Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 143

Tema: uroinfekcija - kamo i kome ići?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, leukociti su iz urina, ne krvi.

sinersul je zadnji popila u srijedu, znači prošlo je 5 dana od njega, s tim da moja dokica tvrdi da sinersul nije antibiotik, a svi ostali mi govorite da je... pa onda po njoj možda nije trebalo čekati 7 dana do uzimanja urinokulture...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, leukociti su iz urina, ne krvi.

sinersul je zadnji popila u srijedu, znači prošlo je 5 dana od njega, s tim da moja dokica tvrdi da sinersul nije antibiotik, a svi ostali mi govorite da je... pa onda po njoj možda nije trebalo čekati 7 dana do uzimanja urinokulture...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, i nalaz se radio, a i ovaj put će se raditi iz malo urina (nismo uspjele skupiti više od 15 ml)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sinersul je preparat, koji se koristi u lijecenju bakterijskih infekcija, no nije antibiotik, vec je kombinacija dvaju preparata: sulfametoksazola i trimetoprima. Njegova uporaba ima jednaku svrhu kao i ona antibiotska, tako da ga pacijenti dozivljavaju kao antibiotik.
    evo skinula sa jednog odgovora liječnika u bespućima interneta

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Baš sam htjela napisati nešto slično... sinersul spada u tzv. "bakteriostatike", a ne u antibiotike.
    Razlika je u tome što su antibiotici produkti živih organizama, a bakteriostatici ne.

I držim fige da se što prije riješite infekcije, kakva god bila...

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    inače, dokica mi je rekla da nisu bubrezi u pitanju jer u urinu nema krvi. nemam pojma jel to stvarno točno ili kaj.
    Citiraj MajaMajica prvotno napisa
    pa obično ako je kakva mikrohematura, odnosno ako ima problema s pijeskom, kamencima u bubrezima...u mokraći bi bilo eritrocita koji onda ukazuju na takve probleme..ne shvaćaj me doslovno, jer sam ipak samo laik s nekakvim iskustvom
    Ne želim te Lutonjice plašiti jer ovo vjerojatno nema veze s onim što se Svenu dogodilo, ali samo da napomenem da je Svenov nalaz urina i urinokulture bio uredan a na kraju se ispostavilo da ima hrpu kamenja u oba bubrega i lijevi mu je oštećen i teže prohodan. Ali je njemu sedimentacija u krvi bila 52 nečega, i po tome je dokica skužila da je nešto ozbiljnije u pitanju.
    Sretno i javi dobre vijesti

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

inače, dokica mi je rekla da nisu bubrezi u pitanju jer u urinu nema krvi. nemam pojma jel to stvarno točno ili kaj.
    U urinu uopće ne treba biti krvi da bi se radilo o upali bubrega, a također se dijete može osijećati dobro a u nalazu urinokulture imati bakterije 10na5.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma brunda, ja cijelo vrijeme mislim na svena dok ovo prolazim :/ grozno

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Eto konačno i mene,vidim da ste se raspisale,cure dajte ne plašite Lutonjicu barem dok ne stignu nalazi,mislim svaka od nas zna kako je teško kad je dijete bolesno a kamoli kad nam još svakakve ideje,misli i zamisli padaju na pamet,dakle bez uvrede ali..dajte lijepih vijesti.A ja ti Lutonjice jedino mogu reći da smo i mi to prošle,500/ul ili20-25 leukocita u urinu,bila je upala koju smo izliječili antibiotikom,dakle vjerujem da je Zari antibiotik potamanio bakterije ali ne i upalu,možda bude potrebno samo dodatno liječenje.Ma biti će sve ok,a da dr.sumnja na nešto s bubrezima vjerujem da bi radile ultrazvuk,dakle pusa Zari,javi svakako što se događa

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Stvarno mi nije bila namjera plašiti jer i ja mislim da je nekakva upalica koju će oni začas riješiti. Samo sam htijela reči da ništa ne treba olako shvatiti i da svakako treba napraviti sve pretrage da se što prije riješi Zarin problemčić

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ma vjerujem ti Brunda ali nikad neću zaboraviti kad mi je moja Lara opala a ja se naslušala svakakvih priča,zato sam to mislila svojim postom,ajmo prvo pričekati nalaze pa onda...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamaLare prvotno napisa
    mislim svaka od nas zna kako je teško kad je dijete bolesno a kamoli kad nam još svakakve ideje,misli i zamisli padaju na pamet,dakle bez uvrede ali..dajte lijepih vijesti.
    Lijepe vijesti joj može samo doktor dat, a općenito mislim da se Lutonjica nema oko čega previše zabrinjavat, pogotova sad kad se curica osijeća dobro.
    Mislim isto tako da je važno bit realan i znat kako postupit u slučaju urinoinfekta, jer pedijatri imaju obvezu svu dijecu do 6. godine s urinarnom infekcijom poslati na dodatne preglede, a to ne rade svi i tek onda može doći do problema koji su zabrinjavajući.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Arijana, što spada u dodatne pretrage?
    Zanima me zbog vlastitog primjera kada Svena koji je sa manje od godinu dana popiškio kamenčić, a iz Klaićeve su nas poslali doma i rekli da se vratimo ako se ponovi. Sada je ispalo da je trebalo sačuvati kamenčić zbog sastava a ne bi došlo ni do oštećenja bubrega da su mu tada napravili samo ultrazvuk

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Brunda, ne znam što bi bile dodatne pretrage kod problema s bubrežnim kamencima, ali kod prve UI obavezno treba napraviti UZ mjehura i bubrega, mikcijsku cistografiju (kod mlađih od 5 godina) , a u onih sa dokazanim akutnim pijelonefritisom treba napraviti scintigrafiju bubrega.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Brunda, ne znam što bi bile dodatne pretrage kod problema s bubrežnim kamencima, ali kod prve UI obavezno treba napraviti UZ mjehura i bubrega, mikcijsku cistografiju (kod mlađih od 5 godina) , a u onih sa dokazanim akutnim pijelonefritisom treba napraviti scintigrafiju bubrega.
    Mi smo prvo dobile uputnicu za nefrologa(icu) koja nas je vodila,ona nam je hitno napravila i ultrazvuk,zato ne znam kako je s večom djecom ali nas je naša doc odmah slala nefrologu,(nakon ture antibiotika,paopet loših nalaza)jer je sama rekla da je za takve stvari ipak potreban stručnjak.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znači, što?
    ako sad dokica da antibiotik na temelju nalaza, i zari ne bude bolje, onda idemo nefrologu?
    ili da bez obzira da li će antibiotik popraviti stanje trebamo na uzv bubrega i mjehura?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mama Lare, sve te pretrage i rade nefrolozi, ne pedijatri. Koliko vidim iz tvog potpisa tvoja Lara još nema 1 godinu, i tad pogotovo treba reagirati odmah i raditi dodatne pretrage, te nastojati da se upala ne ponovi zbog povečane mogučnosti oštečenja bubrega. Btw. jeli s njom sve u redu?

Lutonjice, u pravilu bi trebalo po rođenju raditi uzv koji bi isključio mogučnost urođenih malformacija bubrega i mjehura, a koje uzrokuju prve upale prije 1 godine života, do toga još nismo došli, a navodno će se tako raditi ubuduće.
    Isto tako, u pravilu, bi se trebale raditi sve gore navedene pretrage nakon jedne dokazane UI bez obzira dali su antibiotici pomogli ili ne (uzeti prema antibiogramu i davani dovoljno dugo, obično pomognu iz prve), jer 1/3 djece ima urođene malformacije koje uzrokuju npr. vračanje urina iz mjehura u bubrege i na taj način uzrokuju upale i oštečenja bubrega. Kod nekih su to teške malformacije, a kod nekih lakše, koje kako dijete raste prestaju praviti bilo kakve probleme.
    Vjerovatno tvoja cura spada u ovih 2/3 i nemaš razloga za brigu, ali uvijek je bolje biti siguran i u slučaju potrebe s odgovarajučom terapijom spriječiti ponavljanje upala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala na svim informacijama...

što više razmišljam, to više mislim da je doktoričin "bezbrižni" stav posljedica toga što zara do sada nije nikad bila ozbiljnije bolesna (do sada nikad nije pila antibiotik), a kod doktora smo bili valjda 5 puta u ove dvije godine..
    pa je dokica mislila da nije ništa strašno (a vidite da nam je ona prva dokica, u drugoj smjeni, rekla da su to kolike :shock: )

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kolike :shock: fakat, to sam previdjela u prvom postu.

Arijana, kad je S ispiškio kamenac nisu znali da je to kamenac nego nam je doktor rekao da je to vjerojatno sakupljeni loj iz kanalića oko piše. Ali meni je to strava da tako nagađaju a ne pošalju na UZV kada je to tako brza i bezbolna pretraga. A i kad popiški tako nešto, zar prva asocijacija ne bi svakome bila da je u pitanju kamenac. Bez obzira što je dijete tako malo?!

Lutonjice, neću više okupirati topic, sorry.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Mama Lare, sve te pretrage i rade nefrolozi, ne pedijatri. Koliko vidim iz tvog potpisa tvoja Lara još nema 1 godinu, i tad pogotovo treba reagirati odmah i raditi dodatne pretrage, te nastojati da se upala ne ponovi zbog povečane mogučnosti oštečenja bubrega. Btw. jeli s njom sve u redu?
    Ma s njom je sve super,njoj su naime našli sa cca 2mj.e.coli,koju ja nisam imala i nije mogla dobiti pri porodu,otkud joj ne znam,koja se isto tako povukla bez antibiotika kako ne znamo,no bakterije i leukoc.smo rješile cedaxom.Ma znam da sam sad sve pisala zbrda zdola no pokušati ću objasnoti navečer kad budem
    imala više vremena.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Lutonjice jesu li stigli nalazi,kako ste??Što se tiće predhodnog posta ne znam ni sama trebam li se nadopunjavati,a odmah se ježim kad se sveg sjetim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nalazi još nisu gotovi :/
    zara je super, baš me zanima što će biti... a i brinem se da nije nešto strašno, a prikriveno...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Kako misliš još nisu gotovi?Jeste li provjeravali danas,za kad su vam rekli nalaze?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

danas sam zvala, kažu još ništa, nek probam sutra

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma danas sam se živcirala već zbog toga.
    mislim, zara je dobro, ali zamisli da ju boli, a mora čekati 5-6 dana da bi dobila lijek :shock:
    katastrofa...
    jedino sam zaključila da bih, u slučaju da ju je fakat boljelo, vjerojatno odmah otišla nekom privatniku.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Javi sutra kaj se događa jer me zanima,bitno da je ništa ne boli,pusa Zari.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

haemophilus influenzae 10 na 3 CFU/ml

idemo doktoru za dva sata, do onda ću paničariti

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

H. influenzae nije uzročnik infekcija m. trakta tako da se vjerojatno radi o kontaminaciji.
    Tj u izuzetno rijetkim slučajevima uzrokuje apscese jajnika, jajovoda, a neke druge vrste Haemophilusa čak i infekcije uretre, ali H. influenzae- ne.
    Moguće da je netko puhnuo ili kihnuo u uzorak ili urin kontaminirao na drugi način (rukama,...).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo nas od doktora.
    10 na 3 navodno nije patološka vrijednost.
    doktorica se koncentrirala na njen žuti iscjedak i dala nam garamycin mast i plymicol mast.
    ako iscjedak prođe, ne moramo više dolaziti na pregled.
    ali mene muče povišeni leukociti :?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Taj žučkasti iscjedak je, u stvari, gnojni iscjedak tj iscjedak s leukocitima. Tako da im je porijeklo od tuda. Vjerojatno je u podlozi neka blaža genitalna infekcija.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja ti tu ne znam ništa pametnog reći jer nisam upoznata s tim,u svakom slučaju pusa Zari i da nam čim prije ozdravi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno prvi uzv

ne znam kako ćete ovaj moj post protumačiti, ali uzmite u obzir da samo špekuliram i da još nisam donjela odluku. naime, mene stalno muči moj slučaj kao bebe. rođena sam ranije, mijenjali mi krv zbog žutice, prošla bolnicu nekoliko puta zbog inih stvari, da bi tek u 10-oj godini saznala da imam kronični pijelonefritis i da imam refluks pa sam i operirana. mislim, refluks je urođena malformacija koju nitko nije mogao vidjeti jer tada nije bilo uzv, ali kako stvari ovdje stoje nitko ni ne bi primejtio prije 10-e iz prostog razloga što ovdje ne šalju na uzv bez stvarno velike potrebe. i sad ja nešto razmišljam.......kako ja mogu znati (osim što se ufam u Boga dragoga) da mi je s djetetom sve ok kad mu nitko nikad nije radio uzv. mislim, hvala Bogu pa nije bila potreba, ali zaista: kako mogu znati da je sve ok? pa se sve nešto mislim da platim 500kn koliko košta uzv pregled i da se bembo pregleda cijeli. da li bi ga bespotrebno zračila i koliko je uzv štetan za tako malu bebu?
    znam da bih ja bila izbjegla kronični pijelonefritis da mi je refluks otkrivemn na vrijeme (tj.odmah po rođenju) i sad bi mi život bio puno lakši, a ne stalno opterećen kupovinom brusnice

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ultrazvuk mislim da je bezopasan,mislim da sam već nešto čitala na tu temu no cure će ti reći više,mislim da bih i ja na tvom mjestu učinila isto jer znam kakva sam kad se grizem u vezi nečeg vezanog uz Laru,pogotovo kad si već ti imala problema s tim no mislim da je bolje da ti na ovo odgovori netko zaista stručan.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lutonjice, nadam se da je kako kaže bibai, samo blaža genitalna infekcija

Puros, Svenu su radili MICU da bi doznali da li ima refluks. Ne znam koliko se to ultrazvukom može vidjeti :/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pod tim sam mislila na neku od cura koja je upoznata s time

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Puros, muška djeca koja imaju neke urođene anomalije (poput refluksa) imaju veliku vjerovatnost oboljevanja od urinarne infekcije već u prvih 6 mjeseci života, tako da bi on vjerovatno u njegovih skoro 1 godinu već imao nekih problema. Kod tako male djece potrebno je obratiti pažnju na nespecifične simptome bolesti poput općeg lošeg stanja, jako visoke temperature, povračanja, proljeva, bolova u trbuhu, lošeg apetita i tražiti pretragu urina.
    UZV nije nešto posebno (a ni dokazano) štetan, ali nije ni pouzdan po pitanju otkrivanja malformacija urinarnog trakta. Najpouzdanija je mikcijska cistografija, a ona se preporučuje nakon prve dokazane urinarne infekcije u male djece, a posebno mlađe od 1 godine.
    Ako tvoj Bembo dosad nije imao nikakvih problema nemaš se što brinuti!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lutonjice, nadam se da je kako kaže bibai, samo blaža genitalna infekcija
    i ja se nadam. sad ju moram mazati 5 dana, i ako iscjedak ne prođe, idemo opet na urinokulturu i na bris.

a ako prođe, ne znam što da radim. dokica je rekla da onda ne moramo ni dolaziti, a ja si mislim da ipak odem nažicati još jednu pretragu urina da vidim što će biti s leukocitima.

jesam li preivše paranoična?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja mislim da nisi.............

evo da sve prođe bez posljedica

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mislim da nisi nikako,samo ti nakon toga traži kontrolu urina,mislim da bi to ionako morale napraviti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja mislim da bi trebale i ne kužim kako su mi mogle reći da, ako više nema iscjetka, ne moram uopće dolaziti :?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jesam li preivše paranoična?
    Naravno da nisi.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Samo ti zahtjevaj kontrolu urina,reci da hočeš biti sigurna,i gotovo,a mi se nadamo da ćete čim prije ozdraviti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih to napravila privat,košta 80 kuna, obični urin
    doma je lijepo opereš OBIČNOM VODOM nikakvi sapuni, intimna perila, kamilice i blat truć nego uzeti tri cufeka vatice, svaki namočiti dobro vodom i obrisati prema natrag, prvo jednom pa drugom pa trećom
    onda posušiti papirnarim ubrusom i hvatati urin ili nalijepiti vrećicu
    odnijeti u privatni labos, rezultat gotov za par sati a možda i puno ranije, ovisi kad stavljaju sljedeću turu u aparat

tako smo mi ušli u trag refluksu
    vili se popiškio na tetra pelenu i kad sam je htjela baciti u prljavi veš skužim da ima neugodan miris
    znana paničarka odmah nalijepim vrećicu i pošaljem mma u labos, rezulat stigao za dva sata (proteini 2+ leukociti 2+ nitriti +), a sve bez temperature
    doktor nas isti dan poslao u vinogradsku na hitnu gdje su uzeli uzorak koji je bio manje patološki i htjeli nas poslati doma uz obavijest da nek hitno dođemo ako dijete posivi i ukomira se jer da to kod tako male djece može vrlo brzo otići u sepsu

ja prava nemajka silom ostavih čedo u bolnici-rezultat e.coli 10x5 obostrani refluks 2/3

hebiga, meni je to pouka-neću ovisit o dobroj volji doktora radi 80 kuna, pa radi se o mojem djetetu i ak sam ih bezveze potrošila bar ću mirno spavat da je sve ok

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to mogu u bilo koji labos?
    imate koji za preporučit u užem centru?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

DZ Centar - Runjaninova i DZ Medveščak - Martićeva izmedju Derenčinove (visina Petrove bolnice) i Vojnovićeve (od Petrove crkve)
    Privatne imaš :
    Breyer u Prilazu Gjure Deželića (ne znam br. južna strana već blizu Zap. kolodvora)
    Salzer na Bukovčevom trgu (stanica iza Kvatrića prema Maksimiru)
    Polimed (te ne znam ali piše u oglasima da ima labos - ove druge sve znam da su ok) u Slovenskoj 8.
    Znam da ima i jedan tamo oko Novakove-Šoštarićeve ali ne znam kako se zove.
    Mislim da ti Centar radi subotom, možda i Medveščak. Za privatne ne znam.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Polimed (te ne znam ali piše u oglasima da ima labos - ove druge sve znam da su ok) u Slovenskoj 8.
    :shock:
    Pa gdje su se ti skrili da ja ne znam za njih???

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda u kakvom dvorištu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam, danas smo mazali s tim kremicama, pa nismo s pavlovićevom i piša je odmah buknula, totalno je crvena :/

ona inače nikad nije imala problema s tim crvenilima i nikad je nisam mazala pavlovićevom, osim evo u zadnjih mjesec dana...

ma definitvno joj nešto ne štima, totalno sam sad u brizi

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam baš urolog ni ginić, ali nekako mi nema veze urin sa tim njezinim simptomima, meni se to čini ginekološko - ne neka klasična boleština, nego joj je možda ušao pijesak ili nešto slično. Ili naprosto bakterija ili gljivica napala sluznicu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

arijana i ostale cure hvala. sad mi je lakše.

lutonjice, sorry što sam na tvom topicu postavila svoje pitanje, ali bilo je vezano za uzv i da en otvaram novi topic....ma bit će naša zara ok samo to treba dovesti do kraja s pretragama. blago vama u zgb, vi imate skoro sve privatno, a mi ovdje dolje nemamo ni labos za analizu krvi i urina privatno. ah!
    mamazika, a što ako je problem ginekološi kao to kažeš da bi mogao biti? mislim, kako ovako malo dijete voditi u ginića ili......?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •