Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: kad počnu govoriti?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno kad počnu govoriti?

znam da mi je drugo dijete i da bih se valjda trebala sjećati kako je bilo s Petrom - ali u tome i je problem, imam osjecaj da je Petra bila puno rječitija s godinu dana, odnosno da je znala barem nekoliko riječi ako ne i puno više.
    Toma ima 1 godinu i 16 dana i rječnik mu je sveden na ta-ta, da-da, ma-ma, odnosno slogove (bez stvarnog značenja - svi se zovu dada, tata kaže točno, mama baš i ne uvijek).
    Često brblja i govori s jako ozbiljnom facom i nešto objašnjava što ništa ne znači. Ne ponavlja riječi - tipa kad ja rečem baba da on ponovi baba.
    Razumije značenje nekih riječi tipa "daj loptu" - ali opet ne znam je li razumije riječi ili neverbalnu komunikaciju "pogled prema lopti itd".
    Sve skupa, shvatili ste, malo se brinem.
    Problema sa sluhom nema - čuje odlično.
    Kad bi trebao progovoriti?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Janko je sa dvije godine jedva nešto progovorio, tek je počeo polako pričati, do tada ništa, ono osnovno i samo bio pokazivao prstom i stenjao.
    A Iva već pola godine melje kao navinuta, a sada s dvije priča apsolutno sve. Zajedničko im je jedino što su oboje R jako rano naučili.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

joj ana, sad mi je malo lakše - znači može se tolerirati.
    Jel moguće da je tolika razlika između dečki i curica ili je to puka slučajnost?
    posebno me brine to neponavljanje - ja namjerno nešto lako ponavljam u igri da i on to ponovi - to je bila petrina omiljena igra u to doba - ali on se samo smije i ponosno viče da-da.
    Pomalo sam izbezumljena?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Re: kad počnu govoriti?

Citiraj petra prvotno napisa
    Toma ima 1 godinu i 16 dana i rječnik mu je sveden na ta-ta, da-da, ma-ma, odnosno slogove (bez stvarnog značenja - svi se zovu dada, tata kaže točno, mama baš i ne uvijek).
    Ovako nekako je i Andrej bio u toj dobi. Prve smislene riječi (mama, tata) izgovorio je s punih 13 mjeseci, do 18 mjeseci mu je rječnik napredovao puževim korakom, onda malo brže, a s dvije godine - odjednom je razvezao priču i do danas se ne gasi
    Mislim da se još ne moraš brinuti

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A gle, Ivin vršnjak ne priča ni pola, ma kakvi pola, onoga što ona govori.
    Nju kad čuješ kako priča ne možeš vjerovati da dijete ima samo dvije godine...Priča razgovjetnije od nekih trogodišnjaka.
    Janko je pak dugo šutio ali kada je progovorio uglavnom je pričao da ga razumiješ. On ti je više bio tip, neće ništa reći dok ne nauči reći ispravno!
    Ne moraš se brinuti.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

H. je progovorila nešto prije godine dana. Od početka je govorila vrlo čisto i povezivala nekoliko riječi u rečenicu. Mogla je recimo bez problema otpjavati tata kupi mi auto uz našu pomoć. Sa 16 mjeseci je znala nepogrešivo odgovoriti na pitalicu: Koje je boje snijeg? I što pije krava?
    Sad ima godinu i 8 mjeseci i ne zaustavlja se, ona doslovno sve mora prokomentirati. Govori bolje od nekih 3 i 4 godišnjaka na našem igralištu.

No svako dijete ima svoj tempo razvoja i ja se na tvom mjestu ne bi zabrinjavala. To se sve doslovno preko noći mijenja kad su tako mali.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja bih rekla spol dosta igra ulogu u vještini govora (kao i u mnogim drugim stvarima) i to u korist djevojčica.

Laura je s dvije godine imala nevjerojatno bogat riječnik, slagala je smislene, (najčešće) gramatički ispravne rečenice... mnogi dečkići (i poneka djevojčica) čak stariji od nje su koristili samo par riječi.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

evo potpuno iste teme, pa je nastavite
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=79714

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •