Što zamjerate Milanki Opačić i Dragovanu?
- Golemu dozu licemjerja, ali još gore laži. Opačić kaže da smo jedina zemlja u EU u kojoj se ne može liječiti neplodnost i da parovi moraju ići u inozemstvo. To je opasna laž, na granici kršenja zakona. Da je rekla da smo jedina zemlja koja plaća 6 postupaka, to bi bila istina, ali to joj ne odgovara, da smo ukinuli dobnu granicu za koju plaćamo postupke ili da smo
u nekim dijelovima među 10 najliberalnijih u EU.
Sve bolnice koje se bave tom problematikom pi-sano su demantirale Opačić. Reagirao je i prof. Šimunić, jedan od najvećih stručnjaka u tom području. Dvojac iz SDP-a prikazuje Zakon o medicinskoj oplodnji kao da je u Hrvatskoj zabranjeno i nije moguće provoditi medicinsku oplodnju. Ne žele govoriti argumentirano, npr. kao i prof. Šimunić da se zamrzavanje jajnih stanica provodi u Hrvatskoj unatrag 5 godina i da imamo tehnologiju za vitrifikaciju.
Što biste poručili parovima koji imaju problema sa začećem?
- Da se
u Hrvatskoj medicinska oplodnja nesmetano provodi dalje, da se koriste zameci koji su do sada pohranjeni i da smo osigurali milijun kuna za edukaciju biologa. U završnoj su pripremi i pravilnici, a sve zdravstvene ustanove koje se bave medicinskom oplodnjom moći će se prilagoditi u idućih 3-6 mjeseci.
U medijima se pojavljuju napisi da se ne slažete s premijerkom Kosor, odnosno da vi govorite da se zakon neće mijenjati, a Kosor da hoće?
- Predsjednica Vlade i ja govorimo potpuno isto, ali možda na drugačiji način. Meni je izuzetno bitno i drago da se premijerka i ja u svemu razumijemo.