Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: dijete nasljedjuje prehramb.navike roditelja istog spola

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno dijete nasljedjuje prehramb.navike roditelja istog spola

Valjda spada u ovaj podforum, a nesto je jako zanimljivo sto procitah na godisnjem u ne znam vise ni sama kojem casopisu.

E, pa, kako MM i ja imamo totalno razlicite prehrambene navike (ja zdravije ), a imamo sina, koji ce ocigledno, prema ovomu, nasljediti jedino tatine prehrambene navike.
    Tijekom iscekivanja Godota da MM promijeni (da ne kazem poboljsa) svoje navike , pitam se koliko ima smisla moj trud da mi dijete jede zdravo - naravno, ne mislim u sadasnjosti, nego eto razmisljam hoce li kad odraste (posebice u pubertetu) jedva cekati jesti ono sto mu sada ne serviramo te ima li ova izjava uopce smisla, posebno jer sam ja konkretno vise naslijedila tatine prehrambene navike od maminih (imam li vise muskih hormona nego sto bih trebala )

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Re: dijete nasljedjuje prehramb.navike roditelja istog spola

Citiraj Mony prvotno napisa
    Valjda spada u ovaj podforum, a nesto je jako zanimljivo sto procitah na godisnjem u ne znam vise ni sama kojem casopisu.

E, pa, kako MM i ja imamo totalno razlicite prehrambene navike (ja zdravije ), a imamo sina, koji ce ocigledno, prema ovomu, nasljediti jedino tatine prehrambene navike.
    Tijekom iscekivanja Godota da MM promijeni (da ne kazem poboljsa) svoje navike , pitam se koliko ima smisla moj trud da mi dijete jede zdravo - naravno, ne mislim u sadasnjosti, nego eto razmisljam hoce li kad odraste (posebice u pubertetu) jedva cekati jesti ono sto mu sada ne serviramo te ima li ova izjava uopce smisla, posebno jer sam ja konkretno vise naslijedila tatine prehrambene navike od maminih (imam li vise muskih hormona nego sto bih trebala )
    Ja si nekako mislim da to nema veze, nego da je bitno što se u kući servira svaki dan. Naravno ako mama za ručak mlati po salati i špinatu, a tata po pomfriju i šniclima, da postoji mogučnost da dijete odabere jedan od ta dva menija kao prihvatljiviji.
    A sad i ja sam imala razdoblje kad mi je bio najbolji prženi krumpir i svinjski šnicli na naglo (negdje u srednjoj školi), ali te navike su se s vremenom opet promijenile na bolje. Sad nema nitko sretniji od mene ako imam lonac dinstanih mahuna i sezonsku salatu s lukom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jupi! :D

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Još jednom i još jednom jupi!

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Za sada, kod nas, teorija ne drži vodu :/
    Malac je počeo izbacivati ili nikada niti nije jeo neke stvari koje MM ne jede,
    ali isto tako obožava neke namirnice koje MM nebi pojeo niti u ludilu.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas drži vodu

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

na vecini primjera oko sebe vidim da teorija bas i ne drzi vodu - nisam iznenadjena

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    kod nas drži vodu

i kod nas....

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

2 sina, stariji jede sto tata, mladji sto ja

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Moram reći da sam ovo pročitala na poslu i na brzinu pa sam skužila da dijete nasljeđuje navike roditelja suprotnog spola i zato sam rekla jupi :/ Dakle, NIJE jupi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A ja bih voljela čuti koji je izvor te informacije

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

khm, khm, to bi značilo da bi moj sin trebao imati prehrambene navike svoga oca?

no way jose, ovo kod nas ne drži vodu 8)
    Leon jede sve, čak i one stvari koje mu nudim sa skepsom misleći da ih NIKADA neće htjeti niti taknuti - a to se još nije desilo
    imam malog svejeda (ok, ne jede JEDINO zelenu salatu jer mu se ne da žvakati ali će zato s guštom pojesti matovilac), dok mu je otac ograničen na vrlo skroman repertoar

i što je najvažnije - ne vidim za jelom da ga oponaša, odnosno ne odbija apriori jelo samo zato što nije i na tatinom tanjuru (... jer jest na maminom, mamino....)

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kod nas isto jos ne drzi vodu, no, ko sto sam rekla - razmisljam o buducnosti...
    Ovo sto vidim oko sebe - evo, recimo najblize - bratice - od njih troje muskaraca, svo troje jede radije sto im tata voli (ukratko: krumpir i meso varijacije na temu )
    Moja sestra je, za razliku od mene, ipak bliza mami po ukusima.

Tanja - ne znam tocan odgovor o izvoru, ali neka od dnevnih novina jest - jutarnji ili vecernji, a mozda i posudjena slobodna

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Tanja - ne znam tocan odgovor o izvoru, ali neka od dnevnih novina jest - jutarnji ili vecernji, a mozda i posudjena slobodna
    Hm, ne bih im previše vjerovala, znam kako novinari znaju iskriviti informacije preuzete iz stručnih publikacija :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kod nas ne drži vodu.

Stariji sin je fotokopija tate (u svemu pa i u prehrambenim navikama) a mlađi ima "svoj film" tj. ne mogu reći da li su mu prehrambene navike usklađene s nekim od roditelja - taj je najbolji od svih nas što se tiče zdrave hrane, voli voće i povrće, sirovu hranu, ribe (i riječne) i općenito MI bi se trebali ugledat na njega, a ne obrnuto!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne svidja mi se ova teorija

No moguce da klinci kad su mali da kopiraju oboje, ali da dugorocno kopiraju isti spol (sto se meni naravno ne svidja )

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Uspjela sam samo naći jedno nedavno istraživanje gdje se tvrdi da je povezanost prehrambenih navika roditelj-dijete vrlo slaba do osrednja. Možda da se ipak zabrinem, ne da će biti kao mm, nego da toliko slabo utječemo na prehrambene navike vlastitog djeteta. :/

Članak

"Factors other than parental eating behaviors such as community and school, food environment, peer influence, television viewing, as well as individual factors such as self-image and self-esteem seem to play an important role in young people's dietary intake," said May A. Beydoun, PhD, co-author of the study and a former postdoctoral research fellow at the Bloomberg School.

"Our findings have a number of important public health implications. In particular, the overall weak to moderate parent-child resemblance in food groups, nutrients and healthy eating index scores suggest that interventions targeting parents could have only a moderate effect on improving their children's diet. Nevertheless, based on our findings stratified by population groups, for interventions targeting parents, those would be more effective when targeted at mothers, minority groups, and as early as possible in childhood. We suspect that the child-parent resemblance in dietary intake may have become weaker over time, due to the growing influence of other factors outside of the family," said Wang.
    http://www.sciencedaily.com/releases...0529121550.htm

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

oboje djece naginju mojim prehrambenim navikama, tj. nisu baš preveliki ljubitelji mesa. mali ga već mjesecima nikako ne jede.

ono što vidim u svojoj široj obitelji da postoji naginjanje određenoj vrsti hrane, recimo krumpirima
    s mamine strane većina bi mogla živjeti od njih, a tu spadam i ja.
    s tatine strane ima ih dosta koji ne podnose juhu, a tu ja predvodim.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja vjerujem da puno utječemo.

ja sam npr. totalna kopija svoje mame što se toga tiče.

nikad u kući nismo imali tih grickala, sokova, čokolada - sjećam se da sam uvijek zavidilafrendicama, kad bi se onaj mini bar u regalu u dnevnom otvorio, a tamo silna čudesa. pa kola u frižideru - ma to mi je bio totalni san.
    ali, jbg, kod nas sad ista stvar, uvijek ćeš u frižideru naći bocu vina i neki dobar sir, ali kole nema. čak niti zato što ja mislim da je posebno nezdrava, nego to se jednostavno u dućanu ne kupuje - i gotovo. pomak sam napravila što tu i tamo u dućanu kupim čokoladu. ali i to rijetko, kad se sjetim.

isto tako, kod nas je bio smak svijeta ako jedan dan ne bi bio jedan kuhani obrok. ručak se mora kuhati. za večeru - jogurt i sendvič.

npr. pomfrit se nikad nije frigao. samo kad bi mi namolile, ja i sestra. ne opet zbog svjesnosti o zdravlju, nego zato što se jeo kuhani sa maslinovim uljem, najčešće. ili pire.

sad mene j moli da mu napravim pomfrit za ručak.

da ne mislite da je to vezano samo uz nezdravo - jedno vrijeme sam se bavila mišlju uvođenja žitarica u našu prehranu - tipa zobenih, i svih ovih čudnih što sam ih tu pročitala, amaranth, ono nešto sa q - ma kakvi, nema šanse. nikad takav način prehrane nismo imali doma, pa nisam ni ja to usvojila.

ili, od riba se uglavnom frigala, i to plava - inćuni, srdele, eventualno trilje ili pišmolji. s blitvom. i sad se ja moram prisiliti kupiti npr. lignje i nedaj bože pofrigati ih.

čista kopija, kažem vam. mm je odbacio svoje navike i usvojio moje.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hm, meni se prije čini da će dijete usvojiti prehrambene navike roditelja s kojim je vezaniji, (tako ja npr. nikad nisam voljela iznutrica jer ih moj tata nije podnosio, a mama se recimo davila u tripicama). Ne bih rekla da spol ima ikakve veze s tim, odnosno mislim da teorija ne drži vodu.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vjerujem da je moguće naslijediti sve i svašta pa i prehrambene navike, ali nije pravilo. Zapravo, nije baš lako ni razlučiti što je utjecaj okoline, a što biologija. Bilo bi zanimljivo usporediti sklonosti posvojene djece sa sklonostima njihovih bioloških i nebioloških roditelja.

Ako promotrim svoju obitelj, ne mogu baš primijetiti izrazite sličnosti. Npr. baka je obožavala mlijeko i sve mliječno. Sve ostalo više-manje, ali bez mlijeka joj u 86 godina valjda nije prošao dan, nije joj smetala ni koža :shock:. Mama je raznoliko-umjereni tip po pitanju prehrane, teško mi je izdvojiti nešto što posebno voli, ali znam što ne može smisliti: mlijeko i dinju. Ja sam, za razliku od svih članova uže i šire obitelji počela odbijati meso već s tri godine i vegetarijanka sam do danas, dinja mi je vrlo draga, kao i razne vrste žitarica na koje svi oko mene rade ovo: (kako su mene odgojili u tolerantnoj atmosferi i nisu me silili da promijenim prehrambene navike unatoč vrlo raširenim predrasudama o vegetarijanstvu, vraćam im istom mjerom tj. ne zamjeram im). Jogurt i sir su mi često na jelovniku, šalicu čistog mlijeka (bez kože) bih valjda popila jedino u situaciji da mi o tome ovisi život, a vrhnje vjerojatno ne bih okusila ni onda. Ako među nama, očito različitima po afinitetima, postoji neka podudarnost, onda je ona u nesklonosti pretjerivanju i junku i tu otprilike prestaje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •