Koga zanima:
EVOLUCIJA POROĐAJA - 1.ožujka, HRT 2, 15.10h, Na rubu znanosti
Na rubu znanosti
- Naslov epizode: EVOLUCIJA POROĐAJA
Kažu da se po jutru dan poznaje, a naš život po trenutku kad se rađamo. Čini nam se da tu nema nikakve tajne - majka odlazi u rodilište i uz malo sreće sve se zbiva uhodanom rutinom. Je li tehnološki i otuđeni okoliš bolnice doista najbolji mogući za taj događaj? Utječe li odabir porođaja na kvalitetu ljudske individue? Kako se to zbivalo kroz prošlost i što o tome govore arheološki nalazi iz starih civilizacija? Kako se to radi danas u drugi kulturama diljem svijeta, od Azije do Afrike i možemo li od njih nešto naučiti? I može li se porođaj na neki način vratiti prirodi i njezinoj energiji u poticanju razvoja trudnoće? Jer pravi početak je još ranije - dijete može učiti još dok se nalazi u maternici. To su pokazali rezultati terapeutskih metoda koje su sadržavale zvukove, boje i komunikaciju. Sve to imalo je utjecaj na kognitivni razvoj djeteta i prihvaćanje majčinstva.

Odgovori s citatom
i ja bi, al još radim u to vrijeme

Ja sam dovoljno informirana po tom pitanju pa mi je bilo bez veze, ali čula sam puno pozitivnih reakcija od ljudi kojima je to prvi glas da porod ne mora zvjerski boljeti ili biti obavljen na operacijskom stolu.

)