Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Blago nam se gdje zivimo....

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Blago nam se gdje zivimo....

Ova drzava se pretvara polako u najzatucaniju drzavu na svijetu. Zabrana zamrzavanja embrija jer se to kosi sa vjerskim principima sacice na vlasti (umjesto da tu opciju ostave kao izbor parovima koji su vjernici, namecu ih svima), isticanje vjerskih simbola gdje treba i gdje ne treba (nitko se ne pita kako se osjecaju gradjani drugih vjeroispovjesti kada ugledaju nas kriz na zidu) i evo sto jos danas nadjoh:

"U pubertetu sazreli mladići i djevojke postaju sposobni za normalni, heteroseksualni odnos"; "Kontracepcija blokira normalnu funkciju spolnih organa i slabi spolni nagon"; "Roditelji su odgovorni što su im djeca postala homoseksualci"; Namjernim pobačajem prekida se život ljudskog bića i ugrožava zdravlje žene"...

Ne, nije riječ o vicevima već o rečenicama iz udžbenika za biologiju za osmi razred te treći razred gimnazije. I sve su to rečenice zbog kojih je, tvrde u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Hrvatsku Europski odbor za socijalna prava ukorio zbog homofobije u školskim udžbenicima. Ukor se, dodaju u CESI-ju, odnosi i na program seksualne edukacije "Teen Star" koji je u hrvatskim školama bio izborni predmet i na kojem se đake učilo da kondomi ne sprečavaju HIV.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa tvrde pak da Odbor u svom priopćenju niti jednom ne spominje riječ ukor te da spomenuti udžbenici više nisu u uporabi. I program "Teen Star", kažu u MZOŠ-u, više se ne provodi.

Smatrate li da cemo IKADA doci na stupanj neke barem polucivilizirane, polutolerantne zemlje? Zelite li zivjeti u ovako diskriminirajucoj okolini? Razmisljate li o tome da napustite ovu drzavu jer se vrijednosti sake najglasnijih kose sa zdravim razumom?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Re: Blago nam se gdje zivimo....

Citiraj Pinky prvotno napisa
    1.) Smatrate li da cemo IKADA doci na stupanj neke barem polucivilizirane, polutolerantne zemlje?
    2.) Zelite li zivjeti u ovako diskriminirajucoj okolini?
    3.)Razmisljate li o tome da napustite ovu drzavu jer se vrijednosti sake najglasnijih kose sa zdravim razumom?
    Napisala sam po brojevima radi preglednosti. Ja sam vječni optimist što se tiče takvih pitanja, pa ti vjerojatno moji odgovori budu bezveze.
    Dakle:
    1.) Ja več sad smatram da smo na "tom stupnju". Okružena sam ljudima koji su civilizirani i tolerantni i odbijam vjerovati da je drugdje drugačije. Mora biti dobro.
    2.) I dalje smatram da ovo nije diskriminirajuća okolina, jer gafove pojedinaca, koji su ponekad igrom slučaja baš i čelnim pozicijama, ne smatram gafovima cijele okoline.
    3.) Ne razmišljam o napuštanju ove države i iskreno se nadam da mi to nikad neče pasti na pamet. Volim ovu državu i iskreno se nadam da nas ipek čeka bolje sutra.
    Ok, priznajem, za večinu sam vjerojatno naivka, ali nema veze.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Kad sam vidjela naslov teme vidjela sam rečenicu koju često kažem, misleći ozbiljno....ovo što si izdvojila iz udžbenika je grozno i nevjerovatno....i naravno da bi tebalo bit bolje stanje u državi i moramo težit boljem, ali ja se često sjetim onih koji su iz nas, i osjetim se zahvalno što živim tu gdje noću još uvijek mogu šetat sama po ulici, što ne siluju na svakom uglu, što ne moram držat dijete vezano za sebe da ga netko ne otme dva metra ispred mene, što nam tsunami nije razorio dom po treći put i sl. eto tako ja znam onako u globalu razmišljat tako da gdje će stajat križ, a gdje ne mi nije bitno.....naravno imam mišljenje i o tome i ostalim stvarima koje sve neće izmislit i zakomplicirat...ali eto valjda imam tu sreću da ništa još nije prejako utjecalo na moj život pa eto tako razmišljam......a valjda se trudim i što manje razmišljat dok još imam za jest

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Citiraj Anemona prvotno napisa
    1.) Smatrate li da cemo IKADA doci na stupanj neke barem polucivilizirane, polutolerantne zemlje?
    2.) Zelite li zivjeti u ovako diskriminirajucoj okolini?
    3.)Razmisljate li o tome da napustite ovu drzavu jer se vrijednosti sake najglasnijih kose sa zdravim razumom?
    Napisala sam po brojevima radi preglednosti. Ja sam vječni optimist što se tiče takvih pitanja, pa ti vjerojatno moji odgovori budu bezveze.
    Dakle:
    1.) Ja več sad smatram da smo na "tom stupnju". Okružena sam ljudima koji su civilizirani i tolerantni i odbijam vjerovati da je drugdje drugačije. Mora biti dobro.
    2.) I dalje smatram da ovo nije diskriminirajuća okolina, jer gafove pojedinaca, koji su ponekad igrom slučaja baš i čelnim pozicijama, ne smatram gafovima cijele okoline.
    3.) Ne razmišljam o napuštanju ove države i iskreno se nadam da mi to nikad neče pasti na pamet. Volim ovu državu i iskreno se nadam da nas ipek čeka bolje sutra.
    Ok, priznajem, za večinu sam vjerojatno naivka, ali nema veze.
    ja ću potpisati od N do . anemonu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I ja isto potpisujem anemonu. Uopće nisam nesretna u ovoj zemlji, bez obzira na to što ima stvari koje mi se ne sviđaju. Nesretna bih bi bila da nisam u njoj. Imam djecu u školi i nisam baš primijetila da ih tamo odgajaju zatucano. Pratim njihove udžbenike i oni su uglavnom poptuno u redu, a ako i ima koja greška bilo koje prirode, tu smo da ispravimo. Nekoliko rečenica iz (jednog od) udžbenika sigurno ne mijenjaju opću sliku o mom životu i životu moje djece u ovoj zemlji.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

1. Smatrate li da cemo IKADA doci na stupanj neke barem polucivilizirane, polutolerantne zemlje?
    Čisto sumnjam (ne bih obrazlagala, potrajalo bi).

2. Zelite li zivjeti u ovako diskriminirajucoj okolini?
    Moja uža okolina nije diskriminirajuća (barem nju možemo birati, donekle), poslovna je u jednom periodu bila, no otamo sam otišla (između ostaloga, i zbog toga). Sadašnje okruženje na poslu je beskičmenjačko, a ne diskriminirajuće, ne znam što je gore zapravo.

3. Razmisljate li o tome da napustite ovu drzavu jer se vrijednosti sake najglasnijih kose sa zdravim razumom?
    Nažalost, za odlazak odavde nisam ni više ni mlada ni perspektivna. Da imam 10-20 g. manje (i znam što me čeka ovdje), definitivno bih otišla.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kod nas je ogroman gap između pojedinih krajeva, pojedinih "grupacija ljudi" pa i pojedinih stavova.

Tu u Zgb sam okružena s ljudima koji su obrazovani i tolerantni prema drukčijima.
    No, kad dođem doma Čovjek ne bi vjerovao dok se sam ne uvjeri kakva sve razmišljanja ljudi imaju - i to dobri ljudi, naprosto "loših" stavova.

Sumnjam da će se situacija popraviti dok god se RH ne decentralizira i dok i ostatak države dođe na približnu razinu Zgb.
    Jer ovako - siromaštvo, odsječenost, neobrazovanje, nezaposlenost - sve to pogoduje razmišljanjima nad kojima prosječan "intelektualac" (nazovimo tako) odmahuje glavom.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    I ja isto potpisujem anemonu. Uopće nisam nesretna u ovoj zemlji, bez obzira na to što ima stvari koje mi se ne sviđaju. Nesretna bih bi bila da nisam u njoj. Imam djecu u školi i nisam baš primijetila da ih tamo odgajaju zatucano. Pratim njihove udžbenike i oni su uglavnom poptuno u redu, a ako i ima koja greška bilo koje prirode, tu smo da ispravimo. Nekoliko rečenica iz (jednog od) udžbenika sigurno ne mijenjaju opću sliku o mom životu i životu moje djece u ovoj zemlji.
    X

I ja ovako mislim.

Budući da sam provela neko vrijeme i u drugim zemljama (razmišljala i o trajnom rješenju i ODUSTALA jer mi se život u istinskoj zapadnoj civilizaciji nije svidio, ne tamo gdje sam ga okusila), shvatila sam uživo da ima puno puno stvari koje ovdje treba cijeniti. Skloni smo gledati stvari crno, a one takve nisu i ne moraju biti.

Isto tako, ima stvari koje me smetaju. Protiv nekih se borim i ispravljam, druge ne gledam i opet dobro. Ne treba biti nezahvalan.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

"U pubertetu sazreli mladići i djevojke postaju sposobni za normalni, heteroseksualni odnos"; "Kontracepcija blokira normalnu funkciju spolnih organa i slabi spolni nagon"; "Roditelji su odgovorni što su im djeca postala homoseksualci"; Namjernim pobačajem prekida se život ljudskog bića i ugrožava zdravlje žene"...

Smatrate li da cemo IKADA doci na stupanj neke barem polucivilizirane, polutolerantne zemlje? Zelite li zivjeti u ovako diskriminirajucoj okolini? Razmisljate li o tome da napustite ovu drzavu jer se vrijednosti sake najglasnijih kose sa zdravim razumom?
    Ne želim sada da me razapnete jako sam tolerantna, sestra mi je lezbijka i više sam nego uključena u LGBT prava...i od svega ovog što gore piše ja se ne slažem sa ovim dijelom NORMALAN HETEROSEKSUALNI tim se automatski deskriminiraju sva djeca koja su gay - I sa ovim totalnim bullshitom vezano za kontracepciju.
    Ali iako sam new agereica i open minded do kosti, mislim da ne bih baš bila luda za tim da moja kčer ili sin prakticiraju sex več u 15oj godini (hetero ili homo) pa me ježi ovo da je u pubertetu normalno prakticirati sex i da su djeca od 14-15-16 sposbna za njega (iako znam da fizički jesu). Takvim izjavama se samo potiće cure da ulaze u odnose za koje definitivno nisu spremne! Ja sam prvi sex imala sa 14, i sad se grozim svojih razloga i grozim se osječaja koji sam imala. Pa bila sam praktički dijete i nisam pojma imala što se događa! Skroz nespremna, ali bio je to trend pa sam ga i ja pratila

Vezano za homoseksualnost, nikad zapravo nije dokazana kao genetska pojava, i zadnje vrijeme postoji sve više i više dokaza koji potkrepljuju teoriju da je uvjetovana odgojem tj. događajim iz djetinstva. A moja sesta koja je vjerovatno jedna od naj OUTanijih lezbijki u Hrvatskoj isto nije baš na čisto dal je genetski lezbijka ili zbog određenih događaja u djetinstvu koji su nju pratili a mene nisu. Slažem se da onaj tko piše knjige treba imati malo širi vokabular pa text napisati na puno primjereniji način, i ako su se več uhvatili pisati o homoseksualnosti ne pisat o tome kao o pogrešci roditelja, nego kao o pojavi koja je možda socijalno ili odgojno uvjetovana.

Ovo za pobačaj, pa kako ga drugačije opisat nego namjeran prekid ljudskog života? It is what it is, svatko ima zakonsko pravo na njega, ali ne mislim da se može opisati kao nekakv divan događaj koji ne ostavlja nikakve posljedice po ženu zar ne?

I dalje, osječam se kao Anemona, okružena sam ljudima koje volim i ne dopuštam niti osječam ikakve diskriminacije oko sebe. Vjerujem da svatko ima pravo živjeti na način na koji živi, i ljudi kojma sam okružena razmišljaju slično, a oni koji ne razmišljaju vrlo brzo odlete iz mog kruga poznanika i prijatelja, nemam živaca za primitivce. Frendovi su mi raznoliki, od hetero krščana, gay-eva i lezbijki, do budista vegetarijanaca...i sa svima se super slažem jer od svih nešto super naučim, vjerovali ili ne često se svi skupa i nađemo i zabavimo.

Ne mislim da je Hrvatska išta primitivnija od drugih zemalja po razmišljanjima...čak mislim da ima manje diskriminacije nego u nekim večim državama (živila sam u Španjolskoj, Engleskoj i SAD-u) možda smo lagano nekulturniji - nepristojniji...ali nažalost diskriminacije ima svugdje. Istina, naši su tek krenuli sa uvođenjem svih ovih informacija u udžbenike pa su užasno nespretni, ali kroz par godina sve če se to srediti. Isto je bilo i u Engleskoj i u Americi kad su krenuli sa objašnjavanjem homoseksualnosti po školama.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Citiraj RozaGroza prvotno napisa

Ne mislim da je Hrvatska išta primitivnija od drugih zemalja po razmišljanjima...čak mislim da ima manje diskriminacije nego u nekim večim državama (živila sam u Španjolskoj, Engleskoj i SAD-u) možda smo lagano nekulturniji - nepristojniji...ali nažalost diskriminacije ima svugdje.
    S ovim se slažem, no kad se diskriminacija pridoda korumpiranosti, nepotizmu, nefukcioniranju pravne države, socijalnoj neosjetljivosti itd. - onda bih radije bila diskriminirana u nekom uređenijem sustavu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Istina! Zatoi mi bježimo na selo, i jedva čekam da se oprostim od sustava, bar dok bebulinac ne krene u školu...što manje ovisiš o ovima sa Markvog Trga to bolje...nažalost niej se moguče skroz otcjepit, to bi mi bilo najdraže!

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    X

I ja ovako mislim.

Budući da sam provela neko vrijeme i u drugim zemljama (razmišljala i o trajnom rješenju i ODUSTALA jer mi se život u istinskoj zapadnoj civilizaciji nije svidio, ne tamo gdje sam ga okusila), shvatila sam uživo da ima puno puno stvari koje ovdje treba cijeniti. Skloni smo gledati stvari crno, a one takve nisu i ne moraju biti.

Isto tako, ima stvari koje me smetaju. Protiv nekih se borim i ispravljam, druge ne gledam i opet dobro. Ne treba biti nezahvalan.
    X, osim dijela o osobnom življenju vani (ali imam info iz prve ruke)

Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Iskreno, svaki put kad mi je teško razmišljam da odem iz ove države. Ponekad mi je jednostavno nesnosna nekultura, zatucanost, intolerancija itd. Mislim da bih što se nekih stvari tiče bila puno sretnija nagdje drugdje ali otići je zaista teško kad nemaš gdje. Često si pomislim da odem u neki konzulat i odlučim ostati u toj zemlji, ali znam da to nije rješenje. Problema će uvijek biti samo se treba sa njima nositi.
    Školstvo kakvo je danas mi se iskreno gadi, ali na sreću za razliku od mojih roditelja, znati ću svojoj maloj reći da su u krivu. Ako se sa nečim ne slažem obrazložiti ću joj svoje viđenje stvari pa neka ona po sebi razluči, odluči i prihvati što joj odgovara.

Jedino priznajem da me u ovo moderno doba seksa strah (ma ima 6 mjeseci, di ja već brijem ). Znam čuti ispod prozora djecu od 11-12 godina kako pričaju o menstruacijama i seksu. Želudac mi se stegne.

Sjećam se sa 16 godina, došli su moji bratići iz Italije sa brdo društva. Poveo se razgovor o tome sa koliko godina je tko prvi put. Ja sam bila :shock: 12, 14 godina, a ja još ni sanjala prvi put (tek sa skoro 18). Kad su mene pitali ja se i odgovorila "tek nedavno". Lagala sam jer me bilo sram što su svi bili iskusniji od mene. Danas sam jako sretna što sam čekala jer iskreno niti onaj put sa skoro 18 nije bio dobar.

Zaključujem da mislim da je sve grozno ali da postoji svjetlo na dnu tunela. Samo što nekad to svjetlo znači našto drugo...

Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ne znam šta sam napravila pa ubacila ovaj 8) smajlić. OK sada znam 8 i zagrada ga rade, trebalo je pisati 18.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Achan prvotno napisa
    Školstvo kakvo je danas mi se iskreno gadi, ali na sreću za razliku od mojih roditelja, znati ću svojoj maloj reći da su u krivu. Ako se sa nečim ne slažem obrazložiti ću joj svoje viđenje stvari pa neka ona po sebi razluči, odluči i prihvati što joj odgovara.

Jedino priznajem da me u ovo moderno doba seksa strah (ma ima 6 mjeseci, di ja već brijem ). Znam čuti ispod prozora djecu od 11-12 godina kako pričaju o menstruacijama i seksu. Želudac mi se stegne.
    X

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Vidim da mame malih beba kažu da im se školstvo gadi. :? Ja imam školsku djecu i vrlo sam zadovoljna njihovom školom i učiteljima. Ima boljih i lošijih učitelja, ima toga što bi se trebalo mijenjati, ali sve u svemu, jako sam zadovoljna školom, štoviše, divim se entuzijazmu s kojim učitelji moje djece rade.

Namjerno nisam htjela komentirati ove citate iz udžbenika, jer sam htjela odgovarati općenito, odnosno na zadanu temu, ali kad je već RozaGroza to potaknula mogu dodati da su ti citati prije svega izvađeni iz konteksta, a potom da bi se dalo diskutirati o njima i nisu, barem ne svi, netočni.

Na temu života vani također ne bih, ali, po prirodi posla, kao i privatno, puno sam putovala i upoznavala različite sredine. Onaj tko misli da u "sređenim" zemljama nema netolerancije, korupcije, primitivizma, nepotizma, socijalne neosjetljivosti (itekako!), naivan je ili neupućen. Naprotiv, uza sve loše strane, u Hrvatskoj je puno, puno bolje i ljepše živjeti.

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Temeljem vlastitog iskustva, ja se ne bih previše brinula oko toga što piše u školskim udžbenicima, jer dobar dio klinaca jedva da ih i otvori, a ono što im profesor/ nastavnik priča isto ne slušaju, nego pod satom igraju iks oks, dopisuju se jedni s drugima, i tako dalje. U konačnici, djecu odgajaju roditelji, a ne škola, pa ako su roditelji djeci usadili ispravne vrijednosti, neće to poljuljati rečenica iz nekakvog udžbenika.

A što se države u kojoj živimo tiče... Čitala sam nedavno o nekoj ženi iz Malezije koja je dobila kaznu da je šest puta opale šibom po guzici zato što je pila pivu, a tamo je konzumacija alkohola zabranjena. Ajmo sad raspravljat o tome kako je Hrvatska zatucana. Istina, nije idealno, ali velikom dijelu svijeta je puno gore. Bi li netko želio biti žena u Afganistanu, na primjer? Ili u onim dijelovima svijeta gdje žene obrezuju, možda? Mislim da jako često zaboravljamo kako jako dobro živimo u usporedbi s velikim dijelom svjetske populacije. I zaboravljamo biti zahvalni na tome. Naravno da bi se puno toga u zemlji u kojoj živimo trebalo mijenjati. Pa hajdemo onda učiniti nešto što je u našoj moći da to promijenimo, i naučimo imati strpljenja sa stvarima koje ne možemo promijeniti.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Samo da potpišem Cookie i Zdenkin upitni smajlić na kraju prve rečenice.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Cookie, ja sam odmah nakon postavljanja teme htjela napisati da je sve dobro dok žene glasaju i ne kidaju im klitorise... nemamo se što buniti
    Nemam neko bogato iskustvo življenja vanka, malo sam putovala i upoznala druge zemlje. Muž mi je također neko vrijeme živio vanka, ali vratio se doma i teško ga je sad ponovo istjerat iz države, osim kraćeg putovanja. I da, slažem se - mi sasvim lijepo i opušteno živimo. Posebno kad uzmemo u obzir koliko nam je loš standard i koliko se baš i ne ubijamo od posla.
    Dobar primjer je komentar mog kolege iz Norveške koji se nije mogao načuditi punim kafićima u prekrasno, sunčano proljetno jutro... u četvrtak. Stalno se čovjek čudio i zapitkivao, pa je li ovi ljudi rade, ako ne - otkud ima pare za kafanu Pokušavala sam mu objasniti da mi tako živimo, svaki dan, ne samo preko vikenda i godišnjeg odmora.
    Što se tiče školstva - nisam još upućena u problematiku, barem kad je riječ o osnovnom obrazovanju. Znam samo da sam tijekom te 1 godine života u Italiji srela mnogo mladih Talijana koji ne znaju da je s druge strane Jadrana - Hrvatska, bivša Jugoslavija. O znanju stranih jezika da ni ne govorim. A bilo je tu još prilično oooogromnih rupa u općem znanju. Uostalom, kad moja djeca krenu u školu sigurno ću i ja čitati njihove udžbenike i objašnjavati im i ispravljati ovakve i slične gluposti (daj Bože da i oni budu čitali ).
    A da nam je država trula - jest. Ali...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj točkalica prvotno napisa
    Kad sam vidjela naslov teme vidjela sam rečenicu koju često kažem, misleći ozbiljno....ovo što si izdvojila iz udžbenika je grozno i nevjerovatno....i naravno da bi tebalo bit bolje stanje u državi i moramo težit boljem, ali ja se često sjetim onih koji su iz nas, i osjetim se zahvalno što živim tu gdje noću još uvijek mogu šetat sama po ulici, što ne siluju na svakom uglu, što ne moram držat dijete vezano za sebe da ga netko ne otme dva metra ispred mene, što nam tsunami nije razorio dom po treći put i sl. eto tako ja znam onako u globalu razmišljat tako da gdje će stajat križ, a gdje ne mi nije bitno.....naravno imam mišljenje i o tome i ostalim stvarima koje sve neće izmislit i zakomplicirat...ali eto valjda imam tu sreću da ništa još nije prejako utjecalo na moj život pa eto tako razmišljam......a valjda se trudim i što manje razmišljat dok još imam za jest
    Hahaha. Ima i gorih od vas. A to je ovde u Srbiji. No, potpisujem Toćkalicu, jer svako malo pomislim baš tako kao što je napisala, a često i na glas kažem.
    Nemamo vulkane, zemljotrese, tsunamije, požare i koješta što ljudima svakodnevno ugrožava život doslovno.
    Nije tajna da bih rado zbrisala odavde, ali se ne bih daleko micala. Ovde (na Balkanu i u Srednjoj Evropi) mi je baš nekako potaman

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ajme ja bi umrla da moram svaki dan mislit dal će mi tsunami razorit kuću i novi ormar koji namjeravam kupit i sl. Znam da se ljudi naviknu i žive i da ih više pogine u autu nego od tsunamija, ali oni imaju oboje, a mi samo aute i punoooo manju mogućnost katastrofe takvih razmjera.

I još pijemo vodu iz slavine pa gdje to ima, stranci sigurno zinu kad im konobar natoči iz slavine i da im pit :shock: !!!

I nemamo policijski sat, u parku možeš okrenut glavu, a da ti dijete ne nestane, za sad se još nisu počeli masovno ubijat po školama, moji bubrezi su još prilično sigurni....tako da sam ja zadovoljna za sad, dok je zdravlja, nađe se i posla i eto živi se, može bolje, ali i punooo gore.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja se nadam, ajmo to tako reći, da ćemo postati još tolerantniji i još civiliziraniji. Ove stvari "normalan heteroseksualac" itd., omalovažavnje žena i vanbračnih partnera vidljivo preko novog Zakona o medicinskoj oplodnji, uvođenje harača, napuštanje države u kritičnom trenutku i manjak odgovornosti... nisu mi baš ono "top of the pops" moje hit liste. Vjerojatno mi je percepcija takva jer mi se čini da smo sada u nekoj "lošoj fazi". Sadašnja razina nije mi dovoljna, zbog nje sam nesretna ali živim u nadi i, koliko mogu, radim na tome. A propos života vani ne idealiziram ga.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, i ono što mi još nedostaje, ali ne mijenja se to preko noći, je uvjerenje ljudi da se aktivnošću nešto može promijeniti, kao i promjena razmišljanja oko radne etike. Isto mi se tako nekako čudno tješit da ne živim u Maleziji i Afganistanu ili Sierra Leoneu, tu sam pak pesimist i gledam na uređenija društva.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pesimist = optimist

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Samo da dodam još nešto o školi...

Nema razloga za paniku. Školski SUSTAV jest koma i svakakav, ali kad djeca krenu u školu, ključna osoba jest UČITELJ/ICA. A među njima je većina normalnih, savjesnih i toplih ljudi, kao što smo i mi. Koji isto nisu zadovoljni školskim sustavom, kao što mnogi od nas isto nismo najsretniji sa svim stvarima na svojim radnim mjestima.

Nema razloga za brigu. I ja sam brinula, pa prestala, kad sam upoznala naše učiteljice. Kako će biti dalje... vidjet ćemo.

I slažem se, po svijetu i bliže i dalje vidjela sam svega i svačega - npr. jedan američki Židov me pitao otkud ja znam tko je bio Ben Gurion (bezvezni primjer), jer ON je znao samo da je to aerodrom... Pita čovjek jesam li i ja Židovka (nisam, iako to uopće nije bitno) i GDJE sam to naučila... U školi, he he he! A škola, uostalom, daje nam samo alat kako ćemo se dalje kroz život obrazovati sami. I tako dalje... Sad bi se priča mogla proširiti time koliko je visoko školstvo (čak i ovak traljavo organizirano kao naše) dostupno običnom smrtniku u nekim zemljama zapadne civilizacije, a o onim manje razvijenim da i ne govorimo... Daklem, škola može bit i bolja, ali moglo bi nam bit i puuuuno gore. Da ponovim - ne treba biti nezahvalan. A bezobrazluka i primitivizma ima svuda... Ni to nije upitno. Pitanje je samo kako se mi nosimo s tim.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...,27,,174272.jl

Ne diskutirajući o spornim i nespornim citatima iz dotičnog udžbenika, želim samo zapitati što se nitko nije javio s kritikama tijekom 13 godina, dakle, svih godina između 1996. i danas nego se kritike javljaju sada, u trenutku kad je taj udžbenik povučen?

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,8,27,,174272.jl

Ne diskutirajući o spornim i nespornim citatima iz dotičnog udžbenika, želim samo zapitati što se nitko nije javio s kritikama tijekom 13 godina, dakle, svih godina između 1996. i danas nego se kritike javljaju sada, u trenutku kad je taj udžbenik povučen?
    Odgovor se skriva u samom članku:

Ljilja Vokić, tadašnja ministrica obrazovanja:

Ne sjećam se tog udžbenika, kako bih se sjetila? Pa nisam ih ja sve čitala, imala sam stručna povjerenstva
    Dr. Ivan Regula, koautor udžbenika:
    Nisam sve ni pročitao, nije me sve to zanimalo. Pročitao sam dio oko cirkulacije, to mi je bilo zanimljivo, ali u ove aspekte nisam ulazio.
    Kao što rekoh, udžbenike nitko ne čita. Pa čak ni njihovi autori 8)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa, valjda su ih čitali učenici i njihovi roditelji sve te godine, pa što se nisu javili nego se javljaju sad kad se udžbenik povlači? Kako to da je taj udžbenik netaknut preživio mandat SDP-a?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hoćemo li dočekati neki topic a da se u njemu ne provlači politika i strančarenje????

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Cookie prvotno napisa
    Dr. Ivan Regula, koautor udžbenika:
    Nisam sve ni pročitao, nije me sve to zanimalo. Pročitao sam dio oko cirkulacije, to mi je bilo zanimljivo, ali u ove aspekte nisam ulazio.
    Kao što rekoh, udžbenike nitko ne čita. Pa čak ni njihovi autori 8)
    Pa sad, što se ovog citiranog tiče... prof Regula je pisao dio udžbenika koji se odnosi na biljnu fiziologiju, i zaista nema veze s problematičnim dijelom o seksualnosti.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hoćemo li dočekati neki topic a da se u njemu ne provlači politika i strančarenje????
    nema šanse, sad je aktuelno

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da
    ovaj je forum doista krcat temama na kojima nema ni politike ni strancarenja

ne znam stvarno kaj ocekujes na temi "Blago nam se gdje zivimo...." - da cemo pricat o prirodnim ljepotama???
    zivimo u hrvatskoj
    u kojoj je tak kak je
    mislim da previse ocekujes ako ocekujes da se na ovakvoj temi ne bude pricalo o politici i spominjale stranke

politika i stranke nam kroje zivot od jutra do mraka, 7 dana na tjedan i ne vidim dosita zasto ljudi o tome ne bi i o tome razgovarali

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    politika i stranke nam kroje zivot od jutra do mraka, 7 dana na tjedan i ne vidim dosita zasto ljudi o tome ne bi i o tome razgovarali
    x. I politika dira ljude vrlo osobno - politika je branila ljudima da idu u Crkvu, politika brani ljudima da se liječe od neplodnosti, politika ljudima sjeda na plaće. It's up close and personal u vremenima krize. Kad je vrijeme stabilnosti, onda su ljudi manje politični, a više orijentirani na neke druge teme. Sad nije to vrijeme.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mene ne smeta politika, pa ni strančarenje (ako baš mora). Zašto ne i o tome kad to bitno utječe na nas i na našu djecu? No smeta me pljuvanje i vrijeđanje, kao i to da se na političke opcije gleda crno-bijelo, bez pravog kritičkog pristupa i uvida.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slažem se sa Zdenkom u smislu da ću se uvijek pobuniti na vrijeđanje, samo tko će definirati što je dovoljan kritički pristup i odmak i tko ga ima, a tko ne. Tu sam liberalnija i OK mi je da svi raspravljaju, pa će u raspravi probudit uvid i steći kritički odmak, ona će bit katalizator toga. A koji put su, na ljudskoj koži, stvari uistinu crno-bijele - recimo, neplodnom paru sada u Hrvatskoj - stvar je crna tj. situacija je, programerski rečeno, 0 ili 1 - ne može se liječiti i mora vani plaćati minimalno 2.000 EUR za liječenje. Tako da nije niti izjava da stvari nisu crno-bijele koji put skroz točna.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Slažem se, Ina. Ne mislim da rasprava stalno treba biti na razini neke superkorektnosti, ali ne treba se ni spuštati u blato. Voljela bih da doista nema nedodirljivih tema i pitanja za diskusiju, s različitih gledišta.

Ovaj topik mi se čini školskim primjerom neke prešutne propisanosti mišljenja - nekakvog impliciranog kolektivnog saznanja o tome tko je kriv za taj udžbenik i takve teze. Samo zato sam htjela biti mrvicu provokativna - ne kao zastupnik bilo koje političke opcije, jer to nisam nego s ciljem da se ipak malo objektivnije razmisli o tom slučaju i cijelom njegovom kontekstu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Shvatila sam tvoj point. Kod nas se stvari (i prečesto) svode na taj politički tajming, a kad civilno društvo malo još naraste (tome se ja nadam), vjerujem da će se ljudi javljati za nepravilnosti u knjigama i drugdje, neovisno o političkom tajmingu, nego će biti stalni korektiv.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa, valjda su ih čitali učenici i njihovi roditelji sve te godine, pa što se nisu javili nego se javljaju sad kad se udžbenik povlači? Kako to da je taj udžbenik netaknut preživio mandat SDP-a?
    trebalo bi pitati sdp.
    pa puno toga je, sto nije trebalo, prezivjelo sdp, npr. cjelokupna privatizacija. osim sto sdp sigurno nije bezgresan, postoji puno nagadanja zasto je tomu tako bilo.

momentalno mi se cini da ja valjda obziriom na cjelokupnu ekonomsko-polituicku situaciju u zemlji naprosto se "otpustila" kocnica koja je do sada drzala "pod kontrolom" informacije o malverzacijma, korupciji i slicno - vidi npr. hrvatske zeljeznice, hep i ostalo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Svjetska banka nas osudila na propast

http://www.net.hr/novac/page/2009/08...06.html?pos=n0

Svjetska banka nas osudila na propast

Hrvati su narod koji je previše plaćen za ono koliko radi, moglo bi se zaključiti iz studije Svjetske banke koja upozorava Hrvatsku da će ako tako nastavi – propasti!

Za hrvatsku obitelj s pet članova u kojoj su oba roditelja slabo obrazovana i nezaposlena bolje je živjeti od socijalne naknade nego raditi!

Podaci potvrđuju da, ako otac prima naknadu za nezaposlenost od 1200 kuna, majka onu 400 kuna za uzdržavanje, oboje dječje doplatke od 274 kune po djetetu i 1663 kune za treće dijete u obitelji, te ako uz to 'na crno' zarade tisuću do 1420 kuna, njihova ukupna zarada može iznositi 6506 kuna!

Razlog je to zbog kojeg se mnogima ne isplati raditi, ali i Svjetskoj banci da Hrvatskoj "natrlja nos".

Prema podacima Svjetske banke, Lijepa naša ima sustav koji ne potiče ljude da sudjeluju na tržištu rada.

Stopa zaposlenosti radne snage u dobi od 15 do 64 godine u Hrvatskoj iznosi tek 57,1 posto, dok u mnogim zemljama EU prelazi 70 posto. Posljedica toga je znatno sporiji ekonomski rast nego što bi mogao biti.

Ako bi Hrvatska uspjela dovesti stopu zaposlenosti na razinu ciljeva EU iz Lisabona od 70 posto, Svjetska banka procjenjuje da bi do 2025. mogla povećati razinu svog dohotka za 15,7 posto. Do 2040., pak, bolja iskorištenost radne snage zemlji bi donijela 22,9 posto veći dohodak.

Mirovinski sustav u Hrvatskoj i ranije je poticao rano povlačenje radne snage ili prijevremeno umirovljenje, a od prošle godine to je još izraženije, jer se za 9 posto smanjila razlika između redovne i prijeveremene mirovine, piše Jutarnji list.

Kažnjavanje ranijeg umirovljenja postalo je zanemarivo, pa Hrvatska mora pod hitno provesti reformu načina dodjele socijalne skrbi i mirovinskog sustava ukoliko želi povećati ponudu radnika na tržištu rada.

Postoji, kako se navodi u studiji Svjetske banke, veliki jaz između vještina koje se nude na tržištu i potreba gospodarstva.

Svjetska banka navodi kako Hrvatska ima veliku potražnju za stručnjacima, tehničarima i kvalificiranim radnicima, i ujedno višak činovnika, trgovaca i radnika u elementarnim zanimanjima. Premalo je, pak, inženjera, poslovnih i zdravstvenih stručnjaka, a istodobno previše pravnih stručnjaka, umjetnika, stručnjaka za društvene znanosti, nastavnika, učitelja i profesora

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •