Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Nepremostive razlike u odnosu dijete - čuvalica - roditelj

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Nepremostive razlike u odnosu dijete - čuvalica - roditelj

Evo otvaram temu koje smo se malo dotakli na temi o rastanku s tetom čuvalicom.
    Dakle, koje su po vašem mišljenju nepremostive razlike u odnosu dijete - čuvalica - roditelj, radi kojih bi, ili več jeste otpustili čuvalicu?
    Kao što sam i tamo napisala ne smatram tu npr. otvoreno zavođenje vašeg muža ili tako nešto, nego ne pridržavanje vaših naputaka o prehrani, radu s djetetom, šetnji, nošenju šešira, mazanju kremom za sunčanje, uspavljivanju, slatkišima,.....

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

kad je meni moja čuvalica (62) onako usputno rekla da je pokazala MOM djetetu svoje cice i pitala ga dali želi papati ja sam istog trenutka upisala malog u vrtić
    bilo je i drugih stvari ali ova je prelila čašu

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj disciplina prvotno napisa
    kad je meni moja čuvalica (62) onako usputno rekla da je pokazala MOM djetetu svoje cice i pitala ga dali želi papati ja sam istog trenutka upisala malog u vrtić
    O Bože.
    Jesi joj barem nabrojala razloge otkaza?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

naša teta je odjednom počela patiti od manije proganjanja, prvo nam je počela pričati o nekom svom frajeru koji je prati i koji je uhvaćen kako joj je pokušao staviti otrov u sol..to mi je bilo strašno nelagodno za slušati, a budući je ionako uskakala samo kad sof nije mogla ići u vrtić zbog bolesti, tješila sam se da će kod nas biti samo do kraja tjedna

negdje u srijedu me dočekala sva unezvjerena držeći bocu maslinovog ulja i onako me zavjerenički pitala da li sam sigurna da nije otrovano..doduše, ulje nije valjalo i smrdilo je, ali to i nije bilo tako važno..uglavnom, teta je radila samo još tu srijedu, više je nismo zvali

i to je bilo to

i sad ti nađi tetu ne samo s kojom si zadovoljan, nego i s kojom je sve u redu

Datum pristupanja
    May 2009

Početno Re: Nepremostive razlike u odnosu dijete - čuvalica - rodite

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Dakle, koje su po vašem mišljenju nepremostive razlike u odnosu dijete - čuvalica - roditelj, radi kojih bi, ili več jeste otpustili čuvalicu?
    Kao što sam i tamo napisala ne smatram tu npr. otvoreno zavođenje vašeg muža ili tako nešto, nego ne pridržavanje vaših naputaka o prehrani, radu s djetetom, šetnji, nošenju šešira, mazanju kremom za sunčanje, uspavljivanju, slatkišima,.....

Datum pristupanja
    May 2009

oh krvio ode izbrisalo mi tekst....

evo ti teme...iako nemam tete čuvalice malo vas pratim...

zanima me da li zate bit onako ko malo ljubomrni tj. možda više i osjećaj krivice što ne možete bit s djetetom kad recimo dođete po diejte a ono se ne želi odvojit od tete i rađe bi njoj nego vama. to je naravno samo trenutak ne znači da dijete manje voli mamu ali ipak zna kao zasmetat, tj. rastuži ili nešto treće ne nalazim riječi

Datum pristupanja
    May 2009

oh krivo ode izbrisalo mi tekst....

evo i teme...iako nemam tete čuvalice malo vas pratim...

zanima me da li zate bit onako ko malo ljubomrni tj. možda više i osjećaj krivice što ne možete bit s djetetom kad recimo dođete po diejte a ono se ne želi odvojit od tete i rađe bi njoj nego vama. to je naravno samo trenutak ne znači da dijete manje voli mamu ali ipak zna kao zasmetat, tj. rastuži ili nešto treće ne nalazim riječi

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

i 4 post od mene, ispirčavam se blokira mi malo nešto...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Citiraj točkalica prvotno napisa
    To mi se još nije dogodilo, ali da se i dogodi možda bi me malo pecnulo, ali znala bih "podlogu toga", da je to normalna reakcija.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dobre tete čuvalice (i čistilice isto) su nam odlazile na bolji posao, obično u firmama. Otpustila sam samo jednu.

Moji razlozi za otpuštanje tete čuvalice bili su puno banalniji - njene deficitarne higijenske navike. Do ostalog nismo ni stigli...

To je tak tipično - osobe koje su savršene obično imaju (i) drugi posao, a osobe koje nađeš jer nemaju posla s razlogom prije nisu imale posao...

Srećom, preživjeli smo. Brzo to prođe....iako tako ne izgleda dok o njima ovisimo.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

sve navedeno bi, mislim, rezultiralo odlaskom tete cuvalice. mi smo imali samo 1 (mjesec dana) i bili smo zadovoljni. ali, da mi dijete kaka kuglice, jer jede samo junk food, ili da mi zgori na ovom suncu jer ga nije namazala, mislim da se ne bi dugo kod nas zadrzala.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

:shock:
    pa kako odabrati uopće normalnu tetu koja nije psihopat ili cicoegzibicionist? :/
    moram priznati da sam ja mamo-fašist i moja bi dobila otkaz zbog puno manjih stvari. prvenstveno sam alergična (ne računajući naravno ekstreme tipa teta koja je nasilna,pijanica,narkomanka,psiho i sl) na nečistoću/nehigijenu.sigurno bi me nerviralo da je neka sitna duša,primitivna i uskih pogleda na svijet ili nekakav nemaštoviti materijalist.

Datum pristupanja
    Jan 2008

To mi se još nije dogodilo, ali da se i dogodi možda bi me malo pecnulo, ali znala bih "podlogu toga", da je to normalna reakcija.
    isto ovako

a sta se tice otkaza dobila bi ga u slucaju da teta bez opravdanog razloga i nakon razgovora s nama krsi nasa pravila ponasanja i dogovore.
    stoput bi mi bilo draze da mi zavodi muza nego da bulji u tv dok dijete baulja po stanu i dosaduje se ili je sopa slatkisima, ne setaju i sl.
    mi smo srecom s nasom zadovoljni.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Da li je koja od vas koristila tetu čuvalicu preko noći jer mama radi u smjenama a tata je na terenu, a rodbina kilometrima daleko?

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja sam čuvala klince dok su im starci bili na koncertima depeche modea i beyonce

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa dijete je dobilo temperaturu dok sam ja radila. pa me teta zvala da hitno dođem doma, i ja sam došla.

onda me poslala u p. materinu, jer da kakva to mater radi dok je dijete bolesno. :?

nakon toga sam još ustanovila da je neke stvari u kuhinji porazbijala, da je prerovala sve ormare (od - do) :shock: - jer se morala na lojtre penjati da dođe do najudaljenijih kutaka, da mi je ovratnik od bijele lisice (koji mi je netko dao na poklon) hermetički zamotala - pa je sve otišlo u honduras... neke kikičine stvari su nestale, a neke nepoznate se pojavile u ormaru :shock:

kad sam ju priupitala o tome - rekla je da se "dogodilo". btw - razbijene stvari su bile u najvišem elementu, i ja sam ih rijetko koristila - a njoj nisu trebale. ormare je (navodno) htjela "presložiti", a stvari koje su nestale - trebale su nekom drugom djetetu, al je ona nabavila neke druge, pa imam jednako KOMADA stvari :shock:

oće neko preporuku?

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

O ovoj temi tek slazem konacan stav. IU nekim sam previranjima. Ali mi se cini da se najbolje uzdat u se i u svoje kljuse. Nikakve sestre, brace, bake, dede... U se i djelomicno, koliko se mora i moze, u sustav, tj. vrtic. To je moj nacelni trenutacni stav u izgradnji.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

u onom nizu fale i cuvalice.

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    pa dijete je dobilo temperaturu dok sam ja radila. pa me teta zvala da hitno dođem doma, i ja sam došla.

onda me poslala u p. materinu, jer da kakva to mater radi dok je dijete bolesno. :?

nakon toga sam još ustanovila da je neke stvari u kuhinji porazbijala, da je prerovala sve ormare (od - do) :shock: - jer se morala na lojtre penjati da dođe do najudaljenijih kutaka, da mi je ovratnik od bijele lisice (koji mi je netko dao na poklon) hermetički zamotala - pa je sve otišlo u honduras... neke kikičine stvari su nestale, a neke nepoznate se pojavile u ormaru :shock:

kad sam ju priupitala o tome - rekla je da se "dogodilo". btw - razbijene stvari su bile u najvišem elementu, i ja sam ih rijetko koristila - a njoj nisu trebale. ormare je (navodno) htjela "presložiti", a stvari koje su nestale - trebale su nekom drugom djetetu, al je ona nabavila neke druge, pa imam jednako KOMADA stvari :shock:

oće neko preporuku?
    :shock: :shock: majkomila,čitam i ne vjerujem :shock: :shock:

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    ja sam čuvala klince dok su im starci bili na koncertima depeche modea i beyonce
    I ja sam uskakala u situacijama, nekakve kasne poslovne večere, pirovi, svadbe... ali dosad se nikad nije dogodilo da sam bila potrebna cijelu noć.

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

oće neko preporuku?
    Ne znam jel bi stavila ovaj :shock:

ovaj

ili ovaj

smajlić

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Melange, nisu bili na koncertu DM-a, trust me

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

oće neko preporuku?

Da ako nekom treba za koji dan ću proć kraj Vrapča pa ju mogu pokupit ...

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa
    Da li je koja od vas koristila tetu čuvalicu preko noći jer mama radi u smjenama a tata je na terenu, a rodbina kilometrima daleko?

Ja nisam, ali sam se mislila prijavit za noćnu čuvalicu pošto ionako pol noći provodim na rodi, ovako bi i zaradila nešto

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi smo sa tetom čuvalicom izuzetno zadovoljni.

Štoviše, ženi se mogu što uspije nahraniti L zdravom hranom (doma hoće samo slatko), što ga je naučila na NE (mene udari ako slučajno upotrijebim tu riječ), što sam sigurna da je sit, siguran, u dobrom društvu...

U principu nisam nikad otkazala teti čuvalici (ni čistilici) iako je jedna gospođa pobjegla glavom bez obzira od nas kad sam joj objašnjavala da se sredstva za čišćenje slažu po abecedi, a štipaljke po boji.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    kad sam joj objašnjavala da se sredstva za čišćenje slažu po abecedi, a štipaljke po boji.
    ne kužim-zašto?mislim,zašto tako slažeš?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moja minimalna očekivanja od čuvalice su:
    1.) Da se drži dogovoram, a u dogovoru je bitno otprilike:
    a) prehrana - nema slatkiša, sokova, ima obrok voća i jedan ili dva normalna obroka koja su u okviru onog što sam pripremila, ili u okviru dogovorenih namirnica (1 ili 2 obroka ovise o tome koliko je sati čuvalica kod mene), da redovno djetetu ponudi vode, ako nije samo tražilo
    b) Da je redovno presvučen (što znači često), dobro, sad više nema pelenu, ali u doba čuvalice je imao
    c) Za van - krema za sunčanje i šešir (i jedno i drugo je obavezno)
    d) Da djetetu ne viče stalno NE, NE, ili da mu se ne obrača negativnim rečenicama: past češ na glavu, slomiti češ xy,....
    e) da ne izlaze iz dvorišta ako je tako iz xy razloga dogovoreno
    f) da kvalitetno animira dijete, dakle nema cijeli dan buljenja u crtiće
    g) da po odlasku pobaca igračke u kutiju, ako su po cijeloj sobi/stanu
    h) da pronađe način na koji će umiriti dijete u slučaju plakanja (kod mojeg pali preusmjeravanje pažnje na nešto drugo)
    i) da ne dolazi ako je bolesna
    j) da obuje drugu papuče prilikom boravka u stanu
    k) da pere ruke po dolasku i prije hranjenja djeteta
    l) da ne oblizuje djetetove žlice i slično
    Naravno, da brine o sigurnosti djeteta,...
    ...
    To bi bili moji minimalni zahtjevi, a ne poštivanje njih spada u nepremostive razlike.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

osobno sam vrlo skepticna prema ljudima, i bilo bi mi osobno tesko opustiti se ako sam dijete ostavila samo sa jednom relativno nepoznatom osobom, covjek nikad ne zna sto se desava iza zatvorenih vratiju.... vrtic je tu po meni bolji zato sto ih ima vise odraslih koji na neki nacin se kontroliraju u odnosu prema djeci, a i ima nekih relativno uvrijezenih pravila i nadma se obrazovanja sto se tice pedagogije, higijene i slicno...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj lasica prvotno napisa
    kad sam joj objašnjavala da se sredstva za čišćenje slažu po abecedi, a štipaljke po boji.
    Zato što to tako mora biti.
    (mislim da ima dijagnoza za to kad si opsjednut da sve mora biti složeno)

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

objašnjavale ste to na jednom topicu, ako se ne varam

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam našoj dala otkaz i prije nego je počela raditi. Na razgovoru je bila super, sve smo se odmah dogovorile, ostavila mi je dojam ful pouzdane i ozbiljne osobe.
    ... i dan prije nego je trebala početi zove me i kaže kako ona sutra mora u bolnicu na neki pregled pa će njen muž doći po Nevu autom (naravno bez AS) i čuvati je tih sat vremena ispred bolnice dok ona bude na pregledu. Ali da se ne brinem jer ona na te preglede mora rijetko, samo jednom u dva tjedna... :shock:
    Nakon ovog tetu čuvalicu ne bi uzela nikad. Posebno zato jer da baš taj ponedjeljak nije imala pregled i da mi nije rekla to što mi je rekla, da bi ostavila dijete s tom ludarom u uvjerenu da sam našla super tetu.Brrrrrr

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj arilu prvotno napisa
    Ja sam našoj dala otkaz i prije nego je počela raditi. Na razgovoru je bila super, sve smo se odmah dogovorile, ostavila mi je dojam ful pouzdane i ozbiljne osobe.
    ... i dan prije nego je trebala početi zove me i kaže kako ona sutra mora u bolnicu na neki pregled pa će njen muž doći po Nevu autom (naravno bez AS) i čuvati je tih sat vremena ispred bolnice dok ona bude na pregledu. Ali da se ne brinem jer ona na te preglede mora rijetko, samo jednom u dva tjedna... :shock:
    Nakon ovog tetu čuvalicu ne bi uzela nikad. Posebno zato jer da baš taj ponedjeljak nije imala pregled i da mi nije rekla to što mi je rekla, da bi ostavila dijete s tom ludarom u uvjerenu da sam našla super tetu.Brrrrrr
    OMG!!!
    onda ova moja i nije bila tako loša

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mi smo imali cuvalicu godinu i dva mjeseca ... jos slazem dojmove, ali drago mi je da smo s tim zavrsili. U nacelu se drzala i nije drzala dogovorenih stvari, cesti si je znala 'izmisliti' poslove dok L. spava bez konzultacije sa nama, pa sam tako imala skuhano i sta trebam i sta ne trebam.
    Bila je dosta slampava, npr. popiskenu pelenu bi ostavila na ormaricu, hranu smo nalazili na cudnim mjestima ... ali L. je bila zadovoljna i tako smo to kompenzirali.

Bilo, proslo, sretna sam sto se meni problemi nakon ovih gore napisanih, cine besmisleni.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    objašnjavale ste to na jednom topicu, ako se ne varam

da, jesmo smijale smo se jedna drugoj, a dijagnza bi bila OPK ( blaži oblik )!!!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ali također ne znam kakve veze ima teta čuvalica s sredstvom za čišćenje i štipaljakama, to nemoš tražit od nje i ako počisti malo, OPK nije šalji dalje !! Pa lijepo kad dođeš doma slaži !!!

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

prva teta čuvalica (49godina) je radila za nas 20 dana. dobili smo je na preporuku a ja sam joj dala otkaz zbog nekoliko stvari...primjetila sam da mi dijete (tada je imala godinu dana) jako dobro prepoznaje muziku sa svih sapunica, zatim održala mi je predavanje zašto sam u (mom!!) frižideru povrče izvadila iz kese a stavila u škartoc, bila je jako štura kad bi je nešto upitala u vezi dijeteta, zatim mi je rekla da je znala da će neko od familije biti tako često prisutan (a to je često bio moj otac) da ne bi prihvatila posao....heloooooo...pa je sam se prvi put odvojila od dijeteta, daj ženo malo razumijevanja...nakon ovog zadnjeg sam joj rekla da skupi svoje stvari i više ne dolazi...ma i sad sam bijesna kad se toga sjetim, da mi teta čuvalica ide uvjetovat kad će dida doć i koliko će bit prisutan sa svojom unukom....

iza toga sam tražila samo tete koje su po zanimanju odgajatelji i to malo mlađe...promijenili smo tri tete i to zato jer su nam se nažalost nakon određenog vremena zaposlile...ali sve tri su stvarno bile SUPER!!!
    prva teta nakon ove kojoj sam dala otkaz je bila kod nas godinu dana, imala je oko 25 godina, brižna, puna razumijevanja, poletna, ma ful tajm se posvetila djetetu...ma i dan danas je neke bake hvale u našem parkiću kako je animirala svu djecu

znam da to izgleda puno teta ali i danas ako bi morala birati između jaslica i tete čuvalice ipak bi opet izabrala tetu čuvalicu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ali također ne znam kakve veze ima teta čuvalica s sredstvom za čišćenje i štipaljakama, to nemoš tražit od nje i ako počisti malo, OPK nije šalji dalje !! Pa lijepo kad dođeš doma slaži !!!
    Mislim da je spominjala tetu koja čisti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj lana74 prvotno napisa
    znam da to izgleda puno teta ali i danas ako bi morala birati između jaslica i tete čuvalice ipak bi opet izabrala tetu čuvalicu.
    Ma nema šanse... Meni su jaslice spasile glavu! Ni jedna teta čuvalica nije bila ni blizu našim tetama iz jaslica/vrtića. Kak znam? Djeca za ove tete čuvalice ni ne pitaju, a jasličke tete (čak i one koje su imali samo u prvoj godini) spominju i dan danas, pozdravljaju... čak TRČE k njima iako su već školarci. Eh, da... Teta jasličarka mlađeg sina nije mi se baš sviđala, ali ON ju je obožavao i dan danas joj maše kad prođemo kraj vrtića, a ona je tamo.

Tete čuvalice nisu ostavile ama baš nikakav trag u memoriji moje djece. A i u mojoj... sjetim ih se tek kad naletim na neki ovakav topic. Nek im je sa srećom, negdje drugdje...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja mislim da su djeci bolje tete u vrtiću, a roditeljima teta čuvalica.
    Naravno ima uvijek iznimaka, al one potvrđuju pravilo

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je za jednu baku žao što nije imala prilike čuvati kikicu...

sve smo se dogovorile, žena me čak pozvala k sebi doma - a tamo skroman dom, no pun djece i unučadi - a najljepše od svega - pun VESELJA i pun dobre energije.... i svi su NAS čekali . skupili se da nas upoznaju...

baka je na žalost noć prije prvog čuvanja - imala infarkt . na vrata mi je ujutro pozvonila njena kćer (koju sam jedva snimila u onoj gužvi), i rekla:
    mama je imala infarkt, ali znam da vi morate na posao - pa sam danas uzela slobodan dan i došla pričuvati malenu. svima nam je jako žao, no sutra više ne mogu doći - pa vas molim da se nekako probate snaći..

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

meni je za jednu baku žao što nije imala prilike čuvati kikicu...

sve smo se dogovorile, žena me čak pozvala k sebi doma - a tamo skroman dom, no pun djece i unučadi - a najljepše od svega - pun VESELJA i pun dobre energije.... i svi su NAS čekali . skupili se da nas upoznaju...

baka je na žalost noć prije prvog čuvanja - imala infarkt . na vrata mi je ujutro pozvonila njena kćer (koju sam jedva snimila u onoj gužvi), i rekla:
    mama je imala infarkt, ali znam da vi morate na posao - pa sam danas uzela slobodan dan i došla pričuvati malenu. svima nam je jako žao, no sutra više ne mogu doći - pa vas molim da se nekako probate snaći..
    Uf...kako tužno

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj bubica27 prvotno napisa
    i ja se slažem da je bolja opcija vrtić (djeca od 3-6 godina) nego teta čuvalica....ali kad se radi o jaslicama (znači za djecu od 1-3 godine) puno mi je bolja opcija teta čuvalica...

po meni jaslice su nužno zlo...mislim da djetetu-bebi od 1 ili 2 godine je potreba pažnja jedne osobe a ne da to dijeli sa drugih 10-15 klinaca...
    vrtić je već druga priča, dijete je zrelije ima potrebu za socijalizacijom i prijateljima...pa i psiholozi kažu da dijete do tri godine nema neku potrebu za socijalizacijom i da mu je najpotrebnija pažnja jedne osobe...

ma bila sam prisutna jedan tjedan u 11 mjesecu u jednom vrtiču, sjedila sam ispred vrata od jasličke sobe....ma ta djeca su stalno plakala...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kad čitam vaše postove kuckam u glavu koja sam sretnica. Naime, već godinu dana imamo prvu i jedinu tetu čuvalicu. Od početka imamo super odnos, ona sve pita ja joj ne naređujem jer nemam potrebe. Peče domaće medenjake, naučila je M sve jesti (meni nije htjela skoro pa ništa, u fazama), međusobno se obožavaju, puno joj čita, igraju se, puno su vani, kuha joj sve zdravo, čak je i mene svačemu naučila. Kad idemo na put nama napravi pitu od jabuka i ne ide doma dok nas ne isprati iako joj ja kažem da može. Ukratko, bolja mi je od moje mame koja je najbolja na svijetu jer je smirena, blaga pa je i M s njom takva. MM kaže da je M potpuno drugačija kad je s njom.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj disciplina prvotno napisa
    To je zlostavljanje, trebali ste prijaviti policiji...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni je najvaznije da se slazemo oko odgojnih metoda, da postuje moje naputke o prehrani, ima osnovne higijenske navike. sve ostalo pozitivno je bonus, a negativno nebitno.

mi nemamo cuvalicu, nego curu koja povremeno uskace i stvarno je ok, svakome bih ju mogla preporuciti, al necu
    jer je iovako jako zauzeta i nekad nam je hitno, a ona ne moze

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

(doma hoće samo slatko),
    zanimljivo

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

naša teta čuvalica (60) je nama "postavila kriterije"
    -ona je urednija od nas
    -do besvjesti se trudi oko hrane (ide ujutro po friško povrce, pa mu miksa od njega sokove)
    -potpuno mu je posvećena
    -kad se javi neki problem, nas pita kako bismo rješili, a ne dijeli savjete
    i, da..neće primiti novce ako slučajno ostanemo duže na poslu, jer kaže da je njoj nagrada što je bila duže s malim :shock: 8)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj lana74 prvotno napisa
    Citiraj bubica27 prvotno napisa
    i ja se slažem da je bolja opcija vrtić (djeca od 3-6 godina) nego teta čuvalica....ali kad se radi o jaslicama (znači za djecu od 1-3 godine) puno mi je bolja opcija teta čuvalica...

po meni jaslice su nužno zlo...mislim da djetetu-bebi od 1 ili 2 godine je potreba pažnja jedne osobe a ne da to dijeli sa drugih 10-15 klinaca...
    vrtić je već druga priča, dijete je zrelije ima potrebu za socijalizacijom i prijateljima...pa i psiholozi kažu da dijete do tri godine nema neku potrebu za socijalizacijom i da mu je najpotrebnija pažnja jedne osobe...

ma bila sam prisutna jedan tjedan u 11 mjesecu u jednom vrtiču, sjedila sam ispred vrata od jasličke sobe....ma ta djeca su stalno plakala...
    Ovak sam i ja mislila, zato sam i imala paralelno i čuvalice i djecu upisanu u jaslice, ali živo iskustvo je prevagnulo u stranu jaslica. NAŠIH, ne bilo kojih... Iako mislim da nije pravilo, mojoj djeci je bilo puno bolje u jaslicama (pogotovo mlađem, gdje ih je u grupi bilo 5 u prvih nekoliko mjeseci) nego s bilo kojom čuvalicom.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi nemamo tetu čuvalicu nego baku, ali mogu zamisliti i kak bi to bilo da je čuvalica.

Meni je najvažnija sigurnost djeteta i tu sam ja puno opreznija od nje. Ide mi na živce kad mi komentira da se previše bojim. Npr. ja ne dozvoljavam da s malom stoji kraj otvorenog prozora na balkonu u njihovom stanu na desetom katu i totalno sam pošizila kad mi je rekla da ju je nosila u kolicima dolje po uskim i zavinutim stepenicama. Meni tak nekaj ne bi u ludilu palo na pamet, a i ja sam malo nespretnija pa sam kod takvih stvari opreznija, a ona je puno sigurnija u sebe. Sad je već skužila kaj ja ne dozvoljavam, pa ju ne pušta da se sama penje na tobogan nego pazi iza nje na stepenicama i tak.

Bitno mi je da je i snalažljiva i da ima iskustva s djecom. Npr. da skuži da joj se povisila temperatura, a ne tek kad zakuri, da zna kak reagirati ako se zagrcne i slično.

Mora znati dijete zabaviti i nekaj naučiti i posvetiti joj svoje vrijeme a ne se zabavljati s drugim stvarima.

Čuvalici bih dala otkaz kad bih smatrala da malu ne pazi dobro i da s njom nije sigurna, da joj ne posvećuje pažnju i kad bih vidjela da je dijete s njom nezadovoljno.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    osobno sam vrlo skepticna prema ljudima, i bilo bi mi osobno tesko opustiti se ako sam dijete ostavila samo sa jednom relativno nepoznatom osobom, covjek nikad ne zna sto se desava iza zatvorenih vratiju.... vrtic je tu po meni bolji zato sto ih ima vise odraslih koji na neki nacin se kontroliraju u odnosu prema djeci, a i ima nekih relativno uvrijezenih pravila i nadma se obrazovanja sto se tice pedagogije, higijene i slicno...
    Ovo kao da sam ja pisala.

Čak bih radije ostavila čuvalici veće dijete, nego dijete jasličke dobi - koje mi ne može ništa ispričati ili se požaliti. Mislim da je loše ophođenje s djecom puno, puno, puno lakše izvedivo čuvalici, nego teti u jaslicama/vrtiću.

Kad je Fiona bila manja, nas dvije bismo znale cijelo poslijepodne provesti u šetnji ili parkovima, a oko pet smo otišle u dječji kafić, gdje bi mm stigao direktno s posla, pa bismo popili kavicu i nastavili šetnju sve do večere. Uglavnom, dogodilo se ne jednom da bih tamo zatekla dječicu koja se igraju na podu, prepuštena sama sebi, i čuvalice za stolom, kraj njih već ispijena kava (a stižu i nove runde), brbljaju si ženske.

Naravno, kad nazove mama, razgovor reče otprilike: "da, gospođo, mali je super, evo, do prije pet minuta smo bili u parku i upravo smo malo sjeli u kafić (ovaj dio ne može lagati, jer se čuje muzika u pozadini, pa ne može prodati priču da su još uvijek u parku) da se odmorimo... Da, gospođo, vani smo cijelo popodne" i sve u tom stilu. A djetešce je, naravno, premaleno da išta od toga potvrdi ili opovrgne mami. Da ne kažem da sam čula i nagovaranja ili čak prijetnje većoj djeci "reći ćemo mami... ovo nećemo ispričati mami..." :/

Nisam jednom vidjela kako ljudi gotovo u potpunosti mijenjaju svoje ponašanje ovisno o prilici, tako da jednostavno ne vjerujem nikome da će, ako se preda mnom predstavi kao čista, smirena i brižna osoba, biti jednakog ponašanja kad ostane sama s malim djetetom.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •