baka je baka, al svekrva je svekrva...![]()
ja sam za treću opciju - mir u kući - teta čuvalica kojoj će baka tu i tamo moći uskočiti... do negdje treće godine kad bi dijete krenulo u vrtić...
baka je baka, al svekrva je svekrva...![]()
ja sam za treću opciju - mir u kući - teta čuvalica kojoj će baka tu i tamo moći uskočiti... do negdje treće godine kad bi dijete krenulo u vrtić...
Što to KAKO znači? Kako i trebalo krenuti u masu???marta prvotno napisa
Smireno,opušteno i sa što manje toksina u sebi.Juls prvotno napisa
Ja još uvijek ne kužim taj vaš KAKO. :?
Mislim da je taj "kako" djetetova psihićka spremnost, u mojem slučaju je to ono što sam napisala: da se prvo osamostali doma na poznatom terenu i da ima potrebu za društvom, a ne samo za mamom - onda vrtić.ljerka prvotno napisa
Naravno i prilagodba čim laganija (više dana, slušati djetetove potrebe, a ne ga na silu trgati).
Kod nas je to savršeno funkcioniralo. Teta čuvalica - studentica, bez frke je mogla ostati doma, otići na faks, ispit, praksu kad god je trebalo jer su bake uvijek mogle uskočiti.Moover prvotno napisa
glasala bi za jaslice...
D je krenuo sa 2,5 godine, a L sa 13 miseci.... vidim razliku među njima, u njihovom ponašanju i odnosu prema drugima
Slažem se, ali onda se opet vračamo na potragu za čuvalicom i na temu nepremostivih razlika.enela prvotno napisa
![]()
i ja bi moju mamu, kojoj bi sada bilo 49 godina i koja bi bila najsavršenija baka na svijetu, ali...karmazonka prvotno napisa
![]()
na stranu ovo mislim da smo se ipak odlučili za baku. Iskoristiti ćemo te pogodnosti da je dijete doma u svom okruženju s osobom koja pazi samo njega. hvala, bile ste od velike pomoći. volila bi da se rasprava nastavi da vidimo još iskustava.
Ja sam u dilemi ovih dana...
Kako cjelodnevno čuvanje (cca 9 sati) nije baš jefitno (barem u Zagrebu), vjerovatno ćemo tetu (koja ga već čuva) ostaviti na pola radnog vremena, tako da će do ručka biti u jaslicama, a ona će ga preuzeti nakon ručka. Meni se čini da sve mame čija djeca su bila u jaslicama od godinu pa nadalje glasaju za jaslice, a ove druge su protiv. Osobno mislim da djetetu, kakav je moj sin, treba više akcije i druženja jer je jako veseo, otvoren i obožava djecu...tako da mislim da (a pogotovu zimi) cijeli dan biti u kući sa jednom tetom :/ . Zanima me jesu li djeca koja budu malo kraće u jaslicama barem malo manje bolesna. nadam se ...
A o jaslicama sve najbolje ako se svode na par sati dnevno, a sve preko više od 3 ,4 sata za jednogodišnjake nije nužno.
Peso, u istoj smo dilemi, tj. ka bih kombinirala baku i jaslice do ručka ili spavanja, vidjet ću kako će nam ići pa ću se oglasiti na ovom topicu.
Ja sam definitivno za baku. I moju curu čuva baka i mislim da to ima velike prednosti, i u dobi do 3 godine ne vidim nikakve prednosti jaslica.
Evo zašto:
1. Ujutro se budi kad hoće, ne mora se dizati ranije.
2. Baka joj pripremi doručak, npr. žitarice s mlijekom, a u jaslicama jedu paštetu i eurocrem.
3. Ima svoj ritam spavanja i hranjenja koji ne mora mijenjati.
4. Skinula je pelene s 20 mj., u jaslicama mislim da nema šanse da se s tim bave jer je previše djece.
5. Baka se bavi samo s njom, cijeli dan razgovaraju pa ima puno širi vokabular od jasličke djece. Zna brojiti do 10, neka slova prepoznaje, pjesmice i svašta.
6. Svaki dan idu u šetnju, svašta vidi u gradu i idu na igralište gdje se igra s drugom djecom, mislim da je to dovoljno u ovoj dobi. Možda nisam u pravu, ali čini mi se da su djeca koja idu u jaslice spremnija drugo dijete udariti ili ugristi, odnosno boriti se za svoje igračke i sl. dok su ovi drugi miroljubiviji. Nekoliko puta sam imala prilike to vidjeti pa su i sami roditelji komentirali da je to zbog jaslica, tj. da je klinac naučio da je bolje da udari prvi nego da netko njega tuče.
7. U 22 mj. života nikad nije bila bolesna.
sirius moram te demantirat evo moja ne ide u vrtic pa se svejedno tuce tj gura ako hoce neku igracku koje ima drugo djete a nemoze dobiti na lijep nacin
skidanje iz pelena ide i u vrticu samo sto oni pocnu negdje u 10 mjesecu kad se djeca malo naviknu na vrtic od frendice mala tako da tete izlaze u susret mamama
i u vrticu idu svaki dan van po dva puta tj poslje dorucka i poslje spavanja i izlaze van sve dok vani ne pada kisa ili temperatura nije ispod -7 ako me sjecanje ne vara (kuma i sestricna mi rade u vrticu)
a za dorucak ovisi od dana do dana nije svaki dan isto
tako da ja bas i nebi generalizirala
ali ja sam u svakom slucaju za to da djete ako moze bar prvu godinu bude doma sa poznatim osobama i u poznatom okruzenju da nema bas previse sokova mama odlazi na posao i ide u nepoznat prostor sa puno djece
znaci da nije bas za sve to kriv vrtic neko je djete to ponasanje moralo donjeti od doma a klinci jako brzno nauce sto netreba"ella"]sirius moram te demantirat evo moja ne ide u vrtic pa se svejedno tuce tj gura ako hoce neku igracku koje ima drugo djete a nemoze dobiti na lijep nacin
U vecini vrtica danas, hrana je uravnotezena i prilagodjena djeci. Moj u 6 godina jaslickog i vrtickog staza NIKADA nije dobio za dorucak pastetu, hrenovke, lina i sl. Od svih salama, samo kuhana sunka. Inace palenta s jogurtom/mlijekom, griz na mlijeku, svjezi sir i kruh, proso, i sl. Eurokrem u eventualno dobili kao uzinu nakon spavanja, pred odlazak kuci. Izlasci svaki dan, potukao se nije nikada, a zivahno je dijete, niti se sjecam da su se drugi tukli. Jaslice su na zlu glasu medju nekim ljudima pa se medju "novim" roditeljima stvara strah.
Vecina roditelja kojima su djeca isla u jaslice su njima zadovoljna. Da sam ja imala izbora kod prvog djeteta, mozda bih postupila drugacije. Ali sam sigurna, ako budem radila i imala drugo dijete, jaslice ce biti moj izbor.[/quote]
Sirius Black prvotno napisa
Evo ti mog iskustva vezano za tvoje točke![]()
1. Moj mali se budi rano, najkasnije do pola sedam, i čim se probudi nekud bi išao..
2. Kod nas u vrtiću tetama možeš napomenuti šta ne želiš da jede sa tjednog jelovnika (moj mali nije pio mlijeko do druge godine)
3. Ritam spavanja nam je isti kakav je bio i prije jaslica, sa naglaskom da sam zaspi, a doma je to malo teže
4. Svako djete će se skinuti iz pelena kada bude spremno (moje još ne želi)
5. Ovisi od djeteta do djeteta, neki ne progovore do tri i pol godine iako su doma sa bakama, mamama i sl (znam iz osobnog iskustva)
6. I ide u jaslice i ne tuče drugu djecu (to ovisi i do odgoja)
Od kolegice mala koju čuva baka se sa mojim klincom natezala oko svega što je on dotakao, jer ne zna dijeliti; mene je ogrebala do krvi, zato što sam uzela svoj sok...
7. Za ovo nemam primjedbu![]()
Zar misliš da su sve tete u svim vrtićima na istoj valnoj duljini sa svakim roditeljem? I lakše ti je promijeniti tetu čuvalicu u tom slučaju nego tetu u vrtiću.Anemona prvotno napisa
Što se tiče hrane u vrtićima, u našem "selu" meni je još uvijekVidjela sam ljetos kad sam slučajno navratila u vrtić tjedni meni. Ono kaj sam zapamtila je da sam barem za jedan doručak vidjela paštetu i za jedan ručak hrenovke
![]()
I ja sam čula svašta o prehrani u jaslicama, da su paštete i salame uobičajena hrana.
A ovo kaj se tiče tučnjave, čula sam od više ljudi čija djeca idu u jaslice da su promijenili ponašanje, da su spremniji udariti drugo dijete i sl. jer im je to valjda uobičajeno.
Uglavnom imam prilično loš stav o jaslicama, ne temelju priča drugih roditelja
Jesi ti mene krivo shvatila? Ja sam protiv vrtića, a za "baka čuvanje". Ne trebaš mene razuvjeravati, ja ti mogo ko iz rukava nabrojiti mojih barem 15 komentara protiv vrtića.enela prvotno napisa
![]()
A tjedni meni u našem "gradskom" vrtiću je isto sjedni i plači.
Ma, ne Anemona, to je samo bio moj komentar na nepremostive razlike s tetom čuvalicom.![]()
Danas sam ispalila na baku, puna je negativnih emocija prema meni.imam osjećaj da bi najsretnija bila da mene moje dijete ne voli i da ne pati za mnom.uh, nadam se da neću biti ovakva kad ostarim.
može li njena negativnost i ljubomora upućena meni štetiti mom djetetu???iako se dobro brine za njega...
Taman sam odlučila kad ono opet dileme...
Paid, slusaj svoje srce.
Ja sam vise za sustav - jaslice - nego negativnu obiteljsku atmosferu. Sto vise vrijeme ide, vise sam za to da dijete zivi u skladu s mogucnostima i potrebama obitelji a ne u nekom idealnom i umjetnom okruzenju koje je mucenje i za roditelje i za njega. Ako roditelj MORA na posao, a bake NE MOGU cuvati dijete, nema odgovarajuce cuvalice, dijete MORA u jaslice. To nije najprirodnije i najidealnije, ali ako bismo isli u tom smjeru, nije ni baka najprirodnija solucija. Dijete bi trebalo biti s majkom (jer ona je osoba za koju se dijete primarno vezalo) dokle god zeli, postupno se odvajati, tamo oko 4. godine u skladu sa svojim potrebama za druzenjem i socijalizacijom. Djetetu s godinu dana treba mama, ne baka, ali ok, privikne se na baku. Tako ce se priviknut i na kolektiv, teze, ali ipak hoce. Slicno je, po mom misljenju, i s dvogodisnjim djetetom.
Da. :/paid prvotno napisa
A kaj da ti ja velim. Moja mama bi čuvala dijete, ali po svom. Ono što mi, kao roditelji, kažemo, ne vrijedi.![]()
Pa smo rekli, OK, ići će dijete u vrtić. Krenula ona s godinom dana, nakon tri dana - temperatura.I tako svaki put kad krene. Radili smo pauze, da se dijete oporavi. Usput budi rečeno, na adaptaciji s godinom dana sam primijetila da svoj djeci curi nos (u listopadu :shock: ), još se međusobno ne igraju, a svako toliko neko dijete (nakon provedene adaptacije) plače za mamom.
Ni naša pedijatrica nije za jaslice, nego da se dijete "pričuva" do 3 godine.
I ostadoh ja doma do 3 god. (:smajlićkojisliježeramenima
A da je otvoreno pitaš u čemu je problem? Nešto je smeta, a nije htjela reći?paid prvotno napisa
Ja sam ti za baku, ako poštuje vaše odluke i ako se s njom da razgovarati. (Možda je imala loš dan? Ali ako takvih dana bude više, onda to kod mene ne bi išlo.)
Eh, draga... kak u kojem! Moji su dečki naučili jesti žitarice i povrće upravo u jaslicama/vrtiću! A kasnije je taj isti jelovnik legaliziran za sve zagrebačke gradske vrtiće. Koliko ga se pridržavaju sad u kriznim vremenima, to je druga priča...Anemona prvotno napisa
Ima takvih situacija i u vrtiću... Ja sam se jako zabrinula kad moj mlađi NIJE HTIO DOMA iz jaslica... Katastrofa! A onda mi je teta objasnila da na taj način on pokazuje neke stvari...paid prvotno napisa
No, natrag na temu - da bi baka mogla biti "čuvalica" morate imati otvoren I TOLERANTAN odnos. Moja mama živi u drugom gradu. Moja svekrva nije bila sposobna čuvati djecu, ali ih je povremeno pričuvala. Tome je prethodio dogovor (koji više liči na poslovni sastanak nego obiteljsko druženje) i stvari su štimale. Obje smo morale naučiti držat jezik za zubima kad treba i reći u glavu kad treba, s mjerom. Nije uvijek bilo lako, al se moralo pa je i išlo. Mogu samo reći da je to uskakanje u čuvanje djece dosta popravilo naš odnos, zapravo općenito odnose unutar obitelji (isto vrijedi i za moje roditelje). Rijetko kad je to idealno, bitno je da je više manje u redu. Sretno!
Naravno, ovo je situacija iz našeg vrtića jedinog u širokoj okolini i dosta lošeg u večini segmenata.Peterlin prvotno napisa
Samo bih htjela reći da su moja djeca krenula u jaslice od godine dana i niti jedno nije nikada bilo boksač niti lakše niti teže kategorije, izvukli su sve najbolje što se moglo iz tog razdoblja, a dugoročno se ovo pokazalo jako dobro.
prošli smo sve faze razmišljanja, s dvije godine jedan neuspješan pokušaj jaslica koji je trajao pola godine i završio ispisivanjem, pa su čuvale bake i dida naizmjence, pa je s 4 krenuo u vrtić. sad sve pet. istina, bio je nespreman za socijalizaciju i izuzetno nesigurno dijete. ali u cijeloj toj priči osim što sam skupila vlastitog iskustva i promišljanja, već sam imala prilike razgovarati s nekoliko dječjih psihologa koji ne što su pametnjakovići, nego puno rade s djecom i imaju mnogo iskustava. i hvala im na pomoći. odgovor je uvijek baka, do treće godine života. to je najprirodnije i najprihvatljvije rješenje, ali prije toga moramo znati to da ne može biti idealno. kad to riješiš, zanemariš svaki krivi pogled i ono što ti možda nije po ukusu, stvar super funkcionira, prođe bez boleština, s mnogo manje stresa i definitivno puno više ljubavi. bake su svakakve, hvala bogu, ali su bake i vole unuke. to je ono što klincima do treće godine treba, i to će ti reći svaki obiteljski psiholog. ne treba im socijalizacija i ne trebaju im djeca svakodnevno, to su gluposti koje smo nabiflali jer nekad nemamo izbora nego ih davati u jaslice, jer nam je društvo to nametnulo. jaslice su nužno zlo i krajnje rješenje, to mi je jasno rekla vrtićka psihologinja, majka dvoje djece koja su doma bila do treće godine upravo zato. jaslice mogu biti najbolje na svijetu, ali djeci ne pružaju ono što im u to doba treba toliko dobro kao član obitelji. teta nema za to vremena sve i da hoće, ma koliko topla i skrbna bila, ona prije izlaska u dvorište mora premotati i obući dvadeset beba. nema teorije da ona u tom trenutku umiri i zadovolji tvoje dijete jer se ogrebalo, palo, sjetilo se mame, spava mu se, žedno je...baka može biti ne znam kako zaribana (naravno ako nije neka teška patologija),. ali će mu to sve pružiti, a to mu treba. i zašto ga ne bi mazila, pa on je gotovo beba, pobogu! treba ga maziti. i naravno da je ogromna razlika kad zakuri na 40 jednogodišnjak i trogodišnjak. i jedan i drugi će se razboljevati u vrtiću, to je imunizacija i normalno je, ali nijedan pedijatar ti neće reći da je to isto kod beba i male djece. ne kažem da nema djece koja super prihvaćaju jaslice, ali to je samo dokaz da su se dobro prilagodila jer nemaju izbora, a ne zato što je najbolje rješenje da su sa svojom jednom godinom deset sati dnevno izvan doma i bliskih osoba. ne osuđujem, samo obrazlažem svoj stav. pod uvijetom da s bakom popiješ jednu razumnu "ajmo se dogovorit jer smo ravnopravne i razumne žene koje žele najbolje malom mišiću" kavu, izbor je definitivno baka
hvala morska.ohrabrio me ovaj post da sam dobro odlučila. da će biti lako neće jer baka voli lagati-stojim iza ovoga, ali mislim da je za mišića bolje da je kući.ne može ona mene toliko nanervirati koliko ja mogu otrpiti.![]()
Ovo potpisujem...japanka prvotno napisa
I ja sam ZA jaslice, ali opet to ovisi dosta o samoj situaciji i dijetetu.
Mi imamo odlicne bake koje joj se maksimalno posvecuju kada su kod nas ili mi kod njih, ali smo skuzili da je bake nikada ne bi osamostalile i postavili granice.
A sto se tice bolesti, to je bila moja najveca strah jer je N. krenula s 10 mjeseci u jaslice(nismo imali izbor). Na kraju smo shvatili da je ona ima odlican imunitet i da je jedno od najzdravije djece u svojoj grupi. Bila je rjetko bolesna, a i kad bi bila simptomi su bili dosta blazi nego kod druge djece. Antibiotike jos niti jednom nije pila, a uskoro ce joj 3 godine i tako rano je krenula u jaslice...Tako da s te strane gledano sve ti ovisi kakav imunitet ima tvoje dijete...
Cure su ti vec rekle, stavi sve na vagu i razmisli!
Ja sam definitivno za jaslice.Moje je mišljenje da su djeca koja idu u jaslice puno samostalnija,komunikativnija i prilagodljivija jer se tamo nauče redu,nema prevelikog popuštanja pojedincu u odnosu na ostale.
Bake kao bake uvijek popuste pa klinci kako god mali bili situaciju iskoriste.
A tete čuvalice su ok samo ako si to možete financijski priuštiti. :?
u vrtiću su tete posvećene samo njima, ne mora dijete pričekati ili gledati crtić da baka skuha, stavi robu sušit, pobriše pod...
Kod nas je baka posvećena samo P. Čuva ju kod nas i ne radi ništa osim kaj joj pripremi doručak i ručak ali to je brzo gotovo, i opere suđe kad P. spava. Ako treba objesti veš i sl. to rade skupa jer P. jako voli pomagati i sudjelovait u kućanskim poslovima. Uglavnom, cijelo vrijeme ima nekakvu aktivnost, ili crtaju, uče pjesmice, plešu doma, ili su vani na igralištu gdje ju baka potiče da se penje jer je malo zaostajala u motorici. Nikad nije sama pred televizorom. Ako i gleda crtić, onda s bakom komentira ono kaj vidi, ponavlja rečenice koje čuje i prepričavaju kaj je bilo na crtiću.
U vrtiću kad je jedna teta na njih cca 15 tak malih i sve ih mora premotati ili stavljati pišati, nahraniti i sl. sigurno nema toliko vremena za ostale aktivnosti.
bili jučer u jaslicama da se odjavimo.ostavili su nam šansu da ga upišemo tijekom godine ako nam bude hitno. Kaže teta i pedagoginja da su jaslice nužno zlo i da sam dobro odlučila da ga ostavim doma s bakom.
Nadam se da sam stvarno dobro odlučila. :?
Njemu se jako svidjelo tamo. sada samo živaca za odnos s babom...
Eto da se i ja malo javim.
Kad je moja princeza navršila 6 mjeseci, počela sam raditi na pola radnog vremena i čuva ju baka. Cura je inače ovisnik o cici i prvi dan je zaskočila dekoltiranu susjedu...pa se rasplakala kad nije dobila cicu. Prvih dana je bilo suzica, ali na kraju prvog tjedna više nismo plakali.
Baka ju čuva, igraju se i sve je ok. Baka joj svaki dan kuha friške kašice i ja sam sretna i mirna na poslu. Ne mogu si zamisliti kako bi bilo da ju čuva netko drugi ili da je u jaslicama...sretna sam što imamo tako dobru baku :D Kad malena poraste ići će u vrtić jer želim da se nauči neke stvari i bude s drugom djecom jer je to za nju bolje...ali do tada baka rulez![]()