iako je za moju pre pre kasno

I opet sam čitala samo pohvale za avokado. Meni je to čisto otkriće, iako ga jedem od kad znam da postoji, ali tek sam u ovoj trudnoći zaista pročitala za što služi, presuper!

Da li neka od vas možda zna, pored avokada za koji se govori da je super za grlić maternice, koje još namirnice pomažu osnaženju tog mišića? Užasan me strah čapava da se ne daj Bože otvorim prije vremena

A evo na nekom forumu čitam da ananas ne valja??? Svašta!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

E da, apropo željeza, ja sam skužila da mi fakat nekad i naškodi, pa moram i regulirati kako i kad unosim u sebe. Pila sam heferol, ali sam odustala, prejak mi se ćini, a kako sam na zelenjavi svaki dan, stvarno ne vidim razloga da mi fali željeza.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ananas u trudnoći:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...f95225f9a5f7d7
    Da, ananas se preporucuje valjda pred porodjaj zbog tog sastojka, ali u toku trudnoce izaziva kontrakcije i otvaranje, kako neki kazu. Ne znam da li je to tacno. A cula sam nesto i za papaju (zbog nekih sastojaka navodno treba izbegavati). Ne znam da li je sve to tacno.
    Avokado mi je isto ok, ali nisam znala da ima takvo djelovanje, zvuči zanimljivo. Ja nekako gledam ipak da jedem te egzotične biljke tu i tamo za gušt, jer se bojim da ih pri transportima na duže destinacije tretiraju nezgodnim tvarima. Ali baš tu na forumu sam čula da se avokado može jako dobro uzgojiti na području Dubrovnika - to je čini mi se pisala Pčelica Mara. Ne znam gdje je locirana ta tvoja farmica samo će trebati čekati da naraste. Ja sam isto zabrijala da ću posaditi avokado ali još nisam ni jednog uspjela natjerati ni na klijanje

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pomikaki kosku avokada samo stavi u zemlju i cekaj meni je nikao posle dva meseca.
    i ja sam cula to za ananas i za articoke da omeksavaju cerviks i izazivaju kontrakcije, to su mi preporucivali u prethodnoj trudnoci no nije mnogo pomoglo prebacila sam dve nedelje i nesto
    Inace neko je pomenuo jetrice, mislim da bi i njih trebalo izbegavati zbog vitamina A a i valjda zbog toksina koji se mogu zadrzati u njima

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Uh dakle ananas više NE dok sam trudna...ajd to i nije tako teško za izdržat. A srečom stađon artičoka jer u prolječe tako da bi tada več trebali uživat sa svojom mrvicom, i u artičokama Obožavam ih!

Cure jeste vi uzimale zelenu magmu u trudnoći? Čitam da je jako dobra za trudnice, ali bi htjela možda pročitat iz prve ruke za i protiv. Najvažnije mi je da ne smekšava cervix i ne potiče otvaranje!

Ja totalno imam cervixofobiju!

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

nemam evidentiranih problema s krvnom slikom. zato u trudnoćama nisam dobivala preporuke od liječnika da uzimam bilo kakve suplemente. u prvoj trudnoći mi je netko kupio trudničke vitamine, progutala sam sve skupa 7 tih tableta (misleći da je to dobro za mene i bebu) i onda proslijedila dalje, jer mi je bilo slabo od njihova mirisa. jedino što sam pila u tabletnom obliku je folna, koju sam uzimala prije nego što sam zatrudnila.

ako se čovjek inače hrani loše, ili zbog bilo kojih drugih razloga ima manjak vitamina, minerala, dobrih masnoća i proteina u prehrani, ja ne vidim ništa loše u uzimanju suplemenata.

mislim da se odgovor na pitanje može li se hranom ispuniti sve potrebe trbušastog organizma za potrebnim tvarima treba tražiti tek nakon odgovora na pitanje o tome kako ste se dosada hranili. onja tko je inače živio na junku, možda treba početi se zdravije hraniti, ali ujedno uzimati suplemente, jer takvom organizmu vjerojatno fali svega i svačega.

po meni trudnicama koje nemaju rizičnu trudnoću niti bilo kakvih zdravstvenih smetnji, ne bi trebalo braniti da umjereno jedu bilo što što je zdravstveno ispravno, a više treba paziti na količinu i učestalost konzumiranja dvojbenih namirnica nego na to da ih u potpunosti izbjegavamo. jedini izuzetak od tih pravila kojeg se sada mogu sjetiti su jaja, meso i riba u sirovom obliku te možda neki biljni pripravci koji imaju abortivna svojstva.

a sad ispovjed: moj se jelovnik sastoji uglavnom od sirovog i kuhanog/pirjanog povrća i sezonskog voća koje i inače uspjeva na našem području. svaki dan jedem kruh s dodatkom sjemenki (uvijek lan + suncokret/bučine golice/sezam) i žitarice u kombinaciji s mahunarkama (uglavnom smeđu rižu, proso i zob s lećom ili nekim grahom). svaki dan popijem jogurt ili kefir, žvaknem kocku crne čokolade i pokoju suhu voćku. pazim na unos soli, jer imam nizak tlak. kozumiram maslinovo i suncokretovo ulje. volim tjestetninu pa je se ne odričem, jedem je možda jednom tjedno kao i prženu hranu. jednom u dva tjedna jedem bijelu ili plavu ribu. od slatkog jedem tu i tamo koji sladoled ili kolač. radnim danima popijem jednu kavu. kad zgriješim učinim to bezalkoholnom pivom i čipsom, sladoledom ili kolačem, a nakon toga se ne kajem jer sam to učinila.

za magmu ne znam. uzimala sam ju nekoliko puta u zimskom razdoblju, kad bih osijećala pad energije, ali nisam detaljno proučavala.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Roza, mislim da bi trebala svaki dan mantrati: hvala ti što će moj cerviks ostati zatvoren do planiranog termina poroda , ja sam ko manijak svaki dan zahvaljivala (prema onoj Tajni), to mi je davalo nekakvu iole sigurnost i micalo me od strahova.

Inače, odlična tema!

Citiraj Pandora Aura Monroe prvotno napisa
    Zapravo, više pazim da ne konzumiram ono što nije sigurno i što više pažnje posvećujem tome, otkrila sam koliko zamki može skrivati tzv. zdrava hrana. Ima, recimo, dosta proizvoda koji se reklamiraju kao zdravi i mogu zaista sadržavati neke korisne sastojke, ali uz njih i one s kojima bi trebalo biti na oprezu. Nekoliko takvih primjera:
    - sokovi s prirodnim voćnim šećerom, ali i umjetnim bojama za koje nije sigurno kako djeluju na fetus,
    - probiotički jogurti s umjetnim sladilima i umjetnim bojama,
    - integralni keksi s umjetnim sladilima,
    - kikiriki bez ulja, ali s pojačivačem okusa,
    - musli s velikom količinom šećera,
    - čajevi koji uz glavnu aromu sadrže još niz trava o čijem se utjecaju u trudnoći također malo zna.
    Kod mene je slična priča kao kod PAM, tj. vege sam kao i ona i potpisujem napisano.

U trudnoći nisam uzimala nikakve dodatne vitamine/minerale (osim mg-a radi kontrakcija) jer sam smatrala da će bebica kao "klasični nametnik" uzeti sebi što treba i da nema straha za nju, no da trebam pripaziti radi sebe i kasnijeg dojenja, tako da se nisam dala zaplašiti pričama o potrebi uzimanja folne, prenatala, željeza, omega....

Kako sam pazila na proteine jer me bila prpa da me ne uhvati želja za mesom, tako nisam toliko pazila na ugljikoh.pa sam u 2.tromj. imala takve napadaje želja za slatkim da nisam mogla odoljeti, mada je tad već krenulo voće pa sam nastojala dio njime kompenzirati.

Osim prehrane bogate povrćem, grahoricama, mahunarkama i dio žitaricama (amarant i proso su bogati željezom, a lako ih je skuhati i dodati neko voće-mljac!), pazila sam da dnevno jedem šaku (ne više jer utječe na probavu) orašastih plodova i to badema, oraha, indijskih oraščića (bogati proteinima), lješnjaka, brazilski oraščić.. šaka orašatih plodova pokriva veliki dio minerala/vitamina...

Rezultat trudnoće mame vegetarijanke: zdrava bebica od 3,6kg koja je i sad sa skoro 9 mjeseci prilično velika i buci.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Vezano za magmu - čula sam za slučaj mame kojoj je jako povećao kalij, ali pretpostavljam da nije pravila pauze između uzimanja.

Jedino je u trudnoći nisam mogla piti, a još uvijek mi se ne da. KAd ću nastaviti, ne znam.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Indi Kažeš malena je velika i bucmasta...JOOOOJ, super, skroz si me obradovala sa svojim post-om

A ja se zaista ono extra zdravo hranim, i prije i poslje i cijeli život, tako da ne brinem previše za bebu, nego sam iskreno skroz zaboravila piti folnu kiselinu, pa sam se isto lagano zabrinula dal mi je ipak bila potrebna u tabletama, bez obzira na zdravu prehranu...ali što je tu je, prošlo prvo tromjesečje, i sad nastavljam kao i do sad, pa što bude.

Što se tiće magme, malo sam razmislila i sigurna sam da je super, ali ču pričekat do iza poroda, pa kad me čopi manjak energije čuvat ču magmu kao neki tajni napitak

I da, imaš pravo: MOJ CERVIX ČE BITI SUPER ZATVOREN DO TERMINA a onda ču se zadnji dan čudom otvoriti 10 prstiju i bebica če nježno iskliznuti van

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Vegetarijanka sam isto već više od 15 godina, pazila da jedem raznoliko, svježe organsko. Pila sam kapsule ulja lanenog sjemena za povećati unos Omege3, no super je i svježe samljevene lanene sjemenke ubaciti u muesli ili slično.

Krvna slika mi je uvijek bila super (u trudnoći po riječima dr "savršena, ko pilotu ). Beba 3920, 53 cm; bila buckica ali se izdužila kad je prohodala. i sad je fino popunjena, visoka sa savršenom krvnom slikom, a i ona je vege.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kako je veganima problem deficit B12 , mislim da bi se trebalo paziti na uzimanje folnu jer:

kontraindikacije

Folna kiselina kontraindicirana je pri neliječenom deficitu kobalamina, pernicioznoj anemiji ili drugim oblicima deficita vitamina B12 te pri malignoj bolesti.

Mjere opreza

Potreban je oprez jer folna kiselina može maskirati hematološke znakove ranije neprepoznatog deficita vitamina B12 (perniciozna anemija), a time omogućiti napredovanje neuroloških komplikacija vezanih uz taj deficit.
    http://www.jgl.hr/uputa.php?id=121

ja je nisam uzimala, bilo mi je neprirodno

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

RozaGroza, čaj od maline je dobar za trudnice, gle sa stranica poliklinike harni:

Malina (Rubus idaeus) je jedna od najupotrebljavanijih biljaka za olakšavanje trudnoće, ali ne kod nas već u SAD. List maline izaziva opuštanje maternice, pa se koristi kao sredstvo za sprječavanje pobačaja, kao i za olakšavanje poroda. Može se piti tijekom cijele trudnoće i to tako da se jedna žlica čaja prelije se sa 2 dl vrele vode, ostavi stajati 15 minuta, procijedi i pije.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    RozaGroza, čaj od maline je dobar za trudnice, gle sa stranica poliklinike harni:

Malina (Rubus idaeus) je jedna od najupotrebljavanijih biljaka za olakšavanje trudnoće, ali ne kod nas već u SAD. List maline izaziva opuštanje maternice, pa se koristi kao sredstvo za sprječavanje pobačaja, kao i za olakšavanje poroda. Može se piti tijekom cijele trudnoće i to tako da se jedna žlica čaja prelije se sa 2 dl vrele vode, ostavi stajati 15 minuta, procijedi i pije.
    ovdje ima još o čaju od maline (između ostalog)
    Caj od maline/malinovog lisca, blagi, preporucuje se tokom cijele trudnoce (vjerojatno s oprezom u prvom tromjesecju) jer potice dobru prokrvljenost maternice.
    U vrijeme donesene trudnoce, vrlo (vrlo, vrlo) jakim cajem od malinova lisca navodno se pokrecu se trudovi koji (opet navodno, nisam probala), vrlo brzo i ucinkovito dovode do rodjenja djeteta.
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...f0be37b3ff5f37

Može li to ipak štetno utjecati ako postoji opasnost od prijevremenog otavranja?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •