Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: pomicanje početka školske godine

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno pomicanje početka školske godine

http://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-...na-clanak-8139

izgleda da izvjesna gospođa odrađuje ljetovanje pranjem suđa

zgrožena sam ovom najavom, a pogotovo zbog ovog:

i to nakon što je čula da na Jadranu još uvijek boravi oko 700 tisuća turista i da u turizmu radi i mnogo školaraca
    i ovog:

nastava se može odgoditi, a propušteno se može nadoknaditi tako da se skrate zimski i proljetni praznici. Bolje i to nego odgoditi kraj školske godine za tjedan dana ili da se nastava nadoknađuje subotama – rekao je Želimir Janjić
    usput, kako premostiti vrtić i polazak u 1. razred???

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

...a turistička sezona nam je na leđima srednjoškolaca....oni ju trebaju spasit

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a državna matura, ma joooooooooooooj.........

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Loli prvotno napisa
    Baš

Btw, ja uopće ne shvaćam vezu između turističke sezone i početka nastave u školi, osim da se - i opet - daje do znanja kako nam je školstvo i obrazovanje zadnja rupa na svirali.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kontakti sa stranice ministarstva:

Državni tajnik
    Želimir Janjić, prof.
    Administrativna tajnica: Evica Krepela
    telefon: +385 1 4569 010
    faks: +385 1 4594 304

E-mail: ured@mzos.hr

da mu malo emajliramo poruke?

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

A onda će zimske praznike produžiti kako bi Hrvati oporavljeni antirecesijskim mjerama mogli na skijanje u europske zemlje .

Šalu na stranu, čemu onda donositi kalendar šk. godine u svibnju ako će se dva tjedna prije početka šk. godine mijenjati? Neće njih spasiti tjedan dana odgode nastave.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ali bi moglo pomoći smanjenju gužve oko udžbenika....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Ali bi moglo pomoći smanjenju gužve oko udžbenika....
    misliš?
    ja mislim da bi samo moglo produžiti agoniju ...

neke gimnazije daju popis tek na početku školske godine, tako da imam cijelo ljeto za poluditi. fakat mi ne treba dodatni tjedan

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Baš

Btw, ja uopće ne shvaćam vezu između turističke sezone i početka nastave u školi, osim da se - i opet - daje do znanja kako nam je školstvo i obrazovanje zadnja rupa na svirali.
    kak ne kuzis??
    radi se o tome da neki ucenici RADE U TURIZMU
    ...nakon što je čula da na Jadranu još uvijek boravi oko 700 tisuća turista i da u turizmu radi i mnogo školaraca.
    radi se o tome da tamo dobivaju placu
    od tih njihovih placa takodjer se uzima harac

pisala sam jucer na drugom topiku ono kaj mene muci vezano uz taj rad ucenika:

Citiraj Mukica prvotno napisa
    http://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-turizma-odgada-se-nastava-tjedan-dana-clanak-8139

ja ne znam do kud idu nonsensi ove vlade
    kaj ce im sad skolarci spasavat sezonu??? jer ak malo duze rade, moci ce im malo vise maznut od place!!!???

zlomije
    kaj to nije gospodarsko iskoristavanje djece, pa makar i bila starija od 15 godina

& btw. - na ovo je valjda zaboravila: http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/no...ljavanja_djece

Riječ je o nezakonitom zapošljavanju djece u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini, industriji, obrtničko-uslužnim djelatnostima, komunalnim djelatnostima, poljoprivredi, te što je posebno zanimljivo, televiziji, rekla je Kosor.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A da joj kupimo perilicu suđa?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Baš

kak ne kuzis??
    radi se o tome da neki ucenici RADE U TURIZMU
    ...nakon što je čula da na Jadranu još uvijek boravi oko 700 tisuća turista i da u turizmu radi i mnogo školaraca.
    radi se o tome da tamo dobivaju placu
    od tih njihovih placa takodjer se uzima harac

pisala sam jucer na drugom topiku ono kaj mene muci vezano uz taj rad ucenika:

http://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-turizma-odgada-se-nastava-tjedan-dana-clanak-8139

ja ne znam do kud idu nonsensi ove vlade
    kaj ce im sad skolarci spasavat sezonu??? jer ak malo duze rade, moci ce im malo vise maznut od place!!!???

zlomije
    kaj to nije gospodarsko iskoristavanje djece, pa makar i bila starija od 15 godina

& btw. - na ovo je valjda zaboravila: http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/no...ljavanja_djece

Riječ je o nezakonitom zapošljavanju djece u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini, industriji, obrtničko-uslužnim djelatnostima, komunalnim djelatnostima, poljoprivredi, te što je posebno zanimljivo, televiziji, rekla je Kosor.
    Ma TO kužim, a i zaključak mi je sličan tvojem.
    Samo ne mogu progutati da država sad to još i potiče, na ovakav način :/

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Glupost. Ne znam odakle joj ta ideja. Pa ne rade svi srednjoškolci u turizmu. Niti osnovnoškolci.
    Mali je to postotak djece da bi se odgodio početak šk.g.

I kakve veze imaju srednjoškolci koji rade s uspjehom turizma.
    Neka se bavi radnicima u turizmu, kad na terasi čekaš 15 minuta da ti donese kavu od 10 kn i još ti je baci na stol u prljavoj šalici. To je problem, a ne još 7 dana što će neka učenica prati suđe u kuhinji.

Mutni posli. Nešto ona drugo hoće tim postići. :/

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možda odgoditi prosvjede?! 8)

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

slušam jutros na radiju jednu očajnu mamu koja je uzela 7 dana GO zbog svojeg prvašića
    termin GO ne može mijenjati, a niti svog prvašića otpratiti u školu
    još jedan u nizu od sjajni(ji)h poteza

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koma

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Mozda bi trebalo u prosvjede ubaciti i to zajebavanje sa skolom.

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Umjesto da iskorištavaju djecu koja bi trebala biti u školi, bolje bi im bilo da upregnu nezaposlene odrasle. Ne vidim apsolutno nijednu dobru stranu ovog prijedloga.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I tako... danas nitko ništa?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Citiraj Matilda prvotno napisa
    Mozda bi trebalo u prosvjede ubaciti i to zajebavanje sa skolom.
    X

Nevjerojatno kakve će gluposti smisliti. Pa što oni misle, da svatko ima bake?? Da su nam godišnji po dva mjeseca?? Kamo bi trebali s tom djecom 11 tjedana??

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...ke-godine.html

Meni su i ovi praznici od 3 mjeseca predugi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

To je naša Jaca

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

padam s marsa i šta su odlučili 8)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj r_i_t_a prvotno napisa
    padam s marsa i šta su odlučili 8)

http://www.24sata.hr/news/clanak/kos...e_id=main_page

izgleda da joj treba dat peglu u ruke, umjesto pranja suđa.... djeluje smirujuće...

ah, zamišljam angelu merkel, hilari clinton, kraljicu elizabetu... s peglama ...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, znala sam da ima topic i o ovome...

Na drugom topicu sam napisala da sad nitko ne misli kako će platiti grijanje. Ako već misle nešto produljivati, nek produlje zimske praznike... Ali tko je od glavešina u stanju izračunati koliko košta grijanje tisuća škola samo tjedan dana?

Joooj.... bljak! Sve više me zanima onaj topic "homeschooling" iako mi je u početku bilo :/ ... Kamo sreće da postoji i neka alternativna stvarnost...

U nedostatku bolje ideje, mogu samo ponoviti Mukičinu mantru: Od danas samo dobre stvari za mene i moju djecu i sve ostale kojima je to potrebno.... A za početak bilo bi mi dosta i da nas odgovorni poštede ovakvih i sličnih šokova.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nema odgode.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ove godine nema.
    Ali će se oformiti radna skupina koja će izraditi prijedlog novog rasporeda šk. god.

Ne vidim uopće smisao početka šk. godine kasnije u rujnu. Škola mora trajati 35 tjedana, takav je program koji mora biti ispunjen. I uvijek dobro dođe +1 tjedan kako bi satnica bila ostvarena.

Ako škola počne sredinom rujna zbog turizma, to znači da u lipnju mora kasnije završiti. A što je sa sezonom u lipnju?!

No, da se ne bi dogodilo da učenici idu u školu do kraja lipnja, skratit će zimske i proljetne praznike.
    A njih je sad taman toliko da se učenici odmore. Nisam nikako da se skrate ili ukinu jer klinci već krajem studenog počinju šiziti od škole i to je takva napetost da stvarno treba odmor.
    U siječnju su odmorni, no 2. polugodište je dugo i 10 dana za Uskrs su idealni dani za učenički odmor. Lakše se dođe do lipnja.

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Meni se sve čini da mi malko previše nade polažemo u turizam, bez uvrede onima koji se njime bave. Velike i lijepe unutrašnjosti cijelo ljeto kao da nema. Zar ćemo sve nade polagati u tih nekoliko jakih ljetnih tjedana? Znam da nije baš ontopično, ali stalno se pitam zašto se baš forsira turizam, a ne neke proizvodne grane. *sliježe ramenima* Mislite li da bi recimo poljoprivrednici zatražili raniji kraj škole u lipnju jer im djeca trebaju pomoći u polju?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Luminitsa prvotno napisa
    ali stalno se pitam zašto se baš forsira turizam, a ne neke proizvodne grane. *sliježe ramenima*
    Valjda zato što smo svu proizvodnju zatrli, sve uvozimo, čak i voće i povrće

A sama ideja o podređivanju školske (zapravo, nastavne) godine turističkoj sezoni i dalje mi se čini bolesnom, bez obzira na argumente koji se navode.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da bar prestane razmišljat
    taman kad si mislin da ne može provalit veću glupost, jaca me iznenadi
    ma ima li tu kraja uopće? gdje je to dno?

najbolje da ukinemo školu, tako će turizam trajat 365 dana, a poljoprivreda će cvjetat , jerbo će nam ex školarci okopavat kumpire i dvorit turiste
    kuš bolje

bilo je i ranije tih ideja o produžetku sezone, ali čemu? dolazi do sukoba sa sezonom skijanja
    radi skijanja sučak rascepkali zimske praznike tako da naši mogu ić na skijanje u pos-sezoni, no ubrzo je tržište reagiralo i cijenu prilagodilo hrvatskoj sezoni

šta je sljedeće? provozati će se Likom i zaključitii da bi tamo trebale biti plantaže bananana?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

šta je sljedeće? provozati će se Likom i zaključitii da bi tamo trebale biti plantaže bananana?
    ak je tamo narastao ministar zdravstva - banane su super ideja...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ak je tamo narastao ministar zdravstva - banane su super ideja...

vanzemaljac

Početno

Najveća fora je u tome da bake i dede i njihovi unucihoće biti duže na Jadranu, pa već kad idu na Jadran s dedom i bakom idu u privatno ( bar ja tak mislim).

Moji ionak idu samo s nama bilo kud!. Mogli bi nam dati koji tjedan više go.????

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

k.o.m.a :/ :/

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Kaže maca-jaca da ove godine neće odgoditi početak školske godine, ALI da će od slijedeće godine škola uvijek počinjati kasnije, u skladu sa zahtjevima turističkih djelatnika i da se radi o 1500 učenika strukovnih škola koji rade u turizmu!

Koje su to brojke?! Tko odobrava rad srednjoškolaca, a odrasli ljudi su na burzi?

I nemojte se ljutiti forumaši iz Dalmacije što ću ovo reći, ali u vašim podnebljima se ne ide u školu ako padne snijeg, pa ak je sezona sunčana, pa što još? Zašto kriteriji nisu za sve jednaki?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

glupa glupača

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj bilbo7 prvotno napisa
    o 1500 učenika strukovnih škola koji rade u turizmu!
    Vjrojatno je riječ o stručnoj praksi :/

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I nemojte se ljutiti forumaši iz Dalmacije što ću ovo reći, ali u vašim podnebljima se ne ide u školu ako padne snijeg, pa ak je sezona sunčana, pa što još? Zašto kriteriji nisu za sve jednaki?
    da na ovakvu izjavu se ne treba ljutiti treba je ignorirati isto kao i one koji mogu tako nešto napisati

ne nije se išlo u školu kad je pao snijeg jer vjerovala ili ne ali mi na otocima i nemamo neku zimsku opremu za čiščenje cesta
    a i ne manje važno 90% djece nikad snijeg nije ni vidjeli i da nama je to doživljaj
    ahhh baš smo jadni zar ne?

pa onda npr naša OŠ je okrenuta prema jugu nema hlada,nema klime i već u 5mj zna biti pakao u razredima i preko 30stupnjeva i da bilo bi mi normalno da škola u unutrašnjosti traje dulje s time da imaju dulje zimske praznike a u dalmaciji obrnuto

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da nastava za cijelu Hrvatsku mora trajati od-do, bez obzira na snjegove i vrućine. Uostalom, kao da je na moru 15 stupnjeva toplije nego u unutrašnjosti - dapače mi se čini da je na moru donekle podnošljivije zbog blizine vode. Sjećam se da je nastava odgođena jedne zime kad sam bila mala jer je napadao metar i pol snijega, to je bilo itekako razumljivo, ali je to bilo iznenadno i nadoknadilo se.

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ma gle, možeš ti mene ignorirati ili ne, svejedno mi je, govorim o tome da kriteriji nisu za sve jednaki, a trebali bi biti. Kaj ti misliš da je našim klincima super hodati kroz nanose snijega i biti mokri do koljena u učionicama? A škola se zbog toga ne zatvara niti odgađa.
    I nisam za to da se odgađa zbog skijanja, jer postoje ljudi koji ne idu na skijanje i koji nemaju gdje djecu ostaviti za to vrijeme.
    I nisam za to da se ljetni praznici produžavaju jer je vama vruće - pa i nama je, zar 32-34 stupnja u Zagrebu nije malo, kad ti asfalt isijava, a ljudi se ruše ko muhe?

Ajd živila...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma nema to veze. Netko je gore napisao da šk.g. traje 35 tjedana i to je to. Zašto se ne bi lokalnim samoupravama dalo mogućnost da o tome odlučuju u slučaju elementarnih nepogoda, jer fakat nemamo pojma kak je drugdje i ne bi trebali o tome suditi.

Kaj se pak tiče spašavanja turističke sezone pomicanjem početka šk.g. - to je zaista izjava van pameti. Sve se meni čini da si netko kupuje vrijeme da spriječi eventualne roditeljske prosvjede, ili barem gužve u knjižarama... Bumo vidli, to nam tak i tak ne gine.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

slažem se Peterlin
    školska godina traje 35tjedana i to svi moraju odraditi ali zašto je
    ne prilagoditi lokalnim okolnostima
    tako mislim rade i Njemci a nevjerujem da su gluplji od nas ili da imaju gore školstvo

a odgađanje škole u zadnji tren je i meni suludo

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mene samo brine mogućnost da se odgađa jer nema love za isplatiti plaće u 9. mj. pa je bolje da su svi rasuti po okolo kad se to objavi. :/ Nadam se da nije tako, ali ne bih se iznenadila.

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nažalost, ja se s Arwen i dalje ne slažem, jer Nijemci ne odgađaju školu radi 10 ili 20 cm snijega, a i imaju sredstva za čišćenje cesta ili se bar potrude nabaviti ih, tako da ne, Nijemci nisu gluplji od nas. Muči me taj rad srednjoškolaca, koji za mjesec dana dobe od 2-3 tisuće kuna, a za te novce često su im napojnice uskraćene i rade 10 i više sati dnevno. Da poslodavci i vlada zakonom reguliraju zapošljavanje sezonaca-odraslih ljudi, mogli bi imati sezonu do 10. mjeseca, a ne se vaditi na djecu i prilagođavati školsku godinu radi veće dobiti. I dok roditelji to odobravaju, stvari neće ići na bolje.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko mene sjecanje sluzi, skola je uvijek pocinjala kasnije u rujnu
    tek je primorac donio odluku da pocinje prvog ponedjeljka i na to smo se svi jako bunili
    ali navikne se covjek i na kamen u cipeli pa mu smeta kad ga izvadi

problem po meni nije u odgodi nego u tome da se o odgodi ne prica TRI TJEDNA PRIJE SKOLE

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Muči me taj rad srednjoškolaca, koji za mjesec dana dobe od 2-3 tisuće kuna
    Ali djeca MORAJU odraditi stručnu praksu. Ako im se barem u turizmu nešto plati - zašto to nije OK?

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Koliko ja znam, stručna praksa se odvija u tijeku školske godine,ispunjava se dnevnik bez kojeg učenik ne može završiti razred, za to se ne rade posebni ugovori kao za sezonski rad. I ta praksa često nije plaćena ili je plaćena cca 200 kn.

Turizam nam je valjda jedina zlatna koka i općenito mi je žalosno vidjeti kako je to Vladi jedina slamka spasa pa ajmo trkeljat, možda prođe...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Postoji i ljetna praksa.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

koliko mene sjecanje sluzi, skola je uvijek pocinjala kasnije u rujnu
    I prije 20-ak kodina, kad sam ja išla u osnovnu školu,ona je počinjala prvi ponedjeljak u rujnu. Nije to Primorčeva izmišljotina.
    Šk. godina mora imati najmanje 175 radnih dana. Uvijek šk. kalendar uključi više radnih dana kako bi škole mogle višak radnih dana sebi prilagoditi (obilježiti dan škole, dan svoga mjesta, spojiti neki produženi vikend koji i roditelji u svojim tvrtkama spajaju).

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ako nije odradio praksu u toku šk. godine, onda da, ima ljetnu praksu.

No, ovo sve što ja pišem nije tema ovog topica.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •