Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: EVOLUCIJA POROĐAJA - 1.ožujka, HRT 2, 15.10h, Na rubu znanosti

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno EVOLUCIJA POROĐAJA - 1.ožujka, HRT 2, 15.10h, Na rubu znanosti

Koga zanima:

EVOLUCIJA POROĐAJA - 1.ožujka, HRT 2, 15.10h, Na rubu znanosti

Na rubu znanosti

• Naslov epizode: EVOLUCIJA POROĐAJA

Kažu da se po jutru dan poznaje, a naš život po trenutku kad se rađamo. Čini nam se da tu nema nikakve tajne - majka odlazi u rodilište i uz malo sreće sve se zbiva uhodanom rutinom. Je li tehnološki i otuđeni okoliš bolnice doista najbolji mogući za taj događaj? Utječe li odabir porođaja na kvalitetu ljudske individue? Kako se to zbivalo kroz prošlost i što o tome govore arheološki nalazi iz starih civilizacija? Kako se to radi danas u drugi kulturama diljem svijeta, od Azije do Afrike i možemo li od njih nešto naučiti? I može li se porođaj na neki način vratiti prirodi i njezinoj energiji u poticanju razvoja trudnoće? Jer pravi početak je još ranije - dijete može učiti još dok se nalazi u maternici. To su pokazali rezultati terapeutskih metoda koje su sadržavale zvukove, boje i komunikaciju. Sve to imalo je utjecaj na kognitivni razvoj djeteta i prihvaćanje majčinstva.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Super...Inače obožavam ovu emisisju a ovu ću gledat s posebnim zanimanjem...

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ovo ću obavezno gledati

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i ja bi, al još radim u to vrijeme

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad je repriza?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

U 23.50 na prvome programu.

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Upravo gledam i guštam

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj katajina prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo gledam i guštam
    A ja sam očekivala puno više i razočarala se.
    Nisu su naglasili što su trebali - sve nešto o svemu pomalo, a ništa konkretno.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se! Gledala sam noćas u reprizi. Kako ovu emisiju i inače pratim, sam očekivala mnogo više. Ovako slažem se, svega pomalo, a ništa konkretno.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se.

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam dovoljno informirana po tom pitanju pa mi je bilo bez veze, ali čula sam puno pozitivnih reakcija od ljudi kojima je to prvi glas da porod ne mora zvjerski boljeti ili biti obavljen na operacijskom stolu.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mater Studiorum, to me veseli onda. Hvala ti za ovaj info.

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

meni je emisija bila tak-tak. bitno je da se ipak ove teme proguraju na TV

i ja sam cula odusevljene reakcije ljudi koji se ne bave toliko ovom temom

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam gledala, ali mislim da većina ljudi ne zna da postoji drugačije nego kao što je u većini bolnica pa je super da se netko uopće primio te teme. Što se tiče komentara da je tema obrađena preopćenito, treba uzeti u obzir da je urednik emisije muškarac. Nije da diskriminiram, ali ipak on nikad neće proći kroz to iskustvo pa je pitanje koliko se stvarno može unijeti u tu temu.

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ne bih se slozila da treba uzeti s rezervom zato jer je voditelj muskarac, pa i neki ginekolozi su muskarci, a opet tvrde da "oni poradaju zene"

mislim da se voditelj dobro pripremio i solidna pitanja imao, ali je sugovornica ipak govorila za opcenitu populaciju, a ne nas koje drvimo po ovom forumu i zaspemo s odenotom i slicnima na grudima (mislim na knjige koje mi mm svako vece uredno pospremi pored kreveta kad zaspem od premora s njima u rukama )

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

gledala sam, isto mi je bilo tak-tak, meni osobno je bilo bezveze što je spomenuto da porod utječe na osobine djeteta, a onda to nije baš razrađeno, nekako u letu
    a opet bilo mi je previše evolucije, iako je to u konačnici aziv emisije , ali mogli su ubacit konkretnijih informacija

_Candy Candy_ avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    gledala sam, isto mi je bilo tak-tak, meni osobno je bilo bezveze što je spomenuto da porod utječe na osobine djeteta, a onda to nije baš razrađeno, nekako u letu
    a opet bilo mi je previše evolucije, iako je to u konačnici naziv emisije , ali mogli su ubacit konkretnijih informacija
    Potpisujem ovo. I čini mi se da oni koji ne znaju malo više o toj temi nisu mogli dovoljno dobro shvatiti bit onoga o čemu je pričala. A voditelj je imao sasvim solidna pitanja.
    Ipak, najvažnije je rečeno: da je prirodni porod moguć, poželjan i s najmanje rizika za majku i dijete.
    Posljednje uređivanje od _Candy Candy_ : 04.03.2010. at 12:07

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

x
    Čini mi se da se gošća malo uvukla u opća objašnjavanja, da ju je mogao malo više vodit pitanjima, bockat, jer mi se u neko vrijeme njena priča ...(ne bi da mi se uzme za zlo) ...razvodnila. A baš mi se čini da je žena inače dobra, da ima iskustva, znanja, da zna prenijet to...ko da taj dan nije bio njen dan...to je otprilike negdi 1/3 emisije. Ostatak sasvim solidan.

I još jedan AH! Iako mi je drago da se ovo provlači kroz tv, još smo uvijek na rubu...znanosti. Oće li ovo što znamo past u provaliju il u znanost???

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj gorka prvotno napisa Vidi poruku
    meni je emisija bila tak-tak. bitno je da se ipak ove teme proguraju na TV

i ja sam cula odusevljene reakcije ljudi koji se ne bave toliko ovom temom
    Ovo je sad malo OT, ali ja sam se šokirala kada sam skužila koliko ljudi oko mene malo znaju o porodu. Moja kći ima 15 godina i ide u prvi srednje i jedna od prvih reakcija na moju trudnoću bila joj je "to je opasno, možeš umrijeti pri porodu", temeljena, naravno na filmovima i sapunicama.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Mater Studiorum prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je sad malo OT, ali ja sam se šokirala kada sam skužila koliko ljudi oko mene malo znaju o porodu. Moja kći ima 15 godina i ide u prvi srednje i jedna od prvih reakcija na moju trudnoću bila joj je "to je opasno, možeš umrijeti pri porodu", temeljena, naravno na filmovima i sapunicama.
    Kako i ne bi tako razmišljala - u svim filmovima (i reklamama) žena kad ide rađati vrišti sva u jednom znoju ko da je doslovce kolju. Ja se nisam znojila ni malo, i na zadnji trud glasnije promrmljala: "UF!".
    Da, emisija se nije ni mene posebno dojmila, sve nešto dotaknu - baš na "rubu" i to je sve. Uvijek je previše uvoda i razlaganja na tematiku (bilo koju) a onda u 10-15 min pokušavaju nešto razjasniti i otkriti. Skratiti uvod jer tak emisiju o npr. porodu neće gledati netko koga ta tematika uopće ne zanima, a koga zanima već zna problematiku - a tako je i sa svim temama.
    Meni predstoji porod za 3 mj i zavidim svim ženama kojima je zakonski omogućen porod kod kuće. Mrzim bolnicu i mislim da ću isti dan još pobjeći iz nje van nakon poroda. Hoću biti doma pored svoje obitelji. Ostvarit ću to makar bježala. Još jedan UF.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

http://www.youtube.com/watch?v=BnbiZBBd2XY
    http://www.youtube.com/watch?v=Ymb1QaXIV6A

Evo linkovi na reportažu koju su odradili na HRT-u i puno mi je bolja od cijele emisije Na rubu z.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •