-
Iz jednog drugog kuta...
Upravo sam prenijela svoju usnulu kćerkicu u krevet,nježno je poljubila i zahvalila Bogu što je imam.Znam da je On bio uz mene kroz svih 5 godina provedenih na klinici u Zagrebu,kroz svih 6 hormonskih stimulacija i 12 embriotransfera,od kojih je posljednji blagoslovljen baš njom,našom princezom.
Nije mi više važno koliko smo žrtve pretrpjeli,koliko smo ljetovanja i skijanja uplatili nekim sumnjivim iznajmljivačima soba,koliko sam se puta presvlačila u automobilu ispred klinike ne bi li uštedili jedno noćenje,mogla bih beskrajno dugo nabrajati koliko je teško sve bilo,ali najteže su bile kapi mjesečnice,potvrde da ipak nema novog života u meni,najteži su mi bili mailovi koje bi poslala mužu na brod(nikakva prosječna hrvatska plaća ne može pokriti troškove postupaka MPO,a u naše vrijeme nije još bilo besplatnih postupaka,tek nam je posljednji bio!,pa smo još jednom stisli srce i muž je otišao po naš“ kruh sa sedam kora“)
Sad mi je važno da me u Zagrebu čekaju zamrznuti embriji,koji su ostali iz posljednjeg ,uspješnog postupka i koji bi trebali dati odgovor mojoj troipogodišnjoj djevojčici hoće li i ona dobiti bracu ili seku!Nažalost,životne okolnosti su nam bile takve da nismo uspjeli ranije otići po njih,i propustiti cirkus novog zakona.
Sad ja kao majka koja je provela toliko godina kao mpo pacijent,trebam :
1.dokumentaciju da ne mogu začeti na neki drugi način(valjda sam iz obijesti i mazohizma izabrala mpo da bih rodila kćerkicu) ;
2.drugo mišljenje ginekologa(kao pretpostavlja se da smo mi iz bračne postelje odmah stigli na kliniku za mpo,bez hodočašćenja po ginekolozima i pretragama,jer neuki i obilježeni,nismo ni znali drugačije.Napose da se na državnu kliniku ne može ni doći bez uputnice primarnog ginekologa!)
3. potvrdu magistra psihologije ili psihijatra o tome da smo prošli savjetovanje o mogućim posljedicama medicinske oplodnje(jer to naravno prolaze svi pacijenti,npr.prije estetskih operacija,budući da svaki medicinski postupak ima posljedice;iako bi ovdje posljedice trebale biti zbog idiotizma zakona)-ovdje bi nas valjda upozorili stručnjaci educirani na najprestižnijim sveučilištima kako možda ako ne dobijemo bebu,možemo poludjeti!pa će nas pitati jesmo li svjesni da ćemo poludjeti,i naposlijetku nas uvjeriti da smo ludi ulaziti u nešto od čega možemo poludjeti..
4.potvrdu magistra prava o provedenom savjetovanju o pravnim učincima(evo još jednog bisera,još da su se ogradili samo na parove kojima je potrebna donacija,mogla bih prešutjeti,ali zaista ne znam koji su to mogući pravni učinci-možda da je beba začeta mojom jajnom stanicom i sjemenom moga muža vlasništvo klinike ili države koja je platila postupak!?ili se otvara mogućnost da me moja kćerka tuži kad odraste budući da nije pristala kao embrij da bude transferirana..
5.dokaz o poslovnoj sposobnosti(jer primarni ginekolog,a još manje specijalista za neplodnost ne bi u razgovoru s parom mogao otkriti da su pred njim maloumne osobe s težim stupnjem mentalne retardacije,pa sad i to trebamo dokazati,pa ako već niste poludjeli do sada,...)
6.dokaz o braku ili izvanbračnoj zajednici(eto,ovdje smo barem u lakšoj skupini,moj muž i ja,a što reći svima onima koji moraju ljubav i želju za roditeljstvom dokazivati po općinskim sudovima..)
Ne znam može li itko normalan pročitati doneseni zakon i njegove provedbene akte i ne upitati se u ustavnost,da ne kažem stupidnost svega tu navedenog.
Degradira nas se ne kao građane dugog reda,nego iskonsku i najnormalniju želju za roditeljstvom izjednačava se sa najmanje sotonizmom.Moramo prolaziti vještačenja ad hoc stručnjaka koji o MPO do ovog zakona vjerojatno nisu znali ništa više od onog „dijete iz epruvete“.
A ja ću se gristi noćima misleći na embrije po koje opet ne mogu otići,misleći koliko sam Boga molila da ih se toliko oplodi da mogu bar još dva FET-a imati..brojiti koliko još dana suprug mora ostati na brodu sam među indijskom posadom ne bi li skupio najmanje184 dana bez kćeri i supruge,da mu država ne naplati okrutno visoki porez.Ista ta država,tako lijepa,a tako nehumana,tako prodana...
-
-
Mislim da ne bi trebalo biti zapreke da odeš po svoje smrzliće, zato što se nijedan zakon ne smije primjenjivati retroaktivno (osim u iznimnim situacijama), ali možda najbolje da provjeriš s doktorom.
Pretpostavljam da oni možda iz straha od kazni neće provoditi postupke, ali po mom mišljenju, ove odredbe bi se smjele primjenjivati samo na parove koji tek ulaze u MPO. Iako su prilično nejasne pa ni u tom svom mišljenju nažalost ne mogu biti sigurna.
Nadam se da ćeš ipak uspjeti!
-
-
super ti je post! mozemo ga slati okolo?
-
-
-
Znam da zakon neće ići retroaktivno ali ipak stoji činjenica da slijedi "status quo",u kojem klinike neće riskirati visoke kazne,a period od najmanje 6 mjeseci znači jako dugo svakom paru u postupku MPO.Još je gori taj ponižavajući protokol koji treba proći,pa možda i bolje da ništa ne krene dok Ustavni sud ne poništi zakon,ako bude pravde..
pino,naravno!
-
-
-
Nene2, apsolutno prekrasno sročeno nešto što sigurno većina nas misli, pogotovo onaj dio o p+p savjetovanju (kad sam prije par mjeseci vidjela na stranicama mariborske klinike da imaju ambulantu za psihološko savjetovanje, pomislila sam-gle, pametne države-nude stručnu pomoć ljudima u depresiji zbog neuspjeha i sl., a kod nas su to izmislili da otežaju, umjesto da pomažu). Dalje, što se tiče bračnih zajednica, vjerujem da nisam jedina (iako sam u manjini) koja nije u braku i ne može dokazati vanbračnu zajednicu, a potrebni su joj MPO postupci jer ponekad nas život, iz različitih razloga odnese u drugim pravcima, a ne onim regularnim-bračnim, ili će brak doći naknadno-nakon začeća, i zašto ne? pa to i drugi rade. Izuzete su i single mame-to je raširena pojava (barem što se tiče "prirodnog začeća) i nije više sramota kao u prošlom stoljeću, ali da, u ovoj državi takvim ženama se liječenje zabranilo. Zbog toga me čeka MPO u Sloveniji, ali nije mi manje stalo da se ove ludosti ukinu ( da se ukinu i sutra i to je prekasno jer svaki dan čeka znači veliki broj začeća manje).
-
jer svaki dan čeka znači veliki broj začeća manje)
Ispravak: treba biti -svaki dan čekanja...
-
Mukica prvotno napisa
ovo bi trebalo u novine
x! Predivno napisane i opisane bedastoće novog zakona s tim vještačenjima i stručnim mišljenjima!
-
-
poslala sam na MPO listu i kao reakciju Jutarnjem... sto bi jos mogli? bas mi je super receno.
-
Na temi Građanski neposluh pala mi je na pamet ideja da zatrpamo pozivima kliniku npr.u Mariboru i dojavimo medijima da tisuće ljudi napuštaju naše klinike i odlaze u Sloveniju.
A druga stvar,to bi mogli bolje znati pravnici,koliko se sjećam svakom građaninu je zajamčeno pravo da u određenom roku dobije medicinsku pomoć.Ako za određenu pretragu morate čekati mjesecima,pregled možete obaviti privatno,i hzzo vam mora refundirati troškove.Budući da su klinike zatvorile vrata,mi uopće nemamo opciju nego otići van Hrvatske i račune dostaviti ministru osobno
-
-
Nene, poljubi svoju malu princezu... a smrzlići će morati sačekati još malo da bi i njih mogla ljubiti!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma