Ja ovo s mlijekom ne kuham. Samo zagrijem lončić mlijeka (2-2,5 dl) i u to zamiješam 2 jušne žlice sitne zobene kaše, pričekam da se zgusne i to je sva mudrost. U to se može dodavati med, sladila vrsta raznih, suho ili svježe voće npr banana narezana na ploške, orašasti plodovi i drugo po želji.

Zimi baš kuham zobenu kašu na vodi i u to stavljam ribanu jabuku, cvebe/brusnice/suhe marelice sjeckane i cimet. Za to mi je bolja krupna zobena kaša, jer ostane "hrapava", ne pretvori se u pire. Samo kratko prokipim jabuku u 2 dl vode (1 čaša, možda malo manje) da omekša. Ne treba to dugo kuhati, ali treba ostaviti par minuta da se kaša napuhne i suho voće namoči. Treba malo prakse da se pogodi točan omjer - netko voli gustu, a netko više tekuću pa o tome ovisi da li ide 2 žlice pahuljica ili 4 žlice. Nema tu jednog recepta za sve. Ja još dodam mrvicu soli, ali stvarno par zrnaca. Kad je gotovo, može se zasladiti medom, ali ako je unutra suho voće, meni za to nema potrebe. Moj sin voli u to staviti žlicu vrhnja za kuhanje. Meni je bolja bez mliječnih dodataka.