Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Kad se vrati od bake...raspašoj!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Kad se vrati od bake...raspašoj!

Janko u zadnjih godinu dana, možda dvije, za praznike ode malo kod bake.
    I sve je to super! On voli biti tamo, vani je puno, ipak su oni na selu, baka s njim uživa, ali...svaki put kad se nakon toga vrati doma promjena u ponašanju je katastrofalna.
    Ništa me ne sluša, sve mu je neću, bahati se, za sve što mu ne dam on počne tuliti.
    I ja gubim živce!
    Najviše me živcira to što se taman sredimo sve je super, funkcioniramo super, i onda opet sve ispočetka.
    I ja sada ne znam što da radim.
    Baka uvijek kada ju pitam govori da je sve bilo ok, ma sve 5.
    Zašto bi to moglo biti tako?
    Istina je da ona ima skroz drugačiji pristup nego mi, ali kaj bi se to baš tak jako manifestiralo na njegovo ponašanje??
    Što bih mogla napraviti za ubuduće da se to ne ponavlja. Zabraniti mu ići kod bake mi nekak nije riješenje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Po meni je to reakcija na promjenu okoline, rutine, ... Ne mora biti nužno da baka radi nešto krivo, mada vjerujem da je kod svake bake drugačiji režim nego doma.
    Mislim da ne možeš ništa, ili se pomiriti s raspašojem, ili ne ide k baki na praznike. A jesam pomogla.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Po meni je to reakcija na promjenu okoline, rutine, ... Ne mora biti nužno da baka radi nešto krivo, mada vjerujem da je kod svake bake drugačiji režim nego doma.
    Isto tako mislim. To se događa i mojoj kćeri kad se vrati od bilo koga (moje mame, sestre), iako to oni svojim ponašanjem ne potiču i drže se mojih smjernica odgoja. To je naprosto euforija kojoj treba par dana da splasne i da se dijete vrati u obiteljsku rutinu. Nikako ne bih zbog toga ukinula posjete baki nego bih rekla baki što se događa i pokušala zajedno s njom potražiti uzroke.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ana, ako te što tješi, Andrej ne ide kod bake (jer živi u istom kvartu gdje i mi), ali ga preko ljeta ponekad čuva tjedan-dva da ne mora u vrtić dok su spojene grupe. I imamo isti problem - tj. postupni gubitak rutine, pravila i granica.
    Ove godine je nešto malo bolje po tom pitanju, jer je ipak stariji i razumniji. Ali svejedno.
    Samo za ilustraciju: kod nas doma se televizor ne pali (odnosno, ponekad pogleda neki crtić na dvd-u, ali to je max. pola sata). Kod bake se u zadnjih tjedan dana navukao na gledanje crtića po cijelo prijepodne.
    Ide mi to na živce, ali se tješim da i njemu ponekad treba odmak od svakodnevne rutine (to što nama komplicira život, druga je priča).
    I mogu reći da sam se baš veselila današnjem povratku u vrtić

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

neće vas utješiti,ali moram se pohvaliti
    ptičice čuva baka od 3 mj. i mogu vam reći da je bolja "disciplina" s njom nego s nama
    naučili su puno toga
    čak sam se neko vrijeme osjećala loše zbog toga,jer se zaista bavim s njima
    moja mama tvrdi da kad ja dođem nastane raspašoj,onda nju uopće ne doživljavaju,a mene vrte oko malog prsta

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

kod nas isto bake sve puste i bude malo zlo ak je duže s njima.zato ju ja pustim k njima ali ne previše i bude ok.isto se prkosi,ne sluša,cmizdri i ljuti bezveze.ja ne znam što je s tim ljudima,kao da djecu nisu imali i još kad gledam svoju mamu s njom,pitam se što se desilo toj ženi pa 20g sam živjela s njom!

mene najviše smeta što kad je dugo s bakama neće jesti.jer kod nas se jede što sam ja dala za jesti,nekad je po izboru ali nemre svaki dan isto.a kod bake je griz ovoga pa ne bi pa bi drugo,pa griz onoga pa ne bi ,baka maže treće.....

ali što me najviše smeta su savjeti o odgoju moje šogorice koja ima vrlo nervozno i prgavo i neposušno potomče,6g starog sina koji ju grize i šamara...i kad ona počne kak bi ja trebala...e to mi tlak lansira na mjesec.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

A sta da kazem ??
    Moja je u mjesec dana zaboravila kako se drzi zlica ili viljuska u ruci , skice se do ponoci -ure, spavanje je nepoznanica, hvala, molim te -zaboravljeno, cendra ...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Nije me bilo 5 dana zbog poroda, a J postao totalno raspušteno dijete.... aime.... Ne znam šta ću sad.... tako mala razlika, a on više ništa ne sluša....
    Imali smo krasnu rutinu.... tu bi se bebica super uklopila....
    Ah te bake.... ko da nije imala djecu....

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

joj te bake, naša je curka dosta mala ali već se osjeti razlika... kod nas joj bake sve dopuštaju a ona to kao godišnjak već koristi, kad smo same zacendra ali brzo prestane jer zna da je moje ne-ne, a kad su one u blizini suze lete ko kokice i pruža im ruke a one se razguguču dođi ti svojoj baki i čim ju uzmu dobije šta hoće i ssuuuuper!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam skužila da čim on krene cendrati ona popusti, a tome sam i svjedok jer je baka bila tjedan dana kod nas pa sam doživjela tu situaciju. A kod mene toga nema.
    Ma baka je inače super sve 5, ali ovakvim nekim sitnicama koje radi kao da uopće ne kuži koliko nam zapravo otežava.
    Jer ja nemam ni volje ni živaca svaki put ga dovoditi u normalu!
    Samo se nadam da će se to ipak malo smanjiti što bude stariji...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

BC nije bio sam kod bake vec s tatom, a potom smo isli i kod moje mame na par dana. kad smo stigli doma nakon baka, sjeli smo jesti a BC upitno pa di je baka da me hrani . ja isto mislim da je izlet iz rutine zapravo rezultira nasim nerviranjem

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A ja mislim da ipak treba ostaviti bakama na gušt da sa unucima budu onakve kakve su htjele ponekad i s nama biti, ali nisu mogle jer je trebalo odgajati.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Svimbi, slažem se, ljepota je u različitosti i da dijete nauči da postoje različiti ljudi i da se ono nauči prilagoditi novonastalim situacijama i različitim ljudima. Mislim da nije riječ toliko o odgoju drugih jer dijete jako dobro zna kod koga može šta dobiti već se djetetu treba dati vremena da se snađe i ponovo ulovi ritam svakodnevice.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    A ja mislim da ipak treba ostaviti bakama na gušt da sa unucima budu onakve kakve su htjele ponekad i s nama biti, ali nisu mogle jer je trebalo odgajati.
    a i mi smo imali bake od kojih smo dolazili doma nemogući
    za bake

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Znači stisnuti zube i pregrmiti to?
    Ma da, ja se baš pokušavam sjetiti kakvi smo mi to bili kao klinci kad smo došli od baka...Baš ću pitati mamu .

Ma sve 5 za bake, ništa ja ne kažem da me se ne bi kribo shvatilo, samo sam mislila da postoji način da te ispade ublažim, smanjim!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mojima već godinama treba 3-4 dana da nakon boravka kod dede i bake ili druge bake dođu "u normalu" i vrate se našoj uobičajenoj rutini. Prije je trebalo i dulje...

Osnovni propust (ako je to uopće propust.... možda je to priroda tak uredila): bake ih dulje smatraju "malima" - ja sam jedva objasnila svojoj mami da djeca ZNAJU plivati i da ne brine kako će s njima na bazenu (to ne znači da ne trebaju nadzor, ali ne u toj mjeri kak ona misli). Djeca su velika - umjesto da im deda i baka nose doma pecivo, može ih se poslati u obližnji dućan, kao što to s ponosom rade i doma.

Kad su bili manji, isto su tražili da ih se hrani duuuugo nakon što su doma naučili sami jesti. Isto traže da im se čita iako odavno znaju sami (tu i mi ponekad popustimo, jer volimo bliskost večernjih priča - nekak su nam brzo odrasli).

Vjerujem da su bake tj. cijela ta generacija puno svjesnije činjenice kako brzo vrijeme prolazi i djeca odrastaju, pa smo zaključili da ćemo ostaviti stvari baš takve kakve jesu. Pregrmimo tih par dana vraćanja u rutinu i priča gotova! Ne uzrujavamo se više, a našli smo i dobru stranu u cijeloj priči - djeca imaju odlične odnose s bakama i dedom. Nikad u životu nisu rekli da ne bi išli k njima...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

xxx potpis na svimbalo i peterlin.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ooooo i moji obožavaju dede i bake!
    Jako!

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A šta je s onom djecom koju bake čuvaju 8 sati dnevno. može li im ovakva popustljivost nanijeti štetu???

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj paid prvotno napisa
    A šta je s onom djecom koju bake čuvaju 8 sati dnevno. može li im ovakva popustljivost nanijeti štetu???
    Uf, uf, pa meni je to kao da ga baka zapravo odgaja! Tako da ako radi po svome, a ne onako kako bi roditelji mislili da treba..Ne znam...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a meni je malo licemjerno ležerno prepustiti svakodnevnu brigu i odgoj baki, a onda njurgati i istjerivati pravdu i zahtijevati da bude sve po tvom..

ak hoćeš da je sve po tvom, izvoli, organiziraj se se bez te bake

mislim, ok je okvirni dogovor, ali tu ima toliko topica gdje se na bake baca drvlje i kamenje - baka ovakva, baka onakva

meni je to nepristojno

možda zato što mi nismo imali takvu ležernu situaciju, nego smo ili plaćali, ili vodili dijete u vrtić..u tom slučaju bilo je po mom - ali kad ti netko već radi takvu uslugu - a to je da ti praktički odgaja dijete džabe - a ti prepun zahtijeva i još se ljutiš da kakva je to baka i kaj si ona misli da te bezpogovorno ne sluša jer ti si zamisli, roditelj - e to mi je baš nepristojno

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    a meni je malo licemjerno ležerno prepustiti svakodnevnu brigu i odgoj baki, a onda njurgati i istjerivati pravdu i zahtijevati da bude sve po tvom..

mislim, ok je okvirni dogovor, ali tu ima toliko topica gdje se na bake baca drvlje i kamenje - baka ovakva, baka onakva

meni je to nepristojno

možda zato što mi nismo imali takvu ležernu situaciju, nego smo ili plaćali, ili vodili dijete u vrtić..u tom slučaju bilo je po mom - ali kad ti netko već radi takvu uslugu - a to je da ti praktički odgaja dijete džabe - a ti prepun zahtijeva i još se ljutiš da kakva je to baka i kaj si ona misli da te bezpogovorno ne sluša jer ti si zamisli, roditelj - e to mi je baš nepristojno
    X!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Citiraj paid prvotno napisa
    Uf, uf, pa meni je to kao da ga baka zapravo odgaja! Tako da ako radi po svome, a ne onako kako bi roditelji mislili da treba..Ne znam...
    Druga je to priča - jedno je ljetovanje (i mi imamo drugačiji i slobodniji režim tijekom ljeta, i za sebe i za djecu - to nam je svima potrebno), a drugo je čuvanje kroz godinu. Za ovo drugo treba jasno dogovoriti pravila i biti spreman na kompromise, što se odnosi i na roditelje i na bake/djedove. Ako se ne može naći neki modus koji svima paše, bolje se u to ne upuštati... Nekom će bolje odgovarati baka-servis, drugom vrtić, trećem čuvalica. NEMA najboljeg jedinstvenog rješenja. Previše stvari je u igri...

Bitno je da roditelj živi u miru sam sa sobom i da je svjesno odabrao ono što je najbolje za NJEGOVO dijete, ne susjedovo... Ako se radi samo o povremenim uskakanjima bake tijekom ljeta ili kroz godinu, tu sam spremna progledat kroz prste i ne uzrujavam se previše.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Sofke u pravu si.
    Ja doduše ne znam kak je to kad ti djecu odgajaju bake, jer naša su u vrtiću.
    Ja nisam nezahvalna, kaj se mene tiče moje dijete može biti sa mnom doma cijelo vrijeme, kod bake ide jer oboje to žele, a ne zato jer ja to želim. Ako se mene pita ovo je ljeto čak i predugo bio kod bake, za mene, ne za njih. Ivu još ni ne dam nikome.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislim da ako je baka s djetetom 8 sati dnevno svaki dan, da se onda malo drugačije i postavi, tj. ne popušta mu baš oko svega i svačega (što je i dobro), jer bi joj se inače dijete popelo na glavu (da 'prostite na izrazu ).
    Inače, i ja sam skužila da je jedna priča kad smo mi roditelji sami s njima, a druga priča kad su bake tu. Moja mama npr. skače oko svega i svačega, oko svakog njihovog 'kmek' i 'kmak', ali zato što nije s njima cijelo vrijeme s njima, nego samo povremeno. Inače, ako me nešto baš jako smeta, onda to i dam do znanja bakama, a ove sitnije stvari (kao npr. davanje bombone mimo moje volje ), na to zasad ne reagiram.
    Nekak si mislim, još su premali za neku strogu disciplinu, ima za to još vremena u životu. Buju naučili.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    I mogu reći da sam se baš veselila današnjem povratku u vrtić
    Jooj i ja isto

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

to je po meni efekt gospodara muha, barem kad se tice mojih baka, nema granica kad se druze s bakama i djeca polude i misle da vladaju svijetom...

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

mislim da je to prirodna reakcija tvog inteligentnog djeteta kad osjeti da su granice labavije i da je bakin prag tolerancije mnogo drugačije koncipiran :D budi dosljedna u svojim metodama,malo popričaj s bakom al moj savjet je:ne zamjeri ni janku ni baki :D :D to su njemu sigurno prekrasne uspomene i neprocjenjivi trenuci gdje je malo više toga dozvoljeno i nemože mu škoditi

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ma i meni je ponekad tlaka držat stvari po špagu, jedva čekam bit baka :D
    Roditelji su tu da odgajaju, s bakama se uživa. Kad su bake i odgajatelji mislim da dolazi do konflikata jer one ne bi htjele postavljat granice, a moraju.
    I s roditejlima je neka vrst raspašoja kad su praznici, kad dođu gosti i slično, kad je običan dan nije prikladno najedat se tonama čokolade i gledat više sati u tv

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

slažem se makita :D bake su ipak, rekla bih iz vlastitog iskustva,omiljeni likovi u dječijim svjetovima upravo zato jer su granice pomaknute,jer je sve dostupnije(prekomjereno uživanje u slatkišima itd) sve dok to ne oponira roditeljskim temeljnim postulatima odgoja mislim da je simpatično i da je privilegija imati super baku :D

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    to je po meni efekt gospodara muha, barem kad se tice mojih baka, nema granica kad se druze s bakama i djeca polude i misle da vladaju svijetom...
    to je upravo to!
    a što kad se to događa skoro svakodnevno? Naime, baka moje pokupi u vrtiću i s njima je oko sat vremena. Sat vremena vladanja svijetom, a onda jao meni. Nakon toga im ja jednostavno nisam dobra

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj debeljucka prvotno napisa
    Citiraj majoslava prvotno napisa
    to je upravo to!
    a što kad se to događa skoro svakodnevno? Naime, baka moje pokupi u vrtiću i s njima je oko sat vremena. Sat vremena vladanja svijetom, a onda jao meni. Nakon toga im ja jednostavno nisam dobra
    Ova zadnja rečenicami je najgora, baš to, onda je baka naj naj, a ja se osjećam kao vještica....

Nedavno smo bili kod bake svi, samo za vikend. I ja jedan dan u kupaoni Ivi brišem rukice, a ona se poečla derati, neće ona, ljuti se, negoduje, a ja luda kaj radi drame oko brisanja rukica.
    Izađemo van i pita baka kaj je bilo i ja kažem kaj je bilo a baka me pogleda nekim ono pogledom "mam pojam nemaš" i kaže, "Je mama, pa ona ima svoj mali rozi ručnikić pored lavaboa, normalno da se dere"
    Heeeeeeeeeeej, kod mene nema deranja oko takvih gluposti, to su za mene nebuloze i nepotrebne bezvezarije.
    Kao da će joj nešto biti ako se briše u mjo ručnik???? Kao i doma!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

bake i djeca imaju svoja pravila

moja kod jedne bake doručkuje isključivo 'bakino' (iliti neke fitnes muesle), a kod druge bake se doručkuje čokolino sa onim nekim krispijima u njenoj zdjelici

to su njihove stvari, ja se u to ne miješam baš puno

a doma se zna šta se radi, kako i kada..nikad mi nismo imali problema s brkanjem 'nadležnosti'

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

meni je to nepristojno

Ja bih ovo potpisala (uglavnom) u situaciji kada baka čuva dijete svakodnevno (zato meni svekrva servis nije ni na kraj pameti).
    No kad dijete ode kod bake tu i tamo - znači kad mi baka ne radi "uslugu" besplatnim babysittanjem (da se tako izrazim) nego jednom tjedno provede vrijeme s unukom, onda bih se drukčije postavila.
    Ja toleriram da se kod bake drukčiji uvjeti - dok god to ne remeti naš svakodnevni život. No ako mu ja branim nešto, a baka pušta onda će doći do toga da će dijete biti zbunjeno oprečnim info.
    Sitnice mi zaista ne smetaju - ono baka da čokolino, mama ne da, itd... no u većim stvarima je moja zadnja tko god u tom trenu čuvao dijete.

Evo naš primjer - Lovru nisam davala svekrvi jer nemam povjerenja u nju. No ajde, jednom ga je MM odveo njima i oni ga vratili. Sve pet.
    Sutra ujutro mi ulazimo u auto i Lovre odbija ući u AS i ponavlja ne ne ne, on sjedi na sicu. Kakvom sicu, pa nikad nije bio van AS, otkud uopće zna za takvu opciju?
    On je vidio da ga baka drži u krilu (od Zagorja do Zgb) i sad naravno hoće samo tako sjediti, kakva AS.
    Naravno, još uvijek cendra oko AS (a ja još uvijek ne komuniciram sa svekrvom).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sve čekam argument bez kojeg se i protiv kojeg se ne može..i konačno - zadnji i ultimativni test na kojem pada i najdobrohotnija baka - AS

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ana.m.,
    kod nas je dosta slično
    suze se gromke liju kad se vrati od bake
    a ja imam osjećaj ko da sam zatvorski čuvar.
    sori sine ne može 36 put za redom bolonjez, ne 6 sati crtića je previše, (kršitelj koda) je bad bad rabbit, juha sa žlicom ne sa slamkom blablabla.
    uhvatim se da samo zabranjujem jer je meni neprihvatljivo pola toga.
    ali uspjela sam prevladati to jer JA sam ta koja ima odgovornost, a ne baka.
    za pravilnu prehranu, za higijenu, za pranje zuba, za dovoljno sna, za svježi zrak, za puno toga. i nije mi lako. ponekad je lakše pustiti.
    baka nema tu odgovornost. u biti ne nema, nego ne treba joj.
    pregrmi i gotovo

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

sve čekam argument bez kojeg se i protiv kojeg se ne može..i konačno - zadnji i ultimativni test na kojem pada i najdobrohotnija baka - AS
    je vjerojatno... nasa bakica je super, makar nikad jos nije ostao bez nas. al sjetila sam se kad smo isli u vinkovce, mihi place ( izaso prvi zub ), baka isla s nama, i uporno mi govori da ga izvadim iz sjedalice ( jos auto-cesta ) bla, bla, uglavnom tolko me ispi... da sam povisila ton i rekla da me ne zanima kak je ona odgojila 2 djece i da iz sjedalice nece dok ne stanemo. uh sto sam bila bijesna.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne mogu vjerovati da nisam pisala na ovoj temi. Kod nas je uvijek bio raspašoj kad bi se vratili od bake, išli bi subotom i nedjeljom tamo na ručak a negdje do utorka oni su bili po dojmom bake i nisu bili svoji. Onda sam ja izbacivala te odlaske, rijedila ih, svakakve kombinacije smo imali jer nisam to mogla podnijeti. Baba radi takve piz.darije da mi je baš smetalo. Kod nje nije bilo ama baš nikakvih pravila, igračke su se kupovale na tone, uključujući sva moguća oružja koja ja nedam, pa kriju to od mene, jede se samo pohano i pommes frittes, gleda se tv i igraju se igrice po sto sati..totalna ludnica. I onda se desilo to da su mi djeca odrasla, sazrela i shvatila da je naš režim i naša pravila ipak normalna a kod bake je sve vanredno, instant i da se tako ne može živjeti za zauvijek. I počeli su se kući osjećati ugodnije nego kod bake, odnosno nisu više uživali u onoj anarhiji nego su počeli više cijeniti toplinu i ugodnost svog doma. Malome treba neko vrijeme da se privikne na kuću kad se vrati ali nadam se da će i on ko brat i sestra.

Inače, s mojom mamom sam imala na stotine razgovora na tu temu, pokušavala joj objasniti da neke stvari stvarno nisu normalne..svađale smo se..i nikad nije bilo uspjeha.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nase bake uglavnom slusaju, i stvarno nemamo nekih teskih problema.
    mi imamo malo kompliciraniju situaciju jer smo vegetarijanci, pa ih je to natjeralo da od pocetka budu oprezniji, tj. vec smo ih istrenirali preko svojih leda

al opet se tu nade nekih stvari koje baka 'uvede' i onda ja imam mjesec dana ispravljanje krive drine, al to su stvarno sitnice, recimo kinder jaje.

nikako se ne radi o 3 sata crtica, kinder jaja koliko ti srce zeli, nego i sami kazu sad si pojeo, pogledao, idemo sad nesto drugo. al znam da je to vecinom zbog naseg utjecaja

nije mi jasan taj mentalni sklop ugadanja djetetu preko svih granica. moja mama je bila dosta stroga dok sam ja bila dijete, i mm-ovi takoder, a sad ko da su to neki drugi ljudi, di su svi oni njihovi principi po kojima su nas odgajali :?

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Moja malecka ima tek 4 mjeseca, tako da jos nema govora o nekakvom odgoju ili sl., ali citajuci ove vase postove, vec se vidim u tim situacijama. Dovoljno je da mala kaze a ( ne mislim na neki plac, nego jednostavno kad je pustimo na kauc pa ona malo cendra jer joj se spava a ne moze zaspati), a baka vec skace da je uzme, jer kao " mala place". I kad joj MM kaze da je pusti, onda pocne " pa cijeli dan lezi" (a nije istina, jer je ona cijeli dan nosa po kuci), a jos su mi bolje kad njoj pocne govoriti " vidis kakvi su ovi tvoji mama i tata, ne daju mi da te uzmem"... i sl. recenice. Bojim se sta ce biti kad bude starija :/ .

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mi smo s ovim muku mučili, a onda sam slučajno naletjela na rješenje. Dođem po djecu i ponašam se kao da nisu nigdje bili, ništa ekstra radili, kao da nije bilo odvajanja. Prije bih od tih sastanaka radila debilanu, pa ljubljenje tri dana i tri noći (ljubim ih i sada, kao što bih ih ljubila da smo doma, pa mi je došlo da ih cmoknem), pa nikakva pitanja, razgovori, ukratko - gdje smo stali, tu nastavljamo.

Nema ekstra vremena za povezivanje. Povezujemo se tamo gdje kreće naša dnevna rutina. Ak je jelo - jelo, ak je kupanje, kupanje. Ak je pranje prozora, pranje prozora.

O tome kako je bilo pričam drugi dan. Za sad funkcionira sjajno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mellyca prvotno napisa
    a jos su mi bolje kad njoj pocne govoriti " vidis kakvi su ovi tvoji mama i tata, ne daju mi da te uzmem"... i sl. recenice.
    pa što joj ne daš da je uzme?
    budi zahvalna da hoće!

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ma damo joj, skoro je cijelo vrijeme nosa po stanu. Samo tako npr. kada je za spavanje, onda ju moras pustit da se umiri i sama zaspe, ako ju nosis onda postane jos vise nervozna. ALi neka, nije cesto tu pa neka je nosa. No vidjela sam kako je bilo sa sogoricinom djecom - klinci su bili kod bake, i trebalo se vecerati, i sveki daje malome cokoladicu. Sogi mu govori da prvo neka vecera pa ce onda slatko, a ova ce "ma pusti ti mamu, samo ti jedi" :shock: . Sogi poludila!! Zato kazem da se bojim sta ce biti kad poraste!

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo moj ide za par dana na čuvanje kod svekrve jer počinjem raditi a nemamo mjesto u jaslicama, i nisam pretjerano sretna. Ona je divna i brižna, ali vidjela sam kako se postavljala, i još se postavlja po pitanju odgoja drugo dvoje unučadi koje je čuvala. Djevojčicu od 8 godina hrani prije polaska u školu, dok ova igra igrice na kompjuteru, televizija radi po cijele dane pojačana tako da baš dekoncentrira (vrte se crtići i sl), trčkara za mojim malim dok ga hrani, tu curicu pušta da spava do 10- 11 kad je škola popodne (ujutro dođu oko 6,30 ona i brat kad starci idu na posao, pa poslije idu u školu i vrtić). Kuha im 4-5 jela koje oni jedu (tj curica, mali jede sve) jer kako ona kaže da nije tako, mala ne bi jela ništa, pa bi završila u bolnicu :/ ajme kosa mi se diže na to svaki put kad dođem kod njih. Ali istovremeno mi ej i žao nje, jer je tu u pitanju njezin odgoj da kao žena mora svima ugoditi, tako da je ona u toj obitelji otirač svima, i svi to iskorištavaju, a ona samo trpi. I tako ću i ja imati štošta za ispravljati kad nepokon krenemo u vrtić :/

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj SpOOklica prvotno napisa
    Evo moj ide za par dana na čuvanje kod svekrve jer počinjem raditi a nemamo mjesto u jaslicama, i nisam pretjerano sretna. Ona je divna i brižna, ali vidjela sam kako se postavljala, i još se postavlja po pitanju odgoja drugo dvoje unučadi koje je čuvala. Djevojčicu od 8 godina hrani prije polaska u školu, dok ova igra igrice na kompjuteru, televizija radi po cijele dane pojačana tako da baš dekoncentrira (vrte se crtići i sl), trčkara za mojim malim dok ga hrani, tu curicu pušta da spava do 10- 11 kad je škola popodne (ujutro dođu oko 6,30 ona i brat kad starci idu na posao, pa poslije idu u školu i vrtić). Kuha im 4-5 jela koje oni jedu (tj curica, mali jede sve) jer kako ona kaže da nije tako, mala ne bi jela ništa, pa bi završila u bolnicu :/ ajme kosa mi se diže na to svaki put kad dođem kod njih. Ali istovremeno mi ej i žao nje, jer je tu u pitanju njezin odgoj da kao žena mora svima ugoditi, tako da je ona u toj obitelji otirač svima, i svi to iskorištavaju, a ona samo trpi. I tako ću i ja imati štošta za ispravljati kad nepokon krenemo u vrtić :/
    Takva je i moja! Ali ne jer je losa, nego jer zeli svima ugoditi. A nije ni svjesna da time radi jos gore.

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je to nepristojno

Ovo je totalno neprihvatljiva izjava...nije tu stvar bake...isto je mogla reci...meni je dijete nakon vrtica ovakvo ili onakvo...a kad je s nama preko vikenda je potpuno drugacije... Poanta je u tome...da bez obzira na to tko ti odgaja dijete dok ti radis...baka servis ili vrtic ..... mora postojati kompromis i nema osudjivanja... Ne moze zena dati otkaz jer su je zabrijala da joj baka krivo odgaja dijete...koliko bih nas onda po toj referenci dale otkaz i bile doma jer smatramo da nam tete nesto krivo rade s dijecom....halo??? Pretjerujete... umjesto da ste presretne da vam obitelj odgaja djecu...

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čitam ovu temu pa moram napisati da koliko vidim iz osobnog iskustva bake uglavnom nije briga što mi/vi mislite/mo o tome kako se one odnose prema unučićima jer su one sebi stvorile sliku idealnih baka/djedova u svojoj glavi.

njih je uglavnom i jedino briga da im odnos s unučićima ne bude narušen i da se oni-bake/djedovi osjećaju dobro, tj. da ugode sebi.
    možete se vi postavit na trepavice, babe i dede se promijenili ne budu.
    ne treba zaboravit i činjenicu da su oni uglavnom stari ljudi i da im i "zub vremena" nalaže da budu više sebični, valjda ih većina misli da će umrijet sutra pa se boje da nešto ne propuste.
    ako to podrazumijeva davanje djetetu hrpe slatkiša, gledanje crtića bez reda oni će to i raditi samo da se ne osjećaju loše ako djetetu nešto uskrate jer su se lišili odgovornosti nauštrb dobrih odnosa s djetetom.

a sad ovisi i kakve su osobe inače u životu, što (ne)znaju i tako i koliko vas kao roditelje i inače poštuju kao osobu, koliko poštuju vašu privatnost, vaše odabire, vašu samostalnost, koliko su nametljivi u svojim idejama.

bitno je ja mislim kao roditelj dovoljno izgraditi sebe i svoj odnos s djetetom da te sve to previše ne pogađa i ne ugrožava.
    dijete će s vremenom ipak shvatiti gdje je čija granica.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da dodam primjer...

mene zaista strašno boli rečenica bake mog djeteta:-ja bih ti dala, ali mama ne da!

a zašto?

zato jer mi ona govori do koje me mjere ta baka u biti ne prihvaća mene kao roditelje i moje odluke i da želi manipulirati djetetovim osjećajima prema meni na uštrb mojih dobrih odnosa s djetetom.
    meni ta rečenica govori sve o toj baki, sve o našem odnosu.
    ovo neprihvaćanje me ni ne dira toliko koliko ta manipulacija djetetovim osjećajem prema meni jer mu želi nametnuti misao da sam ja neka aždaja koja brani baš ono što se djetetu sviđa.
    možda griješim, ali meni ta rečenica govori upravo to.

i to mi govori upravo ono što sam gore spomenula, da joj odnos sa mnom gotovo uopće nije bitan, nego samo odnos sa djetetom.
    zašto, e pa zaista ne znam.
    znam samo da je mojoj mami bitan i dobar odnos sa mnom
    ali to je tako svugdje, svima od pamtivijeka.

a gdje su tek rečenice koje nisam čula i neću čuti.

sad je na meni a i na svima nama koliko se želimo usredotočiti na to što smo čule/vidjele i jel to vrijedno našeg vremena.

i ja sam imala baku, djeda, a imam i svoje mišljenje, a imam i svoj odnos s roditeljima...nadam se da shvaćate što želim reći.
    nekako to u životu sve dođe na svoje mjesto.

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    čitam ovu temu pa moram napisati da koliko vidim iz osobnog iskustva bake uglavnom nije briga što mi/vi mislite/mo o tome kako se one odnose prema unučićima jer su one sebi stvorile sliku idealnih baka/djedova u svojoj glavi.

njih je uglavnom i jedino briga da im odnos s unučićima ne bude narušen i da se oni-bake/djedovi osjećaju dobro, tj. da ugode sebi.
    možete se vi postavit na trepavice, babe i dede se promijenili ne budu.
    ne treba zaboravit i činjenicu da su oni uglavnom stari ljudi i da im i "zub vremena" nalaže da budu više sebični, valjda ih većina misli da će umrijet sutra pa se boje da nešto ne propuste.
    ako to podrazumijeva davanje djetetu hrpe slatkiša, gledanje crtića bez reda oni će to i raditi samo da se ne osjećaju loše ako djetetu nešto uskrate jer su se lišili odgovornosti nauštrb dobrih odnosa s djetetom.

a sad ovisi i kakve su osobe inače u životu, što (ne)znaju i tako i koliko vas kao roditelje i inače poštuju kao osobu, koliko poštuju vašu privatnost, vaše odabire, vašu samostalnost, koliko su nametljivi u svojim idejama.

bitno je ja mislim kao roditelj dovoljno izgraditi sebe i svoj odnos s djetetom da te sve to previše ne pogađa i ne ugrožava.
    dijete će s vremenom ipak shvatiti gdje je čija granica.
    Potpisujem

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    da dodam primjer...

mene zaista strašno boli rečenica bake mog djeteta:-ja bih ti dala, ali mama ne da!

a zašto?

zato jer mi ona govori do koje me mjere ta baka u biti ne prihvaća mene kao roditelje i moje odluke i da želi manipulirati djetetovim osjećajima prema meni na uštrb mojih dobrih odnosa s djetetom.
    meni ta rečenica govori sve o toj baki, sve o našem odnosu.
    ovo neprihvaćanje me ni ne dira toliko koliko ta manipulacija djetetovim osjećajem prema meni jer mu želi nametnuti misao da sam ja neka aždaja koja brani baš ono što se djetetu sviđa.
    možda griješim, ali meni ta rečenica govori upravo to.

i to mi govori upravo ono što sam gore spomenula, da joj odnos sa mnom gotovo uopće nije bitan, nego samo odnos sa djetetom.
    zašto, e pa zaista ne znam.
    znam samo da je mojoj mami bitan i dobar odnos sa mnom
    ali to je tako svugdje, svima od pamtivijeka.

a gdje su tek rečenice koje nisam čula i neću čuti.

sad je na meni a i na svima nama koliko se želimo usredotočiti na to što smo čule/vidjele i jel to vrijedno našeg vremena.

i ja sam imala baku, djeda, a imam i svoje mišljenje, a imam i svoj odnos s roditeljima...nadam se da shvaćate što želim reći.
    nekako to u životu sve dođe na svoje mjesto.
    debeli x

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •