Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: "razmazeno" dijete

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno "razmazeno" dijete

mali ima 19mj. od uvijek smo mu sve sto nije po zivot opasno dozvoljavali. stan nam je minimalisticki uredjen, i u njemu sve smije (dakle nema zabrana). i sad me brine jesmo li ga tim dopustanjem svega razmazili ili je jednostavno jako tvrdoglav (ima na koga biti).
    naime, uvijek sve mora biti po njegovom. i jasno daje do znanja kada nesto ne zeli (ali jos uvijek ne razumijem uvijek sto zeli i tu dolazi do histericnog plakanja). jucer smo bili u parku, lijepo smo se igrali, spustali niz tobogan, jeli jabuku, kad je pojeo sam ga pitala hoce li ici na tobogan, rekao je DA, krenuo i onda se bacio na pod i poceo histericno urlati. dosla sam do njega, pokusala da skupa odemo na tobogan, nista, uzela ga na ruke da ga smirim, nista, urlao je dobrih 5min dok sam ga ja pokusavala smiriti (netko je s prozora pitao tko to kolje dijete, pa smo odlucili otici doma).
    doma je uzeo slikovnicu, poceo je listati, i onda je krenuo trgati. tu sam ja rekla da ne smije trgati slikovnicu, neka jos 1 proba i uzet cu mu je. on je probao i ja sam uzela slikovnicu. i opet je pocelo histericno urlanje. nikakve zamjenske igre nisu dolazile u obzir (jednostavno nije reagirao).
    dakle, svaki put kad nije po njegovom, on urla. MM ga uspije smiriti (ostro mu kaze da ne cendra i on prestane - svaka cast MM), al mene ne slusa.

jel moguce da smo / sam ga vec razmazila, ili je mozda usao u fazu terrible two (iako mi se to cini malo prerano), kako ta faza uopce izgleda?

i sto da radim kada mi pocne tako nekontrolirano urlati i bacati se po podu?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja bih rekla da je faza terrible two.

Ako je ikako moguće, treba mu dati par minuta da se dere i baca po podu do mile volje, i tek nakon toga reagirati, ako da mu se mirno obratiš. Ako ga pokušavaš podići i skačeš oko njega samo raspiruješ tanrum.
    Jedino ako je u opasnoj situaciji, ili među ljudima, npr trgovini, trebalo bi ga fizički maknuti na neko bolje mjesto. To treba obaviti energično ali opet bez emocija.

Možeš pročitati i knjigu H.Karp: Najsretnije dijete u kvartu. Posudi u knjižnici, zbilja se lako i brzo čita.
    On ima zanimljive savjete, ali je najutješniji dio gdje objašnjava zašto se to događa.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ehm, tantrumi..

nama su trajali dobre dvije godine

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    ehm, tantrumi..
    X
    moj će još malo tri i imam osjećaj da nikada neće stati.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ok, iduci tjedan idem posuditi tu knjigu, bas me zanima sto postovani g. Karp ima reci na to.

a jel onda ok da ga, kad smo doma, ignoriram? kad tak pocne urlati i bacati se po podu, ja ga uzmem, posjednem na kauc i kazem mu kad se zbroji i oduzme da cu ja onda doci. i odem u kuhinju (mislim, stan nam je monovolumen, tak da me i s kauca vidi u kuhinji, al se fizicki maknem od njega). dodjem do njega kad prestane urlati.

a sto kad smo u parku i to se dogodi? jucer mi je bas bilo neugodno (zbog ovog komentara tko to kolje dijete, a on mi je na rukama, grli me i urla). kaj da odmah isti tren krenemo doma ili da cekam da se smiri u parku?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerojatno cu bit partibrejkerica kad kazem da se sa svakim sljedecim djetetom kod nas ta faza (u koju btw. vise uopce ne vjerujem) "terrible twos" skracivala tako da je s Vidom zapravo uopce nismo niti imali.

Hocu reci, dvogodisnjaci zapravo ne trebaju imati tantrume.

Andrija je imao tantrume. Ima ih jos uvijek samo u blazoj verziji. Vjerujem da je to zbog toga sto sam ja u to doba vjerojatno bila prekruta u svojim pokusajima da ga odgajam "ispravno". Tako sam inzistirala na nekim stvarima na kojima nisam trebala inzistirati, jer su zapravo nevazne, ali tada mi se cinilo da je vazno biti dosljedan, imati rutinu i odgajati pristojno dijete.

U medjuvremenu sam batalila dosljednost i rutinu osim one koju dijete treba. Pri tome mislim na ono sto dijete nametne - ne ono sto bih ja smatrala potrebnom rutinom.

Uglavnom puno bolje se osjecam kad ispunim njihove potrebe bez obzira koliko se meni cinile nebulozne u tom trenutku. Naravno da otklizem redovno u situaciju da mislim kako oni sad ne trebaju ili bas sad terbaju nesto, ali puno lakse i brze skuzim samu sebe na poledici.

Naravno, tesko je odrediti sto dijete zapravo treba i trazi prije nego krene tantrum, ali obicno to nije "slikovnica koju namjerava potrgati" nego nesto od roditelja.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Vjerojatno cu bit partibrejkerica kad kazem da se sa svakim sljedecim djetetom kod nas ta faza (u koju btw. vise uopce ne vjerujem) "terrible twos" skracivala tako da je s Vidom zapravo uopce nismo niti imali.

Andrija je imao tantrume. Ima ih jos uvijek samo u blazoj verziji. Vjerujem da je to zbog toga sto sam ja u to doba vjerojatno bila prekruta u svojim pokusajima da ga odgajam "ispravno". Tako sam inzistirala na nekim stvarima na kojima nisam trebala inzistirati, jer su zapravo nevazne, ali tada mi se cinilo da je vazno biti dosljedan, imati rutinu i odgajati pristojno dijete.

U medjuvremenu sam batalila dosljednost i rutinu osim one koju dijete treba. Pri tome mislim na ono sto dijete nametne - ne ono sto bih ja smatrala potrebnom rutinom.

Uglavnom puno bolje se osjecam kad ispunim njihove potrebe bez obzira koliko se meni cinile nebulozne u tom trenutku. Naravno da otklizem redovno u situaciju da mislim kako oni sad ne trebaju ili bas sad terbaju nesto, ali puno lakse i brze skuzim samu sebe na poledici.

Naravno, tesko je odrediti sto dijete zapravo treba i trazi prije nego krene tantrum, ali obicno to nije "slikovnica koju namjerava potrgati" nego nesto od roditelja.
    ne bi se složila s tobom, odnosno možda bi djelomično u dijelu da je čovjek s drugim i trećim djetetom opušteniji - a ni to nije pravilo, jer ima onih koji od više djece ful poživčane

to s tantrumima mi nekako najviše ovisi o djeteu, hoće li ih imati i koliko često

moja je zadnji baš užasan tantrum imala kad smo se vraćali s otoka, nakon četiri sata trajekta po suncu, a bez popodnevnog spavanja..toliko je urlala i bacala se po zadru, od trajekta do bake, da je dobro da nam policiju nisu pozvali, a mislim da je pola prolaznika navijalo za to da je istučem

njeni su tantrumi uglavnom kao uzrok imali umor, a okidač su bile najgluplje zamislive stvari - da joj dignem list s poda pa dignem krivi itd.itd.

njena potreba je bila očito da se naspava, ali kako to već biva s njima - ili neće spavati , ili ne spava u vrtiću ili spava kratko - a poslije, kuršlus

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ooooo, i moja je ušla u fazu...
    Kako god da se zvala.
    Ali me nekada zna izluditi.

Mamaaaaaaaaaaa ja bi se kupatiiiii!!
    (ja ju krenem skidati da ju kupam)
    Nećuuuuu, neću se kupati, nemoj me skidati (i pri tome cendra i izvija se)
    (Ja ju prestanem skidati i odem)
    Mamaaaaaa, ja bi se kupalaaaa
    (a u međuvremenu se sama skine)
    I onda se kupa bez problema.
    Ali takve fore ima za skoro svaku stvar.
    ne zna ni sama kaj hoće!

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

na zalost, zbog male seke ne moze imati moju nepodijeljenu paznju kod nas umor nije faktor, u to sam sigurna. skuzila sam da, kad ja odem u sobu hraniti malu, da je sve ok (dok god se neko bavi s njim), al kad ja dodjem i sad bi se malo i njemu posvetila, da se igramo, on plane (samo ponekad, cesto se lijepo poigramo). frustrira me i to sto cijelo vrijeme netko mora bas biti usmjeren na njega. evo, npr. jucer mi je seka pomogla s njima (jer je MM na sluzbenom putu), ja sam hranila Lorenu, oni su se igrali, seki je zazvonio mob, ona se javila, i to je uzrokovalo Lovrino urlanje od 5min.

nije stvar da ja ne bih ispunila njegove trenutne potrebe, al kad on ne izrazi nikakvu potrebu nego se samo baci na pod i pocne urlati. nikad ne znam kad ce se to dogoditi, i to me frustrira. kad bih mogla otkriti uzorak u svemu tome...

i mi s Lovrom nismo imali nikakvu rutinu (jednostavno je bio i ostao dijete koje se protivi svakom takvom pokusaju), niti smo mu nesto zabranjivali, zato se i bojim da nije mozda razmazen.

a kad vas pogleda, iz tih prekrasnih plavih ociju mu samo vrazici sijevaju.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mislim da to kako će dijete reagirati u nekoj situaciji ovisi o njegovom karakteru. Stariji se nikada nije bacio na pod, nije ugrizao, nije lupio. S njim se sve mogu dogovoriti razgovorom, pa i onda kada je imao 1.5g.
    Šefica se prvi put bacila na pod s 18 mj. Ako nije nešto kako je ona u tom trenutku zamislila - drama. Ja na takve burne izljeve (negativnih) emocija reagiram hladne glave. Ne dramim oko toga i u biti me ne smetaju. Prihvatila sam to kao dio njenog karaktera. A i skužila sam ako u tim situacijama ostanem mirna i komuniciram s njom mirnim glasom - to pali. Što sam ja nezainteresiranija za "kazališnu predstavu" to ona manje "glumi". 8)

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

franica - a sto joj pricas smirenim glasom dok ona urla? jer ipak vec razumije, pa nema smisla da baljezgam neke gluposti. meni bi trebalo nekih 5-10min monologa (ako ga mozes napisati ), kako da mu se obracam u toj situaciji.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    oni su se igrali, seki je zazvonio mob, ona se javila, i to je uzrokovalo Lovrino urlanje od 5min.
    E, da spriječim takvo burno negodovanje (jer u biti naglo prekidam vrlo važnu stvar - igranje) sada otprilike kažem: " Joj, zvoni nam telefon, baš me zanima tko nas zove. A tebe? Javit ću se i odmah se nastavljamo crtanje." Pali uvijek.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Potpisujem franicu.

Neki dan, Stela se ide kupati - moramo oprati i kosu i(što gospodična mrzi od rođenja) i ona odjednom hoće da ju pere tata. Tata krene prema kupaoni, ona počne galamiti "ma neću da me pere tata". On se okrene bez riječi i ja utrčim u kadar, krenem puštati vodu, mala se skine i u kadu. Smočim je, počne galama da "ona hoće da joj tataaaa pereeee kosuuuu". Okrenula sam ju k sebi i dreknula sam se smiri jer me neće čuti što joj govorim. Ušutila je, i onako mokroj joj odrešito objasnila da me neće zahebavati, da se izjasnila da ju ja kupam i perem, i nek ne šizi. Kad bude gotova, u ogrtaču može odjuriti tati i maziti se s njim na kauču dok ja perem brata. Priča gotova. Dijete je bilo okupano u rekordnom roku.

Skužila sam da je umorna i nervozna i da na taj način (kao što sve češće pokušava u zadnjih mjesec dana) privlači pažnju, ali ja sam toliko već baždarena na njihova s.ranja da valjda i sami skuže nakon nekoliko skeundi da ih ne fermam. Tata im je najnovija žrtva, on se puno više iživcira kad krene šiza . Nek malo pati 8) . Ja sam ih pintlala pune 3 godine.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

joj franica, i ja sam već doktorirala na tim odvlačenjima pažnje u ključnom momentu...

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

franica - a sto joj pricas smirenim glasom dok ona urla? jer ipak vec razumije, pa nema smisla da baljezgam neke gluposti. meni bi trebalo nekih 5-10min monologa (ako ga mozes napisati ), kako da mu se obracam u toj situaciji.
    Ovisi o jačini reakcije i situaciji. Na početku bijesne reakcije ne govorim ništa i ne radim ništa. Nekada zna plakati i sumanuto trčati po stanu, ako joj na primjer nisam dala da s flomasterima crta po trosjedu. Tada je znam zagrliti (čvrsto) i mirno govorim da se crta po papiru. Nisu to monolozi. I usput ju nosim do prozora i govorim: "Idemo vidjeti koga ima vani. Vidi! Prošao je crveni auto, gle peso,..." Odmah se prebacujemo na novu aktivnost. Naravno moj ton glasa u tom trenutku zavjerenički i teatralan.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Napisala si dosta toga s čim se slažem, ali nemam još iskustvo s 2 ili 3 djece, nego samo s jednim, pa ako ti se da, daj još malo pojasni "svoju teoriju".

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To je vjerojatno faza ali moje mišljenje je da se dijete ne može odgajati bez zabrana. Jer ako se pravilno ne postaviš u toj njegovoj fazi, pijreći će mu u naviku. To je još malo dijete i sve je to ok i normalno. Ali opet, ako kući bude navikao da može što hoće, ne vidim način kako bi se vani naučio nečem drugom

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se da zabrane trebaju postojati, ono sto propitujem je opseg tih zabrana i krutost granica.

Anemona, aj pitaj konkretno, ovako ne znam otkud bih krenula osim sto bih te uputila na knjigu "Continuum concept".

Meni je ideja da djecu ukljucim u svoj zivot i zivot zajednice bez da njima gradim taj neki svijet u kojem bi oni trebali dobro funkcionirati. Vjerojatno sam nejasna, jer ni sama ne znam kako bih jasno izrazila svoje misli, ali uglavnom mislim na pokusaje strukturiranja zivota djeteta na ustrb slobode.
    :/

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Ali opet, ako kući bude navikao da može što hoće, ne vidim način kako bi se vani naučio nečem drugom
    to i mene brine. do sad smo radili tako kako smo radili (sad mozda polako uvidjam da to nije bilo najpametnije, s Lorenom cu valjda bit bolja), a sto sad? kako utjecati da se to promijeni? ima 19mj pa se nadam da nije prekasno. iako, ide u jaslice, i tamo nema problema, ponasa se najnormalnije, dijeli sve s drugima (doma samo hoda i govori moje, moje, moje). kaj je moguce da vec uvidja razliku izmedju jaslica i kuce, da je u jaslicama mali andjeo, a doma mali vrag? i kako mu objasniti da bi nam svima bilo lakse da je i doma mali andjeo?

franica - ovo sto si napisala, na zalost kod nas ne pali on kad urla, nema tog Boga koji bi ga u tome sprijecio. probali smo smirivanje i prebacivanje na drugu aktivnost, okupiranje paznje s necim drugim, al on samo urla. probat cu jos par puta, mozda moj ton glasa nije bio dovoljno zavjerenicki i teatralan, sto cu kad nisam glumica. javim jel nam upalilo, i hvala ti na savjetu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slazem se da zabrane trebaju postojati, ono sto propitujem je opseg tih zabrana i krutost granica.

Anemona, aj pitaj konkretno, ovako ne znam otkud bih krenula osim sto bih te uputila na knjigu "Continuum concept".

Meni je ideja da djecu ukljucim u svoj zivot i zivot zajednice bez da njima gradim taj neki svijet u kojem bi oni trebali dobro funkcionirati. Vjerojatno sam nejasna, jer ni sama ne znam kako bih jasno izrazila svoje misli, ali uglavnom mislim na pokusaje strukturiranja zivota djeteta na ustrb slobode.
    Ne znam što bih konkretno pitala.
    Napisati ću u kratko što ja mislim, pa ti pojasni da li smo "na istom tragu".
    Moje mišljenje je da u roditeljstvu ne treba "tjerati po svojem", osim u za život opasnim situacijama (npr. ne može se igrati s nožem i točka) i u nekim prioritetnim situacijama (ne može pojesti slatkiš umjesto ručka,...), nego treba čuti i djetetovo mišljenje. Dijete smatram ravnopravnim članom moje obitelji i nastojim se tako prema njemu odnositi.
    Banalno primjer:
    1. Npr. idemo u dućan i u park, ja sam zamislila da je prvo dućan pa park, a dijete onda izjavi da bi prvo u park. Ok, poslušam ga (ako drugi uvjeti zadovoljavaju - ako nije 5 minuta do kraja radnog vremena dućana) i idemo prvo u park. Mada, ovu opciju da idemo u dućan, a da je 5 minuta do kraja radnog vremena isto izbjegavamo.
    2. Isto tako svaka šetnja, npr. ja zamislim rutu, a dijete bi drugi smjer, onda idemo drugi smjer, jer ja gledam da smo u šetnji radi njege, a ne radi mene.
    3. Često idemo kod bake i dede, dijete je imalo fazu kad je htio svaki dan kod bake i dede, ok išli smo, pa ima fazu kad bi radije u park, pa idemo u park, pa ima dana kad bi radije na potočić bacati kamenčiće, pa idemo na potočić,...
    4. Odlučim da danas peremo kosu, ali ako ne želi, to znači da je umoran i več nervozan, odgodimo za sutra kad ćemo ranije krenuti na kupanac. Nije smak svijeta, ako se kosa opere "tek" sutra.
    Ja gledam da je vrijeme od kad dođem s posla, pa do spavanja, moje vrijeme posvećeno djetetu i tu mi je logično, ako nemamo nekih neodgodivih obaveza, da poštujem njegove želje.
    Nemam puno krutosti i moranja vezanih uz dijete, nego samo nekoliko:
    - branim stvari opasne po život
    - bitno mi je da je sit i da nije žedan (jer je inače nervozan)
    - bitno mi je da spava po noći
    - prije je bilo bitno i dnevno spavanje, sad ga izbacuje, pa ako je umoran spava popodne, ako ne, onda zajedno ležimo sat vremena i imamo neku "mirnu zabavu" da se ipak malo odmori
    - ima tu još nekih bitnih sitnica, ali ostalo je opcionalno i podložno dogovoru.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa to je to, samo sto sam ja gledala malo sire, jer kako dijete raste tako mu i okolina raste.

No cesto su tu i neke suptilne stvari u igri. Dijete shvaca kako su stvari u jaslicama postavljene i tamo bez problema funkcionira, ali kod kuce ocekuje nesto drugo sto ne uspijeva dobiti jer je to ponekad tesko skuziti kod tako malih klinaca.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

M ima stvarno "jak"karakter. Još od kad je imala 6-7 mjeseci. Strahovito je znatiželjna, od prvog dana sam pričala o svemu s njom kao da je velika. Bacanje po podu je počelo sa 16 mjeseci. To mi nije bio problem. Preskočila bih je, otišla u drugu sobu i rekla joj da je čekam dok se smiri. Pa je prestala. Sljedeća faza je bilo iritantno cviljenje-vrištanje. Odvela bi je u njenu sobu i rekla kad završi da dođe k meni. Polako bez deranja. I sada takvih trenutaka gotovo i nema (21 mjesec).

Ali... U autu je nemoguća. Ljetos mi je vrištala i pokušava izaći iz stolice 30 km. Ja sam se htjala ubiti. Činilo mi se kao vječnost. Kupujemo DVD za auto. Inače ne gleda crtiće ali ne mogu ovako voziti.

Kod situacija kad ne zna što bi ili s kim bi (igranje, kupanje) nakon objašnjavanja slijedi povišen tog i grofica tada zna da je vrag odnio šalu i mijenja ploču. Zaderem se 1-2 mjesečno i vjerojatno zna da je tada dosta. Kasnije o tome popričamo, ja joj se ispričam, ona kaže oprosti mama i to je to.

Bilo je groznih faza ali sada je sve nekako lakše. Vrlo je razumna, sve se dogovaramo.

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Re: "razmazeno" dijete

dakle, svaki put kad nije po njegovom, on urla. MM ga uspije smiriti (ostro mu kaze da ne cendra i on prestane - svaka cast MM), al mene ne slusa.

jel moguce da smo / sam ga vec razmazila, ili je mozda usao u fazu terrible two (iako mi se to cini malo prerano), kako ta faza uopce izgleda?

i sto da radim kada mi pocne tako nekontrolirano urlati i bacati se po podu?
    ovo boldano je važno
    oštro (to ne znači deranje, of kors), jasno i nepopustljivo
    zato njega sluša

razmaziti dijete? na koji način? razumijevanjem i ljubavlju?
    to nije moguće
    moguće je samo ovo što trina kaže: bez jasnih granica što je poželjno ponašanje a što ne (oliti zabrana) dijete nema "smjernice", pa će iskušavati tvoje i svoje granice

nekontrolirano bacanje po podu znači ovo: gledaj-me-imam-show-program-i-želim-publiku-i-što-veću-reakciju
    a čim prestaneš biti zahvalna publika, sa minimalnom reakcijom (svako dijete pozitivno reagira na nešto - ti ćeš sama znati najbolje što je za tvoje dijete ta pozitiva) onda će i tantrumi postajati sve rijeđiji

ima tu pametnih savjeta mama koje trenutno prolaze tu fazu (naša je bila gotovo nezamjetna, ja i ne znam što to znači imati "nemogućeg dvogodišnjaka" i kako pravi "tantrumi" uopće izgledaju- sada ima 4,5) i vjerujem da ćeš naći pravi model za sebe

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

jel onda u redu to sto sam mu uzela slikovnicu koju je htio poderati? i nisam mu je vratila bez obzira na njegovo urlanje? mislim, to nije po zivot opasno ponasanje, al ga se uci kulturi, zar ne? ponekad, u takvim situacijama mi dodje da mu sve dam, samo da prestane (ali znam da je to katastrofa za dijete pa se suzdrzim). da je tesko, je. bar meni.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mi smo po ovom što Anemona opisuje na "istom tragu". Samo što mi je žao što moja bliža okolina misli da je takav stil roditeljstva preliberalan. Pa sam prisiljena slušati kako me vrte oko malo prsta, da bi to trebalo raditi ovako ili onako: "Pa ne mogu se ja s njima dogovarati i objašnjavati kad su oni još mali i ništa ne razumiju." A na kraju mi je najbolje kada se čude onda kad su sami s direktorom, a on se s njima razgovara ko "veliki" i posluša ih bez prijetnji i kazna... i tad blistaju od ponosa... A MM i ja kao "krivo" odgajamo djecu.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa

Ne znam što bih konkretno pitala.
    Napisati ću u kratko što ja mislim, pa ti pojasni da li smo "na istom tragu".
    Moje mišljenje je da u roditeljstvu ne treba "tjerati po svojem", osim u za život opasnim situacijama (npr. ne može se igrati s nožem i točka) i u nekim prioritetnim situacijama (ne može pojesti slatkiš umjesto ručka,...), nego treba čuti i djetetovo mišljenje. Dijete smatram ravnopravnim članom moje obitelji i nastojim se tako prema njemu odnositi.
    Banalno primjer:
    1. Npr. idemo u dućan i u park, ja sam zamislila da je prvo dućan pa park, a dijete onda izjavi da bi prvo u park. Ok, poslušam ga (ako drugi uvjeti zadovoljavaju - ako nije 5 minuta do kraja radnog vremena dućana) i idemo prvo u park. Mada, ovu opciju da idemo u dućan, a da je 5 minuta do kraja radnog vremena isto izbjegavamo.
    2. Isto tako svaka šetnja, npr. ja zamislim rutu, a dijete bi drugi smjer, onda idemo drugi smjer, jer ja gledam da smo u šetnji radi njege, a ne radi mene.
    3. Često idemo kod bake i dede, dijete je imalo fazu kad je htio svaki dan kod bake i dede, ok išli smo, pa ima fazu kad bi radije u park, pa idemo u park, pa ima dana kad bi radije na potočić bacati kamenčiće, pa idemo na potočić,...
    4. Odlučim da danas peremo kosu, ali ako ne želi, to znači da je umoran i več nervozan, odgodimo za sutra kad ćemo ranije krenuti na kupanac. Nije smak svijeta, ako se kosa opere "tek" sutra.
    Ja gledam da je vrijeme od kad dođem s posla, pa do spavanja, moje vrijeme posvećeno djetetu i tu mi je logično, ako nemamo nekih neodgodivih obaveza, da poštujem njegove želje.
    Nemam puno krutosti i moranja vezanih uz dijete, nego samo nekoliko:
    - branim stvari opasne po život
    - bitno mi je da je sit i da nije žedan (jer je inače nervozan)
    - bitno mi je da spava po noći
    - prije je bilo bitno i dnevno spavanje, sad ga izbacuje, pa ako je umoran spava popodne, ako ne, onda zajedno ležimo sat vremena i imamo neku "mirnu zabavu" da se ipak malo odmori
    - ima tu još nekih bitnih sitnica, ali ostalo je opcionalno i podložno dogovoru.
    to je sve ok dok ti dijete nema nekih drugih ambicija, recimo ne vezati se u auto sjedalici, namjerno bacati na sestru autiće od pola kile, bacati kamenje po plaži na sve strane, istrčavati na cestu, namjerno se zaletavat i gurati mene, mm ili kćer i milijun drugih situacija.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

zaboravila sam navesti još jednu situaciju, neki dan u dućanu s bijelom tehnikom frajer se nakalemio na staklokeramičku ploču za kuhanje, našao nekakav držač sa strane i zabavno mu bilo udarati po tome
    ne da se dogodio tantrum već urnebes.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    to je sve ok dok ti dijete nema nekih drugih ambicija, recimo ne vezati se u auto sjedalici, namjerno bacati na sestru autiće od pola kile, bacati kamenje po plaži na sve strane, istrčavati na cestu, namjerno se zaletavat i gurati mene, mm ili kćer i milijun drugih situacija.
    ko da ti je moj Lovro sin (osim vezanja u autosjedalici, to jos uvijek voli)

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

jel onda u redu to sto sam mu uzela slikovnicu koju je htio poderati? i nisam mu je vratila bez obzira na njegovo urlanje? mislim, to nije po zivot opasno ponasanje, al ga se uci kulturi, zar ne? ponekad, u takvim situacijama mi dodje da mu sve dam, samo da prestane (ali znam da je to katastrofa za dijete pa se suzdrzim). da je tesko, je. bar meni.
    apsolutno je u redu
    ali to treba napraviti svaki put kada pretjera i ustrajati bez obzira na njegovo urlanje ili moljakanje
    mora shvatiti što je poželjno ponašanje a što ne, i koje su posljedice svakog

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma i moj se inače veže bez problema, ali dođe taj jedan trenutak kad doslovce poludi i odluči da on neće u as.
    nije to samo as, može biti bilo koja druga situacija - vrtić, doktor...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

zaboravila sam navesti još jednu situaciju, neki dan u dućanu s bijelom tehnikom frajer se nakalemio na staklokeramičku ploču za kuhanje, našao nekakav držač sa strane i zabavno mu bilo udarati po tome
    Evo, ovakve situacije i mene užasavaju. A nije mi rješenje da onda idem bez njega, želim ga naučiti da takvo ponašanje nije prihvatljivo.
    Nisam od onih koji će pomisliti "Ma baš me briga što drugi misle", nego ću se u takvoj situaciji osjećati grozno, prvenstveno zbog SEBE, ali, da-i zbog drugih.
    Ne mogu uvijek računati na to da svi imaju ili su imali djecu sličnih ispada, pa da me i razumiju i misle kako je sve to "samo faza koja će proći".

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

malo mi je lakse kad vidim da vas ima jos s takvim "genijalcima".

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ovo sve što si napisala, meni spada u "pod život opasne situacije" i tu nema pregovora.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ma svi se oni (djeca) više manje ponašaju slično. Samo netko će dramiti, a netko će prihvatiti stanje stvari "pa to je ok". Glavno je da mi ostanemo 8) i ne dramimo. Kak sam si to lijepo izmantrala

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj franica prvotno napisa
    Ma svi se oni (djeca) više manje ponašaju slično. Samo netko će dramiti, a netko će prihvatiti stanje stvari "pa to je ok". Glavno je da mi ostanemo 8) i ne dramimo. Kak sam si to lijepo izmantrala
    ne kužim baš previše ovu tvoju rečenicu.
    jel to znači da sam trebala pustiti da lupa po ploči ili ju razbije i reći 8) ma to je ok 8) 8) ili misliš na neku drugu situaciju?!

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ovo sve što si napisala, meni spada u "pod život opasne situacije" i tu nema pregovora.
    onda smo mi svaki dan u životnoj opasnosti

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

To i mene zanima

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

i mi zivimo na rubu, ocito.

a mislim da je franica mislila da djeca razlicito reagiraju, neka drame, neka relativno mirno prihvate zabranu, a na nama je da ostanemo hladne glave i udaljimo ih iz problematicne situacije (ili ignoriramo ako nisu odlucili porazbijati svu bijelu tehniku u ducanu).

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj franica prvotno napisa
    ne kužim baš previše ovu tvoju rečenicu.
    jel to znači da sam trebala pustiti da lupa po ploči ili ju razbije i reći 8) ma to je ok 8) 8) ili misliš na neku drugu situaciju?!
    Vidim da nisam bila jasna. Mislim da se djeca ponašaju slično, ali zbog različitosti karaktera na našu reakciju reagiraju različito.
    Npr. primjer 1. - moj direktor (npr. dob 20 mj.) uzme šipku lupi po ploči. Ja je istog trena uzimam i kažem da se to ne radi. Ako je prodavačica u blizini kažem joj oprostite. On uz malo negodovanja prihvaća situaciju.
    Primjer 2. - moja šefica (u istoj dobi) uzme šipku lupi po ploči. Ja je istog trena uzimam i kažem da se to ne radi. Ako je prodavačica u blizini kažem joj oprostite. Ona histerično vrišti, trči po dućanu - grande finale-baca se na pod

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam shvatila da djeci treba dati malo vremena da njihov mozak neke podatke procesira.
    Primjer: Moramo ići iz parka. Najava prva: krećemo za pet minuta. Najava druga: spremi se, idemo. Najav treća: krećemo. Sve polako i primjereno. Na taj način se ne otima i ne dramatizira. Pozdravimno djecu, pozdravimo parkić, kažemo vidimo se sutra.
    Jučer sam napravila obratno. Žurila sam doma. Nisam imala vremna za "procesiranje". Rekla sam: Idemo ! Digla je u naručje (što samo po sebi ne voli) i krenula. Urlala je iz petnih žila pet minuta. Odmah sam skužila grešku.
    Objašnjavanjem i preusmjeravanjem pažnje sam uspjela ju smiriti, ali opcija da se vratimo nije bila u igri. Ne zato jer mi se baš toliko žurilo, ali nema odustajanja na plač.
    Ako nešto ne dam, moram imati JAKO dobar razlog zašto. Da li je to nešto oko čega nema kompromisa. Ali kad počne plakanje za tom stvari, više nema nazad.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa da, to je to.
    ako ja njemu mirno kažem -zlato, dušo, srećo nemoj to raditi onda on krene još više, a kad mu uzmem hladno oružje iz ruke onda najprije mene izudara pa krene bacnje i urlikanje.

ako netko zna rješenje ovakvih situacija, rado ću ga saslušati.
    još mi nitko do sada nije uspio ponuditi suvislo rješenje.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Tash

Budemo se mi o tome na kavi pojadale

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

svimbi

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što sam krivo rekla:
    1. ne vezanje u AS - po život opasno
    2. bacanje na sestru autića od pola kg - po život opasno
    3. bacati kamenje po plaži na sve strane - opasno za okolinu
    4. istrčavanje na cestu - po život opasno
    5. namjerno zaletavanje u ljude i naguravanje - opasno
    Moje je mišljenje da sva djeca u toj dobi ispituju granice na taj ili sličan način, a vidim da kod mojeg djeteta pali da "biram bitke", ograničavam i ne odstupam od uvjerenja kod takvih "za život opasnih situacija", ali zato u ostalim prilikama dopuštam suradnju, prijedloge, ravnopravnost,... Mislim da time dijete dobije osjećaj važnosti i uvažavanja, vidi da se poštuje njegovo mišljenje, pa se i ono ne bori grčevito u svakoj situaciji.
    Ostavljam mogućnost da sam i totalno u krivu. Imam uzorak od jednog svojeg djeteta i dvoje bratove djece.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma ne anemona, krivo si me shvatila, ono je bila šala

naravno da biram bitke, mi zapravo i nemamo tantruma što se tiče parka i sličnih stvari, uvijek su to ove opasne stvari, samo što se nama poprilično često događaju.
    ja to povezujem s njegovim karakterom, strašno tvrdoglav i mora biti sve po njegovom.
    ali svaki dan mantram -danas je još jedan dan manje do kraja njegovih tantruma, danas je još jedan...

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa
    Ja sam shvatila da djeci treba dati malo vremena da njihov mozak neke podatke procesira.
    Primjer: Moramo ići iz parka. Najava prva: krećemo za pet minuta. Najava druga: spremi se, idemo. Najav treća: krećemo. Sve polako i primjereno. Na taj način se ne otima i ne dramatizira. Pozdravimno djecu, pozdravimo parkić, kažemo vidimo se sutra.
    Jučer sam napravila obratno. Žurila sam doma. Nisam imala vremna za "procesiranje". Rekla sam: Idemo ! Digla je u naručje (što samo po sebi ne voli) i krenula. Urlala je iz petnih žila pet minuta. Odmah sam skužila grešku.
    Objašnjavanjem i preusmjeravanjem pažnje sam uspjela ju smiriti, ali opcija da se vratimo nije bila u igri. Ne zato jer mi se baš toliko žurilo, ali nema odustajanja na plač.
    Ako nešto ne dam, moram imati JAKO dobar razlog zašto. Da li je to nešto oko čega nema kompromisa. Ali kad počne plakanje za tom stvari, više nema nazad.
    Potpis. I mi najavljujemo buduće radnje da ne bi bilo.... Ako to gledamo s druge strane - ludo se zabavljam na tulumu, a onda mi netko dođe i kaže:"Moramo doma, moraš peglati." -NO WAY!!!!

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

kod nas ni najava ne pali - nekako si sve vise mislim da kod mog djeteta nista nece upaliti, on kad si nesto zacrta, to tako mora biti i nikako drugacije

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa meni se čini da ti skroz dobro postupaš u situacijama, samo moraš biti uporna.

nije lako biti mama dvoje tako male djece.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas ni najava ne pali - nekako si sve vise mislim da kod mog djeteta nista nece upaliti, on kad si nesto zacrta, to tako mora biti i nikako drugacije
    pa to i jest tvoj problem - ti zapravo smatras da je on takav i gotovo.

onog trenutka kad pomislis da je tvoje dijete u normalnoj fazi koja se zove "search&destroy" vec si previse dopustila. meni se vise ne cini normalno tu fazu zvati normalnom.

ako dijete razbija samo tudje stvari, a svoje ne, onda je debelo svjesno sto radi. ako razbija redom, onda imate neki problem s postavljanjem granica. ma koliko netko bio temperamentan, divljanje se ne moze time pravdati.

L&L, tvoj klinac ima reakciju na sestru. to je normalno - tesko mu je prozvakati da se u vasim zivotima pojavila jos jedna osoba koja mu je direktna konkurencija i treba mu vremena da slozi stvari u svojoj glavi, ali istovremeno jasno dati do znanja sto je prihvatljivo, a sto nije.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Htjela bih naglasiti da je vazno pokazati djetetu sto JEST prihvatljivo, a ono sto nije, oko toga treba raditi sto manju strku.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •