OK ovako, da ne bude zabune, ili da ne bi zvučalo 'brutalno' prema dječici kako je rekao jedan naš poznanik:

ja govorim o djeci starije dobi, a ne o maloj djeci pa niti o predškolskoj dobi nužno. Dobro, jedno naše dijete je 5,5 god ali ima brata 9,5 god. s kojim ide svuda. Sa djecom oduvijek provodimo puno vremena i takvi smo i sada iako više nisu tako mali. Ipak nikad nismo dali da nas beskonačno zezaju, uvodili smo red od malena, i u spavanju i za stolom a opet dali smo im prostora da se izraze i tu i tamo popustili.

Inače se slažem da djeca moraju biti doma navečer, to je za njih najbolje i tu nema diskusije.

No stvari se s vremenom mijenjaju, klinci nemaju istu potrebu za spavanjem kasnije. Mi ih uredno stavimo u 21 u krevet a oni jos ne zaspu do 22 ili cak 23h. Ustaju, žedni su, jedan drugoga smetaju pričanjem, odlaze jedan kod drugoga spavati, pa se posvađaju, pa bi čitali, pa bi piškili, pa ih smeta svjetlo izvana, pa ih smeta mrak u sobi, pa dođu vidjeti što mi radimo, što to gledamo na TV-u ...

Mi se tada samo gledamo, nekad poviknemo ali od toga najčešće nema koristi, samo će se još više razbuditi, možda rasplakati. Ljudi - njima se jednostavno još ne spava! A iskreno rečeno i ja sam bila takva (pa i sad sam . Naši su još specifičniji, znoje se kad zaspu, i ako ih ne raskrijemo u prvih 10-15 min, oni su total mokri, dakle rade hormoni, krv cirkulira, fali im fizičkih aktivnosti, kao i svoj djeci u gradu, u stanovima.

Suprug i ja smo obiteljski ljudi, djeca su nam najvažnija i najljepše nam je sa njima. No pojavi se potreba, rijetka ali povremena, da želimo izaći van, makar na 2-3 sata navečer. Recimo, jednom u 2 mjeseca. Ako mi netko može garantirati da su djeca na sigurnom a nismo ih protiv njihove volje tamo odveli, što im može faliti?

Većina naših prijatelja imaju kao i mi djecu slične dobi. Slične probleme sa spavanjem, slične potrebe - isto razmišljanje. Nemaju ništa protiv takvog rješenja.

Pa dobro, tako i tako svi vodimo djecu na kojekakve rođendane i proslave i ostavljamo ih u igraonicama do 21, a neki proslave rade i kasnije. Mislim da McDonalds ima proslave do 22h.

Zamislite sad situaciju da se dogovorite sa nekim i odvedete svoje dijete sa još nekim 1-2 poznatim u takvu igraonicu kod osobe koja je uvijek ista i uvijek na istom, za djecu poznatom 'teritoriju'. Ne govorim o takvom odgajanju već samo o povremenom rješenju za nužne ili planirane izlaske. Naravno za sve koji nemaju bake, čuvalice-babysiterice ili pouzdane prijatelje-susjede.