Vidi rezultate ankete: epiziotomija

Glasači
47. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • nikad više, radije bih popucala

30 63.83%
  • ne smeta mi, brzo je zaraslo

6 12.77%
  • bolje da su mi radili epi nego da sam ovako popucala

6 12.77%
  • ja sam protiv epi (ovo je za one koje još nisu rađale)

5 10.64%
Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Epiziotomija za i protiv

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno Epiziotomija za i protiv

Bila sam u rodilištu i odma u startu sam se bunila protiv epiziotomije ali doktorica me uvjerava da je to puno bolje nego da popucam, da ako beba napne međicu da bi moglo biti svašta, da je bolje takav rez nego pucanje na sve strane. Ja sam negdje pročitala da kad te režu režu mišić a ovako popuca okolno tkivo pa sam to spomenula. Ona je rekla da nije istina da je to sve mišić i kad puca da puca mišić itd.

Uglavnom sve sam teme o tome već prožvakala, uhvatio me strah od toga, i sada vidim da ako beba stvarno jako napne međicu da možda neću moći izbjeći epiziotomiju. Pa bih napravila anketu (nadam se da nema već takva, izbrišite ako ima) da dobijem još neke argumente protiv epi kad budem drugi put išla kod doktorice, ili da se pak umirim i prihvatim to kao nužno zlo (u slučaju kad je nužno - znam da ima zločestih babica ili voditelja rodilišta koji sve režu trebalo ne trebalo, ali ovdje me baš zanima kad je nužno, da li ste za ili protiv epi)

P.S. objašnjenja i dodatni komentari su dobrodošli

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

hej pa fali mi jedan odgovor u anketi, stavila sam za one koje još nisu rađale i opciju za epi, koliko anketa može imati odgovora, jesam nešto pogriješila? :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

fali ti :
    -rađala sam bez epi
    -rađala sam bez epi i malo popucala

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ma to mi ne treba jer me zanima kad dođe do te situacije kad babica kaže "stvarno je bolje da vas zarežemo, beba je jako napela međicu" - što onda, je li bolje da reže ili da popucam?

Ako beba ide bez napinjanja onda ni nema potrebe za epi, ili ako samo malo napne međicu pa babica pusti da popucaš jer zna da će to biti samo dva-tri šava.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

mene je ovaj članak prosvijetlio.

evo najzanimljivijeg dijela:

“Pokušajte razmišljati o epiziotomiji ovako: ako držite komad tkanine i rastežete ga, s namjerom da ga potrgate na dva dijela, znate i sami koliki otpor stvara sama tkanina, i rijetko će puknuti. Ali ako napravite mali rez u sredini, rastezanjem ćete lako postići cilj. Vršenje epiziotomije je jednako tome, tako da ponekad dolazi čak i do rascjepa rektuma. Liječnici još uvijek raspravljaju o tome da li je taj “jasan” kirurški rez lakše tretirati, nasuprot puknuću koje nastaje bez rezanja. Moje iskustvo jest da je ta mala napuknuća koja se događaju bez epiziotomije lakše zašiti i manje su bolna za ženu. Epiziotomija, jednom napravljena i “zakrpana”, mnogo je lošija i izvor je mnogo veće boli u razdoblju poslije poroda.”

(i jako me smeta doktorski stav: ali nama je lakše zašiti rez od epi, nego spontano puknuće. )

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Drage forumašice, evo ja sam glasala ZA odnosno "ne smeta mi, brzo je zaraslo" iz razloga što je to doista i bilo tako (nisam osjetila rez, nisam osjetila šivanje poslije, nije dugo ni jako boljelo, danas se ožiljak ni ne vidi), a na prvom mjestu zato što je beba bila ugrožena. Ali protivnik sam epiziotomije koja se radi rutinski.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja nisam rezana ni prvi ni drugi puta, drugi puta sam neznatno popucala, zato što sam rađala u takvom glupom položaju, iako je P imao manju glavu od I.

Ako tiskanje nije forsirano, a primalja se malo potrudi međicu je moguće sačuvati, zaista su rijetke situacije u kojima je epiziotomija nužna. Nalijeganje na trbuh rodilje je još jedan od faktora koji dovodi do epiziotomije i/ili pucanja.

Osim toga, važan je i položaj, onaj u kojem se rađa po difoltu je najgori za međicu, idealno bi bilo rađati u klečećem položaju ili u čučnju. Stolčić je jedna od friendly opcija.

Ti ćeš rađati kod Podobnika? Možda bi se kod, obzirom na plaćanje, mogla dogovoriti da poštuju tvoju želju i naprave sve da prođeš bez epiziotomije.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Da bila sam tamo jučer i upoznala doktoricu Zmijanac. Žena je simpa ali uvjerava me da je nekad epiziotomija nužna, kao npr. ako beba jako napne međicu. Ja sam rekla da bih htjela rađati na stolčiću i da sam čula da je manji slučaj epiziotomija kod tog položaja, a ona je kao nešto u nevjerici klimala glavom da baš i nije tako. Strah me da se neću znati izboriti za sebe, nisam baš osoba koja se zna suprostavit a kamoli posvadit (ako sam se i s mužemo posvadila jednom u životu evo mi glave a kamoli sa nepoznatim ljudima i to doktorima).
    Htjela bih joj doći sa još nekim konkretnim činjenicama protiv epiziotomije da vidim što će reći.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

edit: mužemo == mužem

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

1. rezana, oporavljala se mjesec dana, imala priraslice, vidljivi ružan ožiljak
    2. ništa, oporavljala se ništa, sutradan sjedila, dan nakon izlaska išla u šetnju s bebom u slingu

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj pinguica prvotno napisa
    Htjela bih joj doći sa još nekim konkretnim činjenicama protiv epiziotomije da vidim što će reći.
    meni se čini da je ona svoj stav prema epi već napravila,
    i da je teško da će je nešto pokolebati.

ne možeš ti nju promijeniti nego sebe.
    odlučiti da ne želiš epi i osigurati si sve uvjete da do nje ne dođe
    (stolčić, ne stiskanje trbuha, ne tiskanje na silu i sve snage)

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislim da bi ti bilo idealno da na porodu imas plan, i da vodis sa sobom doulu koja ce biti tampon zona izmedu tebe i osoblja. znam da je vecini zena pratnja na porodu muz, ali nedostatak je to sto muzevi ne znaju puno o tome niti kako to izgleda, pa "popuse" spiku od doktora (ima prica ovdje na forumu). doula zna i kako je radati i kako to izgleda pa joj je utoliko lakse inzistirati da se tvoje zelje postuju.

druga solucija je dati muzu da pogleda par dvd-ova s prirodnim porodom da se educira. nije lose i za zene da pogledaju. ima bas fascinantnih prica i scena.

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nakon prvog poroda,koji nije bas bio po planu,epiziotomija mi je jedino ostala u ruznom sjecanju i to zbog dugog zarastanja.Inace babica me pokusala siriti, al je dosao doktor i rekao da reze.
    Kad sam se pripremala za drugi porod odlucila sam se na pratnju i prioritet mi je bio izbjeci epiziotomiju.Nazalost pratnju nisu pustili unutra jer sam dosla vec u tiskanju i ponovila se prica,babica me sirila,a ovaj put doktorica je rekla rezi,ja se nazalost nisam u tom trenutku snasla da trazim da me ne rezu(sto je i razumljivo i tu je pratnja kljucna).I opet me peklo,bolilo,itd...sorry ljudi al mrzim epiziotomiju.
    U oba slucaja mislim da su doktori bili nestrpljivi,a da je kod mene bio kljucan taj polozaj na ledjima.Da ti bar kazu ajmo sad malo cetveronoske pa nek gravitacija "izvuce"bebaca.

maaja79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

na mom drugom porodu je islo prirodno, bez dripa i nalijeganja, zvala sam ih tek kad sam osjetila jak nagon za tiskanjem i bilo je gotovo za par minuta.

ponavljala sam da ne zelim epizotomiju i dva puta sklanjala babici ruku s makazama. ipak me recnula

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne znam što bi to značilo da beba napne međicu, tj. da se tek tada reže.
    Pa bebač kad ide, napinje od trenutka kad proviri dok se ne porodi, ok, najjače se koža rastegne kad ide glava i dok ne izađe van.
    Ja sam odbila epi tj, rađala sam na stolčiću i mm je babici napomenuo da bih ja radije popucala nego da me režu. I popucala sam ali malo.
    Mislim da doktori ne vjeruju da se ta koža može toliko raširiti. Samnom na porodu je bio mm i on je poslije bio fasciniran koliko se međica raširila kad je mom sinu glava išla van.
    I samo još jedna info, nitko ne jamči da nećemo još popucati čak i kad se radi epi, naime, moja sestra je dobila epi i unatoč tome je jaaako popucala, razlog: prebrzo vođenje poroda i nalijeganje na trbuh.
    Ja bih i drugi put radije popucala, jer moje tijelo zna koliko treba da bi beba izašla , a malac je bio povelik...

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj poliona prvotno napisa
    Ne znam što bi to značilo da beba napne međicu, tj. da se tek tada reže.
    Pa bebač kad ide, napinje od trenutka kad proviri dok se ne porodi, ok, najjače se koža rastegne kad ide glava i dok ne izađe van.
    Ja sam odbila epi tj, rađala sam na stolčiću i mm je babici napomenuo da bih ja radije popucala nego da me režu. I popucala sam ali malo.
    Mislim da doktori ne vjeruju da se ta koža može toliko raširiti. Samnom na porodu je bio mm i on je poslije bio fasciniran koliko se međica raširila kad je mom sinu glava išla van.
    I samo još jedna info, nitko ne jamči da nećemo još popucati čak i kad se radi epi, naime, moja sestra je dobila epi i unatoč tome je jaaako popucala, razlog: prebrzo vođenje poroda i nalijeganje na trbuh.
    Ja bih i drugi put radije popucala, jer moje tijelo zna koliko treba da bi beba izašla , a malac je bio povelik...
    Hm, da, pa i doktorica je rekla nešto u stilu da nemogu znati koliko ću popucati, ali babica koju sam prvi put tamo vidjela je rekla ako ona vidi da ćemo popucati samo malo da onda ne reže, postavila se kao da ona može to procijeniti.

I ja ću ići na stolčić i mislim da me neće požurivati na porodu (osim ako nešto stvarno ne zapne na nekih par sati, bar su tako rekli, ako porod odjednom stane i ne ide nekih dva sata da onda poduzimaju neke mjere).

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    fali ti :
    -rađala sam bez epi
    X

radjala i sa i bez epi i ne bi ponavljala iskustvo kad su me rezali

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

mislim da je najbolje da ideš pa da vidiš.nitko te ne može prisiliti ako nećeš htjeti, a ako zaista bude potrebna lako se uvijek napravi.nije sila ići sa kamenim stavom o tome,nikad ne znaš što te čeka. na kraju ti najbitnije bude da ti je dijete dobro,a sve ostalo je manje važno.tako je i meni bilo,epi su mi radili i dugo je cijelilo i boljelo,ali nije me bilo briga,bilo je samo važno da je malena dobro,a ja više nisam imala ni malo snage da si produžavam muku non-stop trudova.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

imam 'divan' oziljak od epiziotomije, koji me smeta kod...pa skoro svega, od seksa do nezgodnih gacica, ulozaka, infekcija...o psihickoj barijeri prema tom dijelu tijekla da ni ne govorim. osjecam se ko da sam osakacena.

a najvise me smeta kod razmisljanja o sljedecem porodu. jer koja je opcija? da me opet rezu na isto mjesto pa zasiju kako spada, da me ne rezu i da onda idem na plasitcnu operaciju ili zivim s tim do kraja zivota?

nije problem u tome kako su me rezali i zasili, nego u tome da ja nisam bila u mogucnosti nakon poroda mjesec dana mirno lezati i to se valjda razmrdalo i nije dobro zaraslo

jos uvijek imas dileme 'epi, da ili ne'?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Definitivno inzistiraj na stolčiću, nemoj dozvoliti da te "vozaju". Lako skupiš postotke na ovom forumu od cura koje su rodile na stolčiću, garantiram da nisu ni jednoj radili epi i da je više od 99% njih prošlo bez šivanja. Evo i ja sam primjer da ne treba raditi epi i da se ne mora popucati, prošla sam porod na stolčiću bez ogrebotine.
    Svaka primalja treba biti upućena u to kako očuvati međicu, ona je ta koja treba reći kad treba stati s tiskanjem ako vidi da bi se međica mogla oštetiti. Zato je primalja Erika iz Vž rodilišta tako popularna, a ova njena rečenica zapravo sve govori:
    "Danas imamo rodilišta koja su "Prijatelji djece". Težnja nam je da rodilišta postanu rodilišta koja će također biti i prijatelji majki. Zato moramo imati sluha za ženine prirodne instinkte, jer i u tome se vidi napredak medicine." (prenešeno s site-a Hrvatske udruge primalja)

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Tako je NIa_zg, i ja sam rađala na stolčiću i prošla sam bez pucanja i rezanja...ko da ni nisam rodila, drugi dan sam mogla sjediti i sve - jedino po cemu sam osjetila da sam rodila je dok su se skupljale kosti kukova - to je malo bolilo i ništa više! :D

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

I sad anketu ne mogu popuniti jer ni jedan odgovor mi ne paše :?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam prošla bez epi ali Lucija je bila mini beba, možda zato. Malo sam popucala, dobila par šavova, sjedila već drugi dan.
    Doktorica ti očito ima svoje mišljenje o epiziotomiji ali pri porodu napomenuti da bi to htjela izbjeći primalji. Kod mene je ona odigrala glavnu ulogu, doktorice se ni ne sjećam. Da mi mm nije rekao tko je tko i da je dr došla kad je Lucija krenula van, bila bih uvjerena da se nije ni pojavila.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

1T nisam rezana, malo pukla jer je malac na izlazu stavio ruku na glavu...nisam nikad osjetila da sam pukla ni da sam šivana..sjedila odma normalno..

nadam se i drugi put sličnom iskustvu...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

eto, ja sam probala obe varijante i mogu reći da je razlika enormna. oba poroda brza i laka, ali oporavak drastično različit.

nakon epi se nisam mogla sama dić par dana, vrtilo mi se u glavi (valjda zbog krvarenja), nisam mogla sama brinuti o djetetu, mjesec dana nisam mogla sjest...boli me i dan danas kad puše bura
    nakon poroda na stolčiću bez epi (potvrđujem da nije bilo ni govora o škarama i da na stolčiću uglavnom ne režu), par šavova zbog malog puknuća. u 05:25 rodila, u podne ručala sjedeći na drvenom stolcu. otišla sama u wc, normalno se brinula o bebi...za pet dana igrala se sa starijim na dvorištu
    izgled se promijenio i prvim i drugim porodom

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dva put sam rodila, prvi put s epiziotomijom, drugi put bez epiziotomije i bez pucanja

i stvarno se ne nalazim ni u jednom tvom ponuđenom odgovoru

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    fali ti :
    -rađala sam bez epi
    i još
    - rađala s epi i povrh toga gadno popucala
    (baš kako je opisano u citatu koji je gore navela melange)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i ja sam naravno protiv rutinske epiziotomije. rezali su me jer sam morala roditi na vakuum... sve se dogodilo u par sekundi. samo rezanje uopće nisam osjetila niti je išta bolilo. shvatila sam da su me rezali tek kad me doktor počeo šivati, ali sam zarastala tjednima. prvi puta sam sjela nakon 3 tjedna, a počela voziti nakon mjesec dana.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bas sam maloprije opipala oziljak dok sam se tusirala, i zakljucila--radije bi nabila nekog nogom u glavu nego dopustila da me opet iskasape

osjecam se tako osakaceno zbog te gluposti

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

o da, ožiljak moj mali. forever

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kolika je vjerojatnost da ću opet rađati ne znam, ali ako se dogodi, nikad se više neću dovesti u situaciju da bi me mogli rezati. Prvi put su me grozno izrezali, šivali na živo, nisam k sebi dolazila skoro mjesec dana... Drugi put je fizički problem bio manje izražen (mali rez, par bezbolnih šavova, brzo zacijelilo) ali se s psihičkim traumama još nisam pomirila. Naime, meni su epi napravili unatoč snažnom protivljenju i nekoliko puta izrečenoj molbi da to ne rade, i to zato što su mi skakali na trbuh isto nakon dva ponovljena traženja da se to ne čini. Zbog toga se i danas osjećam zlostavljano i ne mogu zaboraviti. I nikad više nikome neću dati priliku za takvo nešto.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

joj, o tom naskakivanju sam slušala. užas! ja nemam takvu strašnu priču. sve je nekako išlo samo po sebi. jesam ja bila na dripu i to, ali su shvatili da dijete ne ide, da moraju vakuumom, rezali su me (stvarno nisam osjetila ništa!), mala Sofijica je došla na svijet i to je bilo to
    dali su mi je odmah, bila je sa mnom dok su me šivali (što je tako boljelo da bi inače svisnula) i sve je bilo divno i krasno .
    naravno da sam protiv epi, ali u mom slučaju ne znam šta sam drugo trebala napraviti. pustiti da popucam skroz?
    još mi je bio prvi puta...

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nisi li na drugom topicu napisala da si bila skoro skroz otvorena i da ti su ti dali drip samo da još brže rodiš?

eto ti odgovora :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jesu. nakon dva sata šibanja trudovima glavica se nije spuštala (tako su mi rekli) i morali su vakuumom... kad sam došla u rađaonu doktor je rekao da ću roditi za sat vremena. pa sam rodila za 2,5

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, oni i inace daju jako precizne prognoze

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ja sam prije poroda bila veliki protivnik epiziotomije. Sad, mjesec i pol dana nakon poroda, mogu reći da to ustvari i nije bilo tako strašno. Babica se trudila da mi opusti međicu, ali nije uspjela. Beba je bila ugrožena, pa sam morala brzo roditi. Rez sam osjetila, šivanje malo. Imam 4 šava. Prvi put sam sjela 4. dan (bilo prilično bolno), a potpuno se oporavila za 3 tjedna.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam oba poroda prošla s epi. i nakon oba poroda sjedila već prvi dan. kod prvog me puno više bolilo nego kod drugog. kod prvog nisam uopće osjetila kad me sjeckalo, a kod drugog jesam jer me kidalo poslije truda.

meni je najgora trauma s ovog poroda bila ta što su mi malom tri puta gurali glavicu nazad dok me nisu uvukli u boks i isjekli. naime, porod mi je krenio u predrađaonici pa dok su oni skužili i gurali me na krevetu u boks trudovi su tri puta malom istisnuli pola glavice vani.
    ali da me nisu isjekli mislim da bi me mali cijelu rasčetvorio jer je bio velika beba.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •