Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Dijete nije upalo u vrtić

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Dijete nije upalo u vrtić

da vam ukratko ispričam našu priču.
    U petom mjesecu dali smo molbu za upis djeteta u vrtić.
    dijete je petogodišnjak, ambidekster kojeg psihologica šalje da svakako pohađa vrtić. Šestoročlana smo obitelj. ja sam na porodiljnom suprug radi. primamo dječiji doplatak, dvoje starije djece idu u školu (5. i 3. raz.). Nikakvo obrazloženje nismo dobili zašto dijete nije primljeno, čak ni obavijest da nije primljeno, nego sam ja zvala i rekli su "vrtić je prebukiran i imate baku". Doista imamo baku, ali baka još uvijek radi, ja si ne ne mogu priuštiti da nađem posao da radim jer mi djeca namaju odrasle osobe koja bi bila s njima, ovako radim povremeno na ugovor o djelu tako da možemo preživljavati iz mjeseca u mjesec. Zanima me i da li imamo kakva prava na plaćanje nepunog iznosa vrtića? Zvala sam na czs, ali oni su me uredno odkantali da nemaju ništa s tim i da zovem vrtić u koji sam predala molbu. Ne vjerujem da će me oni koji su odbili dijete ponuditi kakvo riješemje ili savjet kako i što dalje. Zato molim vas.
    Unaprijed zahvaljujem svima koji mi mogu dati bilo kakvu informaciju.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gogica24,

svaki područni vrtić ima određeni broj djece koje može primiti i prima ih prema nakim kriterijima.
    Iskreno, ne znam da li dijete sa posebnim potrebama ima prioritet ili ne na tim listama, ali znam za jedan slučaj (Ivanićgradski) gdje su se roditelji borili do ministarstva pa čak i UNICEF-a i pravobraniteljice za djecu tražeći da se njihovo dijete sa posebnim potrebama uključi u taj lokalni vrtić. Naime, oni su ga odbili pod obrazloženjem da nemaju dovoljno stručni kadar, makar se po preporuci stručnih osoba koji su sa djetetom radili, tražilo da se uključi u redovni rad vrtića bez ikakvih posebnih aktivnosti. Na kraju su uspjeli ubaciti dijete na samo 4 sata.

Malo sam pogledala po webu i našla sam na ovu udrugu koja okuplja stručni kadar. Makar pretpostavljam da si se i sama informirala, ipak ću zaljepiti link i za svaki slučaj ti preporučiti da se i sa njima posavjetuješ, jer možda imaju više informacija.

ambidexter - razvoj i aktivnosti
    više o ambidexter udruzi

Na kraju, ako ti se nitko neće moći na ovom pdf-u javiti sa konkretnim savjetima, prebacit ću na pdf djece sa posebnim potrebama ili pdf vrtićarci.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Iskreno, ne znam da li dijete sa posebnim potrebama ima prioritet ili ne na tim listama, .
    zar je dijete ambidekster dijete sa posebnim potrebama? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uopće nisam stručna po tom pitanju, a i iskreno nikad ne bih radila neku takvu razliku, ali išla sam malo pogledati po webu i na strane ove udruge i oni tretiraju ovu djecu kao dijete sa posebnim potrebama. :/

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Uopće nisam stručna po tom pitanju, a i iskreno nikad ne bih radila neku takvu razliku, ali išla sam malo pogledati po webu i na strane ove udruge i oni tretiraju ovu djecu kao dijete sa posebnim potrebama. :/
    mislim, koliko ja znam ambidekster je osoba koja se i lijevom i desnom rukom koristi jednako dobro (moj svekar je ambidekster i ne vidim u tome nikakvu posebnu potrebu, već dapače prednost). Pitam jer mi to nema smisla.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj balisticarka prvotno napisa
    mislim, koliko ja znam ambidekster je osoba koja se i lijevom i desnom rukom koristi jednako dobro (moj svekar je ambidekster i ne vidim u tome nikakvu posebnu potrebu, već dapače prednost). Pitam jer mi to nema smisla.
    sad smo ot, ali i ja se ovome čudim.

Gogice, nadam se da ćete riješiti problem... pa zar nije danas obavezno da dijete prije škole prođe bar 1 godinu vrtića? (stekla sam takav dojam po pričama drugih, znam da u moje doba to nije bilo tako)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

skroz se slažem. nema smisla niti meni. :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

percepcija prostora, pisanje, crtanje , preslikavanja u glavi , rotacije za 180

to se meni dešavalo kao ljevaku....

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kod A. je slučaj da on koristi lijevu i desnu ruku, još se nije definiralo hoće li pisat lijevom ili desnom. problem je što koristi lijevu nogu, malo više lijevu ruku, sluša na desno uho kad prime sat i kad gleda kroz rupu u papiru stavlja na desno oko. Psihologica kaže da zbog tog "sudaranja" lijeve i desne strane dijete ima problema kod grafomotorike, nije dijete s posebnim potrebama, ali po nekim njihovim kriterijima i jeste. Dakle, s njim treba raditi puno puno, da se to iskristalizira, usavrši. Nije da ja neću ili ne mogu raditi, rdaimo, crtamo pišemo, igramo se i tako pokušavamo čim više postići napredak, ali ja nisam stručna osoba, a i dijete po mišljenju psihologice lakše manipulira s roditeljima nego tetama u vrtiću, ništa ne smije biti na sliu, a on meni uredno kaže "mama, neda mi se, boli me rukica, poslije ćemo...", a s tetom psihologicom kad radi onda je "ajde, može, još ćemo to napravit, pa može još i to..." i tako joj ništa ne odbije. Dok ja pokušavam isto ko i ona i ne pali :/
    dakle, za njegovo dobro je vrtić, ali izgleda da nećemo ništa postić.
    Ne znam kako su jedna pravila za moje susjede (obitelj s trije djece i mamom na porodiljnom), a druga ppra vila za nas (obitelj s četvero djece i mamom na porodiljnom).
    a kad smo kod popunjenosti imaju dvadeseteka djece previše u vrtiću, pa sad još jedno ne bi im radilo ne znam kakav problem.
    Uz sve to, ove godine ih je primljeno još 18-ero.
    pa sad ko je tu lud :?
    izgleda da jedino ja :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gogica24, žali se!

No, isto tako upućujem te da potražiš pomoć (a i stručni savjet) kod udruge čije linkove sam ti stavila u svojem prvom postu.

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hvala ti mama san

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

eto samo da javim da još ništa nisam postigla
    za moje dijete i dalje nema mjesta u vrtiću
    kapacitet vrtića je 50-ero djece, u vrtiću ih je 70-ero
    dakle previše je 20-ero djece, al za još jedno nema mjesta
    čak ni u malu školu ga ne žele peimiti, ni tamo nema mjesta za njega
    eto...
    tolko o ostanovama predškolskog odgoja u lijepoj našoj

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno, ne znam da li dijete sa posebnim potrebama ima prioritet ili ne na tim listama, .
    zar je dijete ambidekster dijete sa posebnim potrebama? :?
    pa i nadarena i natprosječno inteligentna djeca su djeca s posebnim potrebama
    stvar je u tome da imaju potrebe drugačije od prosjeka, u kojem god smislu i na koji god način

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moram priznati da sam i ja sada otkrila da sam ambidekster...pišem lijevom rukom, režem škaram desnom, udaram reketom desnom, nožem se koristim lijevom..i šta sam onda ja...osoba sa posebnim potrebama

Pa kad sam ja išla u vrtić nije se o tomu ni znalo a kamoli pitalo...katasrofa

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    pa i nadarena i natprosječno inteligentna djeca su djeca s posebnim potrebama
    stvar je u tome da imaju potrebe drugačije od prosjeka, u kojem god smislu i na koji god način
    mene je začudilo zato jer znam ljude koji su ambideksteri i nemaju apsolutni nikakve probleme niti potrebe drugačije od prosjeka. Ni odrasli a ni djeca. Nitko od njih ne ide psihologu i nemaju ovakve probleme kakve je Gogica opisala pa nisam ni znala za to.

a sa ovim prvim se slažem jer imam i ja takvo. Nažćalost, termin dijete sa posebnim potrebama se u našem društvu koristi za jedan specifičan krug djece a ne za širi spektar kao što si ti opisala.

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ewa prvotno napisa
    Moram priznati da sam i ja sada otkrila da sam ambidekster...pišem lijevom rukom, režem škaram desnom, udaram reketom desnom, nožem se koristim lijevom..i šta sam onda ja...osoba sa posebnim potrebama

da li imaš problema sa graformotorikom?
    U mom slučaju dijete NIJE DEFINIRALO je li dešnjak ili ljevak, bar što se rukica tiče
    njegovo crtanje i držanje olovke općenito nije kako bi trebalo biti
    nisam psiholog, moje dijete hvala bogu nema fizički ni mentalni problem, ništa takvo što se ne može ispraviti, naravno, ako se krene na vrijeme
    inače će u školi imati gadnih problema, što nikako ne bih htjela, ne zbog sebe, nego zbog njega

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mene je začudilo zato jer znam ljude koji su ambideksteri i nemaju apsolutni nikakve probleme niti potrebe drugačije od prosjeka. Ni odrasli a ni djeca. Nitko od njih ne ide psihologu i nemaju ovakve probleme kakve je Gogica opisala pa nisam ni znala za to.

psihologu smo išli jedino zbog toga da vidimo da li djete mora ili ne već s 5 godina odrediti ruku kojom će pisati
    on je prekrasno i otvoreno dijete, koje čita već godinu dana, sam se naučio, igra se ko i druga djeca, ma apsolutno sve isto ko i drugi petogodišnjaci, osim kad je pisanje i crtanje u pitanju :/
    psihologica smatra da je njegova grafomotorika slabija za njegov uzrast, razlog tome je što se "sudara" lijeva i desna strana noga ruka(lijevo)-oko uho i opet ruka (desno)
    eto
    samo sam htjela ponovo objasnit o čemu se radi
    i opet ponavljam, ja radim s njim doma po uputama dr. psihologice, ali to nije dovoljno, i ako se u idućih 10-ak mjeseci (koje je trebao provesti u vrtiću) to ne iskristalizira, trebat će ići na grafomotoričke vježbe i to u ZG, što mi nije baš blizu, pogotovo ne 3xtjedno :/

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Gogica 24 prvotno napisa
    Citiraj ewa prvotno napisa

da li imaš problema sa graformotorikom?
    U mom slučaju dijete NIJE DEFINIRALO je li dešnjak ili ljevak, bar što se rukica tiče
    njegovo crtanje i držanje olovke općenito nije kako bi trebalo biti
    nisam psiholog, moje dijete hvala bogu nema fizički ni mentalni problem, ništa takvo što se ne može ispraviti, naravno, ako se krene na vrijeme
    inače će u školi imati gadnih problema, što nikako ne bih htjela, ne zbog sebe, nego zbog njega
    nikakve probleme nisam imala, u mom slučaju ja sam od početka pisala lijevom rukom ali i kako sam napisala puno toga radim i desnom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •