Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 88 od 88

Tema: trogodišnjaci i kompjuter

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Shiny prvotno napisa
    Ja zapravo uopće ne mogu procijeniti je li Jan puno na kompjutoru

Uglavnom, da, zabrijao je na igrice, uglavnom neke trkaće, s autima, parkiranja i neki taxi..igra sam a kada je tata doma onda mora s njim igrati...katkada jos uvijek zaigra neke "bebi" igrice (roary, bojanje, tomica)..i sve je to meni ok, ne branim mu ništa...(počeo je upoznavanje s kompom kada je pisanjem u wordu - sad mu je to vec dosadno)..nego me izbaci iz takta kada u nekoj igrici ne može nešto napraviti, pa počne šiziti a ja mu stvarno ne mogu pomoći jer, jednostavno - ne znam!
    E onda mu kažem da ako počne "divljati" nema više kompa!

...
    Otprilike ovako i kod nas. Ali nije na kompu svaki dan. Zna proći dosta vremena da se ni ne sjeti, bez obzira što vidi nas da koristimo komp. I pokušavamo dozirati, ali nekad mi, moram priznati, dobro dođe malo mira jer inače nema trenutka da ne viče " mama, što ćemo se igrati?" , tako da sam skroz u pogonu.
    Ja sam bila jedna od onih što je htjela što dulje da ne bude uz komp, ali sam izdržala do 3. godine, a onda je njegov interes postao prejak pa sam popustila. Muči me pri tome samo to što mu svaka igra na kompu brzo dosadi, kao da mu stalno treba novih i novih podražaja.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj mali manijak jutros je tražio po dječjoj enciklopediji životinje, upisivao latinska imena u Wikipediju i odatle izvlačio engleska imena, pa je radio spisak u Wordu
    Mislim, za tako nešto njemu kompjutor treba, jer ni MM ni ja ne znamo kako se na engleskom zove "južna vodena naboruša" ili "crvenorepi penjaš"

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    moj ne zna i ostat će tako dokle god ide.
    I ja bih voljela da se drži što dalje od kompa dokad god može. Ali ne znam kako će nam to ići. I. sada ima 17 mj., a otkad je prohodala ono što je najviše zanima u cijeloj kući je komp Sa godinu dana je prokužila kako na tipkovnici jednom jedinom tipkom ugasiti komp...ja, kojoj su kompjuteri zanimanje, nisam imala pojma da postoji ta tipka I otada kad vidi mene da tipkam dođe i ako je ne pratim obavezno mi stisne tu tipku da mi pokvari ono što sam počela raditi

Trenutno mi je najveći bed što nam komp stoji u dnevnoj sobi pa joj je lako dostupan i samim tim i zanimljiv. Ali čim se sad uskoro preselimo, komp ide u posebnu sobu i ako treba spremna sam ga i zaključati
    Mislim da je bolje držati djecu dalje od kompa dokad god je to moguće! A od Interneta da i ne pričam! Kada više ne budem mogla braniti joj da ide na Internet, onda će ići, ali pod mojom strogom kontrolom! I tako pod kontrolom najmanje do 18-te

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Moj mali manijak jutros je tražio po dječjoj enciklopediji životinje, upisivao latinska imena u Wikipediju i odatle izvlačio engleska imena, pa je radio spisak u Wordu
    Mislim, za tako nešto njemu kompjutor treba, jer ni MM ni ja ne znamo kako se na engleskom zove "južna vodena naboruša" ili "crvenorepi penjaš"

Ovo je prekrasan primjer djeteta koje računalo koristi na odgovoran i pametan način. Bravo za dječaka, a isto tako i za roditelje!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mi samo igramo neku edukativnu igricu, slagalice, bojalice i pjesmice i sl. I to ne često i ne dugo. Obično ga pustim samog za komp, onda mu se ne da dugo. Niš drugo mu ne pokazujem na kompjuteru.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Moju još ne zanima laptop ona sjedne za stol ja joj ga otvorim (dok je ugašen) i onda ona tipka po njemu.

Kako vi nađete edukativne igrice igrice,na koji stranicama se one nađu?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo najbolje igrice...

Sebran postoji i na hrvatskom jeziku (brojke, slova - za predškolce), a za Minisebran ne znam (to je za manju djecu - boje, oblici, grupiranja...).

Pogledaj ovdje:

http://www.wartoft.nu/software/sebran/

Ne da mi se skidati Minisebran jer su ga moji dječaci davno prerasli, ali možda su u međuvremenu preveli i njega.

Obični Sebran ima prijevod na dvadesetak jezika, pa se može koristiti i za učenje stranih jezika (za to ga trenutno rabimo, moji dečki su sad 2. i 3. razred). Služi nam odlično...

Od drugih softvera na hrvatskom mislim da online nema ništ cjelovito besplatno, ali ima probnih verzija...

Nešto ima na http://www.artrea.com.hr/ ali ja doma imam njihove Petice pa ne skidam ništ s web stranice već dugo.

Ima još... http://www.silabus.hr/

O Sunčicama i Hlapiću smo već sve rekli. Nema ga online, ali ja sam ga posuđivala iz kvartovske knjižnice gdje imaju i sve Sunčice (ali imali smo ih doma, i još uvijek koristimo one za stariju djecu, prve dvije poklonili smo u vrtić zajedno sa starim računalom... ).

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Peterlin hvala na linkovima
    Sebran nam se sviđa, pogotovo jednostavnost.
    A zahvajujući demo Slilabusu Sunčica je jučer naučila pročitati (tj prepoznati) riječi "da" i ne".

Ovdje ima zgodnih stvari (naravno nije na hrvatskom): http://www.boowakwala.com/kids/boowakwala-home.html

Počeli smo sami crtati bojalice u Paintu - tata ili ja nacrtamo nešto crnim linijama (MM bolje crta od mene), onda Sunčici namjestimo kanticu s bojom, a ona bira boje i popunjava površine.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

:shock: :shock: :shock: :smajlićkojipadaunesvijest:

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa
    :shock: :shock: :shock: :smajlićkojipadaunesvijest:
    Za utjehu, nije se ponovilo Ipak je to malo pretežak angažman za petogodišnjaka.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja djeca (5,5 i 2,5) još uvijek nemaju pristup kompjuteru i odgodit ću to što dulje. Igraju se zajedno igračkama i svačim ostalim (što nađemo kod kuće), crtaju, modeliraju tjestom i sl.
    Svaki dan sam "oduševljena" kreativnošću koju proizvede nezadano okružje. Ponekad se za njima treba nešto i počisti i pospremiti ali "nema veze".
    Nisam psiholog ali doista ne vidim prednost u tome da djete crta Paintom
    a ne svojom rukom ili da ne lista npr. knjigu o životinjama.
    Razumijem da takve stvari impresioniraju moju baku, ali svi znamo da se
    kompom može naučiti služiti za par dana bilo kad, a djetinstvo je doista jedinstveno doba.
    Veliki motiv za odgađanje upotrebe kompjutera mi je scena s mora:
    tata i 2 djece sjece na brodu, oko njih sunce, more, ljeto a oni zure u Nintendo. Da nakon mnogo takvih sati slijedi depresija, nije mi nevjerojatno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj debeljucka prvotno napisa
    Moja djeca (5,5 i 2,5) još uvijek nemaju pristup kompjuteru i odgodit ću to što dulje. Igraju se zajedno igračkama i svačim ostalim (što nađemo kod kuće), crtaju, modeliraju tjestom i sl.
    Svaki dan sam "oduševljena" kreativnošću koju proizvede nezadano okružje. Ponekad se za njima treba nešto i počisti i pospremiti ali "nema veze".
    kompom može naučiti služiti za par dana bilo kad, a djetinstvo je doista jedinstveno doba.
    tata i 2 djece sjece na brodu, oko njih sunce, more, ljeto a oni zure u Nintendo. Da nakon mnogo takvih sati slijedi depresija, nije mi nevjerojatno.
    Ima jedna stvar.... za djecu koja nisu motivirana crtati rukom, a takav je bio moj stariji sin. Bez Painta on ne bi crtao rukom ni sada, a ovako, uz Paint (i Corel Draw i ppt i još puno aplikacija) dijete je s vremenom prihvatilo i olovku. No dobro, on je kao mali imao motoričke smetnje koje su dijagnosticirane i riješene, ali za njega je računalo bilo zakon, i još je uvijek. Gradivo ponavlja uz računalo (uči iz knjiga, na klasičan način), radi si prezentacije i sve pet. Logopedske vježbe također smo godinama uredno i vrlo uspješno odrađivali uz računalo.

Mlađi sin nije bio ovako zagrijan za računalo pa ga je tek nedavno krenuo koristiti i stariji brat ga uredno uči...

Kao i u svemu - ne treba tu biti isključiv, samo treba imati mjere. Nekom djetetu će to odgovarati, nekom će više odgovarati "klasika". S vremenom sve dođe na svoje mjesto.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

.
    informatička pismenost je danas ravna klasičnoj pismenosti
    moja ima pristup kompu
    tu i tamo odigramo koji dječju igricu: razvoj kordinacije miša i oka

sve ima svoje dobre i loše strane

kad sam se ja rodila moji su imali crno-bijeli TV
    kad se brat rodio imali su TV u boji
    kad se sestra rodila imali su komp

kad sam svoju malu rodila imali smo u kući sveukupno 4 kompjutera

Paint i Nitendo nisu slični
    kao da uspoređuješ tempere i pištolje na vodu

jedno je zabava a drugo razvijanje kreativnosti

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

...
    Mene ovo asocira na tatu koji ne zna komunicirati sa svojom djecom, ne zna iz zainterestrati za nešto kreativno, nego im je uvalio igrice da ga ostave na miru.
    To nije tata koji će dijete staviti u krilo pa se s njime igrati u Paintu.

tutimir

Početno

Ja osobno imam 14 god i prvi sam se put upoznao sa kompom kad mi je bilo 5 godina, sada se vec dobro poznajemo i on mi sluzi za mnogo stvari pout ucenja za skolu. Katkad me "pukne" ovisnost za igricame ali toga se zasitim u manje od jedan dan,imam komp u svojoj sobi i smijem ga koristiti 1 sat za igrice i po dogovoru za ucenje, (ako sam napravio svu zadacu),ali draze od igrica mi je programiranje (znam programirati u logu, uredivati web stranice u html-u i css-u i znam malo c-a) ja mislim da je to jako puno i nisam kao moji prijatelji koji vise po wow-u, a zasto? Zato jer su me tako roditelji naucili. Oni su me pustili da se igram i kad mi je dosadilo tata mi je pokazao da se mogu "igrati" na kompu na drugi nacin:programiranjem i odmah sam se u to zaljubio, sad ja ucim svog brata tim stvarima i moje je misljenje da bi se svoj djeci to svidjelo samo im treba netko pokazat (nema veze ako neznate programirat, ucite s njima, tako ce biti jos zabavnije). I na kraju moja je poruka da djeci traba samo pokazati kako se nesto zbilja radi na kompu i oni ce se u to zaljubit i potpuno ce zaboravit na igrice.
    P.S. moram se pohvaliti da sam usao u tim programera web stranica i ja vec sa 14 godina mogu nesto raditi za novac jer sa stranice koje ja napravim mogu prodati za 20-70 eura (ali ja to radim samo za zabavu)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tutimir prvotno napisa
    Ja osobno imam 14 god i prvi sam se put upoznao sa kompom kad mi je bilo 5 godina, sada se vec dobro poznajemo i on mi sluzi za mnogo stvari pout ucenja za skolu. Katkad me "pukne" ovisnost za igricame ali toga se zasitim u manje od jedan dan,imam komp u svojoj sobi i smijem ga koristiti 1 sat za igrice i po dogovoru za ucenje, (ako sam napravio svu zadacu),ali draze od igrica mi je programiranje (znam programirati u logu, uredivati web stranice u html-u i css-u i znam malo c-a) ja mislim da je to jako puno i nisam kao moji prijatelji koji vise po wow-u, a zasto? Zato jer su me tako roditelji naucili. Oni su me pustili da se igram i kad mi je dosadilo tata mi je pokazao da se mogu "igrati" na kompu na drugi nacin:programiranjem i odmah sam se u to zaljubio, sad ja ucim svog brata tim stvarima i moje je misljenje da bi se svoj djeci to svidjelo samo im treba netko pokazat (nema veze ako neznate programirat, ucite s njima, tako ce biti jos zabavnije). I na kraju moja je poruka da djeci traba samo pokazati kako se nesto zbilja radi na kompu i oni ce se u to zaljubit i potpuno ce zaboravit na igrice.
    P.S. moram se pohvaliti da sam usao u tim programera web stranica i ja vec sa 14 godina mogu nesto raditi za novac jer sa stranice koje ja napravim mogu prodati za 20-70 eura (ali ja to radim samo za zabavu)
    Bravo! Samo naprijed! Uci i dalje, da za svoje znanje danas-sutra mozes dobiti i nekakav papir u obliku svjedodzbe ili diplome.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno pozzz

pozdrav drage moje...
    oprostite moi molim vas .,al sve ovo što vi tu pišete čini mi se vrlo nevjerojatnio ili ja to nisam dobro shvatila..
    mislim ,pa koliko ta vaša djeca imaju godina??? od jedne nema sad veze koje koristi se excelom..mislim hallooooo..pa to i mi odrasli imamo šta za kužit a,ne dijete..jedna druga veli radi u photoshotu..mislim stvarno..dame moje čemu nepotrebne laži????

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kaj si se ti registrirala samo da utvrdis da lazemo?

ja velim, a tako i je--moj klinac (3 god) zna u photoshopu napraviti neke stvari. recimo, otvoriti si novi blank dokument, izabrati kist i njegov oblik i velicinu, odabrati si boju, izabrati gumicu da to obrise...

a zakaj bi lagale, ne kuzim?

klinci su ko spuzve, oni shvate kako stvari rade jedno milijardu puta brze nego mi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Re: pozzz

Citiraj Flame prvotno napisa
    pozdrav drage moje...
    oprostite moi molim vas .,al sve ovo što vi tu pišete čini mi se vrlo nevjerojatnio ili ja to nisam dobro shvatila..
    mislim ,pa koliko ta vaša djeca imaju godina??? od jedne nema sad veze koje koristi se excelom..mislim hallooooo..pa to i mi odrasli imamo šta za kužit a,ne dijete..jedna druga veli radi u photoshotu..mislim stvarno..dame moje čemu nepotrebne laži????
    Evo, ja sam napisala da mi se dijete koristi excelom. I ne samo excelom, nego i wordom, paintom i wikipedijom.
    Tres. I ostala sam živa.
    Ali nisam dama

(bez brige, ne slaže grafove u excelu, samo tablice s brojevima )

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Flame nema tu neke posebne mudrosti. Djeca uče ono što vide od starijih i ono što im roditelji pokažu.

Na primjer, neka djeca će u dobi koja je u naslovu ovog podforuma naučiti skijati - meni se to može činiti nevjerojatnim jer MM i ja ne skijamo. Dakle, Sunčica neće skijanje naučiti od nas, Office i Corel hoće.

tutimir pozdrav i bravo i od mene

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj klara prvotno napisa
    Flame nema tu neke posebne mudrosti. Djeca uče ono što vide od starijih i ono što im roditelji pokažu.

Na primjer, neka djeca će u dobi koja je u naslovu ovog podforuma naučiti skijati - meni se to može činiti nevjerojatnim jer MM i ja ne skijamo. Dakle, Sunčica neće skijanje naučiti od nas, Office i Corel hoće.

X

Dokazano u praksi! Ne samo da hoće, nego i jesu, svaki sin u skladu sa svojim afinitetima (stariji je majstor za računalo, a mlađi za kuhanje, a oba znaju osnove jednog i drugog )!

A da ne kažem koliko mi je računalo pomoglo kod starijeg sina koji je imao govorne smetnje... tko zna gdje bi bili bez toga! Danas je to odavno zdravo dijete, koje je logopedske vježbe radilo UZ RAČUNALO! Glavu mi je spasilo...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa

X

Dokazano u praksi! Ne samo da hoće, nego i jesu, svaki sin u skladu sa svojim afinitetima (stariji je majstor za računalo, a mlađi za kuhanje, a oba znaju osnove jednog i drugog )!

A da ne kažem koliko mi je računalo pomoglo kod starijeg sina koji je imao govorne smetnje... tko zna gdje bi bili bez toga! Danas je to odavno zdravo dijete, koje je logopedske vježbe radilo UZ RAČUNALO! Glavu mi je spasilo...

..ma jasno mi je da djeca uče od nas i ono što im pokažemo,al oprostite mi ako mislim da je glupost to da trogodišnjak radi u exelu,pa to je onda mali fenomen..
    moja djevojčiva se također služi računalom,ali samo igrice i sl...a nikako exellom..doduše nije mi uopće palo napamet pokazati joj to..mislim da je joj premalena za to..
    nemojte zamjerit ,to je samo moje skromno mišljenje..

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ma jasno mi je da djeca uče od nas i ono što im pokažemo,al oprostite mi ako mislim da je glupost to da trogodišnjak radi u exelu,pa to je onda mali fenomen..
    Pa da, fenomen je U tom ti je fora.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Flame prvotno napisa
    oprostite mi ako mislim da je glupost to da trogodišnjak radi u exelu,pa to je onda mali fenomen..
    moja djevojčiva se također služi računalom,ali samo igrice i sl...a nikako exellom..doduše nije mi uopće palo napamet pokazati joj to..mislim da je joj premalena za to..
    nemojte zamjerit ,to je samo moje skromno mišljenje..
    Ok, vidim da te taj excel jako žulja, pa da probam razjasniti situaciju.
    Pitanje postavljačice topica bilo je:

zanima me kad su vaši klinci počeli donekle samostalno koristiti kompjuter? Što ste im davali da rade/gledaju?
    Moj odgovor bio je usmjeren na to da trogodišnjaku nismo davali da igra igrice za kompjutorom, nego jednostavne korisničke programe, pa dok mu ne dosadi. Kako rekoh, nije mu dosadilo, i nastavio se njima služiti, dok igrice i dalje ne igra (osim glazbenih). Poanta nije bila u tome što čije dijete zna raditi za kompjutorom, nego što im se može ponuditi da rade, a da se ne razvije u puku ovisnost o ekranu.
    Bilo je tu još primjera o tome što djeca rade za kompjutorom, neki si sami traže igrice, neki instaliraju demo-programe, a neki, eto, rade popise u excel-tablici Ne znam što je tu čudno, a još manje što bi tu bila "glupost".
    Uostalom, nije ni taj famozni excel došao s tri godine, nego malo kasnije I pročitaj malo pažljivije što sam napisala o korištenju excela, pa ćeš vidjeti da zaista ne radi nikakvu "višu matematiku". Prema tome, ne vidim razloga za zgražanje ili čuđenje.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    ja velim, a tako i je--moj klinac (3 god) zna u photoshopu napraviti neke stvari. recimo, otvoriti si novi blank dokument, izabrati kist i njegov oblik i velicinu, odabrati si boju, izabrati gumicu da to obrise...
    Ovo moze i u paintu, a moze i bez kompa. Uzeti papir, odabrati bojicu, nacrtati nesto, i uzeti (neku vrstu) gumice da obrise.
    Ono sto Andrej radi u excelu isto se moze i u notepadu, ili bilo kom text procesoru, a naravno i na listu papira.
    Problematicne su uglavnom igrice, tj. na njih se lako navuci, a ovako, koriscenje k'o koriscenje, ako im se predstavi da je to normalno i nista posebno, naucice bez problema, te proste stvari.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma zapravo, djeca ili jesu za "navlačenje" ili nisu...

Moj stariji je igrao igrice nekoliko godina (trebao je pola sata dnevno, s okluzijom na dobrom oku da mu se slabovidno vježba) ali nije se to njemu dalo.... Rijetko je izdržao dulje od 15 min. Power Point (i Excel i druge stvari) je bio zanimljiviji...

Mlađi je druga priča, taj bi igrao, ali on ima limit jer je sklon "navlačenju", ali jednak efekt su mu crtići na tv, pa ne vidim nikakvog razloga za čuđenje... Djecu te dobi treba nadzirati, što god radili. Moj mlađi je ppt savladao tek sa 7 godina i još uvijek zove brata u pomoć (a i ja, ako trebam nešto u Office 2007 - moj stariji to zna bolje nego ja)!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa

X

Peterlin, malo off topic, ali voljela bih znati kakve govorne smetnje je imao tvoj stariji sin i kakve logopedske vježbe je radio na računalu( tj. koje igrice ili što već ).
    Moja Elena ima poteškoće u govorno jezičnom izražavanju i povremeno joj dam da igra Malu učilicu.
    Odgovor može i na pp.
    Thanks .

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dijagnoza: dislalija (smetnje sa izgovorom glasova R i L). Imao je on i smetnji sluha

Nije volio bilježnicu pa sam ja vježbice prebacila u ppt (to se kroji po narudžbi, teško je reći napamet, logoped mora odabrati koje valjaju baš za to dijete) ali išlo je lakše pomoću računala nego bez njega.

Mala učilica nije ni postojala u to vrijeme, ali smo zato izraubali SUnčicu i Hlapića (Poštujte naše znakove). Sve što pomaže djeci dobro je i primjenjivo!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

poceli smo sa baby keyboard samostalno sa nekih godinu dana

samnom je sjedio za kompom i cicao dok sam ja jadnom rukom tipkala od trena kad sam uspjela dojiti sjedeci (imao je par mjeseci). sa ocem je sjedio pred kompom od trena kad je poceo sjediti

sa 2 je poceo voziti sa onim volanom od little tikes (volan je controler, upravljas i skupljas zadane predmete)

play station je poceo igrati sa 4 (one bedaste igrice) a sad sa 5 i pol uredno odigrava i starwars i indiana jones i batman

psp je poceo bas igrati sa negdje 4 i pol, prije toga je na tome gledao filmove kad smo putovali. sa 4 i pol su mu prsti postali dovoljno veliki da polovi sve tipke

game cube je poceo sa negdje 3 god, igrao je najradije donkey conga, contrroler su kongosi

v-smile je poceo sa 2 god

igrao je dvd kids od bercheta ali je cijeki koncept bio sugav i to nije bas bilo nesto

sve sto smo nasli da je dijete moglo kupiti i da je bila dobra grafika mi smo nabavili

nemam stvarno pojma od kad koristi misa

sve igrice na kompu igra sa joystickom ili side widerom

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kod nas je čitav koncept puštanja crtića vezan uz kompjuter (HTPC) pa nam je odgovaralo (i ona je to silno gurala) da nauči sama puštati crtiće. S otprilike 2,5 godina je (uz pomoć velikih ikonica) naučila pokrenuti i ugasiti željeni crtić. Proširili smo to na paljenje - gašenje kompa i OS-a toliko da ne mora čekati na nas dok nešto dovršimo. Povremeno (jednom u dva tjedna) dozvolim pola sata igranja online igrica s Dorom i mislim da joj je to zasad dosta. Smatram da joj je sad korisnije "obično" igranje od bilo koje aktivnosti za kompom.

Sek@ avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

moje curice imaju 4 i 2,3 godine i mislim da su jos premale za komp. Ionako je cijeli zivot pred njima i jednog dana ce im biti racunala preko glave

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    poceli smo sa baby keyboard samostalno sa nekih godinu dana

samnom je sjedio za kompom i cicao dok sam ja jadnom rukom tipkala od trena kad sam uspjela dojiti sjedeci (imao je par mjeseci). sa ocem je sjedio pred kompom od trena kad je poceo sjediti

sa 2 je poceo voziti sa onim volanom od little tikes (volan je controler, upravljas i skupljas zadane predmete)

play station je poceo igrati sa 4 (one bedaste igrice) a sad sa 5 i pol uredno odigrava i starwars i indiana jones i batman

psp je poceo bas igrati sa negdje 4 i pol, prije toga je na tome gledao filmove kad smo putovali. sa 4 i pol su mu prsti postali dovoljno veliki da polovi sve tipke

game cube je poceo sa negdje 3 god, igrao je najradije donkey conga, contrroler su kongosi

v-smile je poceo sa 2 god

igrao je dvd kids od bercheta ali je cijeki koncept bio sugav i to nije bas bilo nesto

sve sto smo nasli da je dijete moglo kupiti i da je bila dobra grafika mi smo nabavili

nemam stvarno pojma od kad koristi misa

sve igrice na kompu igra sa joystickom ili side widerom

oprosti ali moram komenitrati

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Za nekoga je komp uređaj koji služi samo za igru. Za nekoga može biti alat za rad i učenje. Za nekoga od svega pomalo. Treba naći sredinu.

Zanimljivo mi je što su ljudi (na na forumu, općenito) skloni zgražati se ako neko dijete provodi puno vremena igrajući igrice. Istovremeno im je sasvim normalno da djete par sati dnevno bulji u crtane, i to sve redom koji budu na TV-u, bez ikakvog odabira.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

tu temu sam bas i ja razmisljala otvoriti...

moja cura ima 4.5god i pustimo ju svaku vecer 1h na komp ona sama odluci hoce li gledati crtice ili igrati igrice...(u vecini slucajeva igra igrice)mislim da se nije zarazila jer zna da moze biti samo navecer od do i to postuje ....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za nekoga je komp uređaj koji služi samo za igru. Za nekoga može biti alat za rad i učenje. Za nekoga od svega pomalo. Treba naći sredinu.

Zanimljivo mi je što su ljudi (na na forumu, općenito) skloni zgražati se ako neko dijete provodi puno vremena igrajući igrice. Istovremeno im je sasvim normalno da djete par sati dnevno bulji u crtane, i to sve redom koji budu na TV-u, bez ikakvog odabira.
    X

Kod mene doma televizije ima u vrlo vrlo ograničenom vremenu i strogo je odabran sadržaj.

Računalo je druga priča, edukativna, ali ISTO uz nadzor.

Ni računalo ni tv ne mogu nam čuvati djecu. Odnosno, mogu, ali rezultati takvih aktivnosti budu uskoro :/ ...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja svojima rijetko puštam i crtiće (kad su bolesne, kad smo cijeli vikend doma i sl.) ali sigurno ne radnim danom kad smo zajedno doma samo 4-5 sati i to ne samo zbog mog unaprijed definiranog stava već sam primjetila da kad neko vrijeme potroše na crtić, onda to vrijeme kasnije moraju imati za igru, pa mi se zaigraju u pola 9 kad već moraju na spavanje.
    djeca imaju različite afinitete ali ja kod svojih jasno vidim tu potrebu za realnom a ne virtualnom igrom. sigurno je druga situacija kad imate jedno dijete pa je njemu samom dosadno igrati se satima, ali moje su ekipa i jednostavno moraju izživiti potrebu za druženjem, zajedničkom igrom i za kretanjem što je za predškolca vrlo bitno.
    kao što je netko već rekao: velika je šansa da će biti za kompom cijeli život, kao što smo i mi, i sigurno stignu naučiti sve što im treba,a temelje socijalizacije, empatije i sl. uče upravo sada u ranom djetinjstvu.
    a činjenica da imaju jedan ili više kompjutera u kući sigurno nije argument da moraju i na njima sa svojih 4 ili 6 godina i raditi kao što još ne moraju koristiti npr. perilicu, štednjak.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kompjuter je u tatinoj radnoj sobi, van vidika, tako da niti ne pokazuje interes za njega. Crtići kada mora mirovati jer je bolesna a inače na večer prije spavanja.

Ne zgražavam se na roditelje koji djeci daju za kompjuter, jednostavno mislim da za to ima vremena.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kompjuter dva puta godišnje, ne pokazuju interes, crtići kod mene rijetko, tata im stavi kad ostane s njima sam, jedino što ja imam glupu naviku da mi je uvijek upaljen TV, uglavnom ga niti ne gledam a one uz igru povremeno škicaju

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •