Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 92

Tema: ne zelim VBAC

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno ne zelim VBAC

....nisam zapravo toliko iskljuciva koliko se cini iz naslova, ali kad bih imala pravo izbora, odlucila bih se za ponovljeni carski. pricala sam samo nacelno s 2 ginekologa o tome sto mogu ocekivati od poroda buduci da sam prvi put zbog zatka rodila carskim rezom. oboje su mi rekli da se prvo pokusava prirodno.
    ima li tko da je rodio carskim rezom po drugi puta bez dodatnih indikacija i bez pokusaja vaginalnog poroda, kakva su vam iskustva?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Draga, moj prvi porod je bio carskim rezom zbog položaja zadkom i zastoja u razvoju. Kako mi se približavao drugi porod postajalo me užasno strah i priželjkivala sam carski rez, mada ovaj put za njega nije bilo nikakvih indikacija. Već sam i kopala nekakvu vezu, ali porod me iznenadio jedne lijepe proljetne noći, tri tjedna prije termina i rodila sam relativno prirodnim putem brzo i lako. Neznam što da ti kažem, ja sam se osjećala isto tako kao i ti u panici i nisam htjela prirodni porod. Danas mi nije žao i ponosna sam na sebe i priželjkujem i svoj treći porod isti kao i drugi. Nakon drugog poroda osjećala sam se bolje, zadovoljnije, s trenutkom kad je beba rođena nestala je sva bol, za razliku od carskog reza. Probaj razmisliti jer mislim da redovnim putem nitko te neće bez ikakvih indikacija poslati na carski rez, jer prvi carski nije automatska indikacija za drugi, sve ovisi zbog čega je rađen prvi carski rez, a kod tebe je to bio položaj bebe zadkom, kao i kod mene. Želim ti puno sreće i da imaš porod kakav želiš, ali vjeruj mi vrijedno je promisliti.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moj prvi porod bio je SC. Prijevremeni, stav nožicama.
    Zapamtila sam taj carski kao nešto ružno i otkad sam ostala trudna (a i prije) priželjkivala sam da drugi porod, ako ikako bude moguće, bude vaginalni (naravno ne glavom kroz zid). Drugi porod bio je VBAC, relativno kratak porod (jer sam tretirana kao prvorotka), 2.5 h, izgon jako težak, rodila sam veliku bebu od preko 4 kg, zaradila sam i epiziotomiju. Ali osjećaj je definitivno drugačiji. O oporavku i njegovoj brzini da i ne pričam.
    Da moram glasati glasala bih definitivno za VBAC i ponovila ga 10x prije nego jedan carski.

Stoga, nema razloga da se toliko bojiš VBAC-a. Pusti da sve ide svojim tokom. Sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

posve mi je jasno zašto te je strah jer se i ja tako osjećam.moj porod je bio isto carski zbog stava bebe zadkom.i sad kada dođe vrjeme za drugu bebu normalo da će me poroditi prirodnim putem osim ako u ovih dvije godine od carskog neostanem trudna pa onda moram ići na carski.što naravno nije ni najmanje pametno,al nekako si mislim da bi tako najrađe.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam prije mjesec dana rodila ponovnim CR bez dodatnih indikacija (osim to što sam bila u 41. tjednu trudnoće i prestrašili su mm-a sa lažima... long story, no nije bilo nikakvih indikacija osim njihov 41. tjedan koji nije vjerojatno ni bio dobro izračunat. nisam htjela CR u opće) i prvi put sam rodila CR zbog zadka.

onaj prvi fizički oporavak je bio sličan, usudila bi se reči malo brži nego nakon prvog jer sam bila pod lokalnom a ne općom anestezijom, a u rijeci su me puno više mazili i pazili u prvih 24h nakon nego u puli, pa je možda sam i zbog toga mogla brže neke stvari raditi, a mislim da tu igra ulogu i iskustvo.

dugoričniji fizički oporavak još traje, i vjerojatno će potrajati, mislm u smislu reza, osjećaja itd (cijeli donji dio trbuha jedva osjećam dok prvi put je bilo više lokalno).

psihički oporavak je koma, vezanje za dijete još traje i puno je teže od prvog puta, dojenje je bilo lakše jer PUUUNO više znam o istom a i dojila sam cijelu trudnoću. muči me to kakve posljedice ću imati zbog dva reza na maternici, ipak je to abdominalna kirurgija.

ja bi, da mogu ponovno u bolnicu radjati drugo dijete, išla u rodilište tipo rijeka / varaždin uz jako dobru doulu u kojoj imam ful povjerenje, odradila doma što više trudova i išla u rodilište na sam izgon ili blizu njega. mislim da je to zdravstveno bolje i za mamu i za dijete.

sretno

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

dani, emira danci, gdje ste radjale?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

prvi put u puli, drugi u rijeci

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

[quote="Danci_Krmed"
    ja bi, da mogu ponovno u bolnicu radjati drugo dijete, išla u rodilište tipo rijeka / varaždin uz jako dobru doulu u kojoj imam ful povjerenje, odradila doma što više trudova i išla u rodilište na sam izgon ili blizu njega. mislim da je to zdravstveno bolje i za mamu i za dijete.

sretno [/quote]

u potpunosti se slažem da je najbolje da žena rađa prirodnim putem.ja sam rodila CR prije 2 i po mj i oporavljala sam se mjesec i po.sad tek mogu reći da se dobro osjećam

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mozda je moj "problem" s prihvacanjem VBACa izmedju ostalog i taj sto mi je oporavak od carskog bio brzinski i bez ikakvih tegoba. ne zelim idealizirati carski, svi znamo rizike koje nosi, ali me brine jesu li i u hrvatskoj statistike na strani VBACa kao sto je slucaj u SADu?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam i prvo i drugo dijete rodila u Merkuru-Zagreb. Eto sad trebam treći puta roditi i moram ti reči da me opet hvata strah, da li će sve biti u redu, da li će maternica izdržati... Moram ti reči da su se u merkuru na drugom porodu prema meni odnosili jako pažljivo, niti trenutka nisam bila sama, nikome nije palo na pamet da mi daju drip i slične kerefeke, jer doktor je i sam rekao da sve mora ići prirodno ili opet carski. Od prvog truda do izgona prošlo je 3 i pol sata. Za statistike neznam što da ti kažem, teško da su naši radili neku opširnu studiju, možda griješim, ali činjenica je VBAC nije zezancija i jedna od najbitnijih stvari koliko sam ja shvatila je bez ikakvih nepotrebnih intervencija, porod bi trebao teči prirodno.

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

dani, o kojem dr na merkuru pricas?

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj habibi prvotno napisa
    dani, emira danci, gdje ste radjale?
    oba puta Sv. Duh, Zagreb

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj drugi carski je bio dvije i pol godine nakon prvoga (petrova).
    drugi puta sam išla u vinogradsku i priželjkivala necarski iako oporavak nije bio težak ni dugotrajan nakon prvoga. uputili su me tamo da u obzir jedino dolazi prirodni porod (moji trudovi, bez dripa itd) da maternica ne bi pukla ili ako se to ne dogodi, ponovno carski. međutim, u bolnici sam morala ostati zbog viskokog tlaka i vodenjak mi je pukao u 38. tjednu sam od sebe (dan nakon što sam bila hospitalizirana) i završila sam opet na carskom. nisu htjeli ni čuti da pričekamo trudove jer "cerviks nije bio zreo za porod".

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Čitam vas i javljaju mi se nedoumice: pišete da su vam dr sugerirali da poslije prvog carskog idući porod počne spontano, pušta se da napreduje, bez dripa (pretpostavljam i gela). Moja iskustva su totalno drugačija: krajem 42. tjedna tjeraju me na indukciju, odbijam. Porod ipak počne spontano, dan prije početka 43. tjedna. Nakon par trudova nagovaraju me na drip, odbijam. Nakon 10 sati poplaše me zdravljem bebe te prihvaćam drip (nisam trebala, sada znam). I tek nakon još 3.5 sata čekanja da se beba spusti šalju me na carski.

Zar ne postoji neki univerzalni pristup VBAC-u? Kako jedan ginić kaže može drip, a drugi ni u ludilu drip?

(u mom slučaju se radi o St bolnici)

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mislim da struka (barem u RH) nema univerzalni pristup, nego je to više kako koje rodilište i kako je koji doktor u smjeni.

i meni su trudovi počeli pred kraj 42. tjedna, no već sam bila u bolnici i pretpostavila sam da će završiti onako kako je tebi trampolina (joj, ovo je sporo, zastrašivanje veliko, pa opet u operacijsku salu). kako si se ti osjećala nakon, mislim obzirom da si znala da je sve ok kad si izgurala do kraja 42. tjedna i da su te zastrašili da bi te obradili da kažeš ok na ponovni carski? ja sam još u klincu zbog toga

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Na pregledu mi je prije poroda bio dr. Roki, koji je rekao citiram, ako porod ne počne sam do 40-tog tjedna najvjerojatnije ni neče ??? , a to znači CR. Na samom porodu mi je bio jedan jako mladi i pedantan doktor koji se eto zatekao u dežurstvu dr. Kulaš.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj princess leia prvotno napisa
    moj drugi carski je bio dvije i pol godine nakon prvoga (petrova).
    drugi puta sam išla u vinogradsku i priželjkivala necarski iako oporavak nije bio težak ni dugotrajan nakon prvoga. uputili su me tamo da u obzir jedino dolazi prirodni porod (moji trudovi, bez dripa itd) da maternica ne bi pukla ili ako se to ne dogodi, ponovno carski. međutim, u bolnici sam morala ostati zbog viskokog tlaka i vodenjak mi je pukao u 38. tjednu sam od sebe (dan nakon što sam bila hospitalizirana) i završila sam opet na carskom. nisu htjeli ni čuti da pričekamo trudove jer "cerviks nije bio zreo za porod".
    Meni su trudovi počeli u 37-om tjednu i pustili su me da rodim prirodno u Merkuru.

tocekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

meni je gin rekla da ću najvjerojatnije na dogovoreni CR jer sam ostala t točno godinu dana nakon prvog CR. prvi porod je bio carski zbog abrupcije posteljice(ispalo je sve OK)-mene je frka-ne carskog ili prirodnog već me frka kaj sam totalno neodlučna što želim i da ću se izgubiti u svemu tome.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

meni je dr. sa sv. duha rekao kako je vrlo nezahvalno ženu koja je imala carski prisiljavati na VBAC i da sam tražila dobila bi carski u 38. tj., bez indikacija osim što je prvi porod bio carski, tako da, ako ne želiš VBAC vjerojatno nije problem naći doktora s kojim ćeš se moći dogovoriti.
    ako se ipak odlučiš na vaginalni dobro je otići na pregled kod nekog u bolnici u kojoj misliš roditi i informirati se o tome kako pristupaju VBAC-u, ja sam tu pogriješila jer sam mislila da se podrazumijeva carski ako ne ide prirodno bez intervencija, a dobila sam kompletnu uslugu, jer kad uđeš u porod carski možeš dobiti ako za njega bude indikacija.
    što bi bilo da sam odbila drip ne znam.
    da ne ispadne da žalim zbog toga, uopće ne , drago mi je da sam izbjegla carski

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam imala dva carska, oba sa indikacijama.
    U drugoj trudnoći dr. me planirala poroditi prirodno iako je bila blizanačka trudnoća ali su se na kraju ipak pokavile komplikacije(zastoj u razvoju) i išli smo na carski.
    Oporavak je bio kao i nakon prvog carskog.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam valjda jedina koja se duže oporavljala nakon vaginalnog poroda nego nakon carskog.

1. porod totalno medikaliziran, dug i bolan. Janko je rođen vaginalno, ali jedva. U zadnji tren su ipak odustali od vakuma i doslovno ga izvukli iz mene uz naljeganje na trbuh, 20 šavova i nejgovom slomljenom ključnom kosti. Ono što je trebalo trajati 20 minuta trajalo je više od 3 sata (nakon ulaska u boks). Razlog je bio taj što se Janko nije spuštao, što mu je glavica bilo krivo zarotirana (ja se u to ne kužim)

2. porod. Ostavili su me u oblnici zbog "lošeg" ctg-a na promatranju, a kako sam bila 41+3, ujutro drugi dan su mi stavili gel. Pa još jednom gel, pa bušenje vodenjaka u 18:30, pa u boks un 20:30, sve je bilo koliko toliko podnošljivo dok mi nisu dalo malo dripa da požure stvar. Agonija do ponoći. Otvorena, se spremno za izlazak, a moja curka nebu pod oblake oliti pod moje cice i ni makac. I tako dokotr zaključio da je ona krivo rotirana glavicom (??OPET) i da nemre ktoz zdjelicu te da moram na carski. Doduše, oporavak nakon carskog mi je bio brži nego nakon onih 20 šavova iz prvog poroda kad nisam mogla sjesti dobrih mjesec dana, kada nisam mogla sama pod tuš bez da padnem u nesvjest.

I tak, nakon toga sam rekla da ne želim više roditi, a sada ću ipak morati .
    I najradije bih da me naruče, da dođem, da mi naprave sc i to je to. Ne želim ni pokušavati.
    Nije da nemam veliku želju iskusiti prirodan porod, ali nakon ovakvog iskustva...Prvo bojim se jako. Bojim se da ne proživim drugi porod ponovo.
    Nemam snage za takvo što. Tako da ni ja ne želim VBAC. Da u mašti ali ne u realnosti!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Zaparvo, mene zanima ima li netko tko bi s mojim iskustvom poželio VBAC?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj habibi prvotno napisa Vidi poruku
    mozda je moj "problem" s prihvacanjem VBACa izmedju ostalog i taj sto mi je oporavak od carskog bio brzinski i bez ikakvih tegoba. ne zelim idealizirati carski, svi znamo rizike koje nosi, ali me brine jesu li i u hrvatskoj statistike na strani VBACa kao sto je slucaj u SADu?
    habibi, upalo mi ova tvoja recenica u oci, pa cu se na nju osvrnuti
    a zasto mislis da ce oporavak nakon VBAC-a biti spor? ili tezak?
    u velikom broju slucajeva, oporavak nakon vaginalnog poroda je vrlo brz - sto manje intervencija, brzi je oporavak.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako je porod normalan vaginalni (znači bez ikakvog forsiranja), oporavka nema Barem je tako bilo u mom slučaju..
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 15.02.2010. at 12:46

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

joj, Anchie, ovako napisano zvuci da se zena nikada nece oporaviti nakon vaginalnog!
    znam, znam htjela si reci da nema oporavka jer si odmah 'oporavljena' nakon poroda

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa da, nemaš se što oporavljati, nisi se ni strgao da bi imao što oporavljati. Još gledam rečenicu i nekako mi čudna, al nisam kužila šta me muči, sad mi je jasno

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Zaparvo, mene zanima ima li netko tko bi s mojim iskustvom poželio VBAC?
    nemam ti baš odgovor na tvoje pitanje, ali ću te detaljno pratiti jer me baš zanima kako ćeš odlučiti i kako će to biti kod tebe pošto je i meni slična situacija. samo što ja nisam trudna i ne namjeravam biti još par godina, ali u nekoj budućnosti bih htjela još jedno dijete.
    prvi porod vaginalni, drugi carski radi niza komplikacija. no ja mislim da jednostavno nešto kod mene ne štima i da moj porod ako i započne sam, onda se tako ne može završiti. no ako daj bože budem imala još jednu priliku vidjet ćemo.....

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dorotea, vidim da ti je prvi porod bio vaginalni, zbog čega misliš da ti porod ne može završiti sam?

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

nakon što sam Grgura rodila na carski (a htjela sam što prirodniji vaginalni porod) pod spinalnom anestezijom, doživjela veliku depresiju zbog neuspjeha, zanimalo me što su meni doktori radili zapravo na operaciji...pa sam naišla na ovaj link (upozorenje za one sa slabijim želucem):

http://www.youtube.com/watch?v=0vKjNTbEzZo

i zaklela se da ne želim više nikad to doživjet....želim VBAC drugi put i trudit ću se svim silama da tako i bude...želim dijete odmah na sebi, želim da dijete izlazi prirodnim postepenim putem i želim da me ima odmah tada istog časa do kraja života...a ne da ja više od 14 h ne znam gdje mi je dijete, što radi, što jede, dal plače, dal se smije, sam, sa hrpom novosti koje proživljava bez mame...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Dorotea, vidim da ti je prvi porod bio vaginalni, zbog čega misliš da ti porod ne može završiti sam?
    već sam pisala o tome no davno. prvo dijete sam prenijela i nikakve naznake poroda nisu se događale dok jednostavno dijete nije postalo ugroženo u stomaku što se pokazalo na ctg-u tako da su me stavili na drip i sva sreća pa je to na kraju uspjelo sve dobro završiti normalno. drugi puta sam opet prenijela i opet porod nikako da krene i opet je sve završilo lošim ctg-om, ali ovoga puta su čak trudovi tu noć i krenuli sami od sebe, međutim taman mi se rapidno brzo razvijala intrauterina infekcija, temperatura, treskavica, loša krvna slika, trudovi stali, drip nije djelovao, beba dobila tahikardiju pa joj opadali otkucaji, ja se ne otvaram i tako su me poslali na carski rez. malom je na kraju pupkovina bila svezana u čvor, dobio je infekciju od mene i zaista je bio prenešen.
    jel to sada stvar loše sreće oba puta ili možda kod mene neke stvari ne funkcioniraju kako treba nemam pojma, ali činjenica je da sami prvi i drugi put išla s mnogo optimizma i vjere u svoje tijelo i bez sumnje u svoje mogućnosti no ispalo je sasvim drugačije.
    zato mi se, eto, pojavila sumnja da moj porod može započeti normalno i isto tako završiti naručito zato što je ovaj drugi bio carski.
    Posljednje uređivanje od dorotea24 : 15.02.2010. at 16:00

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aha, kužim sada zašto to misliš. Thanks na pojašnjenju

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja nemam iskustva sa carskim jer sam svih rodila vaginalno. jedino nakon prvog poroda sam imala nekakav oporavak jer sam rezana, dva druga su bili pjesmica. Niti me je što bolilo (osim stiskanja maternice jer sam dobivala ergometrine radi ugrušaka), niti sam imala ikakvih smetnji..baš ništa. To mi je super razdoblje, ono znaš da je posao obavljen kako treba, sve je gotovo i osjećaš se odlično. Dosta mojih prijateljica i poznanica su rodile na carski i iskustva su stvarno različita. Neke su proživljavale pravu agoniju, od strašnih bolova u trbuhu do dugotrajnih glavobolja itd a neke su se užasavale pomisli da bi sljedeće dijete mogle rađati vaginalno jer im je porod bio ništa. Ono tipa zaspeš, probudiš se i beba je tu.
    Kad je strah u pitanju..ja nekako sebi u glavi vrtim misao o četvrtom djetetu. I iako sam imala lake i kratke porode, isto mi nebi bilo svejedno sve to proći opet. Zaboravila sam intenzitet boli ali kad sam drugi i treći put rađala pitala sam se kako sam mogla biti tako glupa i zaboraviti. Pa mi se koji put čini lakša opcija da "dobiješ" dijete bezbolno a kasnije se malo izmučiš jer računam da nikakav oporavak ne može boliti ko porod

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

trina, mislim da to kazes jer ne znas . ne znam ni ja doduse, ali oporavak moje susjede od carskog je bio gori i od mog prvog isforsiranog poroda. aj nakon vaginalnog bar mozes kasljati bez da imas filing da ces se raspasti.

dorotea, da budem dosadna , odent veli da je kod prenesenosti najbolji individualni pristup--znaci kontrolirati kako je beba, ako je beba ok, cekati da trudovi pocnu spontano. ja bi ovako laicki napisala da bi te on, nakon loseg prvog ctg-a, odmah dao na carski, bez indukcije.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I ja kao i dorotea mislim da ne mogu roditi normalno...
    Trudnoće za poželjeti, sve 5, ali kada dođe vrijeme za porod...KOMA!

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mikka ne znam što bi Odent napravio kao što ne znaš ni ti, nego samo možeš predpostaviti, no ja mislim da je moj ginekolog koji me poslao na indukciju dobro odlučio i drago mi je da je tako ispalo. Možda bi me i Odent priključio na drip jer bi procjenio da stanje nije toliko hitno, ali opet nije poželjno čekati jutro. Ja bi mu bila zahvalna jer mi je moje iskustvo rađanja, trudova i izgona bilo predivna stvar. Isto tako mi je drago da su u mom drugom porodu liječnici zaista probali sve da ide normalno dokle god je to bilo razumno. Kada su vidjeli da neće ići poslali su me na carski.

Iskreno u drugom porodu se nisam napatila za vrijeme poroda. Trudovi koje sam imala 8 sati su zaista bili jako, jako slabi i totalno neučinkoviti. Više su me boljeli pregledi pa onda možete zamisliti jačinu tih trudova No zato, Trina, ja ti mogu iz prve ruke reći da imaš pravo što se samog poroda tiče, no iako intenzitet bola nije toliko jak kao sam porod, oporavak je zaista dugačak i neugodan. Naručito prva 3 dana kada se ne možeš pomaknuti, a da ne zaboli, kada u onoj šok sobi ležiš i ne možeš se nakašljati, a tjera te zbog onog što ti gurnu u grlo(mozak mi stao....)i još sto drugih krasota koje ne želim opisivati da plašim nevine ljudea da ne pričam o tome da ipak dijete ne možeš vidjeti odmah i da ti je teško prvih dana dizati ga na podoje, uopće se kretati, a o prvoj stolici bih mogla horor film snimiti
    Tako da ja bez razmišljanja biram vaginalni ak ide bez dripa super, ak ne opet bolje nego carski. To je mišljenje temeljeno na MOM iskustvu.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj dani1 prvotno napisa Vidi poruku
    Na pregledu mi je prije poroda bio dr. Roki, koji je rekao citiram, ako porod ne počne sam do 40-tog tjedna najvjerojatnije ni neče ??? , a to znači CR. Na samom porodu mi je bio jedan jako mladi i pedantan doktor koji se eto zatekao u dežurstvu dr. Kulaš.
    mene zanima jedna stvar dosta vas je napisalo da se nakon 40 tjedna ako porod nekrene sam od seba završilo na CR.mene zanima da li je stvarno prenešena trudnoća indikacija za carski ili to ovisi u kojem si rodilištu?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni prenešenost nije bila indikacija za CR inače bi me odmah poslali na CR. Kod mene se bebica jednostavno nije mogla spustiti kroz zdjelicu, a to su naravno zaključili kad je već skoro sve moglo biti gotovo....

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj nela30 prvotno napisa Vidi poruku
    mene zanima jedna stvar dosta vas je napisalo da se nakon 40 tjedna ako porod nekrene sam od seba završilo na CR.mene zanima da li je stvarno prenešena trudnoća indikacija za carski ili to ovisi u kojem si rodilištu?
    indukcija zna dovesti do CR. posto kod nas u rodilistima uglavnom nisu skloni cekati da porod pocne spontano, tj. imati individualni pristup==>induciranje poroda dok beba nije spremna==>carski, tako bi to nekako izgledalo pojednostavljeno.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni su 2008 god. u merkuru rekli da ako porod ne krene do 40-tog tjena da idem na carski jer je prvi porod završen carskim rezom, međutim krenulo je u 37-om tjednu, pa nisam vidjela takav rasplet priče.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mene jedino zanima, a to naravno neću nikada saznati, da li bi ja ipak možda rodila prirodno da nisam išla na indukciju. Možda je ipak to sve skupa bilo prebrzo za Ivu i nije se ni stigla namjestiti kako spada...
    A možda bi i prirodno do samog kraja ostala u istom položaju...Ne znam, ne mogu znati, ali sada je ionako kasno!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ana, indukcija često ne proizvede taj efekt koji je trebala. Mnoga tijela žena jednostavno ne odreagiraju na umjetni oksitocin kao što bi na prirodni, nego se nerijetko i zablokiraju. Indukcija znači da tijelo nije samo započelo porod, znači da tvoje tijelo i dijete još nije bilo spremno za porod, pa je i s te strane je nekako i logično da tijelo nije odradilo ono što je trebalo - bilo je forsirano da napravi nešto što još nije trebalo - nisi još bila spremna za porod (ne znam zbog čega su te inducirali, niti bih ulazila u to, govorim generalno). Da te nisu inducirali, da su te pustili, da te nisu ometali, da su započeli tvoji spontani trudovi i da si se mogla kretati i biti neometana, to bi naravno drastično smanjilo šanse da tvoje tijelo ne odradi porod kako treba.

Ne znam jeste li gledale "business of being born"? Famozno mi je tamo opisano ono što sam oduvijek znala, ali oni su to tako dobro rekli. Kad se žena inducira (znači tijelo se forsira da se porodi prije nego što treba), nerijetko se desi da sve stane (pa da moraju hitni CR), ili uslijed toliko jakih trudova (jer su umjetni i oni ih doziraju a ne tijelo) djetetu padne razina kisika pa opet moraju hitni CR. I uglavnom se tada kaže "spasili smo i vas i dijete, bilo je xy". A da nisu forsirali tijelo koje još nije spremno za porod, ništa od toga ne bi bilo potrebno pa ni carski rez.

Naravno, kažem, ovo govorim generalno. Ne znam vaše pojedinačne slučajeve, niti je bitno. Kad sam rađala, jedna cura je došla na indukciju (jer je htjela roditi kod svog doktora), pitajte me što se desilo na kraju... hitni carski... Tijelo može toliko koliko može, i famozno je to da postoje mnoge žene koje i u takvim slučajevima rode, ali neka tijela ne žele surađivati s kemijom i žele da ih se pusti da to odrade sama

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

15.08 su me ostavili u bolnici radi "lošijeg" ctg-a, beba je bila "uspavana".
    Termin je bio 07.08. Oni su mene kao ostavili na "promatranju" i drugo jutro gelirali, dakle 16.08. jer eto, što da se čeka, ionako je tremin prošao. I tako sam cijeli dan provela samo gelirana uz podnošljive trudove i sporo otvaranje. I onda navečer bušenje vodenjaka, drip oko 21h i agonija do ponoći...I onda CR!

Jedino što je meni u tom položaju glavom bio i Janko i nedavno sam čitala baš tu na portalu da se to dešava kod žena koje puno sjede (a što mogu takav mi je posao) i da takvi porodi obično budu i teži i duži i...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tvoje dijete je možda planiralo roditi se 17.8 ili 18.8. ili još kasnije. Svi mi znamo da je do 14 dana prenešenosti čisto u redu. Samo što eto naši doktori imaju tendenciju gledati taj datum očekivanog poroda, kao da je najtočniji na svijetu, kao da je tvoje tijelo napisalo da će roditi 7.8 pa onda zaboravilo to napraviti.

I u toj situaciji kad su oni tebe forsirali da rodiš a tijelo niti dijete nije bilo spremno za to, sasvim je normalno da je sve išlo tako kako je. Oni su te gelirali, pa nisu bili zadovoljni s trudovima (tijelo naravno čeka, što bi se porodilo tada kad su oni zamislili? ), onda kad im to nije bilo dovoljno, onda su ti probušili vodenjak ne bi li ubrzali otvaranje (tijelo opet ni na to nije odreagiralo), pa su ti onda kad se ni tada ništa nije dogodilo, onda su ti dali drip i nakon toliko agonije i forisranja, tijelo nije bilo spremno roditi (niti je dijete bilo spremno izaći) i dijete se nije spustilo. I onda oni konstatiraju da moraju na hitni carski. Normalno da je moralo na carski kad su forsirali kao ludi nešto što još nije bilo ni blizu spremno da se desi. Tijelo zna kad mora roditi, tvoje tijelo je znalo da mu još nije red i nije se dalo smesti. Samo što su doktori mislili da znaju bolje.

Šteta je što su te ostavili u bolnici.. da nisu, možda bi sve išlo svojim tokom i ti bi povjerovala da si u stanju roditi

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nikada još na svoj porod nisam gledala ovako kako si mi ga ti dočarala, pa ti moram proznati da si me rasplakala!
    I što da ja sada očekujem?
    Možda sam evo dobila šansu da ipak rodim prirodno???
    A bojim se jako!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Žao mi je što sam te rasplakala

Da li si ti prvo rodila carski ili vaginalno?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ana, sad vidim u tvojim prvim postovima na ovoj temi da ti je prvi porod bio vaginalni.

Ti definitivno možeš roditi vaginalno, tu nema dilema Rodila bi i drugo da su te pustili da rodiš.

Da li si na prvom porodu bila na dripu? Da li su tvoji trudovi krenuli i doveli te u bolnicu ili je bilo slično kao drugi porod?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj habibi prvotno napisa Vidi poruku
    prvi put sam rodilana carski zbog placente preavie. kad sam drugi put ostala trudna odmah sam pitala ginekologa koje su sanse za za VBAC i on mi je odgovorio da, posto je indikacija za prvi carski bile placenta praevia (znaci nesto sto je indikativno samo za tu trudnocu, a ne razlog koji ce se sigurno ponoviti i u drugoj) da nema okolnosti zbog cega ne bi mogla roditi vaginalno. cak na moje pitanje o savu odgovorio je da su u vecini slucajeva ti savovi dovoljno jaki da bez problema "podnesu" vaginalni porod, da je u jako malo slucajeva potreban ponovljen carski radi savova.
    ne znam jesi na to mislila kad si spomenula statistike kod nas i u americi.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 02.03.2010. at 12:47 Razlog: tipfeleri

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Ana, sad vidim u tvojim prvim postovima na ovoj temi da ti je prvi porod bio vaginalni.

Ti definitivno možeš roditi vaginalno, tu nema dilema Rodila bi i drugo da su te pustili da rodiš.

Da li si na prvom porodu bila na dripu? Da li su tvoji trudovi krenuli i doveli te u bolnicu ili je bilo slično kao drugi porod?
    Drugi porod je krenuo prirodno.
    Otišao mi je čep oko 5 ujutro. Nakon toga su krenuli trudovi, oko 12 kada sam ja izračunala da su na 10 minuta otišla sam u bolnicu. Ostavili su me i rekli da me neće slati doma jer ću se ioanko za 2 sata vratiti. Taj cijeli dan nije se desilo ništa, trudovi su se čak malo prorijedili preko noći. I ujutro na viziti odmah bušenje vodenjaka i drip...Tek u 17h su me stavili u boks i rekli da bi trebalo biti gotovo za 20-ak minuta, ali sam rodila tek u 20:15. Zašto, čekali su da se Jankova glavica "bolje" namjesti u porođajni kanal. Na kraju kada su vidjeli da se ništa ne događa, malo je falilo da ga izvuku na vakum (trudovi nisu bili jedan za drugim na samom kraju, između ostalog, i taman kad bi se u trudu spustio, trud bi prestao i on se vratio gore.) ali su ga uz pomoć naljeganja na trbuh, mog tiskanja na momente i u prazno, uspjeli izvuči. I potrgali mu ključnu kost. I mene dosta zarezali!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Očigledno tvoje tijelo stvarno ne voli umjetni oksitocin a uporno završava s njim

Normalno je da su ti se trudovi prorijedili u bolnici (zbog straha, adrenalin zaustavi djelovanje oksitocina, tako da trudovi stanu ili se smanje). To se isto i meni dogodilo, i ja sam završila na dripu zbog toga.

Neke žene se dugo i polako otvaraju, moguće da si ti jedna od njih. I ako je to slučaj, to onda treba poštovati, ne treba forsirati da se sve završi brzo kako su doktori rekli da treba. Pogotovo ako se gleda da si u bolnici, ometana, nemaš privatnost, nemaš mogućnost hodanja, ležiš, vrlo vjerojatno i drip i ctg.. sve to sputava, sve to usporava porod.

Tako da ženo draga, u uvjetima u kojima si ti rodila, ti si stvarno nevjerojatna, tvoje tijelo je nevjerojatno. Tako da ne da tvoje tijelo nije u stanju roditi, daleko od toga.. ono se svim silama bori da ga se pusti da to napravi samo i da mu nitko ne smeta. Sklona sam povjerovati da ti se stvarno omogući neometan porod, da bi se i ti iznenadila sa svojim tijelom. Ako je moglo roditi iz sva ona ometanja prvi put, šta bi tek bilo da rađa onako kako treba?

Kako ćeš roditi treće? Svakako se posavjetuj s doktorom zbog ovog prijašnjeg carskog. Iako ja vjerujem da ti zbog ovih prijašnjih poroda ne moraš ovaj put rađati carskim putem. Na tvom mjestu bih si svakako probala pronaći mjesto za porod na kojem će poštovati i tebe i tvoje tijelo, na kojem te neće forsirati, na kojem će te pustiti da rodiš

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mislim da se neke stvari malo banaliziraju. Svaka čast pročitanim Odentovim štivima i odgledanim videima, ali mislim da se ipak preolako shvaćaju nekakve stvari, dijele dijagnoze i daju zaključci omalovažavaju pri tome struku i ljude u njoj. Nisu doktori zlobni ljudi koji nemaju pojma o porodima nego samo jedva čekaju da mogu udijeliti drip i napraviti komplikacije samo zato što se žele požuriti s porodom. Ana.m vjerovatno ti ovako preko neta ni ginekolog ne bi mogao dati nekakav kvalitetan odgovor ukoliko nije vidio npr. ctg zapis, pregledao te ili što već. Ako kažeš da ti je beba bila uspavana onda su valjda liječnici zbog nečega procijenili zašto stvari treba napraviti tako kako jesu. Uzeli su u obzir

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •