Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Nadzor nad trudnoćom izvan Hrvatske

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Nadzor nad trudnoćom izvan Hrvatske

Zanima me kakav je protokol u vođenju trudnoće u drugim zemljama.
    Koliko se pregleda obavi u trudnoći?
    Što sve uključuju ti pregledi?
    Koliko je vaginalnih pregleda, a koliko UZV-a u trudnoći i u kojim tjednima?
    Kakav je odnos ginekologa prema pacijentici?
    Prate li trudnice češće trudnoću u državnim ginekološkim ambulantama ili u privatnim?
    Pokriva li obvezno zdravstveno osiguranje sve troškove vezane za nadzor nad trudnoćom (u državnim ambulantama) i za porod?

A posebno me zanima kakav je protokol u nadzoru visokorizične trudnoće u slučaju da prijeti prijevremeni porod.

Ukratko, koja je razlika biti trudnica u Hrvatskoj i u drugim zemljama? Imaju li trudnica vani bolju skrb ili mi u Lijepoj Našoj?

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Doha, Qatar

Radi se po nekoj mjesavini engleskih i americkih standarda.

Dr se obavezno predstavlja, rukuje i razgovara sa trudnicom.
    Razgovor traje po prilici 15-30 minuta i dogadja se svaka 2 tjedna.

Trudnicama se relativno cesto vadi krv, 4-5 puta u trudnoci, posebno se pazi na secer, jer su genetski podlozniji secernim bolestima opcenito. Radi se 3 uzv.
    Vaginalni pregledi se ne rade, izuzev ako se u gore spomenutom razgovoru (kada se detaljno svaki put pita trudnicu kako se osjeca, s jos hrpu podpitanja) trudnica pozali na neobjasnjive bolove nesto kao trudove ili sl. Onda se napravi vag pregled i ne ponavlja se cesto.
    Zene rade do kraja trudnoca, izuzetno rijetko miruju.
    Statistike su slicne kao u drugim zemljama, ni po cemu posebno ne odskacu (osim secerne bolesti).

Eto, ukratko

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala, smedja!

Ima li vas još koje ste trudnoću vodile vani ili imate priču iz druge ruke?

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Meni je bio plan roditi bebu u Njemackoj! Medjutim jako tesko uskladiti porod i vodenje iz Hrv, u Njem. Mm radi u Nj. al preko Hrv. firme! Sto znaci da mu firma placa sve zdravstvene usluge! Ali tako mi (sin i ja) nemamo pravo na zdravstvo preko nj. Vec moramo ugovoriti u Rh medjunarodno koje pokriva hitne slucajeve, ali ne i porod i vodenje trudnoce! Inace ono sto znam. U švicarskoj razgovori, predstavljanje dok., upoznavanje sa gin. odjelom, radaona, biranje kako zelis roditi, do toga da si smjesten u plavu ili roza sobu! Sve u svemu predivno!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U mojim krajevima, u SAD-u, pregledi u trudnoci ovise o doktoru, osiguranju, konstelaciji zvijezda, a najvise o dubini dzepa. S ovim u vezi je i broj pregleda u trudnoci. Netko ide svaki mjesec, netko gotovo nikada. Obicno je neki minimum dva ultrazvuka, tamo negdje u 12-om tjednu i nekad kasnije. U neko doba rade OGTT test, obicno oko 20-i-nekojeg tjedna. Na samom pocetku izvade krv, neku osnovnu krvnu sliku i prepisu prenatal neke vrste.

Odnos prema trudnici/pacijentima je kako kad, sve ovisi o osoblju. Nekad su cak i previse srdacni, ultrazvuk rade bez kontakta ocima, a cesto i u pratnji drugog zaposlenika (sigurnost, tuzbe, ovo ono). Na sam spomen golog tijela gledaju u stranu, strop ili bilo kamo, a da nije prema tebi. Neki imaju svojeg doktora, neki idu u bolnicu ili kliniku pa ih pregledava tko natrci (ne samo u trudnoci, vec opcenito).

Ne postoje klasicne drzavne i privatne ambulante, ides kamo zelis, a sve kosta (osim nekih low-income programa). Nema obveznog zdravstvenog osiguranja, a razlicite police pokrivaju razlicite usluge. Neki pregledi su obicno ukljuceni, vecina zapravo nije tj. placa se neki co-pay/participacija, sto opet ovisi o samoj polici, klinici i kojecemu. Vaginalni porod bez ikakvih medikamenata s mojom policom kosta oko $3000, ako sam dobro zapamtila. Toliko ja placam, razliku podmiruje osiguranje.

Komplikacije, rizicne trudnoce i slicno su vrlo rijetke pojave, ne zato sto su Amerikanke i njihova djeca zdraviji od Hrvata, vec zato sto bolovanje puno kosta i ne prepisuje se osim ako stvarno, najstvarnije nije neka frka. Porodiljni je 5 tjedana, 7 nakon carskog, ako se ne varam. Vecina zena dolazi raditi puno prije toga jer je ostanak kod kuce skup. Tesko je dobiti neplaceno. Nema bolovanja za dijete. Vecina zena radi dok im ne pukne vodenjak, ne odlazi se ni na kakvo bolovanje prije termina.

Sto se mene tice, neka super zlatna sredina bi trebala biti izmedju dva sustava. Voljela bih imati na raspolaganju pristupacnost hrvatskog zdravstvenog sustava, lakocu njegovog koristenja, a i cijene (moze i uz moju staru, prosjecnu hrvatsku placu). S druge strane, tu je cesto raspoloziva bolja tehnika, ali sve skupa jako puno kosta i vrlo je tesko doci u kontakt s doktorom (sve se odvija preko tristoosamdesetosam posrednika), a kamoli sam predloziti neku pretragu.

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

[QUOTE=Kaae;2054365]U mojim krajevima, u SAD-u, pregledi u trudnoci ovise o doktoru, osiguranju, konstelaciji zvijezda, a najvise o dubini dzepa. S ovim u vezi je i broj pregleda u trudnoci. Netko ide svaki mjesec, netko gotovo nikada. Obicno je neki minimum dva ultrazvuka, tamo negdje u 12-om tjednu i nekad kasnije. U neko doba rade OGTT test, obicno oko 20-i-nekojeg tjedna. Na samom pocetku izvade krv, neku osnovnu krvnu sliku i prepisu prenatal neke vrste.

Odnos prema trudnici/pacijentima je kako kad, sve ovisi o osoblju. Nekad su cak i previse srdacni, ultrazvuk rade bez kontakta ocima, a cesto i u pratnji drugog zaposlenika (sigurnost, tuzbe, ovo ono). Na sam spomen golog tijela gledaju u stranu, strop ili bilo kamo, a da nije prema tebi. Neki imaju svojeg doktora, neki idu u bolnicu ili kliniku pa ih pregledava tko natrci (ne samo u trudnoci, vec opcenito).

Ne postoje klasicne drzavne i privatne ambulante, ides kamo zelis, a sve kosta (osim nekih low-income programa). Nema obveznog zdravstvenog osiguranja, a razlicite police pokrivaju razlicite usluge. Neki pregledi su obicno ukljuceni, vecina zapravo nije tj. placa se neki co-pay/participacija, sto opet ovisi o samoj polici, klinici i kojecemu. Vaginalni porod bez ikakvih medikamenata s mojom policom kosta oko $3000, ako sam dobro zapamtila. Toliko ja placam, razliku podmiruje osiguranje.

Komplikacije, rizicne trudnoce i slicno su vrlo rijetke pojave, ne zato sto su Amerikanke i njihova djeca zdraviji od Hrvata, vec zato sto bolovanje puno kosta i ne prepisuje se osim ako stvarno, najstvarnije nije neka frka. Porodiljni je 5 tjedana, 7 nakon carskog, ako se ne varam. Vecina zena dolazi raditi puno prije toga jer je ostanak kod kuce skup. Tesko je dobiti neplaceno. Nema bolovanja za dijete. Vecina zena radi dok im ne pukne vodenjak, ne odlazi se ni na kakvo bolovanje prije termina.

Sto se mene tice, neka super zlatna sredina bi trebala biti izmedju dva sustava. Voljela bih imati na raspolaganju pristupacnost hrvatskog zdravstvenog sustava, lakocu njegovog koristenja, a i cijene (moze i uz moju staru, prosjecnu hrvatsku placu). S druge strane, tu je cesto raspoloziva bolja tehnika, ali sve skupa jako puno kosta i vrlo je tesko doci u kontakt s doktorom (sve se odvija preko tristoosamdesetosam posrednika), a kamoli sam predloziti neku pretragu.[/QUOTE

Uuff! Da! Amerika! U Švicarskoj isto porodiljni 45dana, medjutim obvezno zdravstveno pokriva kompletnu njegu, tj. zastitu! U hrv. se u biti nemozemo buniti na koristenje zdravstva, osim taj izrazito los vrlocesto odnos prema pacijentu! Ja osobno vodim trudnocu u domu zdravlja, gin. je super i ne opterecujemo nicime u sto nije 100% siguran! U gl. na otpor, i lose iskustvo je u bilnici. Jer u bolnici je velika fluktuacija ljudi kojeg sestra ili dok. vidi sad i mozda nikad vise, a nema neke knjige u kojoj se mozes zaliti i da se provjeri taj odnos doktora prema pa ijentu! Ali ipak mislim kad procitam kako je to u americi i kod nas ne trebamo se previse buniti!

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sam pratila obje trudnoće u Sloveniji i Austriji (liječnik ima privatnu ordinaciju u Slo,a inače je porodničar u Austriji). Išla sam jedanput mjesečno (meni je to bilo kao na izlet ), kontrolira se urin, tlak, ukupno sam u prvoj trudnoći imala 4 uzv, a u drugoj 3. Dr. je s nama (mm i ja) razgovarao po sat vremena. Uglavnom je pitao kako se osjećam, razgovarali smo i o emocijama, zebnjama, nedoumicama osobito prije poroda. Trudio se uvijek dati odgovore koje ima, a ako nije bio siguran, rekao je da će se konzultirati pa mi javiti, što je i činio. Kako nemam osiguranje, a i pregled je u privatnoj ordinaciji sve sam plaćala (cca. 50 eur).
    Rukovanje, ljubaznost, pristup ne trebam posebno isticati Znam da svi liječnici kod nas zazuje kad kao pacijent priđem i prvo se rukujem. off topic. Jednom je jedan dr. kod nas komentirao (jer je vidio inozemnu majčinsku knjižicu) da su me dobro naučili vani to s rukovanjem, pa sam rekla da su me to naučili roditelji Što se tiče posla, radila sam u prvoj trunoći do 25 dana prije termina, a u drugoj do 42 dana prije. (zaposlena u Hr)

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam sve tri trudnoće vodila (i rodila) u Sloveniji. Imam slovensko osiguranje tako da mi je bilo na teret osiguranja.

Prvi pregled se obićno obavlja negdje do 12t (najbolje oko 10-og) i onda sam ja išla na preglede svakih 6tj, u zadnjem tromesečju na 4 tj i onda na kraju na 2tj. (sve ovisi o dogovoru, ja sam išla i rijeđe jer sam trebala prevalit tih 250km do tamo, pa smo tako dogovorile).

Urin se pregledava svaki put, krv se vadi na početku kada se radi i nalaz na tokosplazmu i onda još jednom ili dva puta. Radi se kontrola šečera - sada se to radi rutinski, kada sam ja bila trudna se nije, tako da ja to nisam prošla. Na teret osiguranja ima trudnica pravo na 2 uz tijekom trudnoće. Ja imam super ginekologicu nije komplicirala s time, napravila je uz po potrebi. Vaginalni pregledi se ne rade, barem kod moje ginekologice ne. Zadnjih par tjedana prije poroda počneš ić na CTG kod ginekologa, ja ja sam išla par puta. Koliko često ovisi o tome koliko blizu termina si, ako si preko termina onda svaki dan (ali onda ideš u rodilište, ne više kod ginekologa).

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Sto se mene tice, neka super zlatna sredina bi trebala biti izmedju dva sustava. Voljela bih imati na raspolaganju pristupacnost hrvatskog zdravstvenog sustava, lakocu njegovog koristenja, a i cijene (moze i uz moju staru, prosjecnu hrvatsku placu). S druge strane, tu je cesto raspoloziva bolja tehnika, ali sve skupa jako puno kosta i vrlo je tesko doci u kontakt s doktorom (sve se odvija preko tristoosamdesetosam posrednika), a kamoli sam predloziti neku pretragu.
    Složila bih se.
    Mislim da se ta zlatna sredina može u nas dobiti vodeći trudnoću privatno.
    Prema tome i nije tako strašno biti trudnica u Hrvatskoj. Zdravstveno osiguranje ipak pokriva nadzor nad cijelom trudnoćom.

Bit će mi drago čuti i iskustva i iz ostalih zemalja.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kaae me doduše nasmijala (konstelacija zvijezda i spomen golog tijela ) ali im je inače sustav za plakanje. Em skupo, em tih 5 tjedana neplaćenog porodiljnog nehumano! to je upravo antinatalitetna politika, kao i u Švicarskoj, ako mene pitate. Što se toga tiče, blažena nam domovina i nikad ne došlo do toga!

Sestra mi je po treći put trudna u Njemačkoj (a imat će sveukupno petero djece, you do the maths! ), pa mogu reći da mi se vođenje trudnoće u njenom kraju čini slično našem. Ovisi kod kojeg si liječnika, pa plaćaš UZ ili ne. Mislim da je rekla da ju je u prvoj trudnoći svaki put gledao na UZ. Sad je kod druge doktorice, čeka po sat i pol, a ima termin (da, da, ima toga i na zapadu, u Europi) da bi je gledala 5 minuta, a rekla ju je paziti kao sirovo jaje Mjerenje nuhalnog nabora je platila 240€! to je recimo pretraga koju ne pokriva zdravstveno, ali nekakav anomaly scan ako sam dobro shvatila, pokrit će zdravstveno.
    Porodiljni može i za prvo dijete trajati do 3 godine, ali je plaćena jedna godina. Sad si vi to možete rasporediti na 2 ili 3, ili uzeti sav novac u prvoj, a druge dvije ništa. ali vas radno mjesto čeka.

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Moje iskustvo je predivno. Živjela sam u Njemačkoj, imala studentsko osiguranje, dr. je uvijek najprije razgovarala sa MM i sa mnom u svom uredu a onda bi prešli u sobu za preglede.
    Svaki put urin, vađenje krvi, tlak, vaganje. I test na HIV koji je standardan kod njih je obavila kod sebe, mislim sa tim uzorkom krvi. UZV svaki put. Divna, brižna, toplla dr.
    Rodila sam u Hr, vratili smo se u 6. mj. trudnoće. Nikada nisam čekala ni 5 minuta.
    Divno iskustvo i gorko otrježnjenje kad sam došla u Hr.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo baš je jučer bio super dokumentarac Sicko Michaela Moorea o strašnom američkom sistemu...
    izgleda da je u Engleskoj i Francuskoj za trudnice isto vrlo dobra situacija.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj manal prvotno napisa Vidi poruku
    evo baš je jučer bio super dokumentarac Sicko Michaela Moorea o strašnom američkom sistemu...
    izgleda da je u Engleskoj i Francuskoj za trudnice isto vrlo dobra situacija.
    Da, gledala sam to treći put, i mislim se, koliko god se mi žalimo na naš sustav, mogu samo reći, blago nama

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj sweety prvotno napisa Vidi poruku
    da, gledala sam to treći put, i mislim se, koliko god se mi žalimo na naš sustav, mogu samo reći, blago nama
    xxx

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa ne znam, zdravstveni sustav u Americi (potpuno privatiziran i bez socijalne komponente za razliku od svih sustavi na našem kontinentu) nije nešto ćemu bi bilo tko trebao težiti.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

naravno da ne, to film i pokazuje. vrijedi pogledati film, iako je jako tužan. imala sam noćne more cijelu noć.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

laura, super topic

nas sustav izgleda lijep na papiru ali je cesto zaista tesko dobiti usluge koje su ti zajamcene, i usluga nije jednaka za sve niti jednaka za svih u odredjenim trenucima (ako si primjerice nezaposlen(a) neko vrijeme) itd. to mene primjerice najvise smeta. no to je OT

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •