Ja sam se puno interesirala za otkup električne energije iz solarnih ćelija, ali trenutno u Hrvatskoj, samo jedna osoba ima sve papire.
Uglavnom, komplicirano je do besvjesti.
ne postoji striktan pravilnik, niti rok u kojem i po kojoj cijeni će ti HEP otkupiti struju
u Njemačkoj su jednostavno uveli dvosmjerna brojila, pa kad proizvodiš onda ti se brojčanik vrti u rikverc
e da, svi mi ostali plačamo određen % za ulaganje u obnovljive izvore HEP-u
pardon, to je taj
samo HEP te ne mora otkupljivat
Lijep pozdrav svima!![]()
Brojilo elektricne energije se zaista vrti unazad: http://www.youtube.com/watch?v=dJRy0ZmJjis
Stuja dobivena od vjetrenjace i solarnih modula odlazi direktno u inverter koji ju pretvara u 230V/50Hz
Ukljucimo ga u bilo koju uticnicu u zidu i on ce pokriti potrosnju cijele kuce a visak odlazi u mrezu i pri tome vrti brojilo u nazad
Jedna kuca godisnje moze proizvesti dovoljno energije za nekoliko kuca
Sustav je potpuno modularan i s vremenom se moze prosirivati
Moze se poceti s manjim ulaganjem koje ce umanjiti racun HEPa za npr 20%
Bitno je naglasiti da ovakav sustav ne koristi baterije, energija odlazi direktno potrosacima i ocekuje se dugi zivotni vijek bez troska odrzavanja
mene isto zanima a i nije mi baš jasno kako to funkcionira ima li to tko?anita_m prvotno napisa
Trenutna cijena vrhunskih monokristalnih modula je 24,60kn/W s PDVomanita_m prvotno napisa
U Hrvatskoj FN sustav prikupi 1000-1600kWh po jednom kW instalirane snage godisnje
1kW modula kosta 24.600kn s PDVom, cijena ostalih dijelova je zanemariva
Godisnje ce prikupiti oko 1300kWh ili malo vise od 1000kn
Prema tome se investicaja vraca u 25g.
Ako se dobije poticajna cijena od 3.5kn/kWh, onda je dovoljno oko 6g za povrat ulaganja
Moduli se postave na krov kuce ili bilo koje drugo prikladno mjestoArwen prvotno napisa
Povezu se sa inverterom ( jedna mala kutija ) koji se ukljuci u najblizu uticnicu u zidu
Ako se prikuplja vise energije od trenutne potrosnje, stuja odlazi susjedima i pri tome se brojilo okrece unazad![]()
Naravno, pocetno ulaganje moze biti puno manje
Ja sam ove godine stavio 4 modula od 85W, to je ulaganje od 8400kn
Oni ljeti prikupe oko 1.7kWh dnevno, to je dovoljno za oko 50% potreba kuce
Sljedece godine cu staviti jos 4kom. i time cu pokriti potrebe kroz cijelu godinu osim zime
je li problem postavljanje/instalacijaex_time prvotno napisa
s obzirom koje su nam rate struje ovo zvuči isplativo
Ne, ja sam imao slobodnu tarasu iznad garaze i tu sam slozio jednostavnu konstrukciju od L profila:Arwen prvotno napisa
http://www.e-vozila.com/slike_forum2...duli_nosac.jpg
http://www.e-vozila.com/slike_forum2...i_sustav_1.jpg
http://www.e-vozila.com/slike_forum2...i_sustav_2.jpg
Poveze ih sa inverterom a njega se ukljuci u struju, i to je to
Kalkulacije govore da je trenutno povrat investicije 25g., 6 godina sa drzavnim poticajem
Najbolje je da sto vise nas po malo, u skladu sa mogicnostima, ulaze u solarne module kako bi podjednako podnjeli cijenu razvoja
Cijene FN modula lagano padaju i padat ce sve brze kako se sve vise ljudi odlucuje za ulaganje
Ono ne mora biti veliko, za pocetak je dovoljno i 5000kn, i s godinama mozemo prosirivati sustav sa novim modulima po nizoj cijeni
Ljudi, svaka cast!
Kad se odlucimo na kupovinu kuce, eto i nas k vama. A za vikendicu su solarne ionako u planu, samo jos nisu realizirane. Bez obzira na ustede i povrat investicija (sto nije zanemarivo) to je dugorocno i s sireg aspekta pozitivno.
ex_time, to u RH fonkcionira sa vraćanjem sata unatrag ?
i sa poticajima za solarne ćelije ?
pardon, ne poticaji
kako se mogu kupiti moduli po poticajnoj cijeni ?
Ivke, sve odgovore možeš dobiti i ovdje
http://www.energetska-efikasnost.undp.hr/
Nacionalni EE Info centar, smješten u Zelinskoj 4, predstavlja centralno mjesto za informiranje građana o energetskoj efikasnosti. U nacionalnom EE Info centru građanstvu su izloženi vodeći energetski efikasni proizvodi i sustavi a na njihove upite stručne savjete daju energetski savjetnici EE projekta.
Nacionalni EE Info centar dio je ispunjavanja jednog od bitnih ciljeva EE projekta – poticanja razvoja tržišta energetski efikasnih proizvoda i usluga kako bi ti proizvodi bili što dostupniji informiranim i educiranim krajnim korisnicima. U prostoru Nacionalnog EE Info centra djeluje i besplatna info linija (0800 200 170) na kojoj na upite građana odgovaraju energetski savjetnici EE projekta koji ujedno pružaju informacije o proizvodima i tehnologijama izloženima u EE Info centru svim zainteresiranim građanima
To ovisi o satu, moj se vrti u nazad i znam jos ljudi kojima radiIvke prvotno napisa
Jednostavno se moze provjeriti, samo treba takav inverter, mala baterija i 10min. vremena
Sat se moze zamjeniti ako ne odgovara
Prije svega moram reci da ne volim novcane poticaje bilo kakve vrsteIvke prvotno napisa
Mozemo mi svoj novac donirati i ulagati sami u ono sto zelimo
Do sada su neke zupanije imale ogranicene natjecaje za poticaj kupnje solarnih toplinskih kolektora, ne i fotonaponskih modula
Otkup energije po poticajnoj cijeni od 3.70kn/kWh je zakonski moguc ali treba raditi projekt sa preko 60 raznih dokumenta, za vecinu nemoguca misija
1W solarnih modula trenutno kosta 24.60kn
Godisnje proizvede 1.3kWh ili oko 1,00kn prema HEPovom cjeniku
Dakle, trenutno je povrat investicije 25g
Ocekivani zivotni vijek modula je daleko veci od 25g
Cijene modula ce se i dalje lagano smanjivati pa ce i povrat biti sve kraci
To najvise ovisi o tome koliko se ljudi odlucuje za koristenje solarnih modula
Dovoljno je da godisnje kupimo jedan modul od npr. 85W (2091kn)
Tako cemo svi zajedno podjednako uloziti u razvoj koji ce osigurati nize cijene i masovno koristenje energije sunca jos za naseg zivota
što bi to bio projekt sa preko 60 raznih dokumenata?ex_time prvotno napisa
stanam mozda nadjes odgovor u ovom tekstu: Kako do svoje elektrane
Mene zanima kako ti je Elektra dozvolila da ugradiš takav sat, jer koliko ja znam, to u našoj državi nije zakonski dozvoljeno.
Ugrađeni brojač mora biti certificiran i odobren od ministarstva i ugrađen od strane Elektre.
Pogledaj: http://e-vozila.com/forum/viewtopic.php?t=1716&start=0stanam prvotno napisa
Imam sat koji je ugradio HEP prije par godinaPoslid prvotno napisa
Sto tocno mislis da nije dozvoljeno?
hvala. meni izgleda malo komplicirano - teška birokracija.ex_time prvotno napisa
šta si ti napravio za ugradnju ta 4 modula na tarasi? mislim koje papire i sl?
To je najobicniji satPoslid prvotno napisa
Vrti se u smjeru prema kuda ide energija
Tu nema govora o kradji struje
znači samo si ih ugradio i spojio i to je to?ex_time prvotno napisa
Da!stanam prvotno napisa
Danas su moji moduli od ukupne snage 340W davali su oko 250W u podne
Malo sam se raspitala kod kompetentnih osoba i to što ti tvrdiš da si napravio definitivno nije zakonito.
Kad te Elektra skuži, opalit će ti krivičnu prijavu.
Svatko od nas slobodno postavi koliko god želi modula i koristi ih uz ili bez električnog priključka, ali ne može bez dozvola puštati struju u mrežu, a pogotovu ne smanjivati količinu utrošene struje iz mreže vrtnjom brojila unazad.
Zato te molim da prestaneš navoditi forumaše na kršenje zakona.
http://www.hep.hr/oie/pitanja.aspxOd 1.srpnja 2007. godine na snazi je nova zakonska regulativa za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) i plasiranje te energije u električnu mrežu. Prema novoj regulativi HEP više nije zadužen za otkup električne energije iz OIE, već se Ugovor o otkupu potpisuje sa Hrvatskim operatorom tržišta energije. Isto tako, svaki proizvođač električne energije iz OIE može postati povlašteni proizvođač i od HROTE-a dobivati posebnu otkupnu cijenu, koja za solarne elektrane iznosi 2,10-3,40 kn po kWh plasiranom u električnu mrežu, ovisno o instaliranoj snazi elektrane. Procedura prema kojoj se postaje povlašteni proizvođač opisana je u podzakonskim aktima, a nadležne institucije su Hrvatska regulatorna agencija, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, HROTE i HEP-ODS (za priključak na distribucijsku mrežu).
http://www.hep.hr/oie/propisi/uredba...anje_oieik.pdf
http://www.hep.hr/oie/trziste/tarife.aspx
Da li ih mozes zamoliti da nam daju link na zakon iz kojega se to jasno vidi?Poslid prvotno napisa
Mislim, cinjenica je da se ne radi o kradji energije, ometanju ili dovodjenu u opasnost
Super..hvala ti!Poslid prvotno napisa
Jos uvijek nisam nasao nista o tome
http://www.hrote.hr/hrote/trziste/proizvodaci.aspx
Ovdje imaš podatke o tome tko se smatra proizvođačem el.eng.
Čim umanjuješ količinu potrošene struje za količinu proizvedene struje - ti sebe dakle smatraš proizvođačem.
Primjetit ćeš da za to trebaju dozvole i ugovori.
Dakle, ako želiš imati module za svoje potrebe, a ne želiš sudjelovati na tržištu, onda ne smiješ "kompenzirati" potrošenu energiju vrtnjom brojila unazad.Za sudjelovanje na tržištu električne energije potencijalni proizvođač treba poduzeti sljedeće:
upis pravne/fizičke osobe u sudski/obrtni registar,
ishođenje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti proizvodnje električne energije koju izdaje HERA (za proizvodne objekte snage >= 1 MW),
sklapanje ugovora o korištenju mreže s HEP-OPS-om i/ili HEP-ODS-om,
ishođenje EIC oznake u uredu za izdavanje EIC oznaka ovlaštenom od ETSO-a,
sklapanje ugovora o energiji uravnoteženja s HEP-OPS-om,
u slučaju izvoza:
sklapanje sporazuma o sudjelovanju u dodjeli prijenosne moći s HEP-OPS-om,
sudjelovanje u dodjeli prekogranične prijenosne moći (dodjelu organizira i provodi HEP-OPS),
sklapanje ugovora o pristupu i korištenju prekogranične prijenosne moći s HEP-OPS-om,
sklapanje sporazuma s HROTE-om o reguliranju međusobnih odnosa na tržištu električne energije.
Hvala ti na trudu ali i dalje ne vidim zakon u kojem to pisePoslid prvotno napisa
Nije ideja dobiti povlasteni status proizvodjaca EE i prodavati struju drzavi po 5 puta vecoj cijeni
nego visak zelene energije is svojih modula slati susjedima
Naravno, putem invertera koji zadovoljava sve EU norme
Ako to zakon brani, trebalo bi ga hitno mijenjati!
Ne spominje se moj slucajNeovlaštenim korištenjem električne energije, prema odredbama članka 99. Općih uvjeta za opskrbu električnom energijom, razumijevaju se slučajevi kada:
•
kupac troši električnu energiju bez mjerne opreme ili mimo postojeće mjerne opreme ili kada je mjerna oprema onesposobljena za ispravan rad,
•
se fizička ili pravna osoba samovoljno priključi na mrežu,
•
kupac daje netočne podatke za određivanje kategorije potrošnje (kategorije kupca),
•
kupac troši električnu energiju preko mjerila ili ostale mjerne opreme s kojih je skinuta ili oštećena plomba.
Mislim da ti čitaš onako kako želiš vidjeti.
Mislim da bi se prva i treća točka mogle koristiti u tvom slučaju.
Mozda si u pravu, ali zaista zelim naci zakon iz kojeg se jasno vidim da li radim nesto protuzakonitoPoslid prvotno napisa
U tom slucaju cu prestat s time, ispricat se svima i nastavit trazit nacin da se taj zakon promjeni
Meni je to jako bitno
Imam ispravnu mjernu opremu, sva energija koju trosim ili isporucujem prolazi kroz nju i tocno biljezi svu preuzetu i predanu energiju1. kupac troši električnu energiju bez mjerne opreme ili mimo postojeće mjerne opreme ili kada je mjerna oprema onesposobljena za ispravan rad
Nikome ne dajem nikakve podatke, oni sami dodju i ocitaju stanje brojila2. kupac daje netočne podatke za određivanje kategorije potrošnje (kategorije kupca)
Trebala bih tražiti baš očitovanje od Elektre,a to nikako ne bih htjela, niti mi je cilj nekog uvaliti u nepriliku.
Prenosim ti ono što mi je rečeno (jer i mene jako zanima ova tematika i tvoj model mi se činio savršenim rješenjem)
Hvala! : )Poslid prvotno napisa
Imam vise poznanstva u elektri na razlicitim polozajima i danas sam ih vec poceo zvati
Mozda uspijem dobiti tocan odgovor od njihovih pravnika, javim sve sto saznam
Da, model je savrsan i nema tehnicke ili eticke prepreke
javite sve što saznate.
baš me zanima. da ne bi bilo (kao što mi se u dosta drugih situacija dogodilo) da u biti osoba(u ovom slučaju netko u hep-u) s kojom je netko razgovarao ne zna baš puno o tome pa sam tako otpili.
Ovo je izuzetno bitno, idemo do krajastanam prvotno napisa
![]()
U slučaju izmjene na priključku potrebno je od HEP-a tražiti suglasnost, te tehničko energetske uvjete za mjerno mjesto.
Na objektu moraju biti primijenjene sve sigurnosne i zaštitne mjere u skladu sa svim važečim hrvatskim i europskim normama za ovakve sustave. U ormariću mora biti dodatno ugrađen prekidač za odvajanje, s relejom za nadzor faza, koji ima zadatak da, ukoliko prestane napajanje preko jedne ili svih faza, odvoji elektrodistribucijsku mrežu (mrežu HEP-a) od fotonaponskog sustava. Kada dođe do odvajanja iz paralelnog rada s mrežom, a potom se otklone uzroci narušavanja uvjeta za paralelan rad, moguć je povratak u paralelan rad djelovanjem automatike ili ručnim uključenjem.
Ovo je potrebno izvesti npr. zbog zaštite djelatnika HEP-a od povratnog napona u slučaju redovnog odražavanja ili popravka kvara na mreži.
Također je potrebno izvesti mjerenje kvalitete napona koji se predaje natrag u mrežu po normi EN 50160.
Moj inverter ima CE i zadovoljava:Damba prvotno napisa
- EN 61000-3-2 Electromagnetic compatibility (EMC)
- EN 61000-6-1 Electromagnetic compatibility (EMC)
- EN 61000-6-3 Electromagnetic compatibility (EMC)
- EN 55022
- EN 55024
- EN 60950-1 (LVD)
U slucaju nestanka mreze, inverter istog trena prestaje sa radom
Dakle nema nikakve opasnosti u slucaju remonta
Cijena solarnih modula je sada 15kn/W s PDVom![]()
http://www.artas.hr/energija/solarni_moduli.htm
pozdravljam ex_time
i bilo bi lijepo kad bi tema živnula, upušta li se itko u instalaciju? trudi li se itko postati povlašteni proizvođač?