Ministar kaže : "Ovo je eksperiment"
ma neka si doma na sebi eksperimentira![]()
jadna si ga njegova žena...
Ministar kaže : "Ovo je eksperiment"
ma neka si doma na sebi eksperimentira![]()
jadna si ga njegova žena...
Ove rijeci koje su jucer izasle u novinama ministar je bio izrekao vec na raspravi u Saboru prije izglasavanja Zakona. Znaci to apsolutno nije nista novo, a jos manje nesto sto je iznenada doslo u ministrovu glavu.http://jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,8,20,,173465.jl prvotno napisa
Stovise, to cak i nisu njegove rijeci nego nesto na sto ga je upozorio dr. Simunic (na odredjene zdravstvene razloge zbog kojih transfer mora biti odgodjen), a on je onda nespretno i bez ikakvog razumijevanja o cemu to dr. S. govori, preveo kao krvarenje ili visoku temperaturu (nisam vise sigurna sto je tocno rekao, ali mislim da je bilo upravo tako nesto). U medjuvremenu se nije potrudio niti toliko da bi naucio kako je najveci realni problem zbog kojeg se odgadja transfer hiperstimulacija! SRAM GA BILO!
Izgleda i T-portal ipak čita upućene im primjedbe :D
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...m-u-dzepu.html
Bože moj dragi,da mi je vidjeti tu komisiju koja će cijeli dan sjediti i davati potvrde parovima :shock:
Pa stručnog kadra kronično nedostaje,i sad će on skupit biologe..da potpisuju gluparije!?
Drugo,meni još uvijek nije jasno kako se ovakvim zakonom izbjegavaju tobožnje manipulacije!?Pa i u Hrvatskoj se i jedina afera Kurjak odnosila na KRAĐU JAJNIH STANICA!!!Nikad nisam čula da je nekome nestao zametak?!
A uostalom kao da te čiri-bu čiri-ba izmišljene manipulacije nisu moguće sa zamrznutim jajnim stanicama!?Kao,teško je doći do sperme?![]()
Cure moje ajmo nać odvjetnika i krenit zaista s privatnom tužbom.Ja nisam baš u tome,pada mi na pamet gosp.Hodak,oni mi se čine senzibilizirani za djecu,posebno nakon obiteljske tragedije.Ja sam spremna potrošiti na to ono što sam mislila u ZG,pa kud puklo!
Bar će odzvonit u medijima!!!
citiram Auroru ovdje, da ne zachatavom temu sa linkovima:
Ova razina neznanja je stvarno umobolna!!!Aurora* prvotno napisa
![]()
jajna stanica im je isto što i zametak, transfer im je isto što i implantacija..majko mila..
Jel znate gdje bi mogli doći do cijelog priopćenja ministarstva javnosti?
Samo par postova iznad zgrazala sam se nad Milinovicevim primjerima posebnih uvijeta u kojima ce zamrzavanje zametaka ipak biti dozvoljeno, ali ova danasnja sluzbena izjava Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi iz koje je ocito da u Ministarstvu ne razumiju niti osnovni pojam u reprodukciji kao sto je to implantacija po mom misljenju zasluzuje ministrovu trenutnu ostavku!
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=46180&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=d3503b7cfe :
Kada tijekom postupka medicinske oplodnje dolazi do nemogućnosti implantacije zametka zbog zdravstvenih razloga, tada postoji obveza čuvanja zametaka do trenutka kada će implantacija biti moguća. To je ovim zakonom definirano i omogućeno, te će biti razrađeno pravilnicima koji su u izradi, priopćilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.
:shock:![]()
aenea istovremeno smo postale.
Ja sam tu izjavu, ovako kako sam je i citirala, cula danas na radiu. A na prilozenom linku sam je nasla i u pisanom obliku.
Kopiram sa stranica mzss:
Priopćenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi
21.08.2009.
Zakon o medicinskoj oplodnji već u svojim prvim odredbama definira postupke obrade, čuvanja i pohrane što je bitno za razlikovati radi daljnjeg razumijevanja Zakona. Prema važećem Zakonu pohrana, koja podrazumijeva čuvanje i skladištenje, odnosi se na tkiva i stanice.
Međutim, kada tijekom postupka medicinske oplodnje dolazi do nemogućnosti implantacije zametka uslijed zdravstvenih razloga, tada postoji obveza čuvanja zametaka do trenutka kada će implantacija biti moguća. To je ovim Zakonom definirano i omogućeno, te će biti razrađeno pravilnicima koji su u izradi.
U postupku izrade Zakona, ova su rješenja bila predložena od strane struke, i kao takva su bila prihvaćena.
MINISTAR
mr. Darko Milinović, dr.med., v.r.
A možda i misle dopustit zamrzavanje samo i isključivo ukoliko je u pitanju problematika implantiranja, ali kad je primjerice ženi život ugrožen, onda neće zamrzavat?
o majko mila, pa do kud ovo seže, to je više ne nevjerojatno nego izvan svih mogućih okvira....![]()
![]()
![]()
![]()
odličan članak, lijepo je nešto smisleno pročitati....uh....aenea prvotno napisa
Meni je ovo samo jos jedan znak koliko nemaju blage veze o ovoj problematici i koliko ih boli uvo za nas.Samo se jos vise zapetljavaju.Zakon bas nigdje ne daje mogucnost zamrzavanja zametaka i ministar je to vrlo ostro odbio u Saboru.Kao guske u magli....
Možda smo im trebali dostaviti informativne listiće da se educiraju![]()
i NovaTV na dnevniku objavila famoznu pismenu izjavu Milinovica da ce ipak zamrzavati zametke, no kazu da su istrazivali i otkrili kako to ipak nije istina![]()
Meni uopce nije jasno kako oni misle uz ovako nepripremljene istupe (uz vec nedorecen i nepripremljen zakon) proci kraj relativno osvjestene mase!? i medija!?
11. Obrada označava sve radnje uključene u pripremu, rukovanje, čuvanje i pakiranje spolnih tkiva i stanica.
12. Čuvanje označava uporabu kemijskih agensa, promjene uvjeta u okolišu ili druga sredstva tijekom postupka obrade u cilju sprečavanja ili usporavanja biološkog ili fizičkog propadanja tkiva ili stanica.
13. Skladištenje označava održavanje spolnih tkiva/stanica u određenim kontroliranim uvjetima do trenutka raspodjele.
15. Pohranjivanje obuhvaća postupke obrade, čuvanja i skladištenja spolnih tkiva/stanica.
znaci cuvanje = zamrzavanje;
skladistenje = drzanje u krioprezervatoru
pohranjivanje = i cuvanje i skladistenje