Dobila sam na placu hrpu hrrrpu bosiljka (a imam i na balkonu) pa si mislim napraviti pesto. Ima po internetu recepata, ali ja bih nečiji onak, iz
živog iskustva.
Fala!
Dobila sam na placu hrpu hrrrpu bosiljka (a imam i na balkonu) pa si mislim napraviti pesto. Ima po internetu recepata, ali ja bih nečiji onak, iz
živog iskustva.
Fala!
evo ga stize
(inace mi naprosto obozavamo pesto genovese i najcesce pastu jedemo sa njim, naravno u nedostatku domaceg, kupimo gotovog od barille):
pola kile svjezeg bosiljka sitno blenderom nasjeckati
dodati 1 do 1,5 dcl (ovisno o kolicini i kako pita, dodajes malo po malo)
saku pinjola usitniti i dodati u smjesu
dodati parmezana i soli
bitno je cijelo vrijeme mixati i dodavati postupno sastojke
to je osnovni recept kojeg ja radim. Ovisno o raspolozenju dodajem vise sira ili malo pikanterije (peperoncino), stavim vise bosiljka i sl.
Recept tu s foruma:
1.5 šaka bosiljka (onak malo stisneš šaku, nemoj mu baš dušu istisnuti),
1-2 češnja češnjaka,
1 šaka pinjola - malo ih prepržiš na suhoj tavi,
1 šaka ribanog parmezana,
0.5 dl maslinovog ulja.
Recepta se držim "u grubo", strpam sve suho u multipraktik i dodajem ulja po potrebi. Baciš na vruću tjesteninu. Ovo ti jede čak i moja klinka od 3 godine.
i moje dijete to voli, ali nismo probali ovaj domaci vec samo kupovni, gdje nabavite pinjole?
Ja sam Old School pa volim bosiok i pinjole u avanu usitnit, duže traje ali je baš fino.
Najbolje je raditi odokativno jer se onda napravi kako tko voli.
Sastojci su ko što su cure napisale, bez pinjola nikako ne ide (dosta ljudi ih zanemaruje, ali oni su ključni)
U originalni recept pored navedenih sastojaka ide i peccorino, dakle ovčji sir (naravno, pored parmezana).
Eh, pesto gotov...
Budući da sam imala samo ono što se našlo pri ruci, nismo imali pinjole. Umjesto njih pofurila sam, ogulila i samljela desetak lješnjaka s vlastitog grunta.
Avančić imamo (sinak mi je fan od kuhanja) pa sam prvo nakosala bosiljak (imala sam jedan veeeeliki pušlek s placa) ne preveč sitno, dodala prstohvat krupne morske soli i to se zdrobi da pusti fini miris.
To sam prebacila u staklenku 0,7 l (jer nemam blender nego samo štapni mikser) i dodala redom sastojke
- mljeveni lješnjaci
- sir ribanac (iz vrećice - znam da nije nešto ali za prvi eksperimentalni put snašla sam se)
- češnjak 1, 5 režanj
Na to sam dolila malo maslinovog ulja (Ture, Brač... nije loše ali imala sam i boljih) i izmiksala. Poslije sam dodala još malo ulja da dobijem odgovarajuću gustoću i sve prebacila u malu staklenku.
Eto, zadovoljni smo. Fala na savjetima! Drugi put ću nabaviti pinjole, zna ih bit u Mercatoru i SUperkonzumu (na polici sastojaka za kolače) ali nije mi bilo zgodno ići tražiti...
mi to obozavamo, ali skoro nikad ne kupijemo gotove, jer je razlika u okusu ogromna. cak i kad kupis neki super delekatesni, ovo, ono, to nikad nije kao svjeze napravljeni. a napravi se u 3 minute.
ja/mi prvo lagano prepzimo pinjole na suhoj tavi, samo da lagano pozlate i razviju onaj super miris.
zatim saku, dvije bosiljka i 1, 2, 3 reznja cesnjaka (kolicina po okusu) zajedno sa pinjolama smiksam u mikseru, dodam ribani parmezan i maslinovo ulje.
ponekad ako vidim da je jako gusto dodam uz ulje i malo vode da ne bude jako uljasto.
inace talijani cesto stave dio pinjola a dio indijskih orascica.
ja isto ako imam dobar pecorino, stavim pola pecorina pola parmezana.
bito je reci da, sto su sastojci bolji to je pesto savrseniji. dakle najbolje ulje, pravi parmezan, zreli, aromaticni pecorino.
i naravno sto bolji bosiljak. (razlika je kasd ga kupim tu ili kad na moru dobijem onaj iz vrta)
inace kazu da je tucenje u muzaru jos bolje, ali ja nemam zivaca kao roza/groza pa ga ipak miksam.
nama najbolje prija sa onim tankim spagettinima.
Mužar je fora, ali je potpuno pogrešna ideja da se u njemu treba tucati. Kružni pokreti kojima se tare uz stijenku su ono po čemu je bolji od miksera![]()
kako god to zoves, traje i meni je naporno za moju ruku.Davor prvotno napisa
![]()
ali mozda opet probam.
Interspar. Ali su dosta skupi, preko 130 kn kg. Ako ih kupiš više, dobro ih je držati u frižideru jer se navodno laku užegnu.flower prvotno napisa
Mužar - zgodno je to dok ti još dijete ne cendra da se hoće igrati, maziti, nositi![]()
Što se tiče okusa, nemam pojma kakav je "pravi" pg, jer sam jela samo taj moj domaći. :?
To je jos super cijena! Vidjela sam ih u Bio&Bio, mala vrecica, sumnjam da ima preko 10 dag, 99 kn :shock: !