-
Optimalna duljina kuhanja
Molim iskusnije kuhare/ice savjet, koliko dugo je optimalno kuhati povrce za dijete (8 mj.) u obicnom loncu da se ono skuha, a da zadrzi sto vise nutritivnih sastojaka.
Ja iz straha da ne bude sirovo kuhanjem ubijem boga u povrcu, tko zna sto onda u njemu ostane osim boje i vode...
Znaci, koliko dugo:
-brokula
-karfiol
-mrkva
-tikvica
... i sve drugo sto vam pada na pamet, ja sam na ove 4 namirnice za sada.
Hvala
-
Zašto se bojati sirovog povrća? Sirova prehrana (imaš i tu topica ako te zanima) se sastoji samo od sirovih namirnica (i onih koje ti navodiš).
Po meni je bolje kraće vrijeme kuhanja. Ovako bih ja okvirno:
Brokula: 5 min
Karfiol: 7 min
Mrkva: 10 min
Tikvica: 4 min
Što se nutricionističke vrijednosti tiče, što kraće kuhanje- više nutrijenata!
-
Ne iskljucujem sirovo povrce, ali mozda ne jos sada.
Znaci mislis da 8-mjesecno dijete nece imati problema probaviti tako kratko kuhano povrce?
I sto je s griženjem mrkvice, ona je nakon 10 min jos tvrda, a kad ju zdruckam vilicom svejedno ostaju komadici. Pa me strah a) da mu se ne zaleti i b) da mu zeludac teze probavlja komadice hrane od kasice.
U svakom slucaju jos uvijek istrazujemo dohranu, a H jako voli jesti, makar to i bilo ovako raskuhano kako pripremim.
Hvala na savjetu
-
Ja isto ovako kao anchi kuvam sve (za bebu od 6,5 meseci, ali i za nas velike) osim mrkvice. Nju kuvam duže, zavisi kako je isečena. ali tako da viljuška lako može da je zgnječi, ali da ne budew gnjecava, već onako fino sočna al dente.
A brokula i karfiol mi smrde i budu teški za probavljanje što se duže kuvaju. Isto tako i kupus i kelj i prokulice i sve iz te grupe povrća.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma