Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: tamna vs. čokolada za kuhanje

  1. #1

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,332

    Početno tamna vs. čokolada za kuhanje

    Sve se češće srećem s ljudima koji tamane čokoladu za kuhanje jer su čuli da je 'ta tamna zdrava'.

    Fale mi argumenti za raspravu da nije riječ o čokoladi za kuhanje (iako je tamnija od mliječne) nego o tamnoj čokoladi sa 60 i više % kakaa.

    Ima li netko neku jednostavnu pričicu o razlikama između te dvije ili je zaista svejedno :? ?

  2. #2
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    razlika je u % kakaa

    kod čokse za kuhanje on je oko 40%, kod crne čokse je 60-70-80%
    kad % prijeđe 70% onda govorimo o 'zdravoj' čokoladi, jer je njeno 'zdravlje' u kakau,
    osim toga što je veći % kakaa to je manji učinak šečera iz nje na krv (ne izaziva gušteraču na lučenje inzulina )

  3. #3
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Ja ju ne tamanim zato sto je zdrava nego zato sto mi je finija

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    632

    Početno

    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Ja ju ne tamanim zato sto je zdrava nego zato sto mi je finija
    i ja isto, ali sam srecna sto mi se pogodio ukus sa zdravijom varijantom.

    da ne citiram i MGrubi, to je jedino objasnjenje.

    ja u inostranstvu kupim i cist kakao u zrnu, gorak je i divan za grickanje..
    nesto u fazonu kao da grickas kafu, malo mekse i predivno.
    nekada glava kad boli od toga uspesno prestane.

    to jos svrstavaju u "superfood"

  5. #5

    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    28

    Početno

    ja sam oduvek vise volela tamnu čokoladu i stalno uzimala mami kad pravi kolace, a ona se ljutila jer joj malo po malo pojedem pa kolac bude bez čokolade na kraju

  6. #6
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    ja sam ovih dana bacila margarin za kolač, jer se pokvario. nisam uspjela napraviti kolač, jer mi kikica SVAKI put potamani čokoladu za kuhanje (glazuru).

    inače jede samo tamnu čokoladu, pa se ponekad veselim gostima koji to ne znaju ...

  7. #7
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,933

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    razlika je u % kakaa

    kod čokse za kuhanje on je oko 40%, kod crne čokse je 60-70-80%
    kad % prijeđe 70% onda govorimo o 'zdravoj' čokoladi, jer je njeno 'zdravlje' u kakau,
    osim toga što je veći % kakaa to je manji učinak šečera iz nje na krv (ne izaziva gušteraču na lučenje inzulina )
    Hvala na informacijama! Moji dječaci (i muž ) obožavaju te tamne čokolade, meni to baš nije bilo po volji, ali sad imaju alibi! Ima nekakvih u Lidlu sa tim visokim postotkom kakaa - pa nek onda uživaju, a mene ne bu grizla savjest da preveč jedu nezdrave stvari.

  8. #8

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Sto je tamnija cokolada sadrzi manje secera i vise masnoce.
    Sto je kvalitetnija cokolada to je ukusniji krajni proizvod (garbage in garbage out ...).

    Moj osobni moto je bolje nikakva cokolada nego losa
    Za chocolate freakove kao ja: http://www.chocolate.co.uk/ (bila sam kod njih na tecaju izrade pralina i odusevljena sam!)

  9. #9
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Meni tata iz španjolske donosi neku sa 90% kakaa, ima i narančine kore u njoj. Yummy! Imam cijelu zalihu tih Samo takvu jedem! A nedavno sam od nekog Irca dobila nešto što on zove 100% čokolada, mekano je, brašnasto, skoro crno, okus je onako čudan...ali navodno je to prava stvar i ne može bolje, jako zdravo itd. Meni je okus stvarno bio skroz čudan...

  10. #10

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Lux
    Postovi
    903

    Početno

    Uh rozagroza, ja jednom probala tu famoznu mislim 99% kakao, užas jedan meni je bila ko katran, al možda jer sam bila trudna, a možda je stvarno grda... Nisam je više nikad probala i ne namjeravam, da je neznamkolko zdrava, al eto ljudima su različite stvari fine...
    Radije ću ja po "nezdravoj" sa 60% ta mi je nekako najbolji omjer slatko-gorkog.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •