Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: zdravstveno osigranje dijeteta preko muža ili mene?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno zdravstveno osigranje dijeteta preko muža ili mene?

Kad se beba rodi, preko koga se zdravstveno osigurava?
    Mene ili muža?

Ja imam veću plaću, pa da li je onda bolje preko mene zbog poreznih olakšica?

Da li je bolje dok sam ja na porodiljnom da bude preko muža,pa da on ima neke olakšice pa kad počnem raditi da prebacim na sebe?

hvala

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zdravstveno osiguranje nema veze sa poreznim olakšicama. Znači, samo se dogovori sa mužem.

Što se tiče poreznih olakšica za godinu u kojoj koristiš rodiljni ili roditeljski, bolje je dijete bude na drugog partnera koji ne koristi jedan od ova dva dopusta.
    Ako se želi da se ovaj uvećani osobni odbitak koristi kod obračuna plaće, tada je potrebno otići na PU i tamo prijaviti dijete kao poreznu olakšicu. Zatim tako izmijenjeni obrazac (PK) se nosi poslodavcu u kadrovsku / računovodstvenu službu kako bi se mogli koristiti podaci kod isplata plaća.

No, neovisno o ovoj prijavi i ako se u mjesečnim isplata ne koristi uvećani osobni odbitak, isti se može primjeniti prilikom obračuna prijave poreza na dohodak, na način da se prilože potrebni dokumenti.
    Također, ako je supružnicima financijski povoljno, mogu se dogovoriti o podijeli tog uvećanog osobnog odbitka.
    U svakom slučaju o tome više imaš na stranicama PU.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Freya, najbolje za vas je da sastavite vlastitu kalkulaciju kako ćete koristiti uvećani osobni odbitak.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

hvala mamma san, ma ja sam to malo pomiješala, ali ti si to super skužila što želim pitati.....

uglavnom bit na njega kao porezna olakšica dok sam ja na porodiljnom, a poslije na mene jer imam veću plaću....ako to mijenja stvar?

hvala na info......pogledat ću na stranicama PU

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja bih samo upozorila da ima poslodavaca koji isplaćuju neto plaću te poreznu olakšicu za dijete koriste kako bi sebi umanjili troškove, a radniku isplaćuju istu plaću kao i prije djeteta. U takvoj situaciji je bolje ne prijaviti dijete na nikoga te na kraju godine predati godišnju poreznu prijavu skupa s dotad neiskorištenom olakšicom na dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Ja bih samo upozorila da ima poslodavaca koji isplaćuju neto plaću te poreznu olakšicu za dijete koriste kako bi sebi umanjili troškove, a radniku isplaćuju istu plaću kao i prije djeteta. U takvoj situaciji je bolje ne prijaviti dijete na nikoga te na kraju godine predati godišnju poreznu prijavu skupa s dotad neiskorištenom olakšicom na dijete.
    hvala na info....

kod mene je u ugovoru brutto plaća, moram muža pitati kako je kod njega

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •