Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Da li postoje ogranicenja pri posvajanju iz nekih drzava?

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno Da li postoje ogranicenja pri posvajanju iz nekih drzava?

Bok

interesira me da li hrvatska mozda ne dozvoljava posvajanje iz odredjenih zemalja. Naime, zivim u Cambodii, i ovdje ima dosta djece za posvojenje. Rasptivala sam se za moju rodjakinju, koja bi posvojila dijete/djecu odavde, i prvo na sto su me uputili je da provjerim da li je to kod nas dozvoljeno. Kazu da neke zemlje to ne dozvoljavaju.

Hvala.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Da li postoje ogranicenja pri posvajanju iz nekih drzava

Citiraj Teta Eta prvotno napisa
    Bok

interesira me da li hrvatska mozda ne dozvoljava posvajanje iz odredjenih zemalja. Naime, zivim u Cambodii, i ovdje ima dosta djece za posvojenje. Rasptivala sam se za moju rodjakinju, koja bi posvojila dijete/djecu odavde, i prvo na sto su me uputili je da provjerim da li je to kod nas dozvoljeno. Kazu da neke zemlje to ne dozvoljavaju.

Hvala.
    Helou, Teta Eta - nije baš jasno što točno treba provjeriti - smije li hrv. državljanin posvajati u Cambodii ili obrnuto? Pretpostavljam da pitaš za obrnuto - smiju li Hrvati posvajati u Cambodii to ti ne znam reći, nadam se da će znati reći netko tko zna. Kod nas ti, naime, ne postoje agencije za međudržavna posvojenja i ne znam kako bi ta procedura išla - preko koje institucije, naime. Za posvajanje hrv. državljana prednost imaju hrv. državljani - ako slučano pitaš za varijantu obrnuto...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo jednog topica koji se bavi tom temom niže. Kod nas ti internacionalna posvojenja nisu zaživjela, nema agencija koje se time bave, pretpostavljam da većina hrv. građana ne bi novčano mogla popratiti trošak takvog posvojenja (trošak agenata koji bi sređivali papirologiju):

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=26148

Znači, koliko ja kužim - nema nekih zakonskih ograničenja koja to sprječavaju tipa da Hrvati posvajaju iz Cambodije (ne znam napisat hrv. naziv te zemlje ), ali postoje ta praktična - nema agencija. Ali, volila bih da ti se javi netko tko o tome više zna nego ja.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Da, roditelji hrvati, dijete iz Cambodie.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Hm..........
    a ja sam (naivno) mislila, da ako nije agencija posrednik da bi onda to bilo jeftinije... preletjela sam (dosta brzinski moram priznati) vec prije preko topica nize ali nisam nasla odgovor na svoje pitanje.
    Hvala vam , nadam se da ce se jos netko javiti...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Možda bi prvi korak bio raspitat se u diplomatskom predstavništvu Cambodie koje pokriva i Hrvatsku, ne znam gdje je najbliže - je li to Beč ili tako nešto - vjerojatno bi im tamo znali reći nešto više. Što se tiče hrv. strane da se provjeri može li se to tako nešto ne znam koja je uopće adresa na koju adresirat upit, pretpostavljam da bi taj upit išao kao "ledolomac" i da bi i trajalo dok bi uopće odgovor dobili - možda da nazovu Centar za soc. rad u mjestu u kojem ti Hrvati žive, eventualno da kontaktiraju voditeljicu udruge Bios - možda bi i ona imala neku ideju kako to ostvariti, kad je gostovala nama na radionicama Školica govorila je pozitivno o internacionalnim posvojenjima i da zašto se ne orijentiramo na takva posvojenja, pa možda bude imala neku ideju kako se to može ostvariti, ako ništa - koje institucije i gdje za početak kontaktirati:

Bios - društvo roditelja
    Zagreb, Dugi dol 10
    telefon: 01/ 2431 - 028
    e-mail: bios@zg.htnet.hr

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hm..........
    a ja sam (naivno) mislila, da ako nije agencija posrednik da bi onda to bilo jeftinije... preletjela sam (dosta brzinski moram priznati) vec prije preko topica nize ali nisam nasla odgovor na svoje pitanje.
    Hvala vam , nadam se da ce se jos netko javiti...
    Je li zakonito da se ide bez posredika? Bojim se da nije, onda bi svi (Amerikanci koji posvajaju iz Kine ili Rusije, npr.) izbjegavali posrednike za bilo koja internacionalna posvojenja iz istog razloga smanjenja troškova.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ja o tim stvarima stvarno nemam pojma (npr da bi moglo biti nelegalno ako nema posrednika)... sramim se...

Moja rodjakinja, za koju pitam, ne bi ulazila u nikakve nelegalne poslove. Posto ja zivim u Cambodii, ideja je da se ja raspitam ovdje i obavim onoliko koliko mogu a ona u Zagrebu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja o tim stvarima stvarno nemam pojma (npr da bi moglo biti nelegalno ako nema posrednika)... sramim se...

Moja rodjakinja, za koju pitam, ne bi ulazila u nikakve nelegalne poslove. Posto ja zivim u Cambodii, ideja je da se ja raspitam ovdje i obavim onoliko koliko mogu a ona u Zagrebu.

Najbolje tako - raspitajte se - s tim da će tebi vjerojatno ići brže i doći ćeš do jednostavnih i jednoznačnijih odgovora jer tamo vjerojatno postoji razrađen sustav za internacionalna posvojenja.

Njoj će vjerojatno ići teže, prvo dok nađe upoće nekoga tko bi joj mogao čisto teoretski - zakonski - reći kako stvar ide, a za praksu to neće niko znati jer ne znam da postoje uopće takvi slučajevi. Ona će s ove strane, ako je to uopće zakonski moguće, biti ledolomac u borbi s birokracijom, ako se odluči na tu opciju. Zbog toga bih joj savjetovala da se ipak orijentira na posvojenja u Hrvatskoj - koliko god se dugo čeka i proces je nesiguran, tako mi ovo djeluje još nesigurnije i kompliciranije. Nadam se da će se još netko javiti s nekim idejama - cure, pomagajte.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Uh, odlucili su se na to nakon godina i godina, zbog toga sto im u Hrvatskoj nije uspjelo i umorni su od cekanja....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uh, odlucili su se na to nakon godina i godina, zbog toga sto im u Hrvatskoj nije uspjelo i umorni su od cekanja....
    Ajde, neka za svaki slučaj pogledaju i ovaj topic:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=54924

Naime, ne znam je li znaš, kod nas ne postoje neke liste čekanja itd., ne postoji čak niti elektronska baza podataka potencijalnih posvojitelja pa se dosta često stvar svodi na nazivanje centara, probitačnost... Potencijalnih posvojitelja je 9x više od broja djece koja se mogu posvojiti ("čisti papiri"). Sve susjedne zemlje imaju istu politiku kao i Hrvatska - prednost pri posvajanju daju svojim državljanima. Internacionalna i interkontinentalna posvojenja nisu zaživjela, pretpostavljam iz razloga jer prosječan hrv. državljanin ne bi mogao nositi se s troškovima takvih posvojenja.

Evo još i jednog topica pa joj im ga proslijedi - nekakvo pismo koje je krenulo iz Ukrajine o mogućnosti posvajanja iz Ukrajine, ali bojim se da je i to ostalo na razini dopisa, nema nikakvih novosti:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=36850

Najbolje bi bilo kad bi se oni priključili na ovaj pdf, vjerujem da bi im razmjena iskustava bitno pomogla.

Grad Zagreb (ako su tu) organizira i radionice za potencijalne posvojitelje, evo linka - mi smo to prošli i bilo nam je jako korisno u smislu da steknemo što bolji uvid kako to u Hrv. teče i da se "umrežimo" s drugim potencijalnim posvojiteljima, razmijenimo iskustva...:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=11561

Ako nemaju snage ili pristup internetu, neka se raspitaju i za tu mogućnost u Cambodiji, zašto ne, ali bojim se da bi im to bilo još teže za ostvariti jer nema baš puno takvih slučajeva (ako iti jedan). Želim im što brže ostvarenje njihovog sna !

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •