Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 146 od 146

Tema: Doktori ljudi?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Naš dr. je imao jedan ispad, što je meni neprihvatljivo jer su mu večina pacijenata djeca - dakle trebao bi koristiti barem malo zdrave logike, pa da kuži što se pred djetetom govori, što ne.
    Bili smo nešto kod njega i usput dogovaramo kad ćemo doči na cijepljenje (več smo kasnili), a dr. komentira, govori djetetu, danas je bilo dobro, a drugi put ćeš nas zamrziti kad bude i pikica.

Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Potpuno se slažem sa Pcelicom marom . Ja prva ako vidim da je netko bezobrazan i onda dobije natrag od osoblja, bila to mdicinska sestra ili službenica u banci, mislim da si je osoba to zaslužila. Ako pristupaš loše malo je previše očekivati da će sa tobom biti preljubazni samo zato što su na takvom radnom mjestu (znači liječnik, službenik i sl.).Nije baš uz temu ali ionako je skrenula s puta. Samo primjer načina razmišljanja nekih ljudi. Jednom se moja kolegica vratila s marende jako ponosna i prepričala mi kako se izderala na službenicu u banci jer joj nije mogla riješiti problem. Pitam je "Ti je onda riješila problem?" Odgovorila mi je da naravno nije, ali se ona bolje osjeća jer se izderala na nju. Tada sam joj objasnila (slučajno sam znala za taj problem) da službenica uz svu dobru volju nije taj problem mogla riješiti jer nije u njenoj nadležnosti i da se morala obratiti nekome u upravi. To joj je i službenica rekla. Uglavnom, moja se kolegica čudila što joj ne čestitam na postavljanju i izderavanju na službenicu, jer ona je tamo baš zato da primi takva maltretiranja. :? :shock:

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Achan prvotno napisa
    Potpuno se slažem sa Pcelicom marom

Ako pristupaš loše malo je previše očekivati da će sa tobom biti preljubazni samo zato što su na takvom radnom mjestu (znači liječnik, službenik i sl.)
    ma PM mudro zbori uvijek

što se tvoje tvrdnje tiče;nažalost je kod nas obrazac ponašanja takav da što si bahatiji,bezobraziji i agresivniji to ti je veća šansa za uspjeh
    jer kao,pusti debila
    neću se radi njega tući,živcirati ili nešto sl.,najbolje mu udovolljiti

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    [ma PM mudro zbori uvijek

što se tvoje tvrdnje tiče;nažalost je kod nas obrazac ponašanja takav da što si bahatiji,bezobraziji i agresivniji to ti je veća šansa za uspjeh
    jer kao,pusti debila
    neću se radi njega tući,živcirati ili nešto sl.,najbolje mu udovolljiti
    to je nažalost takva istina

i često se desi i kod trijaže da netko hitniji sjedi u kutu i čeka dok netko glasni, bahati ide preko reda
    da ne kažem koliko sam puta čula "zašto sam se ja borio?"
    ja se s takvim nemam hrabrosti boriti
    jer ne znam ima li pištolj
    i dal će se onda izvuć na ptsp s uvjetnom

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    to je nažalost takva istina

i često se desi i kod trijaže da netko hitniji sjedi u kutu i čeka dok netko glasni, bahati ide preko reda
    da ne kažem koliko sam puta čula "zašto sam se ja borio?"ja se s takvim nemam hrabrosti boriti
    jer ne znam ima li pištolj
    i dal će se onda izvuć na ptsp s uvjetnom

joooj ovo je tako istina ...sramota

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Zna se desiti da tata uđe u ambulantu s djetetom, i umjesto "dobar dan, mom djetetu je to i to..." počne s rečenicom "ja sam bio u ratu i imam PTSP"... ko da ti je pištolj uperio u glavu, ne usudiš se ni disati

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kad ste se već tako lijepo dogovorile, samo da se ja ispričam Stani za tu moju opasku o metastazama. Oprosti, nisam zbilja shvatila da se radilo o tvojoj mami. Moja se opaska odnosila na to da sigurno nije u tih par dana kad sam bila u rodilištu pola osoblja imalo neki takav izvanredno stresan događaj kakve si ti navela, već sam dobila uobičajeni tretman. Ali to je recimo ot.

Nego meni se po ovoj temi stvorio dojam da se možda neki zdravstveni djelatnici apriori negativno postavljaju prema pacijentima. Ispada da su oni za većinu problema krivi. Realno, ljudi ima svakakvih i uvijek je rad s njima težak, a dodatan je problem da vaši pacijenti (za razliku od ljudi s kojima će se npr. susresti prodavačica u butiku) dolaze kad su bolesni, uplašeni, nervozni, umorni, te je dodatna vjerojatnost da će pokazati svoju lošu stranu. Također, mnogi od njih imaju možda probleme za koje vi ne znate, kao što ni Stanini pacijenti nisu znali što je njoj taj dan javila njezina mama. Pa nekako mi se čini da bi bilo pozitivnije umjesto da se ovdje nabroji kakvi svi luđaci ulaze u ordinacije naći nekakav pravac prema rješenju.

Također, vjerojatno je rad u zdravstvu svuda zahtjevan i težak posao, ali je možda kod nas otežan nekim posebnim okolnostima, a to nisu pacijenti. Ako već govorite o stresu na poslu u ovom kontekstu, trebalo bi možda reći nešto i o tome. Ovako ispada da je majka s početka priče vjerojatno sama za sve kriva, jer je dijete plašila zlim doktorima a kad je došla u ordinaciju čudila se što nema doktora koji će zabavljati njezino dijete.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni je razumljivo da je doktorima teško i da ne rade u bajnim uvjetima (kao i velika većina drugih profesija u našoj zemlji).
    Mi smo ih nažalost obišli veoma puno s L i svima najmanje što mogu je zahvaliti na trudu i požrtvovanosti - zaista nemam puno tu komentirati osim dobroga.

No činjenica je da uvijek i svuda, tako i među ovom profesijom, postoji nekoliko "trulih" jabuka koji svoju premorenost, loše uvjete, stres i sl. liječe na pacijentima koji su u tom trenutku slabiji od njih.
    Situacija u Hr je nažalost takva da na prste jedne ruke možemo nabrojati djelatnosti kod kojih su baš svi do jednog zadovoljni uvjetima rada i iznosom plaće (meni na pamet padaju samo političari ).
    Teško je i profesorima i radnicima i doktorima i pirotehničarima.... Pa opet se od svih ljudi očekuje da svoj posao odrade korektno ne iživljavajući se na slabijem.
    Ne biste li osudili policajca koji, uzrujan jer mu je dijete bolesno, repetira pištolj na vas?
    Ili tetu u vrtiću, premorenu i potplaćenu, da vam lupi dijete po guzi?
    Ili pirotehničara,pod stalnim stresom, da aljkavo odradi posao u vašem dvorištu?
    Pa isto tako možemo i trebamo osuditi doktora i sestru koji, umorni i bolesni, izbace pacijenta, urlaju na njega ili sl.

Uzrok nehumanog ponašanja naročito prema djeci ne treba tražiti u stresu, potplaćenosti i sl. - jer onda bi se 99% građana ponašalo tako. Radi se naprosto o nekvalitetnoj osobi.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pomikaki ja bi rekla da si ti jako nabrijana protiv medicinskog osoblja

ok to je tvoje pravo

njima ne dopuštaš neraspoloženje, a u isto vrijeme si dopuštaš cinične komentare o metastazama

i mislim da ništa što mi tu rekli ili napisali tvoje mišljenje neće promjeniti

ja sam rekla da ne opravdavam grubo ponašanje

i tu se ne bi ni javila da me nije isprovocirao stav
    "ako si bolestan odi na bolovanje"
    tak da sam se zapravo uplela u OT priču

što se tiče teme ponavljam ne opravdavam i osuđujem bezobrazno ponašanje med. osoblja
    zbog jednog takvog ponašanja, babice na porodu, zaklela sam se sama sebi da ću nastojat biti ljubazna, koliko god to mogu
    kad mi je teško, kad sam umorna, neraspoložena, sjetim se nje i kako sam se jadno osjećala zbog njene grubosti i nastojim to ne priuštiti svojim pacijentima
    ne mogu tvrditi da uvijek uspijem, ali stvarno se trudim
    moja pokojna baba, nepismena, mi je rekla
    "budi ljubazna s ljudima
    isti ti je trud bit ljubazan i neljubazan"
    i nastojim se toga držati

i tu završava moje sudjelovanje u ovoj raspravi

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Re: Doktori ljudi?

U svom prethodnom postu sam podcrtala dio da ne želim nikoga braniti niti napadati, da ne bi na kraju ispalo da su pacijenti krivi za neljubaznost medicinskog osoblja. Uz to, mislim da smo se svi složili da za bezrazložno i nekulturno istresanje na pacijentima nema opravdanja.

I nisam se ni javljala dok topic sve dok se nije pretvorio u pljuvanje po neljubaznim doktorima. A primjetila sam ga odmah i moram priznati da sam, između ostalog teksta i bezbroj zajapurenih smajlića, primjetila i rečenicu
    Dodjemo tamo, udjemo vec vidim da im je "drago" sta im je dosla jedna beba.
    Možda griješim, ali meni je to izgledalo kao dolazak kod doktora s unaprijed negativnim stavom. Po čemu se odmah može zaključiti da im nije drago vidjeti bebu u ambulanti :? . Dalje ide o lošim manirima ("ni dobar dan") i sl. Ja se recimo uopće ne sjećam je li mi itko rekao dobar dan kad sam bila s M. na hitnoj. Ne znam ni jesam li ja njima rekla Oni u gužvi, ja u brizi...
    O jedinom negativnom iskustvu s liječnikom i njegovom glavnom sestrom nikad nisam javno pisala na forumu nego sam curama koje su imale ići u tu bolnicu na zahtjev poslala pp. A iskustvo je bilo zaista ružno, zbog njihovog ponašanja sam se od operacije i anestezije oporavljala znatno teže i duže nego što je (možda) bilo potrebno.
    Uz to (ajde kad ste već spomenuli tetu u butizi) mene npr. strašno nervira kad prodavačica poliže prst da uzme papir u koji onda meni zamota kruh :/ Mislim, može mi i pljunuti na kruh, na isto mi ga dođe. Svejedno, nikad mi nije palo na pamet otvorit topic s desetak crvenih smajlića i očekivat da ćemo se svi ovdje zajednički zgražati jer nam se pljuva po kruhu.
    Znam da nije neka usporedba, jedno je bolesno dijete, drugo je kruh naš svagdašnji, samo hoću opet naglasiti da svaka priča ima dvije strane. A i svaka se priča može ispričati na više načina (npr. i ja sam mogla koristiti izraz da su mojoj M. "divljački izvadili krv", jer jesu, ali nažalost nije bilo ni vrijeme ni mjesto za neko dugotrajno smirivanje i čekanje pa mi je jasno zašto je tako ispalo).
    I da ne duljim više, još ću samo napomenuti da nisam zaposlena u zdravstvu i pišem kao neutralni promatrač 8)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Divljačko vađenje krvi = višestruko ubadanje, nepronalaženje vene, 'rovanje' iglom - ukratko vađenje krvi kakvo bi i odrasloj osobi ostalo u sjećanju, a kod trogodišnjeg djeteta ostavlja traumu.
    Držanje djeteta koje se otima - to mi je normala.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

da se ponovim pa da kažem da opet pametne rečenice Pčelice

znaš kako sam ja protumačila da im nije bio "drago"?

doktori koji nisu pedijatri a rade zbog svoje specijalizacije ili hitnoće s djecom
    imaju jednu posebnu,(ne znam kako to da nazovem) prema djeci

možda najbliža opisna imenica bi bila respekt
    i strah da nešto ne ode krivo
    jer ipak je to dijete

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Divljačko vađenje krvi = višestruko ubadanje, nepronalaženje vene, 'rovanje' iglom - ukratko vađenje krvi kakvo bi i odrasloj osobi ostalo u sjećanju, a kod trogodišnjeg djeteta ostavlja traumu.

to radi neiskusna sestra
    osim toga djeci zbog veće količine masnog tkiva na ručicama je puno teže izvaditi krv nego odraslima a i vene su im tanašne i vrlo brzo kolabiraju
    doktori u pravilu ne vade krv i ne barataju braunilama
    (osim anesteziolologa)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja bih to nazvala strah, ali može i respekt.

Istina je, ja sam sa djetetom bila u dežurnoj ambulanti na moru kod doktorice koja nije pedijatar i doktorica je zaista bila više nego oprezna.

Usput, sve pohvale ambulanti u Pagu

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Stvarno ne vjerujem da je to bilo namjerno.

A da ostavlja traume, to znam - meni su tako vadili krv, bila sam doduše malo veća (6-7 godina), uvijek s mojim jedva vidljivim venama. Jadna sestra, očito početnica, se na kraju tako prepala da je pošla ća i ostavila me s iglom u ruci dok ne nađe pomoć. Ako će te utješit - mislim da je to puno puno više pogodilo moju mamu koja je tada bila sa mnom, nego mene Ja se toga sjećam, ali svejedno mirno i bez panike idem na vađenje krvi (a scenarij mi se često ponavlja, nakon poroda su zvali anesteziologa da mi nađe venu, nakon jedno 10-tak neuspješnih uboda).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

to radi neiskusna sestra
    osim toga djeci zbog veće količine masnog tkiva na ručicama je puno teže izvaditi krv nego odraslima a i vene su im tanašne i vrlo brzo kolabiraju
    doktori u pravilu ne vade krv i ne barataju braunilama
    (osim anesteziolologa)
    ma to je bila turbo iskusna sestra, dobro mi je poznata jer u tu bolnicu redovito idemo. Nije to prvi puta da se mom djetetu nije mogla izvaditi krv, ali drugi koji su pokušavali imali su mrvicu više takta. Inače, to vađenje krvi sam spomenula samo zato što ga jasno mogu izolirati kao događaj koji je kod mog djeteta stvorio otpor prema doktorima i bolnicama, o tome se naime bilo pričalo na topicu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Inače, to vađenje krvi sam spomenula samo zato što ga jasno mogu izolirati kao događaj koji je kod mog djeteta stvorio otpor prema doktorima i bolnicama, o tome se naime bilo pričalo na topicu.
    Sad bi ti rekla moja M. "proće"

Mislim da se taj otpor javi prije ili kasnije, i jednako tako i nestane (osim kod specifičnih slučajeva gdje je to nasljedno i traje cijeli život, kao npr. kod MM i njegove obitelji ).
    Meni je sad baš žao što je M. u toj fazi i ne želi ići gledati bebu kad ja idem na pregled. Zadnji put je toliko plakala pa je dr. rekao kako on misli da je bolje da izađe vanka, miš moj mali, ona se brine da mamu ne boli uzv

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    pomikaki ja bi rekla da si ti jako nabrijana protiv medicinskog osoblja

ok to je tvoje pravo

njima ne dopuštaš neraspoloženje, a u isto vrijeme si dopuštaš cinične komentare o metastazama
    ne, u biti nisam
    dopuštam neraspoložnenje, ali ne i neuljudnost i napad na pacijenta, ako me se pita (nisam u poziciji da bilo kome išta zabranim niti dopustim)
    A za komentar o metastazama sam se ispričala, tko želi prihvatit će, a tko ne želi neće

ono što želim reći, bez namjere da bilo koga uvrijedim je:

istina, u početnom se postu osjeća apriori negativan stav autorice
    recimo i da nije bio baš neki strašan slučaj maltretiranja

ako želite braniti osoblje, to je trebalo istaknuti, možda još dodati da ti ljudi budu pod stresom.

Ipak, budući da se radi o malom djetetu, mislim da postupak nije bio baš u redu, pa ne vidim koja je veza s cijelom tom pričom o mamama koje plaše djecu doktorima i o ptsp pacijentima?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Ipak, budući da se radi o malom djetetu, mislim da postupak nije bio baš u redu, pa ne vidim koja je veza s cijelom tom pričom o mamama koje plaše djecu doktorima i o ptsp pacijentima?
    Pa malo se skrenulo, ali ajde, bar nitko nije u priču uvukao najgore neprijatelje djece - hrenovke i smoki

Već sam rekla da sam se javila kad je priča krenula u smjeru blaćenja med. osoblja, što nije fer. Uz to, svi su uredno preskočili onu uvodnu rečenicu postavljačice topica, koja je meni npr. odmah zapela za oko.
    Ja iskreno vjerujem da ako imaš unaprijed negativan stav, otprilike takav će te i dočekati s druge strane. I obrnuto.
    Na ovaj način mogli bi otvoriti topice "Trgovci ljudi", "Bankari ljudi", "Poštari ljudi" itd. itd. Svugdje ima ljubaznih i neljubaznih, stručnih i manje stručnih. Problem je valjda što nam doktori trebaju u težim životnim situacijama kad smo vrlo osjetljivi i kad nam ponašanje oblikuje prvenstveno instinkt. A ima li jačeg od onog za preživljavanje i brigu o potomstvu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Svugdje ima ljubaznih i neljubaznih, stručnih i manje stručnih. Problem je valjda što nam doktori trebaju u težim životnim situacijama kad smo vrlo osjetljivi i kad nam ponašanje oblikuje prvenstveno instinkt. A ima li jačeg od onog za preživljavanje i brigu o potomstvu.
    Ovo potpisujem - u svakom zanimanju ćemo naći par primjera grubog kršenja profesionalnih i ljudskih pravila. I nijedno zanimanje nema opravdanja za to - od bolesti, premorenosti i sl.

Ono što kod doktora, profesora i sl. zanimanja treba istaknuti da oni još više moraju biti svjesni te "humane" strane svog posla.
    Jer puno lakše ćete pretrpjeti kad se na vas izdere teta u dućanu jer tražite tanku krišku parizera nego kad se na vas, bolesnog i nemoćnog, izdere doktor jer ste ga nešto pitali.
    U oba slučaja je takvo ponašanje totalno neprihvatljivo i za svaku osudu, no "trajnije posljedice" će ostaviti iživljavanje doktora nego prodavača.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

potpisujem i icy i Pčelicu Maru, i u ta dva posta mislim da je sažeto otprilike sve što se ima reći na temu, koja je po meni prilično banalna.

Niti je problem baš tako velik da bih ja da mi se to dogodilo otvarala temu, najbolje je požaliti se nadležnima pa neka oni rješavaju ako smatraju da je potrebno. Ne čini mi se ni pametno blatiti bolničare, niti pacijente (s moje strane možda očekujem da zdravstveni djelatnici budu za nijansu više "iznad toga" kao stručne i profesionalne osobe ali naravno, nisam im ja u koži). Sve zajedno mi je prilično suvišno i previše nabijeno negativnom energijom.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Problem ovog topica je naravno, generalizacija. Da sam dr, već na naslov bi mi pala roleta. :/
    Ako je netko iz te profesije bio grub prema djetetu ili prema nama odraslim, onda se valjda žali direktno na tu konkretnu osobu, a ne trpa se sve u isti koš.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Problem ovog topica je naravno, generalizacija. Da sam dr, već na naslov bi mi pala roleta. :/
    Ako je netko iz te profesije bio grub prema djetetu ili prema nama odraslim, onda se valjda žali direktno na tu konkretnu osobu, a ne trpa se sve u isti koš.
    Bilo bi jednostavno da je tako.
    Nažalost, sistem na koji način funkcionira naše zdravstvo ne valja.
    A uzimajući u obzir na koji način radi još sve i super štima...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ili neka oštećeni umjesto pljuvanja u tminu upali svijeću i krene u potragu za liječnikom koji ga neće zlostavljati. Kao izuzeci ostaju jedino hitna pomoć i školska medicina gdje nemaš apsolutno nikakvog izbora, s razlikom da ti hitna vjerojatno treba, ali je školska potpuno izlišna.

OT. Kad ti u jednom servisu sfušaju auto - odeš u drugi. Psovanjem na nesposobne fušere nećeš dobiti ispravan auto.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Bilo bi jednostavno da je tako.
    Nažalost, sistem na koji način funkcionira naše zdravstvo ne valja.
    A uzimajući u obzir na koji način radi još sve i super štima...
    Ti si koliko sam skužila u sustavu, pa ga sigurno bolje poznaješ iznutra.
    U prinicpu nemam nekih zamjerki na funkcioniranje sustava.
    Moj ginić mi se jednom bio jako zamjerio, ali sam se izgalamila na njega (i na sestru), jer su stvarno bili zabrljali (javili mi da je papa test u redu, a pisalo ponoviti za 6 mjeseci, o tome mi nisu rekli ni riječi).Ali to je taj konkretan slučaj, neću sad pričati kako su svi ginići nekakvi.
    Prema djetetu je sve bio ok.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Da sam dr, već na naslov bi mi pala roleta. :/
    ma.šta ti je Dijana?
    kako im smije pasti roleta?
    trebaju se smješkati na naslov,biti servilni i uslužni
    pa to su sami izabrali

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mi imamo divnu pedijatricu u drzavnom domu zdravlja i ja sam skakala od srece do plafona kad sam skuzila da ce moja djeca biti "kod nje" sve do svoje 18 godine poslije ove najnovije reforme zdrv. sistema u CG

i ne samo zato sto je izuzetan pedijatar vec zato sto ima vrhunski pristup djeci.

pa tako, kad je neko od njih dvoje bolestan, mi svi troje idemo - niko ne zeli propustiti druzenje sa doktoricom ona se sa njima nasali, malo se zezaju, dozvoli im da se poigraju njenim pecatom.... ma zaista pravo zadovoljstvo je ici kod nje

no, shvatila sam da smo imali ludu srecu pa smo postali njeni pacijenti.

na zalost nekoliko puta smo morali poci kod nekih drugih pedijatara jer je nasa dr bila na odmoru ili na bolovanju - i ziasta vam govorim da sam imala utisak da taj dr koji menja odasilje poruku "sto si sada dosla, samo si mi ti trebala"
    uvek bi nas dr primio na pregled, nikad nas nisu vratili kuci (i to se desvalo drugima) ali sa druge strane nikad i ne vodim djecu u DZ na prvo kihanje... zaista smo tamo samo kad se mora.

ja pokusavam sve njih razumjeti, i naci opravdanje i za lose dane i previse pacijenata ali zaista mislim da ima prilicno puno "losih" ljudi medju njima. naravno, cast izuzecima

hocete li jedan primer? kad sam bila u radjaoni sa drugim djetetom, BUKVALNO 5 minuta nakon poroda, dok me je dr usivao, pojavila se sestra koja je pocela da me ispituje ime, prezime, datumi rodjenja moji, suprugvoi, kad smo vencani, gdje stanujem, zanimanja, gdje radimo i ostale slicne standardne info.
    potpuno normalno sam je pitala - "moze li to kasnije? upravo me siju i boli me" - i dobila vrlo ruzan kratak odgovor - ne, mora sada, ja zavrsavam smenu za 3 minuta. i jos mi je dala da to potpisem

to definitivno nije ni ljudski ni profesionalno... ma nije nikako.

posle sam vidjela da naravno sve to moze i poslije, kod porodilje koja je bila samnom u sobi je dosla sestra iz radjanone i to su popunile zajedno.

jednostavno, ima nas raznih.... i ovakovih i onakvih. na zalost

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj draga saveta prvotno napisa
    hocete li jedan primer? kad sam bila u radjaoni sa drugim djetetom, BUKVALNO 5 minuta nakon poroda, dok me je dr usivao, pojavila se sestra koja je pocela da me ispituje ime, prezime, datumi rodjenja moji, suprugvoi, kad smo vencani, gdje stanujem, zanimanja, gdje radimo i ostale slicne standardne info.
    potpuno normalno sam je pitala - "moze li to kasnije? upravo me siju i boli me" - i dobila vrlo ruzan kratak odgovor - ne, mora sada, ja zavrsavam smenu za 3 minuta. i jos mi je dala da to potpisem

posle sam vidjela da naravno sve to moze i poslije, kod porodilje koja je bila samnom u sobi je dosla sestra iz radjanone i to su popunile zajedno.

ne moraju doktori prihvatiti lovorike koje su sestrama upućene
    ili se i to podrazumijeva?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Ili neka oštećeni umjesto pljuvanja u tminu upali svijeću i krene u potragu za liječnikom koji ga neće zlostavljati.
    Naravno, ako ima tu mogućnost. U našem kutku lijepe naše i ne postoji baš previše izbora.
    3 pedijatrice, ni jedna privatna pedijatrijska ambulanta. (Uz to, pedijatrici smo dodijeljeni prema mjestu stanovanja, zar u Zg nije tako :? )
    3 ginekologa, 1 privatnik.
    1 privatna poliklinika u kojoj se nalazi čekaju dulje nego u državnoj bolnici jer se na analizu šalju u Split...
    Jedino imamo privatnih stomatologa koliko hoćeš.

A opet, na sreću, mogu reći da u državnim ambulantama koje redovno posjećujem (ginekolog, pedijatrica) dobivam vrhunsku uslugu, od naručivanja, ne-čekanja redova, dobro opremljenih ambulanta i vrlo korektnog odnosa (barem prema meni, a neki se naravno i na njih mogu požaliti ).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa

Naravno, ako ima tu mogućnost. U našem kutku lijepe naše i ne postoji baš previše izbora.
    mogu ti reći da će uskoro tako biti i u mnogim kutcima lijepe naše
    osim ako se neće početi uvoziti dr iz arapskih zemalja

jer kao što sam već negdje napisala
    danas tko ima malo soli u glavi neće ići studirati medicinu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ili možda na sreću

i ja se svoje doktorice iz školske ambulante sjećam jako pozitivno, kod nje bih skoro došla i bez da me išta boli, koliko je uvijek bila dobra prema meni, i njezina medicinska sestra, a kasnije sam doznala da im život ni jednoj ni drugoj nije lak i da imaju velikih prolema u obitelji. A kako se ovdje piše, vjerojatno i na poslu.

Isto mi je bio šok kad sam prešla u studentsku ambulantu, gužva, sestra igra ulogu Kerbera koji tjera svakog tko pokuca na vrata, ali s vremenom sam to prihvatila, shvatila to kao pravila nove, veće sredine i naučila i tako funkcionirati, doneseš knjige da izdržiš 4 sata u čekaonici i izboriš se nekako s tom sestrom, u dubini duše ima ipak zlatno srce

Srećom meni rijetko treba doktor, i porod mi je bio prvo iskustvo kad sam bila potpuno nemoćna, u velikim bolovima, kad sam morala ostati u bolnici više dana. To iskustvo mi je bilo nevjerojatno. Razmišljala sam puno kako se nitko ne bi tako ponašao prema meni da sam zdrava i mogu se obraniti (a ne djelujem uopće opasno). Dobra mi je usporedba sa zubarom, da li bi zubar dozvolio sebi ispad da viče na pacijenta?

I sjetila sam se baš ovih dana - da! Meni se dogodilo, kad sam u trećem osnovne išla da mi uzmu otisak za aparatić, zubar mi je gurnuo u usta žlicu s gipsanom masom koja mi je kliznula u grlo, osjetila sam se kao da se gušim, zamumljala sam i vjerojatno se pomakla, daleko od toga da se otimam i vičem, ja sam uvijek bila tiho i pristojno dijete. Zubar je počeo vikati na mene. Ne sjećam se ni što, samo znam da je to deranje dosta trajalo, i da sam godinama imala fobiju od pogleda na ulaz u tu zgradu. Mislim da bi i taj bio pristojan da kao odrasla osoba dođem kod njega.

Ono što me malo nakon svega smeta, je da se takvo istresanje frustracija događa redovito kad je u pitanju onaj tko je nemoćan. Djeca, trudnice, pacijenti na onkologiji, u staračkim domovima. Pacijent koji uđe u ordinaciju i objavi da ima ptsp, sigurno je dobio dobar tretman, zar ne? I na kraju tako i ispada, što si bezobrazniji i glasniji, bolje ćeš proći?

Da se razumijemo, i dalje nemam ništa protiv doktora. Tako je, kako su i druge cure već napisale, i u pošti, i u trgovini, i u školi i na ulici.

I svi smo mi frustrirani i umorni, tko više, tko manje, i sve nas muče privatni problemi, sustav, posao, stranke, šefovi. Samo, neki će imati tu granicu da ne napadnu slabijeg od sebe pa na njega istresu bijes koji je prouzročio ili zaslužio netko drugi, a drugi neće.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pomikaki sad si me podsjetila na mog dječjeg oftalmologa. Nije bilo pregleda da se taj nije derao na mene. Imam osjetljive oči koje obaveno zasuze kad im se netko približi, a to je njega iritiralo. Užasavala sam se tih pregleda.
    Što se tiče ove teme i uvodnog posta, slažem se da je pristup osoblja bio ružan, ali nije mi jasno zašto je korisnica uopće išla na hitnu sa djetetom koje ima 38,5 temperaturu. :? Hitna služba po definiciji nije ambulanta koja radi kad naš doktor ne radi, već rješava hitna stanja. A čekaona je redovito puna grlobolja i kašlja koji traju tek nekoliko sati. Pored toga, na hitnoj ne rade pedijatri i njima je zaista muka kad im dodje beba jer je najčešće nisu u stanju pregledati. Ne zato što ne žele ili nisu učili medicinu, već zato što je pedijatrija duga i teška specijaliacija koja se teše godinama, a njihovo iskustvo s hitne im najčešće nije dovoljno da obrade bebu. Na primjer, iskusan pedijatar će čuti hropčiće na plućima i kod bebe koja se dere iz petnih žila, a dr na hitnoj nema šanse da to čuje.
    Ono što zapravo želim reći je da, ako baš nije totalna panika, pričekajte do jutra i odite kod vašeg izabranog pedijatra, jer ćete sa hitne najvjerojatnije biti po kratkom postupku otpremljeni sa kutijom antibiotika koja služi da se smire uspaničeni roditelji, a djetetu najčešće ne treba i bez veze ga truje.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo, Elinor, rekla bih da je ovo jedan post koji se konačno tiče teme
    (ako zanemarimo naslov koji je zbilja bezveze)

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

jednostavno ne shvatam poentu ovog posta ???

mislim da sam sasvim dovoljno jasno rekla da imam ne previse prijatna iskustva sa ostalim pedijatrima izuzev nase pedijatrice

a med sestre / doktori su sto se mene tice u istoj bransi i na isti nacin se ponasaju prema pacijentima

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

nisam citala sve postove, ali na moju veliku zalost, dosla sam do zakljucka da u nekim situacijama moras biti bezobrazan da bi dobio ono sto zelis, da prema tebi ne bi bili bezobrazni i vozali te okolo. ja se uvijek trudim biti krajnje ljubazna, ali isto tako skacem odmah cim nanjusim da bi se taj netko drugi mogao pocet ponasat onako kako ja to bas ne bi voljela. npr. prosli tjedan su me malo vozali u socijalnom radi neke potvrde i to je islo sve do trenutka dok mi nije puknuo film i dok nisam otisla kod sefice i doslovce posizila. e, a onda sam ja dobila i potvrdu koju sam trebala i br. tel. ukoliko mi jos sta zatreba....a sto je sa onim drugim ljudima, pogotovo majkama sa djecom koje satima cekaju red, sute i cekaju da ih netko nonsalantno otpili i svoje frustracije iskaljuje na njima. eto, sorry malo je off topic, ali mislim da neki put treba pokazat zube.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

jednostavno ne shvatam poentu ovog posta ???

mislim da sam sasvim dovoljno jasno rekla da imam ne previse prijatna iskustva sa ostalim pedijatrima izuzev nase pedijatrice

a med sestre / doktori su sto se mene tice u istoj bransi i na isti nacin se ponasaju prema pacijentima
    a što to točno ti ne razumiješ?

da miješaš kruške i jabuke?

ili bi tebi bilo svejedno da li ti slijepo crijevo vadi kirurg ili instrumentarka?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Meni je naslov posve jasan. Možda je ili nije primjeren, ne znam, kako kome, ali jasan je.

Pristojnost, ljubaznost i tome slično- pa eto ispadne ljudskost. Vjerojatno tako.

Ponekad se u državnom sektoru te ljudske karakteristike izgube, no vrlo rijetko se to događa u privatnom. Još ako nema ugovora sa HZZO, vuk nabrzaka mijenja ne samo dlaku nego i čud. Dok se iz državnog proračuna prima plaća, nije nekakva, ali je plaća, veća nego što se dobiva sa Zavoda za zapošljavanje, prakticira se svašta- i ljudskost, ali bome i suprotno tome.
    Privatnici si "loše dane" ne mogu dopustiti, jer više loših dana bi ih dovelo do bankrota. E pa sada, tko ima kuna, ima, a tko nema... šteta.
    Ustvari, jednostavno je tužno kakav nam je sustav. Ne mislim tu samo na zdravstvo, općenito nam brod tone.

Uz ekonomsku krizu, napadaju nas i neke druge krize. Kvragu!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa
    Ponekad se u državnom sektoru te ljudske karakteristike izgube, no vrlo rijetko se to događa u privatnom. Još ako nema ugovora sa HZZO, vuk nabrzaka mijenja ne samo dlaku nego i čud.

pročitaj što se na ovom istom forumu piše o privatnom rodilištu Podobnik

dakle nije,kao što ti tvrdiš,stvar u novcu

već u onome tko se smatra kompetentnim komentirati ta ne ljudska bića

možda neka peticija da se ukine ta profesija?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ponekad se u državnom sektoru te ljudske karakteristike izgube, no vrlo rijetko se to događa u privatnom. Još ako nema ugovora sa HZZO, vuk nabrzaka mijenja ne samo dlaku nego i čud.

pročitaj što se na ovom istom forumu piše o privatnom rodilištu Podobnik

dakle nije,kao što ti tvrdiš,stvar u novcu

već u onome tko se smatra kompetentnim komentirati ta ne ljudska bića

možda neka peticija da se ukine ta profesija?

Objasni mi molim te ovo boldano? Tko ima pravo glasa, a tko nema?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kad budeš u situaciji da ugroziš svoj život da bi spasila neznančev onda možemo biti ravnopravne

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

kad sam već otvorila ovu temu, moram napisati kako se divim našoj sestri u domu zdravlja koja savršeno organizira ambulantu, trudi se naručivati pacijente da odvoji zdrave od bolesnih, nikad se ne čeka dulje od 10 minuta i uvijek je jako ljubazna. naravno, i dr. je zbilja ok (njega već ionako hvalim, pomislit će netko da mi je zgodan ) , moram priznati da mi nakon što smo prešli k njima konačno nije muka kad moram do doma zdravlja. mislim da nije stvar u novcu, recimo, kad smo par puta išli na neke specijalističke preglede privatno, uvijek smo čekali dulje iako smo bili naručeni...
    druga meni jako draga doktorica je dr. Katalinić na Goljaku - u toj sferi sam isprobala nekoliko adresa i ona je definitivno pristupala na najljudskiji način. problem je što smo zbog dijagnoze koja je bila prilično bezazlena čuli raznoraznih loših prognoza, rečenih na vrlo "ležerne" načine, koji su mi, kad to gledam s odmakom od dvije godine, prilično opteretili radost i užitak u roditeljstvu, dok nismo došli k njoj...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

A vidi draga, to si ti izabrala, nadam se da ti nitko nije tvoj poziv nametnuo.

Bez obzira na spašavanje ili na nespašavanje tuđih života, liječnici u svoje radno vrijeme nemaju pravo biti- neljubazni, bezobrazni, bahati i tome slično. Ma nitko, ne samo liječnici.

Kada postane naporno, a vjerujem da postane, neka se počnu baviti nekim manje stresnim poslom.

A ja, sve dok izdvajam u državni proračun iz kojega državne službe primaju plaću imam pravo glasa. O da, itekako. Ili ne živimo u demokraciji, pa se pokoravamo kompetentnima???

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

A vidi draga, to si ti izabrala,

to je toliko otrcana fraza,da mi se na to...

bez obzira koliko ti izdvajala za državni proračun
    to ti sigurno ne daje pravo
    da cijelu profesiju generaliziraš
    i nazivaš doktore vukovima koji ne mjenjaju ćud
    i ljubazni su samo kad je lova u pitanju

sram te može biti

i kao što sam rekla da ti je samo jednom tvoja guza bila u opasnosti,kao što je moja bila više puta
    vidjela bih kakve bi pjesme pjevala
    a nebi meni popovala o državnom proračunu i pravu na glas i demokraciji

jesi li se žalila tamo gdje je trebalo i kada je trebalo?
    čisto sumnjam

nema novaca koji mogu kompenzirati ono što sam prošla radeći
    taj posao, noći i blagdana provedenih sa takvima kao što si ti, ne samo ja, nego većina kolega

a za novce,za koji većina ne bi šporkavala ruke
    zato i postoji manjak dr
    i vrlo brzo kada ti uvozni dr budu na porodu,tek će onda biti vukova i lisica

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Vidi, ja se ne bi svađala, stvarno. Ti vjerojatno bi, jer često ti se to događa na forumu. Zar ne PP?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Vidi, ja se ne bi svađala, stvarno. Ti vjerojatno bi, jer često ti se to događa na forumu. Zar ne PP?

uvijek ista ekipa s topika Carski rez kao izbor
    ako bi mi moderatorice promijenile nick u taj naslov, mislim da bi to bio pun pogodak

i dalje tvrdim da se ne bi smio imati pravo na izbor za SC

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Privatnici si "loše dane" ne mogu dopustiti, jer više loših dana bi ih dovelo do bankrota.
    Ovo je istina - sasvim je drukčija usluga kada odete privatno i "socijalno" i to kod istog istacatog doktora. ne mogu generalizirati pa reći da je tako kod baš svih, no bogme vrijedi za sve silne doktore koje smo mi obilazili.

Jedan od mnogih osobnih primjera - bolnici radimo L UZV i doktorica za nas odvoji točno 4min vremena koliko je trebalo da napravi UZV. Odmah po obavljenom pregledu kreće tipkati nalaz i mi više ne postojimo, nikakva pitanja nisu moguća ("gospođo pročitat ćete na nalazu"). Čitanje nalaza se inače po defaultu uči u srednjoj školi pa svi to možemo :/
    (btw, nalaz naravno da nisam skužila dok mi doktori iz ureda nisu objasnili).

Za idući pregled sam puno pametnija i naručujem se kod iste doktorice (jer je navodno jedna od boljih) u privatnoj poliklinici.
    Vjerujte, usluga je neusporediva - i to u cijelom stavu, ne mislim samo na vrijeme koje nam je posvetila. Ja sam svjesna gužvi u bolnicama, no čini se da je malo tko svjestan da roditelji s teško bolesnim djetetom trebaju više od 4min vremena i suptilno izbacivanje iz ordinacije ("s Vama smo gotovi, pročitajte sve na nalazu").

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •