Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Prirodni šećeri, čuvanje

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno Prirodni šećeri, čuvanje

Pozdrav! Molim da mi otkrijete na koji se način nakon otvaranja staklenki čuvaju rižin i kukuruzni slad te sirup od agave. Pitam jer na proizvodima, a niti deklaracijama, nije navedeno. U frižideru ili na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu...? Hvala!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

znade li tko odgovor na moje pitanjce? pliiiiiiiiiz

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Općenito se prirodni šećeri jaaaaako teško čuvaju od fermentacije. Jedini način je držati ih u frižideru, a i to ima smisla samo ako već kod kupnje nisu fermentirani. Jedini stvarni način čuvanja je u dehidriranom stanju i zato sam veliki pobornik demerara šećera od trske (casonade je zapravo ista stvar). Svi vlažni sladovi, pa čak i med ako ima veći udio vode - fermentiraju

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

:?
    A u čemu je problem? Kaj se događa nekaj loše?
    Ja najnormalnije koristim rižin, kukuruzni, ječmeni, datuljin slad, agavin sirup i nikad nisam razmišljala o tome koliko su otvoreni ili primijetila neku razliku

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

meni se na jecmenom ulovila po vrhu plijesan pa sam sve ostale preselila u frizider :/

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja ne drzim u frizideru, i nikad nisam imala problema s plesnima.
    mozda kad bi duze stajalo, ali kad otvorim teglu ipak je iskoristimo za nekih recimo 20-ak dana.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja isto ne radim nista specijalno. doduse na javorovu sirupu pise: drzati na hladnom nakon otvaranja, pa ga shodno tome nakon otvaranja drzim u hladnjaku.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajme, koliki bi mi hladnjak trebao da držim u njemu sve što bih trebala..... :/ Žitarice, povrće, sladove.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    A u čemu je problem? Kaj se događa nekaj loše?
    Pa zapravo da. Aspergillusi ti rade aflatoksin b od kojeg jetra potpuno prestaje s radom na neko vrijeme, a to je jako loše.
    Bolji biser je da dosta tih šećera dolazi u dućan već kontaminirano pa je najbolje potpuno izbjegavati mokre varijante. Slad pogotovo.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Kao sto je vec receno, sve u frizideru , na javorovom sirupu tako i pise, a zanimljivo npr na rizinom sladu kupljenom u Njemackoj isto tako i pise, na jecmenom i kukuruznom sladu kupljenom kod nas nista ne pise.
    Jednom mi je rizin slad svejedno fermentirao, ali mislim da mi je nakon upotrebe predugo ostao vani...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pitanje za Davora - sto je tocno demerara šećer od trske ili casonade - koji si naveo - jel' to isto kao rapadura i ima li to kod nas za kupiti? Osim toga, kad kazes da je problem da su sladovi vec fermentirani cesto kod kupovine - kako to mogu provjeriti (ja to nisam nikada osjetila, osim jednom kod rizinog slada - ali taj je ocigledno bio fermentirao)??

Branka1 - vidim da si navela datuljin sirup - molim te reci gdje si to kupila???
    Hvala!!!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Datuljin kupila u Gardenu, ostalo u Bio&Bio.

Davore, a svi ti sladovi dolaze u mokrom obliku,osim što sam jednom davno u Mercatoru pronašla ječmeni u prahu.
    Što onda? sve ih izbjegavati i koristiti taj šećer? To mi se čini kao najgora varijanta, ali sad si me s ovim opet ubio pojam. Kao i uvijek

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa nije davor mjera svih stvari.

necu reci da i mene pocesto ne ubije u pojam, medutim u ovom konkretnom primjeru mislim da mozes mirne duse koristiti sve navedeno.

nama kila secera traje godinu dana i uzimam ovaj o kom davor prica roh-rohrzuker.
    za palacinke, jer to cura voli, javor sirup (njega jedino drzim u hladnjaku)
    dobar je i u grizu, kojeg pak mm jako voli.

za onaj napitak od boban-pejic, limun i jecmeni slad s vrucom vodom, uzimam jecmeni slad i drzim ga na sobnoj temperaturi. nikad mi se nije pokvario.

med koristimo zimi u caju ili kompotu.

kupila sam i agavin sirup, jer ga tu jako hvale, posto ima najnizi glikemijski indeks od svih ovih gore navedenih, ali nisam ga jos isprobala.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i samo da dodam.
    puno toga ovisi o mjeri. ako bi korislita secer, slad i ostalo stalno i u velikim kolicinama, dobro bih proucila ovo sto davor pise.
    ako se radi o kojoj zlicici svaki drugi dan ili rjede, ne zamaram se puno.
    mi naime ne pravimo kolace. osim palacinki i griza, a u njih i ne ide secer.

+ recimo svako toliko, se pojave natpisi med ovo, med ono. ja opet mislim da je to namirnica provjerena tisucama godina i ne brinem se puno o tim napisima. zimi ga uredno uzimam u caju, odnosno u onoj varijanti s maticnom mljeci i peludom, odnosno ponekad na kruhu s putrom.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    pa nije davor mjera svih stvari.
    Točno 8)

Moje ideje slobodno provjeriš na netu koristeći izraze iz mojih postova pa na temelju pronađenog formiraš svoj vlastiti stav. Stavove formiram na način da kad me se nešto tiče onda potražim raspoložive izvore na netu i usporedim s već poznatim činjenicama. Češće ispliva poneki AAAA! trenutak ili UUUU! trenutak, a nakon toga se stav malo promijeni.
    Sladove ne cijenim kao namirnicu jer je vjerojatnost kontaminacije upravo fantastična. Od zrna koje se ne može sterilizirati prije klijanja (a prečesto je već kontaminirano aspergillusima), zatim ostatak proizvodnje (svakako potražiti na netu) i na kraju pohranjivanje u ambalažu i čekanje na polici u dućanu.
    Neugodna činjenica za kontaminaciju aspergillusima je da ih ne možeš detektirati ni njuhom ni okusom, a namirnica je svejedno krcata aflatoksinima.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kod nas ima demerara i ja ga korsitim, za kolace, jer je kristalni, ukusan i ne "pokvari" strukturu ako se u receptu stavi umesto belog secera.

Davore, mozes li molim te (jos jednom) detaljnije pojasniti sta su alfatoksini?
    Ja sam pokusavala da shvatim prosli put kad si pisao to o nerafinisanim zasladjivacima i alfatoksinima u njima, ali nisam uspela konkretno da shvatim o cemu se radi. Zahvalna unapred

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Uh, Davore, fakat je zastrašujuće kad kreneš istraživati :/ Ja stvarno više ne znam, što više istražuju hranu, zbunjenija sam. Za sve se pojavljuju "lobisti" i istraživanja koja imaju suprotne rezultate. Ma ja inače sve analiziram, ali moram priznati da mi ovo s hranom povremeno postaje opterećenje. Mi isto kao Seni koristimo jako, jako malo slada/šećera, iako sam ja npr. kekse povremeno pekla s javorovim/ječmenim sladom. Inače, za goste imam smeđi šećer, a ove sladove sam čuvam na sobnoj temp. :/

Davore, malo OT, pliz! Znam da si ti spominjao kokosovo ulje. Ja sam imala onu piksu i od proljeća ga nisam koristila, bilo je bijelo-kruto, a sad se ful otopilo- stajalo mi u špajzi koja je zimi super, ali ljeti užas! Jel' to OK, ili da bacam, kaj misliš?

Btw, Seni, ne znam kakva je situacija s medom u čaju, odnosno negdje jednom pročitah da po Ayurvedi med nije dobro kuhati, ne znam jel' bi se po tome smio stavljati u vruć čaj... Ja čaj pijem bez ičega pa mi to nije bilo bitno, ali sad mi je palo na pamet kad si spomenula, kad smo kod zbunjivanja

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

O aflatoksinu piše u wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Aflatoxin
    Bitno je znati da se "dobiva" iz istog zrnja kao i slad. Uzgred, aspergillusima jako pašu uvjeti pod kojima zrnje klija u proizvodnji slada :bljuc:

Med je fora jedino ako je termički netretiran. Samo u tim uvjetima sadrži enzime i vitamine, a ako ga se grije postane samo neobična smjesa šećera osebujne arome. Zato se ne trpa u vruće.

OT: kokosovo ulje se krutne ispod 24°C i ako nije užeglo (u tom slučaju smrdi) ovo tvoje je sasvim ispravno. U zadnje vrijeme ga trpam u jogurt i baš mi je fora. Jogurt u tom slučaju služi kao emulgator.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

O aflatoksinu sam odmah nakon tvog prošlog posta prosurfala
    Hvala za OT, odmah sam pošnjofala ulje i zaključila da mi je miris i dalje OK, ali me izgled šokirao, tako da je jučer iz predostrožnosti brašno iz iste špajze završilo u košu, očito je pretopla ljeti :/

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Evo još jedan link o a. Ima toga na netu puno.

http://www.nutricionizam.com/index.p...hiva&Itemid=43

Koliko sam shvatila a. ima (može biti) i u mlijeku i mliječnim proizvodima, zbog stočne hrane.
    I da je ključna kontrola, odnosno da se i uz predostrožnost male količine a. ne mogu izbjeći.
    Inače, ja sam prvi put čula za a. vezano za pistacije. Slučajno sam bila naletila na info o a, i definitivno više nikada neću jesti pistacije.

A slad konzumiram rijetko (odnosno ubacim jednu žličicu u tijesto kad pečem kruh), ili kad pečem kolač, iako tu radije stavim agavin sirup, tako da ću tako i nastaviti.. Teško ću se riješiti odbojnosti prema šećeru bilo koje boje..

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma, ako ce mi aflatoksini zaustavljat rad jetre dok jedem debele palacinke prelivene javorovim sladom - nek sve stane
    davore, zar to nije tvoj recept, probusi vilicom, pa da sto vise javorovog sirupa udje?
    ja ga prodajem ko tvoj

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nisam ništa loše napisao o javorovom sirupu
    Dobro je nakon otvaranja strpati ga u frižider i to je to. Med i ostali tekući šećeri fermentiraju ako je udio vode dovoljan za započinjanje fermentacije. Ako je dovoljno vodenasto - fermentira. Spas je u frižideru.

Velika je razlika jedino slad koji je najčešće fermentiran još prije nego dođe u dućan. Njemu nema spasa.

Veliki problem sa zdravojelcima je što iz nekog razloga odreda vjeruju da je sve što se kupuje u dućanima zdrave hrane dobro, recimo mlijeko od soje. Istina je ponešto drukčija u smislu da ti dućani prodaju robu za koju marketing zdrave hrane kaže da je super.

Iz istog razloga se pod zdravu hranu prodaje voće i povrće lošije od treće klase samo zato što ljudi misle da je ružna hrana zdrava. E pa najčešće nije.

Smeđi šećer od trske se dobije dehidracijom sirupa šećerne trske. U kristalnom obliku (recimo demerara) se ne kvari, dočim u varijantama s puno vode (recimo muskovit) je najčešće fermentiran. OK, obično to nisu aspergillusi, ali svejedno: to je proizvod loše kakvoće.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

med naravno ne stavljam u vruci, vec u mlaki caj. i to obicno zimi, u neki biljni caj, koji je kao preventiva protiv prehlada i slicno.

mislim da javorov sirup, ne spada u skupinu sladova, te da kod njega nema opasnosti od alfatoksina. nadam se. jerbo moja cura jede palacinke ili prazne ili sa malo javorova sirupa.
    cekam sto ce davor reci

davore, imas li kakve negativne informacije o ovom agavinom sirupu, kojeg ovdje hvale?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Javorov sirup je sok stabla javora i dobije se zarezivanjem kore. Takvi šećeri su OK ako su uvjeti u cijelom postupku higijenski. Isto onda vrijedi i za ostale biljne sirupe, kao uostalom i za šećernu trsku

Vjerojatno je najskuplji kokosov šećer koji se dobije zarezivanjem cvijeta kokosove palme. Teeeeeška egzotika. Probao sam ga i OK je, ali ne toliko OK koliko za njega traže para.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Iz istog razloga se pod zdravu hranu prodaje voće i povrće lošije od treće klase samo zato što ljudi misle da je ružna hrana zdrava. E pa najčešće nije.
    Budući da imam sveki koja proizvodi voće i povrće isključivo bez pesticida, herbicida i bez mineralnih gnojiva, znam kako izgleda netretirano voće i povrće-poprilično kao i ono iz zdravih dućana. Tu i tamo neki crv, sitnije, flekavo.. ali zbilja ukusnije.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

hvala za brze odgovore!
    bas mi je drago da datuljin sirup sad ima kod nas, nije ga bilo kad sam ja trazila prije nekog vremena!

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Znaci li to da ni miso (mii volimo bas jecmeni) nije dobar?
    Jecmeni slad mi je zakon za hleb, nekako tu ne mogu da ga izbacim.
    I da, za pitu od jabuka...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Miso, šoju i tamari (a i još ponešto) se dobiju fermentacijom s aspergillusom oryzae (kođi) koji iz nekog razloga ne proizvodi aflatoksin, iako za to ima gen. Očito je ekipa strpljivim odabirom kroz stotine godina uspjela selektirati "defektne" gljivice koje im rade fermentiranu hranu bez otrova.
    Bez obzira na sve, izbjegavam te proizvode ako su nastali u Kini - ne ulijevaju mi povjerenje.

Vidi http://en.wikipedia.org/wiki/Aspergillus_oryzae

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

miso, soyu, tamari obicno dolaze iz japana. barem ovo sto ja tu vidim na policama.

apropo kine: u nedjeljnom izdanju "die presse" intervju sa john-om naisbitt-om, jednim od najvecih, odnosno najboljih istrazivaca trendova u buducnosti stoji: negdje oko 2050 (aproksimativno) kina dostize usa u smislu da postaje svjetska sila i u ekonomskom smislu.....europa ostaje u zapecku, ceka je neizvjesna buducnost...
    pita novinar:
    pa tko ce izradivati t-shirts?
    naisbitt:
    europljani, vi i ja
    (naisbitt je inace amerikanac, ali je ozenjen austrijankom, pa se preselio u austriju)

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

bok, svima!
    ja sam pokrenula ovu temu, a kako me nije bilo na netu par dana kažem wow na ovo kamo je tema otišla - bez mene!
    ali, uostalom, vidim da ste profići, a ja sam tek početnik pa se baš i ne mogu uključiti u debatu...
    imala u planu preći na polu-makrobiotiku. nakon ovog što ste naveli nisam više sigurna da ću to i ostvariti.
    hvala svima na odgovorima, čini mi se da ste već ekipa i da imate zajedničku povijest.
    pitanje za sve uključene: da li ste makrobiotičari i možda završili tečaj kuhanja u Makronovi? ako jeste, kakvi su dojmovi, zdravlje, energiziranost,...?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Neugodna činjenica za kontaminaciju aspergillusima je da ih ne možeš detektirati ni njuhom ni okusom, a namirnica je svejedno krcata aflatoksinima
    Zanima me da li ih ubije visoka temp. Npr. stavim slad u smjesu za puding umjesto šećera i kuha se ili ga spečem u kolaču?
    Hvala

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Koliko ja znam ne. Takve namirnice jednostavno ne valjaju.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel imate kakvih osobnih iskustava sa stevijom
    i ima li je kod nas negdje za kupiti?

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mislim da sam vidjela da ima u dućanu Zrno. To je kod Nacionalne na Vrbiku, al možda najbolje nađi njihov br. tel. na internetu pa provjeri.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala, pogledat ću,
    znam gdje je Zrno

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo ja sam si upravo u austriji kupila steviu! tinkturu i granulat. tinkturu sam otvorila i stavila kap na prst da probam :shock: slatko, slatko! jako slatko!
    citala sam ponesto i morala jednostavno probati. ipak, ne moze se s njom (=steviom) zamijeniti secer u svim namirnicama. biskvit npr. ne ispadne dobro, jer mu secer daje "masu", ako razumijete. ali dalje jos nisam probala - tek sam se sinoc raspakirala.
    i da, ako netko sazna da ima stevie u HR, neka i meni javi. hvala!

ah, davore, ti mene vjecito bacas u razmisljanja. taman sto sam formirala stav o necemu, ti mi opet okrenes cijeli svijet na glavu! *hvala ti za to!* ....svakako mi se jecmeni slad nije svidio ali agavin sirup je mljacccccc!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •