Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: kako izgleda prvi tjedan skole-pricajte nam

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno kako izgleda prvi tjedan skole-pricajte nam

ajde pricajte kako vam je izgledao prvi dan , tjedan skole ? sve od dolaska do ulaska, priredbe,pa slijedecih dana itd..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, ja imam friško iskustvo - jednog prvašića pretprošle, a drugog prošle godine.

PRVI DAN škole nastava za njih počinjala je u 12.00 svečanom priredbom koja je kratko trajala (nekih dvadesetak minuta, prisutni su i roditelji, a i učenici starijih razreda, do četvrtog). Program uključuje pozdrav ravnatelja djeci i roditeljima, himnu, predstavljanje osoblja (stručna služba, učitelji prvih razreda), kratki glazbeni i/ili plesni program i prozivku u razrede. Nije trebalo nositi torbe, iako su mnogi donijeli (ni moji se nisu dali odgovoriti od te ideje, iako sam znala da torba ne treba).

U razredu pozdravi ih učiteljica (li obje ako je boravak), djeca dobiju male bilježnice (A5, nekoliko presavijenih papira i korice u boji koju je dijete odabralo još pri upisu - znam da su moje dečke pitali koja im je omiljena boja) i u nju crtaju po želji.

Učiteljica ih pozdravi još jednom, pokaže im razred, kaže gdje je blagovaonica i wc (pa smo to sve istražili pri izlasku), najavi termin prvog roditeljskog sastanka u tom prvom tjednu i kaže što treba donijeti u školu. Do sad je to bila torba, pernica, papuče za boravak, pribor za osobnu higijenu (papirnati ručnici, sapun), vrlo često omiljena igračka u dogovoreni dan to je sve. Djeca su dobila plastificirane kartice s imenima koje je trebalo nositi svaki dan prvih mjesec dana, da ih učitelji lakše zapamte.

Učitelj roditeljima daje upute (često i u pisanom obliku) što treba i kada treba doći. Roditelji potpišu papir tko će i kada dolaziti po dijete. Kod nas su svi prvašići bili boravkaši, pa ne znam kako ide ako nisu...

DRUGI DAN dolazi se u redovno vrijeme za školu/boravak (kod nas je jednosmjenska nastava, pa nastava počinje u 8 ujutro, a do tada treba odraditi doručak, ali to ovisi o školi).

Drugi dan se nosi torba. Ranije su dobivali knjige u školi i trebalo ih je omotati u roku 2 tjedna, označiti imenom itd. Na roditeljskom sastanku dobije se POPIS što sve treba (pribor za tjelesni, likovnu kulturu, glazbenu kulturu, ponuda ostalih nast. sadržaja npr. pretplata na Zvrk i druge časopise i slično).

U prvom tjednu djeci u pravilu dostaje ta bilježnica koju su dobili u školi ili jedna crtančica. Oni se upoznaju međusobno, upoznaju učiteljicu i ona njih, upoznaju druge učitelje i druge zaposlene u školi itd.

Nama je bilo lakše jer su oba sina od ranije znala barem po nekoliko djece iz razreda (i po dobru , a bome i na drugačije načine :/ ). Učitelji kažu da ta poznanstva imaju i dobrih i loših strana, sve ovisi o situaciji...

Nekom djetetu škola "sjedne" odmah i prihvati mirno sve obveze (moj stariji je takav) a drugima treba dulji period adaptacije. Učitelji to znaju i u velikom broju slučajeva uspijevaju postići da razred "do Božića" (čula od učiteljice) funkcionira kao cjelina.

Početak škole je bitan zato jer se događa u vrijeme kad dijete počinje pamtiti kronološki i većini nas to su prva povezana sjećanja. Ja sam se trudila da mojoj djeci to ne bude trauma (koliko se dalo) i ispalo je da se oba dobro snalaze.

Bilo bi još materijala, ali mislim da je dosta. Sretno!

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prvi dan u jutarnjoj smjeni je ravnateljica održala pozdravni govor na ulazu u školu, posebno prvašićima, a oni koji su prešli iz nižih (4.) u više (5.) razrede su imali malu prigodnu priredbu.

Nakon toga su učiteljice prvih razreda prozivale svoje učenike i odvele ih u učionicu.

Prvi dan su se upoznavali sa zgradom, osobljem, okolišem.
    Prva dva tjedna prvašići su imali samo 3 sata nastave. (Nakon 2. sata je veliki odmor), kao privikavanje i prvi tjedan nije bilo puno zadaće, zadaća je bila da si pripreme stvari za slijedeći dan i ponešto obojati.

zajecka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ajde cure pričajte, mi prvašići smo tak uzbuđeni.........

Evo mene zanima taj boravak i ostajanje prvi tjedan ? Jesu vaši ostajali do 15h-16h ili ste ih ranije kupili?

A ovo za doručak sam se skroz iznenadila, mislim znala sam ali me ipak malo :shock: , nisam razmišljala o tome a moj đak uopće ujutro ne doručkuje ma ni mlijeko (jer je u vrtiću jeo).

Ne znam kak bu to pa ne bu valjda gladan do 11.30h. Ili pošaljem sendvič u kutijici...........

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Peterlin vaša škola je stvarno dobro organizirana (već sam to primjetila i po nekim drugim postovima).
    Kod nas je prvi dan bila priredba za prvašiće (cca 30ak minuta), a nakon toga su učiteljice pozvale svoje učenike i roditelje u razrede. Tamo smo se tiskali svi skupa još jedno 10-ak minuta. Za to vrijeme su nam se predstavile obje učiteljice, rekle da od sutra počinje normalna nastava, dobili smo privremeni raspored za taj tjedan i informaciju da će termin roditeljskog sastanka biti napisan u informativki. I to je to.

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesu li vasi klinci vec prvi tjedan ostajali u boravku?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I ja sam imala prvašiće prošle i pretprošle godine. U njihovoj školi dolazak prvašića je prava svečanost. Prvi dan škole ujutro u 8 dolaze samo prvašići, a ostali učenici tek u 10 sati. Dočekuje ih ravnateljica sa cijelim stručnim timom, školskom liječnicom i svim učiteljicama koje će djeca iz oba razreda imati. U dvorani za priredbe oni se svi predstavljaju i kažu nešto o budućem radu i odnosu s djecom. Nakon toga slijedi priredba koju prirede učenici nižih razreda. Poslije priredbe učiteljice prozivaju djecu iz svog razreda i oni, zajedno s roditeljima, odlaze u svoj razred. Ondje učiteljica pozdravlja djecu i daje neke osnovne upute - raspored, popis potrebnih stvari za likovni, tjelesni i sl. Nakon toga slijedi čašćenje i druženje.

Prvi tjedan djeca provode u navikanju na školu, upoznavanju s učiteljicama i ostalom djecom - više manje to je igra. Kako moja djeca idu u DB, u to su uključeni i obroci i igra. Po dolasku u školu prvo idu na doručak, onda nešto rade u razredu, a potom slijedi igra, pretežno u parku. Sljedećih tjedana počinje se raditi, počinju zadaće i učenje.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kod nas je već od drugog dana boravak normalno funkcionirao, s preporukom da ih probamo ipak prvih dana malo ranije kupiti (ali ne prije čini mi se 14.40, jer im je do tada trajao rad) kako bi se postupno priviknuli na cjelodnevni boravak u školi.
    Što se doručka tiče (netko je spominjao), M. je prvih mjesec dana imala doručak u školi, ali smo je nakon toga, na njeno inzistiranje, odjavili jer je za doručak uglavnom ono što ona ne jede. Tako sad doručkuje doma, prije škole (zajedno s T. koji doručkuje i doma i u vrtiću još jednom )

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Boravak funkcionira od drugog dana nastave, s tim da se preporuči roditeljima TKO GOD MOŽE da dolaze prvi tjedan po djecu ranije, tj. od ručka na dalje. Kasnije već učiteljice vide kako ide privikavanje, pa se ravnaju po tome.

Mi nismo imali nikakvih problema s djecom kad je trebalo ostati, ali smo imali sa starijim sinom ujutro jer je dolazio prvi (radim od 7 do 15 sati) i nije volio biti sam. Znala sam ostati dok ne bi došlo još jedno dijete, po cijenu kašnjenja na posao (srećom, nije mi daleko). Popodne pak dečki nisu htjeli ići doma jer su trebali ići s prvom grupom (15.30) a obično bi se taman lijepo zaigrali...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

kod nas je prvi dan bila priredba i druženje s učiteljicama nakon nje, trajalo je sve jedno sat i pol, onda su roditelje poslale u šetnju i učiteljice se družile same s djecom još jedno pola sata - pjevali, igrali neke igrice, upoznavali se....
    popodne je odmah bio roditeljski od jedno tri sata(bez pretjerivanja).
    boravak funkcionira od drugog dana nastave, a prvi tjedan su išli doma ui 14 h.
    drugi tjedan du de bacili na ozbiljan rad- branje jabuka i izradu jabučnog čipsa.
    tad su krenule i sve radionice.

za mjesec dana smo već bili prekaljeni školarci.

i mi smo nestrpljivi, jedva čekamo drugi razred...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo u tom prvom tjednu imali 2 roditeljska - jedan zajednički (sa ravnateljem i stručnom službom, cca 45 min) i onda još jedan s učiteljicama, cca sat i pol. Nije previše, jer puno je to informacija... Daju oni papire (okvirni raspored, popis stvari za nastavu, za boravak i dr.) ali sve još i kažu jer znaju da svi ljudi to ne budu pročitali.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ja ove godine imam prvaka i ne mogu opisati svoj oseća, radosti i panike i straha i ponosa u isto vreme.....
    čitam kako je prvi dan, ne znam kako ce kod nas biti

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mia ide u Waldorfsku. Danas sam bila u školi radi jednog projekta.
    Moram priznati da me to ozračje oduševljeva.
    Jedva čekam da počne nastava.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MamaRibice prvotno napisa
    Jesu li vasi klinci vec prvi tjedan ostajali u boravku?
    kod nas nema organiziranog produzenog boravka prvi tjedan, nije bilo niti prije 4 godine kad je S. krenuo u skolu
    to sam cula za jos par skola u Zg i Samoboru

cisko-kid@net.hr avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

kod nas je sve ok samo me muči i ne znam kak ću to riješiti ali dijeca u školi jedu stoječki.i molim vas ,nekim roditeljima je to normalno.meni nije.sve si mislim da ću si dijete ispisati iz boravka jer niti doručak ne dobije.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj cisko-kid@net.hr prvotno napisa
    kod nas je sve ok samo me muči i ne znam kak ću to riješiti ali dijeca u školi jedu stoječki.i molim vas ,nekim roditeljima je to normalno.meni nije.sve si mislim da ću si dijete ispisati iz boravka jer niti doručak ne dobije.
    uobičajeno je u nekim školama užinu pojesti stojeći (neki i imaju visoke stolove predviđene za tu namjenu a i argument je da djeca 5, 6, 7 ili više x 45 min sjede), no ručati bi se moralo za stolom sjedeći.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •