Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: planinarska staza u centru Zagreba

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno planinarska staza u centru Zagreba

MJER STAZE: Dežmanov prolaz-Dubravkin put-Cmrok-šuma Kraljevac-Gornje Prekrižje-Zavižanska ulica

DULJINA STAZE: 6 km

TRAJANJE HODA: 70 min

UTROŠAK ENERGIJE: 500 kcal

OSTALE KARAKTERISTIKE STAZE:

- staza je zbog svog umjerenog nagiba preporučljiva svim uzrastima, a njen početni dio
    (Dubravkin put) čak i osobama sa kroničnim kardiovaskularnim i plućnim oboljenjima
    - smjer staze je jasno označen planinarskim oznakama (crveno bijeli krug) i brojem (12)
    - veći dio staze ide isključivo po šumi
    - na sredini puta (Cmrok) nalazi se Viktorija zdenac sa izvorom pitke vode
    - u šumi Kraljevac i Dubravkin put obitava oko 30 vrsta ptica pjevica
    - u neposrednoj blizini planinarskog puta prometuje autobusna linija u smjeru Mihaljevca i Britanskog trga.

Staza, zbog svojih očuvanih šuma bukve i hrasta, ima odlične mikroklimatske uvjete i naročito je pogodna u nadolazeće vrijeme gradskih vrućina i sparina kada je na nekim dijelovima staze temperaturna razlika u odnosu na gradsku temperaturu i po 5˚C.

Dođite, hodajte, dišite čist zrak, čujte pjev ptica, napijte se izvorske vode i pođite kući sretni, a sve to u centru grada. Morate probati i svoje dojmove prenijeti susjedima.

Za sve detaljne informacije o stazi kontaktirajte:
    tomslav.benjak@hzjz.hr

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovo je fenomenalna šetnja, dok nisam bila T sa pasom sam full često išla ovuda. Samo ja se ubacim sa Tuškanca na Dubravkin Put...lagano, prekrasno, nema previše ljudi...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Fali mi pas

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Super. Ja sam se bas navikla na to "gradarenje", kako to u zezanju zovemo.
    Svaki dan prepesacim bar po 2-3 sata, odlicno je za kondiciju
    Svakako preporucujem.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjerojatno misliš na šetnje ulicama, ali ova šetnica uglavnom povezuje šumske staze i parkove, a sva ideja je da su nam pred nosom. Postoji stanovita razlika između Zagreba i Beograda - Zagreb je ipak puno "nabijeniji". Ono malo zelenih površina tipično uzurpiraju vlasnici pasa, što šetnju pretvara u drek-slalom. Svijetle točke su Maksimir i Bundek. Dotršćina (prekrasna šuma) je nekakvim pravilnikom definirana kao pasja serembaša pa tamo ništa drugo ne možeš ni očekivati.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Ono malo zelenih površina tipično uzurpiraju vlasnici pasa, što šetnju pretvara u drek-slalom.
    OT Grrrrr shit slalom je zbog neodgovornih vlasnika pasa...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Dotrščina je meni predivna za šetnju, ali ima stvarno previše pasjih sranja

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Uopće ne razumijem zašto je Jarun vikendom krcat, a u centru grada postoji prekrasna šetnica na kojoj tek pokoji šetač.
    Inače, prošli vikend sam ostala u šoku, Dubravkin put su nažalost uništili, posjekli su većinu velikog drveća i sada tamo po danu nema uopće hlada I to je čista laž da su posjekli samo stara debla koja su bila "opasnost za šetače", jer posjekli su sve redom - i tanja i deblja :/

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aj pliz nemojte da se ovo pretvori u komentiranje neodgovornih vlasnika pasa (koji su svaku kritiku svakako zasluzili)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma inicijativa je super i vjerojatno ćemo isprobati

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Vjerojatno misliš na šetnje ulicama, ali ova šetnica uglavnom povezuje šumske staze i parkove, a sva ideja je da su nam pred nosom. Postoji stanovita razlika između Zagreba i Beograda - Zagreb je ipak puno "nabijeniji". Ono malo zelenih površina tipično uzurpiraju vlasnici pasa, što šetnju pretvara u drek-slalom. Svijetle točke su Maksimir i Bundek. Dotršćina (prekrasna šuma) je nekakvim pravilnikom definirana kao pasja serembaša pa tamo ništa drugo ne možeš ni očekivati.
    Maksimir i BUndek???

Meni se baš to čine pravi "dreklandi" naročito BUndek, ne oko samog jezera nego novi park u smjeru toplane, pravi pasji raj!

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne mislim samo na setnje ulicama, nego bas na zelene povrsine i parkove, kejeve i sl., ali i poneku ulicu, zasto da ne, ako je hlad i ima drvored i uredan trotoar.
    Dok sam bila na faxu znala sam ogromne zelene rute.
    Kod nas je malo bolje sto se pseceg izmeta tice, ali ga ipak dosta ima.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bacite pogled na moj blog, ima tamo dosta ideja za ovakve i slične šetnje (vidi adresu bloga u potpisu!).

Baš sam nedavno bio u Dotrščini i nisam vidio ništa od tih famoznih psećih drkića - nit više nit manje nego drugdje. usput, Dotrščian obuhvaća predio puno veći od recimo maksimira, ono spomen područje koje većina ljudi poznaje predstavlja tek možda 10% ukupne površine šume, a ostatak je isto odličan za šetnju i dostupan sa raznih strana (pa čak i od ulaza kod spomenika).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •