Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 92 od 92

Tema: ne zelim VBAC

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

(eh dijete mi je stislo da pošalje post prije nego sam ga napisala do kraja) tvoje nalaze, moguće rizike i dr. Ne kažem da možda nisu krivo napravili što nije ni malo nemoguće, ali to ćeš teško saznati na ovako jednostran način gdje se stvari tumače na temelju pročitanih knjiga i seminara. Ne želim podcjenjivati vaše znanje i napore da se stvari učine boljima i naravno da treba ići u tom smjeru, ali postoje područja gdje je za donositi znanje ipak potrebno biti stručan jer se u suprotnom može doći do vrlo krivih zaključaka. Pa to nije tako samo u medicini nego i ostalim strukama.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dorotea, ne razumijem zbog čega toliko žustar post? Ja nisam bila na njenom porodu, niti sam doktor... iz svega što je ona napisala tako se "školski" vidi ta kaskada intervencija koje povlače novu intervenciju iza sebe i sve završava rečenicom "evo spasili smo i vas i bebu", a u stvar ništa od toga se vrlo vjerojatno nije moralo dogoditi. Predlažem ti da se i ti educiraš o porodu i koji mu je tijek, pa ćemo onda moći kvalitetnije raspravljati. Nisu naši doktori u hr jedini na svijetu, ima ih posvuda koji se ne slažu s praksom naših doktora. Zašto samo naše slušati i oglušiti se na nove preporuke? Za početak ti predlažem da pogledaš "business of being born", vrlo je lako gledljiv film s puno dobrih informacija, pa će ti puno više smisla imati ona kaskada intervencija koja se dogodila i na prvom i drugom porodu od ane.m koju opisujem. To se tako često dešava da nije za vjerovati.

I nitko ne kaže da doktori ne znaju, znaju oni kad treba. NO žalosno je to što oni u većini slučajeva nikad nisu vidjeli neometan porod, porod na kojem svi heklaju umjesto da ubadaju iglama ženu, daju joj drip itd. Oni su navikli nešto stalno raditi kad je porod, a mnoge žene vrlo loše reagiraju na taj "rad" - tijelo im se bori protiv toga. I nerijetko završe na hitnom carskom. I onda sirota žena na kraju priče zaključi da njeno tijelo ne zna roditi, a u stvari vrlo dobro zna i inzistira na tome, ali to nitko ne poštuje.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se neke stvari malo banaliziraju. Svaka čast pročitanim Odentovim štivima i odgledanim videima, ali mislim da se ipak preolako shvaćaju nekakve stvari, dijele dijagnoze i daju zaključci omalovažavaju pri tome struku i ljude u njoj. Nisu doktori zlobni ljudi koji nemaju pojma o porodima nego samo jedva čekaju da mogu udijeliti drip i napraviti komplikacije samo zato što se žele požuriti s porodom. Ana.m vjerovatno ti ovako preko neta ni ginekolog ne bi mogao dati nekakav kvalitetan odgovor ukoliko nije vidio npr. ctg zapis, pregledao te ili što već. Ako kažeš da ti je beba bila uspavana onda su valjda liječnici zbog nečega procijenili zašto stvari treba napraviti tako kako jesu. Uzeli su u obzir
    Ako nešto nije u redu s bebom, onda se ide na carski. Ako nije hitno, onda zašto drip, zašto maltretiranje žene? Oni su nju ostavili u bolnici nakon što je beba bila uspavana na ctg, stvarno me zanima što su radili tjekom tog vremena što je ona bila u bolnici? Da li išta?

Ako nešto nije u redu s bebom, onda se ne bi trebalo ići na drip. Drip uvelike može dovesti do pomanjkanja kisika kod djeteta i koječega drugog. Stoga zašto su oni to napravili? Očigledno ništa nije bilo hitno, nego su oni kako je i ana rekla, odlučili nju poroditi jer joj je ionako već prošao termin (ona u bolnici, šta da još čekaju), i tako je sve počelo.

Da naši doktori znaju više o pravom prirodnom porodu, ne bi radili ovakve stvari, ne bi toliko žurili, ne bi davali drip kao da je bogom dan i ženama kojim smiju i onima kojima ne smiju (nismo samo jednom pročitali da su dali drip ženi koja je bila na carskom ranije - a to se NE SMIJE ni pod razno jer maternica može pući, a oni su to zanemarili i došlo je do pucanja). Takvih priča je previše da bih naše doktore smatrala vrsnim znalcima o (prirodnom) porodu. Oni su izvrsni u polju za koje su izučeni - patologija i spašavanje života. Oni na žalost ne znaju što treba raditi kada patologije nema jer ih to nitko nije učio.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 02.03.2010. at 16:15

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nisam bila na njenom porodu, niti sam doktor... iz svega što je ona napisala tako se "školski" vidi ta kaskada intervencija koje povlače novu intervenciju iza sebe i sve završava rečenicom "evo spasili smo i vas i bebu", a u stvar ništa od toga se vrlo vjerojatno nije moralo dogoditi. Predlažem ti da se i ti educiraš o porodu i koji mu je tijek, pa ćemo onda moći kvalitetnije raspravljati.

.
    anchie 76,a tko može kvalitetno raspravljati s tobom?
    što moram učiniti,koliko knjiga pročitati,koliko klipića i filmova pogledati,na koliko Odentovih seminara sudjelovati-da bih ti bila sugovornik u smislu da rasprava bude argumentirana s dvije strane?

jedno je savjetovati žene o prirodnom porođaju,
    a drugo je kritizirati učinjen carski "kaskadom intervencija",te upućivati ženu na VBAC
    za to nemaš kompetencije,ima je npr liječnik koji će mjeriti debljinu šava(čak ni ona nije garancija da će maternica u VBAC-u izdržati npr 10 sati trudova)
    to što savjetuješ je u najmanju ruku opasno

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Da je beba bila ugrožena odmah bi napravili CR, a ne bi me inducirali skoro 2 dana! A bila je cijelu trudnoću poprilično mirna beba.
    Rodila se predivna, zdrava, voda je bila bistra i čista, a ona je procijenjena na 40+3 s apgarom 10/10...
    Ja sam zapravo uvijek mislila da sam nesposobna roditi. Trudnoće savršene, školske, ma za poželjeti. Nikada nikakvih problema. A onda porod noćna mora...
    Posljednje uređivanje od ana.m : 02.03.2010. at 19:54

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam zapravo uvijek mislila da sam nesposobna roditi. ..
    Eh,draga ženo.To kažeš ti koja si rodila dvoje krasne zdrave dječice i roditi ćeš i treće.
    Danas u 21 vijeku to gotovo da i više nije problem.
    Da,prije je bilo žena koje nisu preživljavale porođaj,u velikom broju s usporedbom na današnje vrijeme.
    Neke nisu doživjele ni nježne godine do porođaja,jer su umirale od TBC-a.Nije bilo antibiotika.
    Nekad je bilo normalno izroditi petero šestero djece od kojih bi dvoje troje umrlo.
    Malo smo postali prokšeni,čini mi se.
    Posljednje uređivanje od ronin : 02.03.2010. at 20:07

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Anchi oprosti mi zaista je post zazvučao nabrušeno, tek sada vidim, a nije mi bila namjera nego sam pisala nabrzaka.
    Ja zaista ne vjerujem da doktori ne znaju ništa o fiziološkom porodu. Možda je tu problem bolnice kao institucije koja se mora držati određene procedure, mjera predostrožnosti, standarda i ostaloga što je sasvim razumljivo. Osim toga tu su i materijalni uvijeti koji su takvi kakvi jesu. Ja ne kažem da neke stvari ne treba mijenjati i da treba slijepo slušati pokoravati se, ali tu se sada opet odlazi u jednu drugu krajnost. Ja jesam za to da se omogući otvaranje kuća za porode gdje će se moći stvoriti idealni uvijeti za rađanje, da se omogući porod kod kuće i sl. No nisam za to da se zbog ogorčenosti radi nekih loših stvari gleda apsolutno crno-bijelo i kako sam već rekla odlazi u drugu krajnost. Mi se svi možemo educirati, pročitati nekoliko knjiga, otići na Odentov seminar, ali to nas ne čini stručnjacima i kompetentnima da određujemo čiji je slučaj školska kaskada intervencija, koga slati na carski, govoriti jel drip potreban ili nije, govoriti kako braunila nije potrebna i ostalo.
    Mislim da si ti sada izdiktirala Ani.m nešto što si naučila i jedan segment koji poznaješ pa si uvjerila ženu u nešto što može biti istina i ne mora. Takve se stvari moraju rješavati na licu mjesta sa doktorom koji joj je inducirao porod.
    Ja vjerujem da oni generalno znaju što rade i zašto to rade. A ustvari i sama tema je već totalno presušila. Mislim da ćemo se tu teško dogovoriti tko je u pravu, a tko nije. Kao i na zdravlju djece.

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

nemam iskustvo carskog, ali znam da bih pri razmisljanju za i protiv VBACa se defitivno odlucila za njega jer ipak doma vec imam dijete koje takoder treba moju paznju, ljubav i vrijeme. a s abdominalnim rezom bi mi zaista bilo pretesko balansirati izmedu svega (ja to sudim po onom rezicu od prije 20g od slijepog crijeva)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    a drugo je kritizirati učinjen carski "kaskadom intervencija",te upućivati ženu na VBAC
    za to nemaš kompetencije,ima je npr liječnik koji će mjeriti debljinu šava(čak ni ona nije garancija da će maternica u VBAC-u izdržati npr 10 sati trudova)
    to što savjetuješ je u najmanju ruku opasno
    Jesi ti previdjela onu moju rečenicu da se svakako treba posavjetovati s liječnikom? i nakon toga napisala da bih JA na njenom mjestu ... kao što je žena i pitala, odgovorila sam joj što bih ja vjerojatno napravila.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    Anchi oprosti mi zaista je post zazvučao nabrušeno, tek sada vidim, a nije mi bila namjera nego sam pisala nabrzaka.
    Ja zaista ne vjerujem da doktori ne znaju ništa o fiziološkom porodu. Možda je tu problem bolnice kao institucije koja se mora držati određene procedure, mjera predostrožnosti, standarda i ostaloga što je sasvim razumljivo. Osim toga tu su i materijalni uvijeti koji su takvi kakvi jesu. Ja ne kažem da neke stvari ne treba mijenjati i da treba slijepo slušati pokoravati se, ali tu se sada opet odlazi u jednu drugu krajnost. Ja jesam za to da se omogući otvaranje kuća za porode gdje će se moći stvoriti idealni uvijeti za rađanje, da se omogući porod kod kuće i sl. No nisam za to da se zbog ogorčenosti radi nekih loših stvari gleda apsolutno crno-bijelo i kako sam već rekla odlazi u drugu krajnost. Mi se svi možemo educirati, pročitati nekoliko knjiga, otići na Odentov seminar, ali to nas ne čini stručnjacima i kompetentnima da određujemo čiji je slučaj školska kaskada intervencija, koga slati na carski, govoriti jel drip potreban ili nije, govoriti kako braunila nije potrebna i ostalo.
    Mislim da si ti sada izdiktirala Ani.m nešto što si naučila i jedan segment koji poznaješ pa si uvjerila ženu u nešto što može biti istina i ne mora. Takve se stvari moraju rješavati na licu mjesta sa doktorom koji joj je inducirao porod.
    Ja vjerujem da oni generalno znaju što rade i zašto to rade. A ustvari i sama tema je već totalno presušila. Mislim da ćemo se tu teško dogovoriti tko je u pravu, a tko nije. Kao i na zdravlju djece.
    Što se doktora tiče i njihovog iskustva s pravim prirodnim porodom.. pa kod nas žena još uvijek mora inzistirati da je ne režu, da je ne klistiraju, da je ne ometaju, da joj ne naliježu na stomak, da joj ne daju drip ako je rodila na carski prije toga i hrpu toga za što se ZNA da je štetno i da se ne smije raditi.. a naši doktori još uvijek to rade kao da je to najbolja stvar na svijetu. Zbog čega onda žena treba inzistirati na tome svemu ako naši doktori znaju sve o prirodnom porodu?

Ana.m je pitala za mišljenje.. pitala ja forumaše, nije otišla na cybermed i pitala. Ja sam ženi rekla što mislim... i pritom napisala da nisam ni doktor niti stručnjak za to polje i zatim iznijela svoje mišljenje. I pritom sam joj i rekla da se treba posavjetovati s dokotorm. U razumijem čemu je problem?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

znate šta mene strašno, strašno zanima, al nažalost neću nikad dobiti odgovor.
    kako bi na npr. anine postove odgovorio dr. odent himself?
    il i ovdje prolazi ona ... veći papa od pape...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala ti što misliš da znam više od odenta .. nevjerojatno mi je to kako sad svi podrazumijevaju da su svi bili na odentovom seminaru i da su svi valjda na forumu pametniji od njega (to valjda misle svi ovi koji nisu bili na seminaru ). Ne nisam bila na njegovom seminaru, ne nisam pročitala niti jednu njegovu knjigu.. te info o kojima sam pričala sam pročitala i čula na raznim drugim mjestima, a sve je savršeno sažeto u filmu "business of being born" i gle čuda, ni taj film nije odent snimao

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    znate šta mene strašno, strašno zanima, al nažalost neću nikad dobiti odgovor.
    kako bi na npr. anine postove odgovorio dr. odent himself?
    il i ovdje prolazi ona ... veći papa od pape...
    On bi ti vjerojatno odgovorio da se ne čudi zašto joj je prvi porod bio tako težak i dug, i da se ne čudi zašto je završila drugi put nakon indukcije na CR. Ali sve to ne zato jel ana nije sposobna roditi ,nego zato jel je okolina i okolnosti bile daleko od idealnih i poželjnih.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I evo sad Sirius, sad mi Cvijeta neće vjerovati da nisam bila na Odentovom seminaru

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I evo sad Sirius, sad mi Cvijeta neće vjerovati da nisam bila na Odentovom seminaru
    Ja im to nisam htjela otkriti prije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a dobro, biće sam ja ipak precijenila odenta pa sam pretpostavljala da bi on odgovorio da ne može na osnovu tako šturih informacija i bez medicinske dokumentacije, davati svoje mišljenje o mogućem alternativnom tijeku poroda i davati preporuke za treći porod.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a dobro, biće sam ja ipak precijenila odenta pa sam pretpostavljala da bi on odgovorio da ne može na osnovu tako šturih informacija i bez medicinske dokumentacije, davati svoje mišljenje o mogućem alternativnom tijeku poroda i davati preporuke za treći porod.
    On zapravo vrlo jednostavno odgovara na takva pitanja. Njemu je zapravo potpuno razumljiv drip u rađaonama jer su u većini slučajevima uvjeti i okolina jako ometajući.
    Još bi rekao da ana ima oko 80% šanse da treći porod bude vaginalan , ali samo ako su uvjeti i okolina podržavajući i idealni, ako se ne požuruje,ne ometa i nije u strahu.
    I još bi reakao da sada kada je CR postala sigurna i brza operacija , ono što se svakako treba izbjegavati je dug, težak i medikaliziran vaginalni porod jel takav nije dobar za bebu i majku.
    Posljednje uređivanje od sirius : 03.03.2010. at 14:42

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

anchie76 hvala ti na tvojim postovima. Pa naravno da ću se konzultirati s doktorima. A mogu vam reći nešto što mi je moj ginić rekao sad onako usput, nismo baš nešto puno pričali. Rekao mi je da nema razloga da ne idem na vaginalni porod jer s obzirom da sam prvo rodila vaginalno, znači da mogu roditi prirodno. A sada sve ostalo ćemo vidjeti u hodu, kad krenem hodati na SD, kad vide kako će biti beba, kakav je rez i sve ostalo. Ja sam već napisala da nemam veće želju engo roditi potpuno prirodno, ali se nakon ovakva dva poroda stvarno bojim.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ana.m možda da razmisliš o varaždinskom rodilištu?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

anchie76 hvala ti na tvojim postovima. Pa naravno da ću se konzultirati s doktorima. A mogu vam reći nešto što mi je moj ginić rekao sad onako usput, nismo baš nešto puno pričali. Rekao mi je da nema razloga da ne idem na vaginalni porod jer s obzirom da sam prvo rodila vaginalno, znači da mogu roditi prirodno. A sada sve ostalo ćemo vidjeti u hodu, kad krenem hodati na SD, kad vide kako će biti beba, kakav je rez i sve ostalo. Ja sam već napisala da nemam veće želju engo roditi potpuno prirodno, ali se nakon ovakva dva poroda stvarno bojim.
    bit će sve super, niš se nemoj bojati

ako budeš mogla roditi (što ne sumnjam) vaginalno bez indukcije i ostalih zahvata, super Ako ne bude išlo onda postoji cr. Svakako liječniku reci da bi ovaj put rodila bez dripa, čisto da vidiš kako to izgleda

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pa ja mislim da mi nikako ne bi niti smjeli dati drip s obzirom na cr. Kaj ne?
    Posljednje uređivanje od ana.m : 03.03.2010. at 15:27

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, mislim da ti ne bi smjeli davati drip.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali daju.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa da. Ništa neobično kod nas. I onda se dešava da maternica pukne, i onda bude strka i panika... koje naravno ne bi bilo da su poštovali samu uputu na lijeku

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    On zapravo vrlo jednostavno odgovara na takva pitanja. Njemu je zapravo potpuno razumljiv drip u rađaonama jer su u većini slučajevima uvjeti i okolina jako ometajući.
    Još bi rekao da ana ima oko 80% šanse da treći porod bude vaginalan , ali samo ako su uvjeti i okolina podržavajući i idealni, ako se ne požuruje,ne ometa i nije u strahu.
    I još bi reakao da sada kada je CR postala sigurna i brza operacija , ono što se svakako treba izbjegavati je dug, težak i medikaliziran vaginalni porod jel takav nije dobar za bebu i majku.
    ja mislim da odent mirne duše može otići u penziju jer je uspio svoje životno znanje sažeti u par knjiga i prenijeti ih na nove naraštaje koji će to znanje znati upotrijebiti i dalje širiti.
    ovo je naravno samo šala i nije išlo tebe nego mi se samo zgodno nadovezalo na taj post.
    ma ok, sve je to divno, krasno, bajno ovako na papiru i u teoriji no ono što sam ja htjela reći, bez da osporavam istinitost onoga što odent govori (svaka čast čovjeku, da je barem više takvih liječnika i da barem nauči naše doktore da budu takvi), jest da je porodništvo ipak malo šireg sadržaja od jedne knjige ili referata i samo sam htjela to naglasiti, kako ne bi svi koji su eto pročitali nešto štiva i jednu stranu priče bili toliko uvjereni da zapravo znaju puno više od toga. u cijeloj toj priči naši doktori ništa ne valjaju jer nemaju pojma i nisu pročitali odenta pa ne znaju da se drip ne daje u VBAC-u. eto, samo generalno naglasiti kako se preolako barata nekim stvarima (ne samo u ovom topicu, ne generalno svi). to su probali ukazati i neki pametni ljudi na ovom forumu i na nekim starijim topicima pa su jadni odustali, a neke se bogme i otjeralo

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dorotea čitajući tvoje postove, čovjek bi pomislio da je u našim bolnicama idila, da tamo ne treba baš ništa mijenjati, da svi koriste najnovije spoznaje oko poroda (umjesto onih iz 1970-tih - čast izuzecima, IMA ih).. pitam se zbog čega onda još toliko strašnih priča na forumu, otkud žene na forumu koje su završile s puknutom maternicom zbog dripa itd itd. Čitajući tebe, čovjek bi pomislio da u najmanju ruku mi to sve izmišljamo a da je rađati u Hrvatskoj jedna čista milina...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Dorotea čitajući tvoje postove, čovjek bi pomislio da je u našim bolnicama idila, da tamo ne treba baš ništa mijenjati, da svi koriste najnovije spoznaje oko poroda (umjesto onih iz 1970-tih - čast izuzecima, IMA ih).. pitam se zbog čega onda još toliko strašnih priča na forumu, otkud žene na forumu koje su završile s puknutom maternicom zbog dripa itd itd. Čitajući tebe, čovjek bi pomislio da u najmanju ruku mi to sve izmišljamo a da je rađati u Hrvatskoj jedna čista milina...
    Onda nisi dobro čitala ili me nisi razumjela ili me ne želiš razumijeti. Nisam to rekla i niti mislim tako. Pa jesam gore napisala da cijenim ono što Odnet kaže i da se stvari trebaju mijenjati, odnosno trebaju se mijenjati one koje se moraju mijenjati. Ja samo kažem da dijagnoze, zaključke i ostalo trebaju donositi ljudi iz struke, a ne laici. Eto, samo podvući jednu crtu gdje prestaje diskusija i razglabanje, a počinje zadiranje nestručnog)čovjeka) u stručno (područje). Ništa drugo.
    Posljednje uređivanje od dorotea24 : 03.03.2010. at 16:24 Razlog: riječi u zagradama dodala

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobro sam ja tebe shvatila. Ti ne želiš da mi tu sad lamentiramo o tome.. mi nismo stručni i ne bismo trebali analizirati detalje. O tome bi trebala samo struka pričati. No to nije tako niti neće biti. Ovaj forum i postoji da bi se ukazale neke nelogičnosti koje se danas rade i na porodima i kod dojenja i na autosjedalicama itd itd .. a sve su to nekad bile sfere o kojima su samo stručnjaci pričali. Sreća pa više nije tako.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Opet krivo. Djelomično. Nemam ja što htjeti ili ne htjeti da se o nečemu lamentira, čak što više dobro je da se priča i educira ljude u pozitivnom smjeru, ukaže na nelogičnosti, zastarjelosti, loše stvari, ali opet ponavljam (mada više ne vidim razloga za to jer opet neću biti shvaćena) jedno je diskutirati, a drugo je poticati ljude na odbijanje medicinskih intervencija napamet, degradiranje i omalovažavanje struke, stvaranje atmnosfere nepovjerenja u liječnike i davanja odokativnih dijagnoza. No kaš što rekoh, ovdje nema zlatne sredine. Ili si za ili si protiv. Ma ustalom nije ni bitno. Svatko će, nadam se, pametno odlučiti sam za sebe i valjda će imati dovoljno razuma da procjeni što je za njega u pojedinom trnutku najbolje napraviti.
    Osim toga, jedno su atosjedalice i dojenje, a drugo su porodi, cjepiva i antibiotici. I molim da ne kažeš opet da se o ovim drugima ne smije pričati ako nisi stručan, nego je samo važno kako će se pričati.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pa ja mislim da mi nikako ne bi niti smjeli dati drip s obzirom na cr. Kaj ne?
    na SD daju drip bez obzira na prethodni carski, bar je tako bilo prije 14 mjeseci

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

nego da se vratim na temu brate ovo otišlo u .....

ja ću reći da razumijem doroteu24, bila sam u sličnoj situaciji, da ne idem u sve detalje: mekonij, pukao vodenjak, trudovi prirodni, 22 sati pokušaja vaginalnog poroda, od toga 10-ak sati bez ikakve kemije, al ja se jednostavno nisam otvarala,mogu reći iz opravdanih medicinskih razloga dobila sam set kemije poslije čak su me i pitali i upoznali,međutim ni on nije pomogao da se otvorim(bila sam potpuno smirena i opuštena), i nakon 22 sata poroda završila sam na CR, bebica zarotirana glavicom zaglavila, uska zdjelica.

Ja koja sam bila gorljivi zagovornik potpuno prirodnog poroda(i priznajem isključiva po tom pitanju),imala sam indikacije (zbog tromboflebitisa i heparina) za drugačiji porod al nisam se dala, inzistirala sam na prirodnom ali sad stvarno mogu reći nismo svi isti,n vrijede sve isto za sve.

Ja ne mislim da me moje tijelo izdalo, nego je dapače davalo znakove da neće ići tim putem,i danas mi je samo žao zašto nije prije napravljen CR a ne da se čekalo toliko dugo.

nije istina da se svi dugo oporavljaju od CR, i strašno mi smeta kad se to ističe jer ja sam se oporavila dok si rekao keks, ne zagovaram CR nego smatram da postoje siutacije u kojima je opravdan jer prema nekim postovima ispada da ga maltene ne bi trebalo ni raditi.i da dosta mojih frendica se duže oporavljalo od vaginalnog poroda nego ja od CR,sve to ovisi o više čimbenika i glupo je generalizirati.

ja ne želim VBAC, reći ću to glasno i jasno, jer "znam" duboko u sebi da bi opet bio CR a želim poštedit i sebe i bebicu,ja imam mesnati i žilav sportski grlić (isti problem je bio s transferom dok smo bili u MPO vodama tako da kad su mi rekli da se grlić ne da sve mi je bilo jasno, kod 99,9% žena taj dio je potpuno bezbolan a kod mene nisu uspjeli vrlo tankim kateterom proći kroz njega jer se nije dao a krvi je bilo na sve strane).Samo mi nije bilo jasno zašto to sebi nisam priznala i ranije,a valjda zato što sam silno željela potpuno prirodan porod.

Ne žalim ni za čim, svatko ima pravo na svoje mišljenje,evo ovo je bilo moje pisano dosta kasno pa je možda zbrčkano.
    a možda mi je bila i lekcija jer sam bila jako siključiva po pitanju CR,kao što su to sad neki ovdje na forumu.

i da strašno mi smeta ta isključivost al kad čovjek jednom nešto doživi nešto od toga i nauči a mene je život naučio da smo svi različiti i poštujem različitosti.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    nego da se vratim na temu brate ovo otišlo u .....

ja ću reći da razumijem doroteu24, bila sam u sličnoj situaciji, da ne idem u sve detalje: mekonij, pukao vodenjak, trudovi prirodni, 22 sati pokušaja vaginalnog poroda, od toga 10-ak sati bez ikakve kemije, al ja se jednostavno nisam otvarala,mogu reći iz opravdanih medicinskih razloga dobila sam set kemije poslije čak su me i pitali i upoznali,međutim ni on nije pomogao da se otvorim(bila sam potpuno smirena i opuštena), i nakon 22 sata poroda završila sam na CR, bebica zarotirana glavicom zaglavila, uska zdjelica.

Ja koja sam bila gorljivi zagovornik potpuno prirodnog poroda(i priznajem isključiva po tom pitanju),imala sam indikacije (zbog tromboflebitisa i heparina) za drugačiji porod al nisam se dala, inzistirala sam na prirodnom ali sad stvarno mogu reći nismo svi isti,n vrijede sve isto za sve.

Ja ne mislim da me moje tijelo izdalo, nego je dapače davalo znakove da neće ići tim putem,i danas mi je samo žao zašto nije prije napravljen CR a ne da se čekalo toliko dugo.

nije istina da se svi dugo oporavljaju od CR, i strašno mi smeta kad se to ističe jer ja sam se oporavila dok si rekao keks, ne zagovaram CR nego smatram da postoje siutacije u kojima je opravdan jer prema nekim postovima ispada da ga maltene ne bi trebalo ni raditi.i da dosta mojih frendica se duže oporavljalo od vaginalnog poroda nego ja od CR,sve to ovisi o više čimbenika i glupo je generalizirati.

ja ne želim VBAC, reći ću to glasno i jasno, jer "znam" duboko u sebi da bi opet bio CR a želim poštedit i sebe i bebicu,ja imam mesnati i žilav sportski grlić (isti problem je bio s transferom dok smo bili u MPO vodama tako da kad su mi rekli da se grlić ne da sve mi je bilo jasno, kod 99,9% žena taj dio je potpuno bezbolan a kod mene nisu uspjeli vrlo tankim kateterom proći kroz njega jer se nije dao a krvi je bilo na sve strane).Samo mi nije bilo jasno zašto to sebi nisam priznala i ranije,a valjda zato što sam silno željela potpuno prirodan porod.

Ne žalim ni za čim, svatko ima pravo na svoje mišljenje,evo ovo je bilo moje pisano dosta kasno pa je možda zbrčkano.
    a možda mi je bila i lekcija jer sam bila jako siključiva po pitanju CR,kao što su to sad neki ovdje na forumu.

i da strašno mi smeta ta isključivost al kad čovjek jednom nešto doživi nešto od toga i nauči a mene je život naučio da smo svi različiti i poštujem različitosti.

ja pak moram priznati da ne znam o kojoj isključivosti pričaš ?

kovrčava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Imala sam dva CR, nakon prvog nisam ni pomišljala na VBAC, jer sam znala da nema smisla, mučiti sebe i bebu, i još onda imati poslije komplikacije. Oporavila sam se jako brzo, čak bolje od cura koje su rodile prirodno i imale brdo šavova, ja sam dr. dan hodala, tuširala se i učila dojiti , vrlo uspješno. Znala sam nakon prvoga što me čeka i bila sam u potpunosti i psihički i fizički spremna.

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

anchie pa cak je i odent na seminaru rekao da je po bolnickim izlaznim statistikama u hr milina roditi

a onda je jos podosta vremena proveo u objasnjavanju krive interpretacije statistika i kako je potrebno na globalnoj razini donijeti upute o sastavljanju tih statistika
    jer iz bolnice kao normalni vaginalni porod izlazi: busenje vodenjaka, drip, naljeganje na trbuh i jos dosta milina, ali u statistici stoji da je to normalni porod. ma di ces bolje od toga

ok, mozda i nije tako smijesno kad se sagleda realnost

da se vratimo na temu, mislim da smo svi ipak pri zdravoj pameti i da cemo odluciti o najboljem ishodu za sebe i bebicu samostalno, a lamentirati naravno da hocemo i moramo jer nama zenama je to spolno uvijetovano, pa moramo se po necemu razlikovati od muskaraca

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

suncokret,sorry ako nisam bila jasna mislila sam na isključivost u stavovima da je CR nešto loše,što se mora pod svaku cijenu izbjeći, bljak fuj,težak oporavak,e pa nije tako mnogi CR su spasili živote beba i mama,i nisu do svih CR doveli doktori svojim "ponašanjem i tretmanom"na porodu nego je nekad jednostavno situacija takva (tako je bilo kod mene) , neke mame se jako brzo oporave kao npr.kovrčava i ja,zato ne volim isključivost u stavovima i geenraliziranje.

i nikad neću shvatiti da netko ne može reći ne želim VBAC (ili bilo što drugo) a da ih odmah bar 5-6 ne skoči,a nisu imali ni približno slično iskustvo,e to mi nikad neće biti jasno...

to govorim jer sam i sama bila žustri zagovornik prirodnog poroda al naučial sam lekciju na svojoj koži,nikad više neću tulit po nečemu dok tako nešto ne iskusim,to je kao ono kad netko nekome savjetuje što bi učinio na njegovom mjestu al ako nisi bio u istoj (ako n bar sličnoj) situaciji ne znaš, jednoatvno ne možeš znati kako je to.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

u prvom postu sam mislila reći da razumijem habibi jer vidim da je ona pokrenula temu, a ne dorotea24.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

suncokret,sorry ako nisam bila jasna mislila sam na isključivost u stavovima da je CR nešto loše,što se mora pod svaku cijenu izbjeći, bljak fuj,težak oporavak,e pa nije tako mnogi CR su spasili živote beba i mama,i nisu do svih CR doveli doktori svojim "ponašanjem i tretmanom"na porodu nego je nekad jednostavno situacija takva (tako je bilo kod mene) , neke mame se jako brzo oporave kao npr.kovrčava i ja,zato ne volim isključivost u stavovima i geenraliziranje.

i nikad neću shvatiti da netko ne može reći ne želim VBAC (ili bilo što drugo) a da ih odmah bar 5-6 ne skoči,a nisu imali ni približno slično iskustvo,e to mi nikad neće biti jasno...

to govorim jer sam i sama bila žustri zagovornik prirodnog poroda al naučial sam lekciju na svojoj koži,nikad više neću tulit po nečemu dok tako nešto ne iskusim,to je kao ono kad netko nekome savjetuje što bi učinio na njegovom mjestu al ako nisi bio u istoj (ako n bar sličnoj) situaciji ne znaš, jednoatvno ne možeš znati kako je to.
    skužila sam ja što si htjela reći, ali ja stvarno ne vidim tu isključivost koju spominješ
    nisam primjetila da je netko skočio na pokretačicu ove teme, a postovi koje je napisala anchie su mi odlični i nimalo isključivi

sama imam iskustvo i CR-a i teškog i medikaliziranog vaginalnog poroda poslije CR-a, ali mi ne pada na pamet nekom savjetovati što da uradi po pitanju vbac-a, niti sam primjetila da to netko čini, a raspravljati i iznositi vlastita iskustva se valjda smije, pretpostavljam da se iz tog razloga i otvaraju teme na forumima

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

draga suncokret, mi onda kao da ne čitamo istu temu, nisam nikoga imenovala za isključivost al ona je tako vidljiva ma skoro fizički opipljiva tako da stvarno ne kužim da je ti ne vidiš,čudim se čudu -eto izgleda da je i to stvar naše percepcije?!

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

lili naravno da puno ovisi o onome tko nešto čita, o njegovim iskustvima, osjećajima vezanima uz ono što se raspravlja, a i o temi samoj

nije lako odlučiti što i kako s porodom poslije carskog, posebno ako je prvo iskustvo traumatično, a nema ni nekog univerzalnog pristupa vbac-u u našim rodilištima, pa mislim da je svaka informacija o tome dobrodošla, a sve one koje čitaju dovoljno pametne da odluče što je za njih same najbolje
    Posljednje uređivanje od suncokret : 05.03.2010. at 02:32

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

upravo tako suncokret, potpisujem te.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i ja sam mislila da nisam stvorena za rađanje, dva poroda teška epiziotomija, tvrd i mesnat grlić, čvrsti i slabo opuštajući mišići(trenirala rukomet do 20). Ali nije baš tako kako izgleda, nakon pokušaja da pronadjem šta to mene spriječava da rodim lakše, manje bolno i ugodfnije(ukoliko može biti ugodnije), lijepih trudnoća, treće sam rodila baš onako kako je bila zamisao u mojoj glavi. I nije to puka sreća, nego jednostavno znanje o sebi, o svojim mogućnostima, o svom tijelu. I da, ovaj put sam sudjelovala u SVOM porodu, ja sam bila glavna, a ne puki posmatrač. I to u jednom malom, lokalnom porodilištu, na brdovitom Balkanu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

x. Mislim da se brže oporavlja žena od CR-a, od neke koja je sitnija, rodila veliko dijete, i imala veliku epiziotomiju, a drip je u CRO bolnicama realnost, i, koliko shvaćam, prije default nego iznimka.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •