Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: Jutarnji, 17.8. Klinike: Zaustavit ćemo medicinsku oplodnju

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Jutarnji, 17.8. Klinike: Zaustavit ćemo medicinsku oplodnju

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...,17,,173000.jl

Kao i s većinom naših zakona, tek nam trebaju provedbeni akti da bi shvatili što je pjesnik htio reći. Tijekom kolovoza nemamo postupke, a u rujnu ćemo vidjeti. Mislim da će nastupiti status quo dok Ministarstvo zdravstva ne da detaljne upute, jer ono ima rok šest mjeseci za izradu pravilnika - kaže dr. Željko Metelko, ravnatelj zagrebačke Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.
    ....
    - Poslali smo već Ministarstvu zahtjev da nam što prije dostavi provedbene akte, jer bez njih naprosto ne znamo kako raditi. A ako je Zakon na snazi, ne smijemo ga kršiti. U kolovozu ćemo primati samo parove koji su već usred postupka. Smatramo da njih možemo obraditi po starim zakonskim odredbama te ih nismo tražili da nam sada dostave sve te potvrde koje propisuje novi zakon - kaže dr. Bauman dodajući kako očekuje da će u rujnu dobiti potrebne odgovore.
    .....
    U jednoj privatnoj poliklinici koja se bavi medicinskom oplodnjom prošli su tjedan primili tri para koje trebaju tretirati po novom Zakonu.

- Oni su tek ušli u postupak, no već su davno ranije imali dogovoren termin i nismo ih tražili pismene potvrde o provedenom psihijatrijskom i pravnom savjetovanju jer ni sami ne znamo gdje bi ih trebali dobiti. U razgovorima s psihijatrima i pravnicima saznali smo da nitko od njih ne zna tko će to moći raditi, treba li imati neka posebna znanja ili dozvole - rekli su nam.
    ----
    - Ne pada nam na pamet raditi bez jasnih provedbenih akata, jer bi nas kazne mogle uništiti. Čekat ćemo jesen, da vidimo što će i kako će državne bolnice, pa ćemo jednostavno slijediti njihov primjer. Neću biti zloguki prorok, no moguće je da će i rujnu biti zastoj jer jednostavno ne znamo kako raditi - rekao nam je ginekolog jedne privatne zagrebačke klinike, koja također tradicionalno ne radi postupke u kolovozu.
    ......
    Zakon propisuje i da osobe koje zbog zdravstvenih problema mogu ostati neplodne mogu pohraniti svoje spolne stanice za buduće korištenje, ali na najduže 10 godina.

- To je apsurd. Naš najmlađi pacijent, koji zbog maligne bolesti traži pohranu spermija, ima 15 godina. Po ovoj odredbi, ako želi dijete, on se mora oženiti i začeti dijete najkasnije do 25. godine! Zamislite koji je to pritisak pred mladom osobom. Ako to ne uspije, zna da nikad neće imati biološko dijete - objašnjava dr. Alfred Kniewald.
    -------
    .

- Postupak će biti dugotrajan i izrazito zahtjevan, jer moramo tražiti očitovanja zakonopisca, zatim ogromnog broja stručnjaka raznih područja, proučiti praksu europskih ustavnih sudova i drugo - rekao je jedan sudac Ustavnog suda.

- Ustavni je sud na godišnjem do 7. rujna. Kad se pošalju sva očitovanja i produže rokove, već će biti prosinac. Onda su novogodišnji praznici, a onda i kampanja za predsjedničke izbore - objašnjava. Praksa je ustavnih sudova u Europi da u vrijeme izbora ne donose odluke o zakonima koji bi mogli biti upotrijebljeni u predizborne svrhe. - Kad sve to prođe, već će biti travanj - kaže sudac. Dodaje kako je vrlo teško predvidjeti odluku Ustavnog suda.

- Da nije uložen amandman za izvanbračne zajednicame, bio bih siguran da će Zakon pasti. U svakom slučaju, to će biti izazov za nas - kaže naš sugovornik.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

I ovdje ponavljam - mislim da se trebamo pridruziti apelima bolnica i slati mejlove na ministarstvo zdravstva i cc-irati dnevne novine, u kojima zahtjevamo cim prijasnje donosenje pravilnika i ovlastavanje zdravstvenih ustanova za rad, i traziti od njih jasne rokove u kojima ce to uciniti - jer je ministarstvo zdravstva krivo za ovakvu situaciju zbog prelaznih odredbi u zakonu koji nisu predvidjeli ovu situaciju (a trebali su).

Podsjetiti na to da zene u postupcima uglavnom vec godinama cekaju na postupke, i da NEMAJU VREMENA da se ministarstvo sjeti nakon 6 mjeseci donijeti pravilnik bez kojega ne mogu niti na najobicniju inseminaciju.

Molim vas da ovdje stavite adrese dnevnih novina gdje se mogu slati ovi apeli.

AnteZvonimir.Golem@mzss.hr
    darko.milinovic@mzss.hr
    glasnogovornik@vlada.hr
    predsjednik@vlada.hr
    ured@predsjednik.hr

odb.zdravstvo@sabor.hr (ovaj odbor vam je priskrbio P&P savjetovanje, kao i misljenje drugog lijecnika iz DRUGE ustanove)

mmaslacak avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Svi smo mogli pretpostaviti da će na kraju ovako biti, ali svejedno je šok i tuga neopisiva!
    Koliko još čekati...
    Idem da im malo "zahvalim"

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja im pišem popodne. Ne mogu s posla 2 suvisle sastavit.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Dajte postajte adrese novinara ili novina kojima cete cc-irati.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Vinko je svojevremeno skupio sve adrese za pisanje i stavio ih... gdje :? Na neku grupu, znam da sam to gledala, ali pogubila sam se malo po ovim grupama.

U svakom slučaju, evo brzinski, treba još dodati i novinare i kolumniste koji su temu već obrađivali. Nažalost, ne pratim denvni tisak pa ne znam što se još čita (tu su kontakti za jutarnji, večernji, novi list i slobodnu dalmaciju).

redakcija@jutarnji.hr
    gl.urednik@vecernji.net
    redakcija@novilist.hr
    glavniurednik@slobodnadalmacija.hr

I svakako, ne bi izostavila crkvene dužnosnike, koji su u velikoj mjeri pridonijeli ovoj sramoti.

Josip.Bozanic@hbk.hr
    Marin.Srakic@hbk.hr
    Marin.Barisic@hbk.hr

pippi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiram iz zakona:
    Članak 53.

Nacionalno povjerenstvo za medicinsku oplodnju ministar će imenovati u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Evo nam uskoro prvog milestona kada ćemo vidjeti koliko misle ozbiljno raditi po ono što su sami propisali.
    Zakon je objavljen u NN 22.7.09., a piše da stupa na snagu osmog dana od objave. Znači vrijedi od 29.7.09., pa do 29.8.09. moraju formirati famozno Nacionalno povjerenstvo za medicinsku oplodnju.
    Baš me zanima hoće li ... Ako su bili tako brzi sa zakonom očekujem da su brzi i u rokovima koji su sami definirali.

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

cure drage :/
    :shock:

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

strašno...ajmo cure, pišimo i dalje...kako god znamo i umijemo...pišimo iz srca....

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

cure nemam inspiracije. Šta ste napisale našem ministru i tajničiću?

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja posala na sve navedene adrese svoj mail....vrlo grdi mail

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj tikica_69 prvotno napisa
    Ja posala na sve navedene adrese svoj mail....vrlo grdi mail

... i moji su svi bili takvi, kad s njima ne možeš drugačije. Probala sam, ali jednostavno ne ide .

Iako sam pretpostavljala da bi se takvo nešto moglo dogoditi u 9. mjesecu ipak je nakon objavljenog članka tuga bila prevelika, i opet i .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

još jedno ničem-ne-sližim povjerenstvo koje će nas koštai bar 300 000 kn/mj

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

možda barbe jednostavno trebaju osigurat radna mjesta..

Nata_Lija avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj bublica3 prvotno napisa
    cure nemam inspiracije. Šta ste napisale našem ministru i tajničiću?
    Zamolila sam ih da najhitnije donesu pravilnike i dodijele ovlasti i spomenula da nije normalno da se prijeti kaznama, a da se prije toga ne daju naputci kako provoditi Zakon.
    Ni ja nemam vise zivaca pisati uctive mailove, a narocito tesko mi pada pisati "Postovani", tako da sam u zadnjem mailu preskocila pozdrav i oslovljavanje.

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Strašno!!! Nisam bila neko vrijeme aktivna na ovom pdf-u i teško mi je sad poloviti di je kaj, ali ovo je prestrašno! Idem sročiti nešto na brzinu i poslati!

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam im ovo poslala:

Primatelj: primjedbe-na-zakon@mzss.hr
    Cc: darko.milinovic@mzss.hr
    Bcc: predsjednik@vlada.hr
    Tema: pravno i psiholosko savjetovanje

Zanima me kome da se javim za pravno i psiholosko savjetovanje
    zbog medicinski potpomognute oplodnje koju imam dogovorenu u
    rujnu 2009.
    Moj liječnik ne zna odgovor na to pa vas molim što hitniji
    odgovor jer moram početi hormonsku terapiju jako brzo.
    Molim ime prezime, adresu i kontakt telefone u Splitu.

potpisano imenom i prezimenom

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Cure, ajmo šaljite mailove!!! :D :D :D :D :D :D

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Cure, ajmo šaljite mailove!!!
    Ja bi im slala i jaja.
    Mislim da tu akciju treba požuriti jer u rujnu neće biti postupaka iza kojih bi se slala jaja. Pa treba početi prije postupaka... I treba angažirati sve ljude na forumu, u okolini, rodbinu, prijatelje, susjede...

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

bublica, ti si skroz finjak....da ja svoje pismo ovdje zaljepim posramile bi ste me se

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

bublica, ti si skroz finjak....da ja svoje pismo ovdje zaljepim posramile bi ste me se
    Daj, daj ... uljepšaj nam dan. Ako nećeš tu, daj onda na pp .

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

tikica dal pismo...uljepšaj mi dan

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Poslala sam vam na PP...no bez dodatnih objava molim

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Joj, daj pliz i meni za dodatnu inspiraciju, taman sam sjela za komp da nalupam par mailova!

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

jeli??? daj da pročitam!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Cure, ajmo šaljite mailove!!!
    Ja bi im slala i jaja.
    Mislim da tu akciju treba požuriti jer u rujnu neće biti postupaka iza kojih bi se slala jaja. Pa treba početi prije postupaka... I treba angažirati sve ljude na forumu, u okolini, rodbinu, prijatelje, susjede...
    ajmo s jajima...definiramo točno kad krećemo sa slanjem, napišemo im lijepo pisamce unutra, točna adresa i šaljemo...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sutra takoder procitajte Jutarnji list!

(mislim da ce sutra biti obajvljena prica)

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Očemo!

Evo na radiju su rekli kako ustavni sud ne odobrava pritisak medija koji se vrši zbog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Očemo!

Evo na radiju su rekli kako ustavni sud ne odobrava pritisak medija koji se vrši zbog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.
    Ma da... Koji je to komentar u stilu već viđenog nedavno na TV-u a propos majica. Što bi onda mediji - trebali šutit. Jel' odobravaju pritisak vezano za ocjenu ustavnosti za harač... Doduše, malo im se puno nagomilalo predmeta za ocjenu ustavnosti u zadnje vrijeme...

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Očemo!

Ma da... Koji je to komentar u stilu već viđenog nedavno na TV-u a propos majica. Što bi onda mediji - trebali šutit. Jel' odobravaju pritisak vezano za ocjenu ustavnosti za harač... Doduše, malo im se puno nagomilalo predmeta za ocjenu ustavnosti u zadnje vrijeme...
    NE - mediji su tu da pisu i objavljuju ISTINU, oni uostalom i postoje zbog toga! Koja glupost!

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Očemo!

žale se na pritisak medija i radi harača..
    http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...6-mjeseci.html

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Meni se cinilo iz clanka na tportalu o konferenciji za novinare ustavnog suda da im se ne svidja pritisak medija za krizni porez (clanke u medijima koje su spominjali su se vise odnosili na krizni porez nego na MPO)

A to da mediji imaju pravo reci svoje misljenje bi jedan sudac Ustavnog suda morao znati bolje od bilo kog drugog. Mogu to oni zvati pritiskom i mogu reci da taj pritisak nece imati nikakvog utjecaja na njih. (ali posto su clanovi Ustavnog suda BIRANI u to tijelo, neki pritisak postoji i nije trivijalan.)

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

eto, već sam rekla da nisam optimistična po pitanju Ustavnog suda, a sad to mislim još jače
    pa što bi trebali? svi držati jezik za zubima?

tiki_a avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Poslala mail, nešto slično kao i bublica...

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj tiki_a prvotno napisa
    Poslala mail, nešto slično kao i bublica...
    I ja.

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

UPRAVO na NOVOJ TV!!!

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo baš sam gledala i ja na novoj u IN magazinu. Opet naše predrage cure Gost i Darija

Inače ne volim ovakve emisije (i u biti spremam stan pa sjednem svako malo u svoju multimedijalnu dnevnu sobu da se ohladim), ali mi je prilog bio skroz OK.

Cure super ste. Ne smijemo se stišati!

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj martina123 prvotno napisa

Ne sutra - prekosutra, u petak!

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne sutra - prekosutra, u petak!
    Sad citam ipak sutra ce biti clanak! (sooory)

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ajme meni, ne mogu se snaci medju svim ovim temama i podforumima kakva jaja, ljudi? di se salju i s kakvom porukom? ja tek hvatam sto se sve organizira

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

martina

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

martina

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ljudi, mislim da je Mukica zamislila da se na ovoj temi ne postira, možda se poslije teže snađemo... Možda bi bilo najbolje kad se nakači neki link na članak ukratko napisati o čemu se u članku radi tipa "Jutarnji, datum, Martina u MB-u, Vlaisavljević izjava" ili tako nešto

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ljudi, mislim da je Mukica zamislila da se na ovoj temi ne postira, možda se poslije teže snađemo... Možda bi bilo najbolje kad se nakači neki link na članak ukratko napisati o čemu se u članku radi tipa "Jutarnji, datum, Martina u MB-u, Vlaisavljević izjava" ili tako nešto
    fulala sad ja topic . Martina, super je članak, super je i ova jednoznačna izjava prof. Vlaisavljevića da je zarmzavanje js eksperimentiranje!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Odličan članak, bravo martina i bravo za doktora Vlas.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

martina

odlican clanak!!!

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

super clanak, draga, drzim fige za beturinu do krova!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •