Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Jaffa kolac

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Jaffa kolac

evo, vidim da nema neceg slicnog ovome, a posto sam i ja isprobala par vasih recepata, evo da se oduzim!
    Umutiti obican biskvit od:
    4 jaja
    24 kasike secera
    24 kasike mleka
    24 kasike brasna
    1 prasak za pecivo
    mere su malo bezveze, dok izbrojis te silne kasike, al posle par puta ja sam se izvestila pa sad merim na soljice.
    Biskvit ispeci u velikom plehu od sporeta. Ispecenog ga iseci na velicinu pladnja na kome ce kolac biti. A iseci ga tako da sve cetiri strane budu isecene, tj. da nema pecenih rubova. Otprilike ostane polovina biskvita isecena, i nju treba izmrviti skroz sitno. A druga polovina ide na pladanj i malo se poprska sokom, mlekom i sl.
    A sad fil:
    U serpu staviti 150 gr secera da provri sa malko vode, dodati one mrvice od biskvita,4 velike kasike dzema od kajsije i 2-3 pomorandze izmiksane(meso i sok - u originalu ide i kora, ali ja je nikad ne stavljam, jer-ko zna odakle su pomorandze stigle, dal su prskane i tako to. a i da ne bude pregorko). Dzem mora biti od kajsije jer je on onako malo kiseo a i zut. Mogao bi i dzem od pomorandzi, naravno.
    Kad secer provri prvo dodati mrvice, pa narandze i dzem i sve izmiksati da bude onako kremasto, glatko da se lepo razmaze. Mikserom, ne u seckalici ili necem slicnom. komadici narandze ce ostati, naravno, a tako i treba. Smesu lepo naneti na biskvit, lepo je zagladiti, jer odozgo ide cokoladna glazura! cokolade je dovoljno 100gr a moze i vise, jer onda bude deblja. U frizider da malo upije, seci na stangle ili kocke. MM uvek kaze: seci odmah, nek upija u stomaku!

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: Jaffa kolac

Obožavam jaffu, mama je to pravila prije par godina i planuo je u roku od 1 sata. Ne sječam se da je koristila mermeladu od kajsija :?
    A reci mi bude li ovaj tvoj dovoljno sladak ili je kiselkast?
    I još par pitanja:

Citiraj djuma prvotno napisa
    dok izbrojis te silne kasike,
    Male žličice ili velike?

A druga polovina ide na pladanj
    Kako misliš na pladanj, zar ne bi trebalo u nešto što ima stranice, da se krema ne razlije?

komadici narandze ce ostati, naravno, a tako i treba.
    Ja sam mislila miksati sa štapnim mikserom, onda mi ne bi ostali komadi naranče, može li tako?

Smesu lepo naneti na biskvit, lepo je zagladiti, jer odozgo ide cokoladna glazura!
    Koliko je debela ta smjesa?

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Re: Jaffa kolac

MM uvek kaze: seci odmah, nek upija u stomaku!
    on me podsjeća na mene, ja ni jedan kolač ne pojedem hladan jer ga ni ne dočekam hladnog, a kolač od par dana- MA KAK'I!!

malo mi ovaj recept izgleda kompliciran, ima li još netko nekakvu verziju???

i čekam izvještaj na pitanja od arijane, točno je postavila pitanja koja su imeni bila :?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Pa izgleda da sam ga zakomplikovala, a uopste nije! dakle zlice su velike. Ja sam ih jednom izbrojala, i sad merim na solje, one od 2,5 dl. po jedna solja secera, brasna i mleka. Pece se u velikom plehu da ne bude debelo.
    Ovo sto ide preko biskvita uopste nije krema, zato se i zove fil. Gustine bude kao npr. griz ili pura ili malo gusci cokolino nece se razliti nimalo, i zato ne treba tepsija vec bas pladanj.Narandze prvo samleti stapnim mixerom ili u multipraktiku. Ostanu komadici koji su meni bas fora. Ubacis u serpu secera i malo vode. Kad to provri, stavljaju se one mrvice i to bude bas gusto. To se promeni kad dodas izmiksane narandze sa sve sokom i dzem, koji sluzi da sve to bolje poveze. Arijanina mama je mozda stavljala vise narandzi ili mozda vise secera. anyway,ja uvek stavim ovog dzema, rekoh, moze biti i marmelada od narandzi, a verovatno i od bresaka. biskvit i fil bi trebalo da su iste debljine tj. debljine palca svaki. Odozgo cokolada. Kolac ima identican ukus jafi, probajte ga!

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

njami, njami...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •