Citiraj paid prvotno napisa
Citiraj Anemona prvotno napisa
Mislim da njegovo "osamostaljivanje" prvo mora doči doma na poznatom terenu, a da će tek onda biti spreman za novi svijet.
Ima smisla
slično kao što je moje dijete u dobi od jedne godine htjelo naglavce u vodu, a s dvije se drži za mene kao čičak kad smo u moru. S tri će vjerojatno htjeti opet pomalo sama, a s 15 joj neće biti na kraj pameti da uopće ide sa mnom na more.
Ništa od toga ne smijem forsirati. Da sad kažem da mora plivati sama, uz svu opremu potrebnu da se ne utopi, ona to psihički ne bi mogla i doživjela bi šok. Vjerojatno bi trebalo dosta vremena da joj se more opet omili.

Znam da će netko sad reći da more i jaslice nije ista stvar. Znam da nije, radi se o metafori, usporedbi, nije isto, ali ima sličnosti.
I naravno, svatko poznaje svoje dijete, a razvoj djece je individualan - jedno će se priviknuti s 2 godine na jaslice bez problema, a drugo će plakati i s 3 i 4 godine (osim o djetetu ovisit će i o jaslicama), ali onako općenito, smatram da u ranijim godinama dijete ipak treba nešto više (psihološke) sigurnosti nego što će je dobiti u jaslicama.