Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Optimalna duljina kuhanja

  1. #1

    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Postovi
    267

    Početno Optimalna duljina kuhanja

    Molim iskusnije kuhare/ice savjet, koliko dugo je optimalno kuhati povrce za dijete (8 mj.) u obicnom loncu da se ono skuha, a da zadrzi sto vise nutritivnih sastojaka.
    Ja iz straha da ne bude sirovo kuhanjem ubijem boga u povrcu, tko zna sto onda u njemu ostane osim boje i vode...
    Znaci, koliko dugo:
    -brokula
    -karfiol
    -mrkva
    -tikvica
    ... i sve drugo sto vam pada na pamet, ja sam na ove 4 namirnice za sada.
    Hvala

  2. #2
    anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    1,170

    Početno

    Zašto se bojati sirovog povrća? Sirova prehrana (imaš i tu topica ako te zanima) se sastoji samo od sirovih namirnica (i onih koje ti navodiš).
    Po meni je bolje kraće vrijeme kuhanja. Ovako bih ja okvirno:
    Brokula: 5 min
    Karfiol: 7 min
    Mrkva: 10 min
    Tikvica: 4 min
    Što se nutricionističke vrijednosti tiče, što kraće kuhanje- više nutrijenata!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Postovi
    267

    Početno

    Ne iskljucujem sirovo povrce, ali mozda ne jos sada.
    Znaci mislis da 8-mjesecno dijete nece imati problema probaviti tako kratko kuhano povrce?
    I sto je s griženjem mrkvice, ona je nakon 10 min jos tvrda, a kad ju zdruckam vilicom svejedno ostaju komadici. Pa me strah a) da mu se ne zaleti i b) da mu zeludac teze probavlja komadice hrane od kasice.
    U svakom slucaju jos uvijek istrazujemo dohranu, a H jako voli jesti, makar to i bilo ovako raskuhano kako pripremim.
    Hvala na savjetu

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Ja isto ovako kao anchi kuvam sve (za bebu od 6,5 meseci, ali i za nas velike) osim mrkvice. Nju kuvam duže, zavisi kako je isečena. ali tako da viljuška lako može da je zgnječi, ali da ne budew gnjecava, već onako fino sočna al dente.
    A brokula i karfiol mi smrde i budu teški za probavljanje što se duže kuvaju. Isto tako i kupus i kelj i prokulice i sve iz te grupe povrća.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •