Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: što sa vrganjima i njihovim stanovnicima?

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno što sa vrganjima i njihovim stanovnicima?

naime, nemam pojma o vrganjima, od gljiva znam narezati šampinjone na pizzu
    moj svekar, koji mi ih je dao, kaže da je normalno da su vrganji puni crvića (iskreno bljak) i da ih trebam narezati i pustiti da izađu...
    što onda s njima
    kuda uopće odu ti crvići i da li su normalni
    već mi stoje dva dana u frižu, pa se bojim da se ne pokvare a koliko vidim skupi su ko sv. p. kajgana

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zaboravih reći, crvići su svuda po vrećici, tak da sam ju ful zatvorila i bojim se da mi ne pojedu sve na što naiđu

i, jel smijem to kad napravim (ako napravim, a nadam se da hoću), dati bebi od 13 mjeseci?

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moji roditelji su nabrali u zadnjih par dana valjda 20 kg vrganja. Svaki put čim ih donesu iz šume (u košarama u kojima ima zraka) odmah dio režu i stavljaju sušiti, one koji su manji i zdraviji izrežu i spreme u škrinju, a one skroz male kisele. Kaže mama da ako ih se ne sprema odmah da je najbolje držati ih u krpi ili papiru da "mogu disati".

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

režu na kolike ploškice?

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

aenea, ako nije tajna, u kojoj šumi tvoji roditelji idu u vrganje?
    (ovih 20 kila oborilo me s nogu :shock: )

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

edit: u koju šumu...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da da
    u koju??? :shock:
    i mene to zanima

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    i, jel smijem to kad napravim (ako napravim, a nadam se da hoću), dati bebi od 13 mjeseci?
    Niti slučajno!
    Djeca do treće godine ne smiju niti šampinjone, a kamo li vrganje...

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ivy, evo kaže moja mama da se ne smiju držati u najlonu i da bi ona ove tvoje bacila, ali daj provjeri još sa nekim..
    Forka i Mukica, beru u šumama između Gornjeg Dragonošca i Pisarovine..
    btw, ja vrganje ne jedem i smrde mi

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

meni su mmmmmm, fiiini!
    hvala ti na info!

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Citiraj ivy prvotno napisa
    Niti slučajno!
    Djeca do treće godine ne smiju niti šampinjone, a kamo li vrganje...
    a jel smijem ja svom napokon dat te šampinjone? napunio je tri prošli mjesec.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To s gljivama i malom djecom mi je nejasna veza, jer uza sav napor jedina referenca koja kaže da nisu OK za malu djecu je bio članak u ruskoj "Pravdi" napisan na jako popularan način i bez referenci.
    Oprez je OK, ali stvarno nisam našao što je to na što bi trebali paziti kod gljiva :?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ni meni nije jasno, ni MMu kojem je čitava obitelj u gorskom kotaru i beru gljive ko dobar dan.
    dobro, pristao je na oprez (čitaj: moju histeriju) pa S. nismo davali gljive, al sad mi se stvarno jedu. a ne da mi se dva ručka kuhat.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jedino u što sam sigurna je da se vrganji, gljive i sl. ne smoju držati u zatvorenoj najlonskoj vrečici, a tako kod tebe stoje več dan - dva.
    A crvići - nisu svi vrganji puni crva.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    To s gljivama i malom djecom mi je nejasna veza, jer uza sav napor jedina referenca koja kaže da nisu OK za malu djecu je bio članak u ruskoj "Pravdi" napisan na jako popularan način i bez referenci.
    Oprez je OK, ali stvarno nisam našao što je to na što bi trebali paziti kod gljiva :?
    Navodno se teže probavljaju, tako je nama rekla pedica, ali mi tih problema nemamo jer ih naši klinci i sa pizze miču.

Što se tiče vrganja i ostalig gljiva ubranih u šumi, nije velika vjerojatnost trovanja, ali realno ipak postoji, a za malu djecu bi to moglo biti fatalno.

Ja ih isto obožavam (moji su ih nabrali ovaj tjedan), ali ih ne jedem zbog trudnoće, bojim se...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Jedino u što sam sigurna je da se vrganji, gljive i sl. ne smoju držati u zatvorenoj najlonskoj vrečici, a tako kod tebe stoje več dan - dva.
    A crvići - nisu svi vrganji puni crva.
    bacili smo ih :/
    nisu se dali rezati, a to znači da fakat nisu smjeli stajati u najlonu. a kaj sam mogla, dobili smo ih na moru i prekjučer morali u nečemu dovesti u zagreb, a nisam pojma imala da moraju biti na zraku
    sad se samo nadam da mala gamad neće progrist vrećicu

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Gljive čak nije dobro ni brati u vrećicu. Preporuka je brati ih u pletene košare da se čim manje uspajsaju.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moj svekar je dobar gljivar i bere gljive obavezno u pletenu košaru. Kad se donesu gljive iz šume, treba ih očistiti što prije, ispeći koliko će se pojesti, blanširati i zamrznuti ostatak. Inače se fakat pojave fujbljak crvići. Meni je jednom na gljivi izvirio crvić dok sam je pohala, bježao jadan od vrelog ulja, te gljive nisu bile promptno očišćene i eto..

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Meni je jednom na gljivi izvirio crvić dok sam je pohala, bježao jadan od vrelog ulja..
    ajoj, siroti mačkić!!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

fakat mi ideš na živce!
    lijepili smo linkove i tekstove, ne ruske nego naše i zapadnjačke... i piše da se ne preporuča za djecu do 12 GODINE!!!

i sad baš iz inata neću tražiti taj topic jer smo na njemu sve prevrnuli, ali ga se tebi nije dalo čitati.

ivy, djetetu od 13 mjeseci gljive ne bih dala ni u ludilu
    a gljive koje dva dana stoje bez zraka u najlonskoj vrećici - ni odraslima. isto ni u ludilu.

ma što Davor rekao o tome!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    fakat mi ideš na živce!
    lijepili smo linkove i tekstove, ne ruske nego naše i zapadnjačke... i piše da se ne preporuča za djecu do 12 GODINE!!!

i sad baš iz inata neću tražiti taj topic jer smo na njemu sve prevrnuli, ali ga se tebi nije dalo čitati.

ivy, djetetu od 13 mjeseci gljive ne bih dala ni u ludilu
    a gljive koje dva dana stoje bez zraka u najlonskoj vrećici - ni odraslima. isto ni u ludilu.

ma što Davor rekao o tome!
    moram ovdje priznati da je moje dijete ipak gricnulo one vrganje, o kojima sam već pisala
    Meni je isto bila prilično tanka argumentacija koju sam našla (mislim da nisam vidjela taj topic gdje ste sve prevrnuli, ali tražila sam) inače bih bila odlučnija...
    Najveća nelogičnost mi je da je bolje da jedu šampinjone iz uzgoja nego vrganje iz šume???

Inače, mi vrganje sušimo, a svježe jedemo pečene na teflonki bez ulja, kasnije se zalije maslinovim uljem s peršinom i češnjakom (na uši su mi izašli ).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

[quote]E' invece sacrosanto il rimbrotto che hai ricevuto dallo stesso perch

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Odakle to? (znam nešto talijanskog, ali moram se prilično koncentritrati da ovo razumijem)
    Imaš li još nekih linkova? Mene zbilja zanima (znam da sam zapravo na krivom topicu, pa slobodno zalijepi na onaj gdje smo prije razgovarale)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    znala sam da je netko negdje stavio za gljive

Citiraj otocanka prvotno napisa
    "Stručnjaci ne preporučuju konzumiranje gljiva djeci mlađoj od 12 godina."
    http://www.plivazdravlje.hr/?section...show=1&id=2529

"7. Children should eat mushrooms.
    Mushrooms are often included in children's diet. However, you shouldn't do that, as children do not generate enzymes needed to process the protein contained in mushrooms. That is why children get food poisoning from eating even small portions of edible mushrooms. The consequences of mushroom poisoning are equally disastrous for children and elderly people."
    http://www.francesfarmersrevenge.com...0foodmyths.htm

"Djeca i stariji su posebno osjetljivi na otrovanja gljivama."
    http://www.plivazdravlje.hr/print.php?id=369

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

valjda sam već 100 puta napisala
    ne dajem gljive jer mi je pokojna baba utuvila u glavu neku prestrašnu

priču o siromašnoj obitelji koja nije imala kaj za jesti , puno sitne

dječice, pa su roditelji morali ići u nadnicu, pa je najstarija curica odlučila

nabrati gljive da nahrani gladnu braću i sestrice, pa su se sva djeca

potrovala i kad su roditelij kasno navečer došli-svi su bili mrtvi......

eto, čim vidim gljive eto ti genocida

tako da ja jedem samo šampinjone i to rijetko

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Gljive su teško probavljive i bez razloga/potrebe troše energiju koja djeci treba za rast.

Moji imaju 8 i 9 godina i tek smo počeli - došli smo do pizze i juhe od gljiva (gljive su začin). I to NE navečer, da teško ne sjednu na želudac. Ni mi odrasli ih ne jedemo navečer. A kod nas su gljive začin (1-2 šampinjona na omlet) i takve ih volimo.

S druge strane, mali sin je ljubitelj šetnji po šumi pa smo eto, baš jučer, ubrali nekoliko slinavki... Prošli tjedan tri vrganja.

Koristimo košaru (pletenu) ili platnenu vreću (a nije mi trebala duuugo).

Moj sin prepoznaje puno više vrsta jestivih gljiva nego smo mu dozvolili probati. Zna i zašto je to tako. Do gljiva treba dorasti. Zna i da su gljive tricky business i ne buni se. Za sada mu je dovoljno da ih beremo. Ako imaju stanare, ne beremo ih. Nema za to ni jednog drugog razloga osim mamine gadljivosti...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prvi i drugi ne otvara, treći sam vidjela (to je onaj koji mi je "tanak"), pokušat ću s četvrtim. Isto zahtjeva puno koncentracije.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Vrganje obožavam, stvarno odlične gljive. Moram priznati da prvi put čujem da mogu bit puni crva. Ajme, ja bih to odmah i bez razmišljanja bacila. :shock: Inače, vrganje možeš fino osušiti i koristiti kao zgodan začin. A koristim ih, naravno, i kao svježe. Nekad ih kupim, a nekad dobijem, ali uvijek su dobrodošli.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •