Naravno, mame s malom djecom su krive!
http://www.vecernji.hr/vijesti/bolni...ju-clanak-9907
Naravno, mame s malom djecom su krive!
http://www.vecernji.hr/vijesti/bolni...ju-clanak-9907
ne vidim poveznicu s korupcijom, već s bolovanjem - a isto tako - nije stavljena generalizacija....
Zanimljivo je da je uglavnom riječ o istim ženama
Još zanimljivije je kada uvijek ista djece pokupe sve viroze.
U istoj obitelji jedan svaki čas, a drugi rijetko ...
ma hoćeš li mi molim te ovo objasnitimami prvotno napisa
![]()
obožavam ovakve upade, što ti točno znaš o bolesnoj djeci kada su i kako bolesna, daj molim te!
ja sam jedna od tih mama koje su non stop na bolovanju jer mi je dijete non stop bolesno.
ne radim u min. zdravstva ali radim u drugom ministarstvu i kao da mi nije dovoljno što se moram opravdavati šefu sad se moram još ispričavati ženama koje bi me trebale shvatiti.
:?
kakva korupcija?
nek se zapitaju koliko ljudi imaju a koliko im treba pa tek onda zasto su na bolovanju?
ah.
mami prvotno napisa
čak i ovdje je članak objektivan. SVUGDJE ima ljudi koji zlorabe bolovanje, no to ne znači da SVI zlorabe.Dio njih opravdano jer su to često mlade žene s malom djecom, pa izostaju s posla zbog bolesti djece. No, siguran sam da dio njih bolovanje zlorabi.
stvarno ne znam što ti želiš "dokazati" :?
ispada da zdravstveni radnici s djecom ne bi smjeli nikada na bolovanje....meni su uvijek moja djeca na prvom mjestu. Davno sam naučila dase šefovima (većini) živo fućka za sve osim jel mu radiš ili ne. Aako se nešto zakomplicira s mojim djetetom baš će me nazvati i pitati kako je...moš misliti.
![]()
Ukazala sam na ovaj članak u prvom redu zato što mislim da se vrlo olako baš mlade mame stavlja u prvi plan manipulacija s bolovanjima.
Poznajem mnoge nesebične i požrtvovne žene koje se iznimno trude na poslu, ali istina je, nekad moraju u zadnji čas javiti da ne mogu doći jer im je dijete bolesno. Ne trebate imate doktorat znanosti iz imunologije da znate da su to često upravo ista djeca. Sav njihov trud pada u drugi plan.
Nažalost u državi u kojoj su svakakve prevare dio opće kulture, bojim se da se pozornost namjerno skreće s pravih igrača na one najslabije karike koje u velikoj većini nemaju veze s tim.
Jedva čekam te detektive koji će se uvjeriti da je dijete nažalost stvarno bolesno, a ne da su takva bolovanja odmah sumnjiva.
Ili sam ja pala s Marsa i nemam pojma da mame stvarno masovno varaju s tim bolovanjima? Ne znam, znam samo da nikome ne bi poželila svoje dane na bolovanju.
na kraju krajeva, ja tebe uopće ne razumijem :/
Pa ne otvara se bolovanje zbog djeteta na osnovu majčine izjave nego po potvrdi liječnika....
Meni to nije nikakva topla voda.
Činjenica je da majke najčešće uzimaju bolovanje u slučaju bolesti djeteta,isto tako u bolnicama rade večinom žene.Jednostavnom računicom dobivamo prilično velik broj.E,pa sad da većina pedijatara daje potvrdu o bolesti djeteta samo tako,čisto sumnjam.Isto tako, čisto sumnjam, da netko uživa u tome kad mora nakon neprospavane noći maora javiti na posao da ne može doćietom .Ali kako sam navikala na to da baš medicinsko osoblje ima najmanje obzira prema bolesti,ne čudi me komentar u članku.
Ja mislim da se mami ovim člankom osjetila pogođena, a ne kao što vi mislite da ona nekoga napada.
Samo naslov "korpcija" nema veze s onim što ona misli.
Ili ja dobro ne mislim :?
mami prvotno napisa
Ali to je tako....curica od frendice provede 2 mjesca manje u vrtiću nego moj mali...stvarno rijetko pokupi kad pokupi kratko traje, a ona stalno ima neke alergije i sl. i što je najbolej frendica radi u bolnici.
ali naravno da ima onih koji iskorištavaju, šta je tu tako čudno?? jest da je nepošteno zbog kologica, ali eto.....
Teško da itko iskorištava bolovanje na osnovu bolesti dijeteta.točkalica prvotno napisa
Pojedinci iskorištavaju na osnovu svojih upitnih dijagnoza,to je točno.
Nikog ne znam da je iskorištavao navodnu bolest djeteta da bi bio a bolovanju,a u zdravstu radim 15 godina.
I,da ,kakve to veze ima sa korupcijom,kako naslov kaže?
Često se mame vade na bolest jer nemaju kome ostaviti dijete na čuvanje, pogotovo manji školarci kad je ferje a mame moraju raditi. To je totalno raširena stvar i mislim da pedijatri za to imaju dosta razumijevanja. Ali tu nije problem u "korumpiranim" mamama nego u ovom društvu u cjelini, koje nije prijateljski i podržavajauće prema roditeljstvu.
Eh da, u ovom trenu znam tri mame kojima su školarci "bolesni" jer one moraju raditi, a djeca kreću u školu tek 7.9. i nemaju ih kome ostaviti, a ne mogu biti sami doma 9 sati.
Moje iskustvo je takvo da mi je recimo šef,kad sam mu javila da mi sin od 1,5 godinu ima tešku upalu grla i da smo noć proveli na hitnoj,ne želi se javiti na telefon i onda poručuje da se sutra nacrtam na posao kako god znam.I,da ,radim u državnoj bolnici i imam pravo na bolovanje kao i ostali građani Hrvatske.
Prije toga sam radila kod privatnice i nakon porodiljnog sam se vratila na posao nakon 6 mj.,a ona me je pozvala na razgovor i rekla ,da jel ja znam da ne mogu ići na bolovnje ako mi je dijete bolesno jer nema tko raditi.
I,iskreno,baš mi je drago da su krenule kontrole bolovanje jer ja sam sto puta rekla što ćemi deklarativna prava koja ne mogu ostvariti.
Iskreno nisam vam se mislila više javljati, ali očito moje povremeno korištenje ironije nije baš svima razumljivo ...
U svakom slučaju, bombastičan naslov o razotkrivanju i još k tome korupcije je samo ironičan pa se ispričavam onima koji su ga doslovno shvatili i naravno bili razočarani sadržajem ... Ipak, vjerovali ili ne, korupcija znači dobiti bilo što "preko veze" pa tako i bolovanje.
Želim reći da oni koji bi se trebali baviti stvarnim problemima, vrlo uspješno to zaobilaze i serviraju nam rješenja po načelu: "tresla se brda, rodio se miš". Jasno želim također još jedanput naglasiti da smatram nepravednim prebrzo isticati upravo mame među svim banditima u ovoj državi, iako se slažem da sve i svakoga treba provjeriti.
Bez obzira na nerazumijevanje pa čak i neslaganje, bilo mi je zanimljivo i korisno pročitati vaša mišljenja.8)
ma baš glupost - kaj bi trebale mame - hrmbat na posao a dijete bubano ostavit i čekat zato povišicu i nagradu - mož mislit. I normalno da se gotovo uvijek radi o istoj djeci. Ja imam sreće - moj mali je bolestan gotovo nikad, sad već radim punu godinu dana nakon porodiljnog i kad se zbroje svi dani što sam bila na bolovanju - ispadne sve skup manje od 2-3 tjedna, moj mali sused - isti dan skoro rođen kad i moj mali - ne ide u vrtić i buban je stalno, stalno kašlje, šmrca - da ide u jaslice mama bi garant svako malo bila na bolovanju. Opravdano. I neko bi rekao da ona to iskorištava a ja ne - e pa nije tak, ja samo imam sreće što mi je mali stvarno zdrva i jakog imuniteta.
Kakva korupcija - ma, oni uvijek (novinari, mediji, vlada) uvijek razglabaju o muhi da ne bi o slonu morali razglabati.
Lažiranja bolovanja ima puno jer je naš sustav takav da ih dozvoljava.
Ovako napamet je teško suditi jel' netko na bolovanju opravdano ili nije, no činjenica je da ih ima previše.
I mi, porezni obveznici koji radimo plaćamo za njih. Pa imamo pravo biti ogorčeni.
Ista stvar i s lažnim invalidima, braniteljima, komplikacijama u trudnoći.
Svaki lažnjak ne samo što "otima" teško zarađen novac pojedinaca koji rade nego i ugrožava skupinu u koju se pokušava "lažno" ugurati. I kad tad će ta masa lažnjaka dovesti do toga da osoba koja je stvarno bolesna, invalid i sl. ne može ostvariti svoja prava jer će država pooštriti kriteriji.
Pazite, neće ni država vječno biti bedasta i zatvarati oči pred tim silnim troškom. Kad tad će se morati ozbiljno pozabaviti tim pitanjima.
I ne uopće ne opravdavam mamu koja ostane doma jer nema tko čuvati dijete. Tko bi uopće ikad zaposlio ženu (s djecom) kad bi si svaka žena uzimala za pravo sjediti doma i glumiti da je bolesna jer nema baka servis.
Meni je u tom članku apsolutno sve OK. Članak lijepo opisuje stav menadžmenta naših bolnica prema zdravstvenom sustavu i zdravstvu, gdje prema njihovom viđenju zdravstveno osiguranje pokriva dva međusobno sukobljena odljeva sredstava:
- liječenje
- bolovanja
Zdravstveno osiguranje svi plaćamo jer nam je to obaveza, a zauzvrat imamo pravo na liječenje i bolovanja. Od strane korisnika nema baš nikakvog konflikta: bolovanje i liječenje su zajamčena prava koja ostvarujemo uplaćivanjem zdravstvenog.
Konflikt kod zdravstvenih ustanova nastaje iz razloga što im bolovanja smanjuju količinu sredstava koju bi oni rado dezintegrirali na krpanje uglavnom besmislenih nebuloza koje se vremenom samo uvećavaju. Tu spadaju silne izmišljene procedure i lijekovi bez učinka, štetni i nepotrebni dijagnostički postupci i cijela kamarila nepotrebnog osoblja (moje osobno viđenje). Taj sustav nema ni volju ni želju ni tendenciju postati išta humaniji ili učinkovitiji i ne vidim da njeguje zdravlje, nego bolest. Viđenje čelnog čovjeka jednog takvog samodopadnog sustava može biti samo grabi-grabi i bacanje drvlja i kamenja na sve elemente koji mu stoje na putu, a osobito bolovanja koja mu izravno umanjuju raspoloživa sredstva.
Ne vidim zašto bi netko uplaćivao sredstva u zdravstveni sustav koji mu ne bi pokrivao bolovanje. To bi bilo nešto kao Jacin harač - bacanje u vjetar.
Potpisujem icyoh i Davora.
Iskreno ne vidim ništa posebno groznoga u tom članku. Ako je žena s pravom na bolovanju nitko se ne žali, a zlouporabe ima uvijek svugdje.
Meni izgleda kao čisto iznošenje činjenica, ali bez zlobe u tonu glasa. Ili je ja možda ne čujem. :?
Ja spadam u kategoriju ljudi koji kad ostanu doma sa 39 temperature duboko razmišljaju da li da uzmu bolovanje ili godišnji jer se ipak ne osjećam toliko bolesnoEto kolućem očima sama sebi
![]()
I ja se slažem s time da je mama na lažnom bolovanju korupcija, ali nije rješenje lov na mame na lažnom bolovanju nego stvaranje takvih uvjeta da ta majka u toj situaciji ne mora uzeti bolovanje.
Ne mislim da je članak zlonamjeran, ali ipak nekako previše naginje na jednu stranu, a bez stvarnih, recimo statističkih, podataka.
A kakvi bi to uvjeti bili? OK ako pričamo o dovoljnom broju vrtičkih mjesta, no što još?Ivana2 prvotno napisa
Ako je dijete zaista bolesno, ide se na bolovanje.
A ako dijete nije bolesno, onda se na bolovanje ne ide.
Nema tu baš neke mudrosti.
Zar je u redu da svaka mama manjih školaraca glumata da je bolesna, zloupotrebljava sistem i potencijalno šteti ostalim majkama čija su djeca zaista bolesna?
Sustav nije idealan, to znamo. No to nije razlog da baš svatko krene linijom manjeg otpora i zloupotrebljava prava koja pripadaju zaista bolesnima, zaista invalidima, zaista trudnicama s komplikacijama..
Zloupotrebe neka rješavaju mjerodavni za zloupotrebe, to me se ne tiče, nije moj posao i dok se ne diraju ostvarivanja mojih prava me niti ne zanimaju. Ako mene kao korisnika staviš u poziciju da moram gledati preko ramena kada koristim nekakvo pravo, u najmanju ruku kao da sam nekome nešto ukrao, onda taj sustav ne funkcionira. Barem ne za mene kao korisnika koji taj sustav hranim. Takav sustav mi ne treba i bolju uslugu mogu dobiti kod bilo kojeg nadriliječnika kojeg se možeš sjetiti.
Ako mene pitaš, puno veći problem je, recimo, kompletan paralelni sustav "školske medicine" koji ne proizvodi baš ništa upotrebljivo što netko prije njih nije obavio kvalitetnije, ima ih k'o pasa i cijelo vrijeme su na jaslama, sve pod izlikom da oni nisu krivi što više ne mogu liječiti. HALOOO! Kad je tramvaj s konjskom zapregom prestao postojati nisu nastavili šetati konje po Zagrebu samo zato što konji nisu krivi što ih nitko tamo ne treba - dali su im nekog drugog posla. Isto je bilo is ložačima parnjača, slijepim telefonistima, operaterima telexa itd.
Icyoh, ja ne idem na bolovanje ni kad mi je dijete bolesno jer imam sreću da moja mama pazi i bedina M, ali ne pada mi na pamet da iz svoje povoljne situacije osuđujem nekoga tko nema takvu sreću. A od države bih očekivala da organizira boravke barem za djecu do 4. razreda i vjerujem da bi to bilo isplativije nego ova bolovanja i prekovremeni.
Uh, jesam se razljutila pročitavši ovaj članak. Čudno da ne piše kako su te iste medicinske sestre odradile bezbroj neplaćenih prekovremenih sati, te iste sate sigurno nisu sve realizirale u slobodne dane, nerijetko svakodnevno trpe maltretiranja od strane nadređenih, isto tako i od pacijenata jer su tampon zona između doktora i pacijenata (situacija tipa doktor si uzme pauzu od sat vremena dok u čekaonici sjedi 50 bijesnih ljudi i galami na sestru što primanje pacijenata stoji, a onda ti isti pacijenti uđu na vrata tom istom GOSPODINU DOKTORU, i ne kažu im baš ništa, jer lako se nabrusiti na sestru, a malo teže na tituliranog doktora), dalje; odradile su NEPLAĆENI privpravnički staž u trajanju od godine dana NA NAJTEŽIM poslovima i radile NAJPRLJAVIJE poslove koji možda ni nisu u sklopu njihove struke. I kada napokon sklope ugovor na neodređeno s ustanovom kojom rade, odluče se za majčinstvo (jer im ugovor na neodređeno vrijeme na neki način jamči da neće ostati bez posla ako ostanu trudne, čuvaju trudnoću, koriste porodiljni, bolovanje...) njima se silno ZAMJERA korištenje bolovanje na osnovi potvrde pedijatra koji im je pregledao BOLESNO dijete i ustvrdio da dijete treba NJEGU. Sigurno je da ima njih koje zloupotrebljuju korištenje bolovanja, ali sigurno se ne radi o majkama koje se izvlače na izmišljene bolesti vlastite djece. Jedino s čime se mogu složiti je da zdrastveni djelatnici zaista najviše koriste bolovanja spram ostalih djelatnosti, ali samo zato što su u rizičnoj skupini!
mami, ja se ispričavam ako sam te krivo shvatila.mami prvotno napisa
ova tvoja rečenica mi baca na osudu, jer niti ima ijedna riječ ili smajlić koji bi upućivao na ironiju.
Meni pada. Osuđujem postupak laganja i varanja, a ne osobu. Moj posao nije provjeravati i pitati se tko to, imenom i prezimenom, mulja na bolovanjima.Ivana2 prvotno napisa
No kao porezni obveznik koji sudjeluje u troškovima imam pravo osuđivati sve postupke koji, em što su u suprotnosti sa zakonom, em će dovesti do toga da će kadtad postrožiti kriterije, em što rade budale od ljudi koji pošteno rade i ne glumataju bolesti.
I da izričito osuđujem postupak lažiranja koji može naštetiti čitavoj skupini stvarnih bolesnika, invalida, branitelja, trudnica i sl.
I... fulaš metu. Nitko od tih ljudi nije na bolovanju zato što si ga je sam otvorio, nego zato što je njegov liječnik to napravio. Da ja imam pajdu liječnika koji će mi otvarati bolovanje svaki drugi tjedan - pitao bih se tko njemu čuva leđa.
Ovako se fokus preusmjerava na potpuno pogrešnu adresu. Prevariti liječnika vjerojatno možeš jednom ili dvaput, ali ako ti uspije i treći put onda s njime nešto nije u redu ili... mu se živo fućka.
Nadležnima je očito lakše pljuvati po roditeljima s djecom nego se zaistač baciti na rješavanje bilo kakvog problema. Valjda im je jasno da i oni sami mogu doći na udar.
i ak je cijela korupcija u zdravstvu![]()
mislim da nije ni vrh ledenog brijega.
hoću reći ak je to sva korupcija......
ne vidim neku poveznicu s korupcijom.
Ali - u mojoj firmi, ako si 10 dana na bolovanju - nema božićnice!
Bez obzira na razlog bolovanja.
Ja sam cijelu trudnoću radila, otišla sam na porodiljni 40 dana prije termina koji je bio pred kraj godine. Nisam dobila božićnicu, jer sam bila odsutna više od 10 dana. Nema veze kaj sam bila pred porod i na porodiljnom.
Nema veze, kaj bi mi tek ta božićnica dobro sjela pošto smo čekali drugo dijete.
Ako mi je koje dijete bolesno, mm ide na bolovanje.