Bok cure, roditi ću u Petrovoj pa mi trebam par savjeta:
1. Što ponijeti u bolnicu (dali dobiješ njihovu spavaćicu?)
2. Što ponijeti za bebu?
3. Koliko velika smije biti torba?
Hvala,svima.
Bok cure, roditi ću u Petrovoj pa mi trebam par savjeta:
1. Što ponijeti u bolnicu (dali dobiješ njihovu spavaćicu?)
2. Što ponijeti za bebu?
3. Koliko velika smije biti torba?
Hvala,svima.
1. uloske, gace i spavacicu( dobijes ako nemas njihovu,ali ...),kucnu haljinu ako imas,kratke carape i slape
2.benkicu,laganu kapicu,jednokratna pelena ili tri platnene,jastucic ili dekicu( nosis li dekicu ponesi bebi i hlacice,za jastucic ne trebaju)
3.torba za stvari moze biti i putna( napisi gore ime)
narednica prvotno napisa
Ovo sa spavaćicama mi je velika fora jer kao dobiješ tamo ( tak su rekli na tečaju ), a onda te uredno traže tvoju. Nosila sam 2 svoje spavaćice i na kraju mi je bilo premalo pa mi je MM svaki dan nosio čiste. Čak sam se i porodila u svojoj što na kraju i nije bed jer imam lijepu uspomenu...
[/quote]
Hvala cure. Neki dan sam u Bennetonu vidjela zgodnu piđamu čiji se gornji dio kopča, a prodavačica me uvjerava da to trudnice često kupuju umjesto spavaćice. Nekako nisam sigurna da su hlače najsretnije rješenje nakon poroda (ja možda završim na carskom). Što vi mislite?
Tea razmišljala sam i o tome, nikad se nezna![]()
piđama ti nikad neće biti previše, uvijek će ti falit. u rodilištu pogotovo, prokrvarit ćeš pa češ je morat mijenjat, mlijeko će ti iscurit, pa ono onda smrdi, opet ćeš je morati mijenjati, a i vruči su dani, znojit ćeš se pa tako da se bar piđamama i ulošcima opskrbiš. kupi i pamučne uloške i obične libress ili bilo koje druge koje su sa največom moči upijanja, naj više kapljica. njih stavljaj prve na gačice pa onda pamučan uložak. nije ti loše ni ponjeti izdajalicu, meni je bila spas. i dosta ručnika, jer mene je uvijek bilo gad iza one njihove zajedničke kupaone brisati noge sa istim ručnikom kao i tijelo. ne zaboravi također jastučiće za grudi!!! ima toga još ali ovo su ti najbitnije stvari!
Prije nego kupis raspitaj se dal smijes pidjamu u Petrovu. Kad sam ja tamo radjala (prije 4 godine) pidjame se nisu koristilie - jer ujutro za vizitu moras bit bez gaca, a nemres bas lezat gola (samo u gornjem dijelu). I znam da je bilo karakteristicno da nisi smio skidat gace kad dodje doktor do tebe, nego bit skinuta (ko u vojsci) kad doc ulazi u sobu.
Za tusiranje ti na zalost preporucujem posebne natikace ili tak nesto. Imas cetri tusa a 60 kreveta pa si ti misli kak je cisto.
Isto toliko i wc-a. Ponesi si asepsolete za ciscenje daske ili one jednokratne papirnate sto se stave na dasku, navodno ih ima u SUperkonzumu.
Imaj obavezno u torbi nesto za jest (kekese ili sl., nesto sto ti moze stajat) jer ne znas nit kolko ce ti trajat porod ni kad ces doci do sobe. Mogu proci saaaaaaaaaaaaaaatiiii dok ne dobijes obrok. Vjeruj mi - gadno je. Isto tako i flasu vode.
Sve ostalo ti ionak moze muz dofurat malo kasnije.
Sto se bebe tice - meni je od svega bilo najbitnija autosjedalica. Ljudi se zaigraju i tuku glavu s kojom benkicom ili hlacicama u kojoj boji i sl. ce beba izaci, a ne razmisljaju o nuznosti autosjedalice.
u petrovu smiješ nositi svoje piđame, dapače, nihovih je stalno falilo. a i nisu bile neke kvalitete kad sam ja bila sa Karlom, dok na Svetom Duhu ih je bilo dosta i bile su super široke sa velikim izrezima. čak ja koja sam bila debela su mi bile super.
ne zaboravi napomenuti mužu da kad bude dolazio po tebe da ti donese i cipele!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
mnoge žene su u papučama izlazile iz rodilišta zato što im je muž donio robu al zaboravio cipele. tako su mene sa Nikom zeznuli da su mi zaboravili. poludila sam jer sam im to napomenula bar sto puta. tako je na kraju ispalo smiješno jer sam im stvarno povjerovala da ih nisu ponjeli.
Kako bez gaća? Gdje i kako stoji uložak? Neznam kakva je situacija na odjelu babinjača ali kada sam ja ležala na CEFu posteljina se nije mjenjala, a pretpostavljam da ako si bez gaća nešto iscuri na plahtu. Malo me brine i tuširanje, znam da je par tuševa na puno žena, thanks za savjete o papučama i maramicama za dezinfekciju.
Ja se nadam da ću pripremiti sve stvari za sebe i bebu (uključujući i cipele) jer je mmmoje zbunjen u takvim situacijama (primjer sa CEFa: ljubavi donesi mi šlafrok, plavi, stoji tamo i tamo, on donese ali ne donese pojas "pa nisi mi rekla da treba i pojas"
). Kolegica mi je rekla da obavezno ponesem kave i bombonjere za sestre, to je u njeno vrijeme (prije desetak godina) bilo pravilo. Dali je još uvijek tako i dali je to dovoljno? Ili je svejedno, doneseš ili ne, one su ili dobre ili zločeste? :/
ne razumijem ovo, pa u cipelama sam i došla u rodilište, nije mi ih morao nitko donositimnoge žene su u papučama izlazile iz rodilišta zato što im je muž donio robu al zaboravio cipele
nedavno se o tome raspravljalo, nije baš pravilo, netko to radi, a netko ne. ali se "dar", ako se poklanja, svejedno daje na izlasku iz bolnice, tako da neće utjecati na to hoće li sestre biti "dobre ili zločeste" - onakve su kakve su.Kolegica mi je rekla da obavezno ponesem kave i bombonjere za sestre, to je u njeno vrijeme (prije desetak godina) bilo pravilo. Dali je još uvijek tako i dali je to dovoljno? Ili je svejedno, doneseš ili ne, one su ili dobre ili zločeste?
ma imaš inače gaće, ali kad je jutarnja vizita, skineš ih na minutuKako bez gaća?
na to se svi, kao, žale.Malo me brine i tuširanje, znam da je par tuševa na puno žena
ja sam se tuširala svaki dan, i uvijek došla ravno na prazan (i čist) tuš.
ne znam, možda je fora u tome što se nisam tuširala ujutro ili navečer (kad je valjda navala), nego tokom popodneva.
Što se tiče njihovih spavaćica ja ih u mjesec i pol provedenih tamo nisam vidjela :? . A pidžamu smiješ imati!!!
gace skines samo prije vizite. I lezis sa uloskom medju nogama. Oni (kao) pogledaju i ulozak (kolko i kako krvaris).
Lutonjica - dosla si rodit u cipelama, al obicno ti robu (i cipele) otfura muz doma, to ne zadrzavas u bolnici. Bar tak je obicno.
MM ništa nije otfurao doma?!? sve sam spremila u onu torbu s kojom sam došla...
ja sam isto svoje stvari u kojima sam došla morala poslati po M doma. i u petrovoj i na duhu je bilo tako. i naknadno su mi morali donjeti stvari za izlazak.
a gaćice smiješ imati i na viziti ako si rodila na carski! to ti ne brane u tom slučaju. i nosi mobitel i punjač, gdje god da ideš, neka ti bude u nesseru tako da ti ga sestre mogu bolje pronači. bit će ti lakše kad rodiš da se odmah svima javiš, malo razbibrige!
ako ćeš roditi vaginalnim putem dobro bi ti bilo da kupiš avenovu termalnu vodu za osvježavanje, ili bivacin sprej da ti malo olakša šavove- to neka ti kažu cure koje su rodile vaginalnim putem.
cure su ti u principu sve rekle. Dodat ću samo- ako ideš na carski prvih 2 dana biti će ti jednostavnije u spavaćici (što kraćoj), ovako ili onako sasvim svejedno će ti biti u što si obučena. Vjeruj mi.
Ponesi si od doma neku vrećicu u koju ćeš si staviti Domestos maramice, wc papir, vlažne maramice, uloške i jednokratne gaće. Najgluplja stvar je tražiti stvari po ladicama i policama u trenutku kada ti trebaju.
Što se tiče spavaćica-uzim ih puno jer ćeš ih sve potrošiti. Ja sam prije odlaska u bolnicu otišla na Dolac i na štandovima kupila dvije spavaćice po 60 kn. Izgledaju super.
Uzmi si i kremu za bradavice.
Što se kava i bombonjera tiče - mislim da to neće utjecati na tvoj tretman. Ja sam sestrama zadnji dan odnesla neke kolačiće u znak zahvale što su BILE dobre i pažljive prema meni i mom djetetu a ne da ih na taj način motiviram.
Please napiši mi koja je to krema.Mirta30 prvotno napisa
Slažem se s tobom, pokloni im nebi smjeli bit motivacija ali priče kojima te svi bombardiraju i strah za bebu rade svoje!
Bebač ti je presladak, kad ga vidim još sam nestrpljivija da čim prije zagrim svoju malenu.
uzmi u apoteci bepanthen kremu, ona ti je univerzalna, za sve rane, osipe i ostalo, košta ti oko 35 kn, a tako i tako ćeš u rodilištu dobit paketišć SRETNA BEBA u kojemu ćeš dobiti mali zagrebački melem. možeš i sa njim mazati. moja preporuka ti je (ne znam kad ti je termin) ali da par tjedana prije termina pri svakom tuširanju malo sa ručnikom "grebeš" bradavice. onako malo ih kao struži, ne jako da te stvarno ne boli, nego lagano da imaš neki podražaj. tako kad rodiš i kad ti beba poćne papati, neće ti se bradavice raspucati - SIGURNO! samo me poslušaj, neće ti trebati nikakva krema, osim toga ako ti krema bude zatrebala onda si nadrapala. to boli, i boli, mnoge žene odustaju od dojenja (znam par slučajeva)- tukače! uglavnom- poslušaj moj savijet, i neće ti trebati nikakva krema! 8) osim toga kremu moraš stalno stavljat i prije dojenja prati bradavice, i sve tako!
pitala bi te ujutro u 2,5,8 da li će ti se dati dizati iz kreveta i prati dojke!![]()
Prosurfaj malo po
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=239
Krema tj. mast koju ne moraš ispirati prije podoja se zove Purelan, proizvođač je Medela.
Od trljanja bradavica nema koristi, samo ćeš ih iziritirati, bespotrebno.
ne bih se baš složila, al budući da vi educirate buduće majke, neka vam bude. ja sam isprobala na sebi, iziritirala sam prije nego sam rodila, al kad se beba rodila prošla sam bez ikakvih masti i bolova. NIŠTA!VedranaV prvotno napisa
pitam se sa čime su naše pra, pra, para babe mazale! :/
Rekla bih da je za to da si prošla bez ikakvih masti i bolova zaslužan dobar položaj koji ste imale.
VedranaV je rekla o kojoj masti se radi.
Želim samo reći da se nisam trljala ručnikom jer nisam željela bespotrebno poticati proizvodnju oksitocina, nego sam krenula u dojenje bez ikakve pripreme (fizičke). Bilo je bolno ali u granicama normale samo nekoliko podoja nakon odmah nakon carskog jer nisam mogla zauzeti pravi položaj. Kada sam se oporavila sve je bilo OK. Sada dojimo bez problema. U toj prvoj fazi Purelan je odradio svoje tih prvih dana. Sada ga povremeno samo stavim.
1. SPAVAĆICE, DONJE RUBLJE, ULOŠCI, JASTUČIĆI ZA DOJILJE
Ja sam rodila prije 2 mjeseca u svojoj spavaćici, a i u sobi su svi korisili svoje. Možeš imati i piđame, ako ih viš voliš. Ponesi ih dovoljno, kao što su ti već savjetovali. Najpraktičnije su one koje se mogu otkopčati, radi dojenja. Ne brini se zbog skidanja gaćica prilikom vizite. Ja sam ih skinula već kad je doktor ušao u sobu, neposredno prije nego me pogledao i nitko mi zbog toga nije prigovarao. Sve to traje prilično kratko, tako da ne znam što uopće može vidjeti
Također će ti trebati hrpa VIR 80 uložaka i udobnih gaćica koje te nigdje ne stežu. Ponesi i 2 grudnjaka za dojenje kao i jastučiće jer će ti mlijeko curiti.
2. NEŠTO ZA PRIGRISTI I POPITI NAKON PORODA
Svakako ponesi nešto za klopu i cugu, jer kad te dovezu u sobu nakon poroda možeš klopati koliko hoćeš. Inače klopa u bolnici je u najmanju ruku vrlo zanimljiva (male porcije nevjerojatnih kombinacija, pa se od njihove hrane možeš više nasmijati nego najesti). No ne brini, ionako će ti tvoji donositi hrpe svega. Još jedna zanimljivost, ne daju nikad uz obrok nož, pa se tako znalo desiti da smo faširano meso jeli sa žlicom, a sa stražnjom stranom iste smo za doručak mazali namaz na kruh.
3. PLASTIČNE ŠLAPE ZA TUŠIRANJE I DOSTA RUČNIKA
Osim šlapa ponesi još jedne u kojima se možeš tuširati. Tuševa nema puno, ali ne brini nisu prljavi i nikada nije bila gužva.
4. IZDAJALICA
Ne isplati ti se kupovat ona skupa za 350kn. Ja sam imala onu običnu, malu, no nije mi ni ono trebala. Kad mlijeko krene trebaš samo puno masirati dojke da ne dođe do zastoja i izdajat višak mlijeka, što je meni bilo puno lakše s rukom nego s izdajalicom.
I na kraju pročitala sam grozne stvari o Petrovoj, tako da sam se na kraju ugodno iznenadila, jer je sve bilo OK i pristojno, od osoblja do soba i sanitarija. Nije neka raskoš, ali nije ni tako strašno.
Zato ništa se ne brini. Sretno!