Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Poklanjanje kuće

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Poklanjanje kuće

Dakle radi se o kući koja nakon ostavinske pripada polovica baki, a polovica sestričnama (2 cure), i u toj polovici od cura baka ima pravo na doživotno uživanje (valjda se to tako zove). Sve tri se slažu s "poklanjanjem" kako to sad riješiti. Tko tu kome može sad što pokloniti i pod kojim uvjetima i uz koje papire? Da li je povoljnije da se "poklanja" mojoj mami koja je kćer moje bake, ili to dodatno komplicira stvari?
    Koja treba papirologija i slične cake?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kuća je podijeljena. baka ima pravo doživotnog uživanja. to se rješava izjavom na ostavinskoj. svakom njegovo, a baki na tuđem dijelu - doživotno uživanje...

i sad - tko kome što želi pokloniti? :?
    doživotno uživanje ne podrazumijeva da se nekom nešto treba pokloniti... ali znači da se baka može protiviti prodaji...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    kuća je podijeljena. baka ima pravo doživotnog uživanja. to se rješava izjavom na ostavinskoj. svakom njegovo, a baki na tuđem dijelu - doživotno uživanje...

doživotno uživanje ne podrazumijeva da se nekom nešto treba pokloniti... ali znači da se baka može protiviti prodaji...
    Joj, sad tek vidim da mi se taj dio posta izbrisao - pokloniti - meni.
    Dakle baka - unuci, a sestrične - sestrični.
    Ili ima kakva caka da je jednostavnije da baka poklanja svojoj kćeri?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

E da, ako je bitno, radi se o staroj drvenoj kući u kojoj nitko ne živi 15 godina. (Dakle ostavinske rasprave su bile prije 15 godina).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Koliko ja znam kod bilo kakvog naslijeđivanja a valjda idarivanja, osim roditelj djetetu, plaćaš porez, valjda onaj od 5 %. Sjećam se da je prije 2 godine MM naslijedio pola kuće u Slavoniji od pok. mame, na koji porez nije bio obavezan platiti, a koje je planirao darovati bratu, pa su mu rekli da bi u tom slučaju morao platiti porez.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

točno

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj pikulica prvotno napisa
    Koliko ja znam kod bilo kakvog naslijeđivanja a valjda idarivanja, osim roditelj djetetu, plaćaš porez, valjda onaj od 5 %. Sjećam se da je prije 2 godine MM naslijedio pola kuće u Slavoniji od pok. mame, na koji porez nije bio obavezan platiti, a koje je planirao darovati bratu, pa su mu rekli da bi u tom slučaju morao platiti porez.
    To sam pretpostavila, da je plaćanje poreza obavezno ok.
    Ali ovaj dio mi nije jasan, da li sve tri stranke potpisuju darovni ugovor, ili mora postojati kupoprodajni ugovor.
    Da li može netko nekome u familiji darovati kuću?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa napravite darovni ugovor, ovjerite kod javnog bilježnike, odnesete ovjereno na poreznu upravu da razrežu porez i nakon toga na sud da se upiše prijenos vlasništva.

Meni je tata darovao kuću (pa nisam platila porez), sve smo riješili u 2 sata - od javnog bilježnika do suda. Platili smo oko 500 kn raznih taksi. Rješenje stiglo za 2 tjedna poštom.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa potpisuju svi koji su "involved" - vlasnici na jednoj strani, primatelj na drugoj.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kuću možeš darivati i potpunom neznancu. No, to ne znači da taj neće platiti porez na darovanu imovinu.

Sa stranica PU:

Nasljeđivanje, darovanja i drugo stjecanje nekretnina bez naknadeKorisnik olakšice/oslobođenja

Porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju ili drugom stjecanju bez naknade ne plaćaju:

1. bračni drug, potomci i preci te posvojenici umrlog ili darovatelja

2. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja kada nasljeđuju ili primaju na dar poljoprivredno zemljište, ako im je poljoprivreda osnovni izvor prihoda

3. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja kada nasljeđuju ili primaju na dar nekretnine, ako su s ostaviteljem ili darovateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, ostaviteljeve smrti ili primitka dara
    Gospodarskom zajednicom, u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina, smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima ili imovinom koja se nasljeđuje ili daruje.

4. - bivši bračni drugovi kada uređuju svoje imovinske odnose u svezi s rastavom braka

5. - fizičke osobe kojima RH ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom

Rokovi podnošenja obrazaca

30 dana od dana sklapanja ugovora odnosno drugog pravnog posla kojim se stječe nekretnina, odnosno u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti rješenja.

Potrebna dokumentacija
    1. - pravomoćno rješenje o nasljeđivanju ili ugovor o darovanju ili ostalo (bilo koji pravni posao kojim stjecatelj stječe nekretninu bez naknade)

2. - Prijava poreza na promet nekretnina

3. - preslik osobnih iskaznica

4. - izvod iz matične knjige rođenih, vjenčani list ili ostala dokumentacija kojom se dokazuje srodstvo radi ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina

I porez iznosi 5%.

link

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala na informaciji, evo zvala sam i bilježnika, kaže da je najbolje imati dva darovna ugovora. Prvo sestrične daruju baki (jer su djeca bakinog sina), pa baka daruje meni po liniji kćer, njezine kćeri i nema poreza.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •